Eerder deze week kreeg ik via het "e-mail mij " knopje de volgende vraag ;
Na hoeveel dagen kan ik de jonge barmsijzen apart zetten?
Elke liefhebber heeft daar zijn eigen mening over , sommige houden het bij -> wanneer hun staart volgroeid is om dan pas de jongen afzonderlijk te plaatsen . Op zich een regel die niet slecht is , alhoewel je ook dient rekening te houden met de beschikbare ruimte waarin uw vogels zich bevinden. Stel je eens voor dat je vijf jongen hebt die volgroeid zijn en deze tesamen met de oudervogels laat bij elkaar zitten terwijl moeder de vogels aan het broeden is op een nieuwe nest eieren en dit dan nog in een kooi van 80 x 30 x 30 ! En dit gedurende meerdere weken! Een beetje teveel van het goede nietwaar.
Ikzelf laat ze nog een twee à drie weken maximum (na het uitvliegen) bij de oudervogels , precieze tijd beslis ik eigenlijk na observatie.
Andere liefhebbers wachten dan alweer tot wanneer de jonge van de tweede ronde zich aanmelden , alhoewel dit ook een regel is die niet altijd kan gevolgd worden. Ik heb aktueel een pop die nog twee jongen in de nest heeft (volgroeid maar nog niet uitgevlogen ) en die reeds aan het broeden is op een tweede nest eieren . Papa helpt perfect bij het groot brengen van de jongen van ronde één en overijverige mama houdt ondertussen ronde twee al warm. Als de jonge van ronde twee er zullen zijn , zullen de jongen van ronde één zeker nog niet rijp zijn om op eigen vleugels te kunnen staan eeuuh vliegen (of hoe zeg je dat ?) Dus besluit ; de vogels observeren (ook de oudervogels) en na een twee a drie weken na het uitvliegen is de tijd meestal rijp. Opgelet natuurlijk want sommige jongen kunnen ook kaalgeplukt worden door de oudervogels om bv wat opknapwerk aan de nest uit te voeren. Je kan in dit geval de jongen direct afzonderen en in een aanpalende kooi (enkel gescheiden door een traliewerk) plaatsen; De oudervogels zullen de jongen wel verder voederen.
21-05-2010 om 00:00
geschreven door Frank
|