Europese cultuurvogels en hun mutaties Alois Van Mingeroet bestel nr.: A053 Nederlandstalig, 2010 Europese cultuurvogels en hun mutaties
NIEUW - NIEUW
Dit boek behandelt alle aspecten van het houden en kweken van de vijf meest gehouden Europese cultuurvogels, namelijk de barmsijs, de sijs, de groenling, de putter en de goudvink. In het bijzonder komen alle tot nu toe bekende kleurmutaties aan bod. Per soort een afzonderlijk hoofdstuk over deze mutaties. Er zijn duidelijke verervingschema`s in het boek opgenomen. Uitzonderlijk zijn de ruim 450 kleurenfoto`s, waarvan er vele van bijzondere kwaliteit zijn. De schrijver Alois Van Mingeroet heeft van zoveel mogelijk mutaties foto`s verzameld, die gemaakt zijn door bekende vogelfotografen. Wij hopen dat u net zo van dit boek zult genieten, als wij hebben gedaan van het samenstellen van deze prachtige uitgave. Dit boek is uitgegeven door Vogelboekhandel J & J. Aantal pag.: 320 In band 24 x 17 cm Porto 3,00 bestellen
Mochten er blogbezoekers zijn die in het bezit zijn van barmsijzen (zowel noords als cabaret) met bontvorming in de bevedering , zouden jullie dan kontakt met mij kunnen opnemen (via mail). Daar er met de kweek met bonte barmsijzen nog niet veel geweten is , kunnen we onze ervaringen best eens bij elkaar leggen om ook deze kleurslag wat leven in te blazen. Mochten er personen bonte vogels aanbieden , mag je me dit ook gerust laten weten.
Reeds meer dan 30.000 "pageviews" op de Barmsijzen blog , da's dan ook meer dan 30.000 maal dank u van mij uit. Dit groot bezoekersaantal maakt dan ook dat wij het voorbije jaar niet uit de top 10 zijn geweest van de meest bezochte site's op "bloggen" in de categorie "hobby". MERCIE
Dit model van kooibriefjes zal ik komend seizoen gebruiken om mijn notitie's per kooi te registreren , ik kan deze in mijn kweekboek laten of direct aan de kweekvoliere bevestigen.
Dit weekend trek ik er eens op uit (te voet) naar de ons achterliggende weiden , het is alweer lang geleden dat ik mij aan een wandeling waagde. Mijn prooi deze keer is de weegbree , hedentendage worden de zaadjes bruin , nadat ze getrokken zijn en wat gedroogd hebben in een goed verluchte en droge ruimte is het een ware lekkernij voor alle soorten vogels.
De weegbree is een kruidachtige plant die van mei tot september bloeit en veelvuldig voorkomt in weiden, velden en aan de wegkant. Deze plant is zowel anemo- als entomofiel (stuifmeelverspreiding via wind en insecten). Er komt zeer weinig stuifmeel van de weegbree in de lucht voor.
De drie meest voorkomende soorten in België zijn de smalle weegbree (Plantago lanceolata), de grote weegbree (P.major) en de ruige weegbree (P.media).
Prijs : 4,25 euro Kwaliteit : Het betreft hier de chinese soort , uitzicht is toch minder Verpakking : gewone doorschijnende plastiek zak Vermeld gewicht bij de handelaar : 1 kg Gewicht gewogen bij thuiskomst op een digitale weegschaal : 939 gr. Opmerkingen : De franse trosgierst was ook ter beschikking en kostte 5,10 euro / kg.
Gezien de mindere kwaliteit en het niet correcte gewicht (- 6 % tov de vermelde hoeveelheid) zal ik mij in de toekomst niet meer tot deze leverancier / bedrieger wenden.
Vandaag gaan we eens te rade bij een internetverkoopsite :
Provincie Oost-Vlaanderen
1 kg gele trosgierst
Prijs : 5,75 euro Kwaliteit : Niet getest , produkt niet aangekocht Verpakking : Luxe full color plastiek zak Vermeld gewicht bij de handelaar : 1 kg Gewicht gewogen bij thuiskomst op een digitale weegschaal : Niet getest , produkt niet aangekocht Opmerkingen : Blijkbaar is de extra full color reclamedruk niet echt goedkoop.
De komende dagen ga ik eens op onderzoek uit bij verschillende handelaren , meerbepaald aangaande de kostprijs en de kwaliteit van de trosgierst. Aangezien ik in zuidoost-vlaanderen woon zal ik in de drie aanpalende provincie's telkens een handelaar bezoeken. Om bepaalde mensen niet in discrediet te brengen zal ik de naam van de zaak niet expliciet vermelden (enkel de provincie waarin ze gevetigd zijn. Tevens zal ik mij op een internetverkoopsite de nodige info opdoen.
Gisteren heb ik deze test al gedaan ;
Provincie Henegouwen
1 kg gele trosgierst
Prijs : 4,30 euro Kwaliteit : goed , niks op aan te merken Verpakking : gewone doorschijnende plastiek zak Vermeld gewicht bij de handelaar : 1 kg Gewicht gewogen bij thuiskomst op een digitale weegschaal : 1,003 kg Opmerkingen : Op het rek bij de handelaar stond als prijs 4,20 euro , op de verpakking van de trosgierst stond 4,30 euro.
Voila de selektie die voor dit weekend gepland was is afgelopen. Dank zij het goede weer ;-) heb ik dit gisteren allemaal kunnen verwezenlijken. Ondertussen ook nog eens de nagels gekeurd en bijgeknipt waar nodig (voor de mensen die niet weten hoe dit moet , geef eens "nagels knippen" in in de zoekfunktie in dit blog (rechtse kolom iets meer naar beneden scrollen). Bij de witstuiten valt het op dat deze soort hun nagels veel vlugger groeien dan bij de anderen. De barmsijzen welke ik ga behouden heb ik (mannen en poppen gescheiden) in hun wintervolieres ondergebracht.De rustperiode is aangebroken , de voorbereiding naar de winter en het daaropvolgend broedseizoen is ingezet. Laten we hopen dat we de komende wintermaanden niet teveel verliezen meemaken. Aangepaste voeding , op tijd wat groenvoer en een vitamientje moeten dit verijdelen. De volgende dagen ga ik eens langs bij enkele vogelhandelaren in de streek , bedoeling om bij elk een pak trosgierst te kopen. Een prijs kwaliteitsvergelijk op dit blog zal het gevolg zijn. Kom zeker de komende dagen eens piepen. Tot dan.
Op een Nederlands forum was er de voorbije week een nieuw item geopend over het zelf kweken van trosgierst.
Persoonlijk heb ik dit een aantal jaren geleden ook geprobeerd met zeer goed resultaat. Over het hoe en wat kan ik kort zijn , trosgierst (net zoals ander gierst) behoeft géén speciale grond en kan zelfs vrij goed tegen de droogte. Het groeit sneller dan onkruid . Na het planten duurt het ongeveer 2,5 maand alvorens je reeds kan oogsten. De planten hebben een zeer goede productie. Aan te raden is om een touw te spannen op een +/- 40 à 50 cm hoogte van de grond , om de toch wel hoge planten te beschermen bij een regenbui (tegen het gaan neerliggen door de te zware regendruppels).
Eenmaal oogstbaar neem je best een bussel van een 20-tal stelen , daar doe je een elastiekje rond (indien je een koordje neemt kan dit loskomen door het inkrimpen bij het drogen van de stengels) en hang je de bussels op in een droge plaats (niet te dicht bij elkaar).
Je kan na droging de bussels zondermeer in de voliere hangen.
Mischien dat ik dit volgend jaar ook wel weer toe zal passen , als je ziet wat de trosgierst tegenwoordig kost!!