DON & ZEA
Het lijkt wel de titel van een boek dat je op een Grieks
eiland tijdens uw vakantie zou kunnen lezen , spijtig genoeg is het dat niet .
Waar moet ik beginnen ?
Het laatste decennia kweek ik met barmsijzen , op zich niet
de meest moeilijke vogel onder de Europese cultuurvogels . Deze kweek verliep
tot voor twee jaar met behoorlijk succes dat leidde tot een telkenjare tevreden
resultaat .
De laatste twee kweekjaren waren echt ontmoedigend (alhoewel
het dit jaar iets beter was dan vorig jaar) , vorig jaar was het een jaar van niets
doen , onbevruchte eieren , jongen niet opvoeden , niet door de rui geraken ,
.
Dit jaar was het vnl. niet tot nestbouw overgaan , onbevruchte
eieren en ook verscheidene poppen dood tijdens de kweek .
Dit gebeurde bij mijn sijzen en barmsijzen , ik had ook drie
koppels goudvinken wildkleur aangekocht en daar gebeurde dit niet ! Integendeel
zelfs , het waren allen late jonge van vorig jaar die ik niet speciaal gekuurd
had , die ik pas midden April bij elkaar zette en ook pas dan nestgelegenheid
gaf .
Resultaat na ronde 1 = 3 koppels = 12 jonge !!
Laat mij toe om te zeggen dat ik met een veelvoud aan
barmsijzen nog niet aan de helft hiervan zat na ronde één !
Het grote verschil tussen de barmsijzen en de goudvinken was
dat de barmsijzen de zadenmengeling kreeg zoals ze al jaren kreeg (van dezelfde
grootfabrikant , ik noem bewust géén namen om deze niet in diskrediet te
brengen) , mijn goudvinken daarentegen
kregen een mix van een minder bekende fabrikant (die enkel maar
kleinverpakkingen op de markt brengt) . Al de rest van het voer , lees wilde
zaden , eivoer ,
. is voor beide soorten
gelijk.
Dus het enige verschil was de leverancier van de zaden ! Zou
daar het verschil zitten ?
Bij nader onderzoek stootte ik op het Don & Zea gebeuren
, hierbij wat verdere uitleg hierover ;
Mycotoxines zijn
giftige stoffen die door schimmels geproduceerd worden en die op nagenoeg alle
granen kunnen voorkomen. Ze kunnen gevormd worden op het veld tijdens de groei
maar kunnen zich ook verder ontwikkelen na de oogst tijdens de opslag. Vooral
de maand augustus is belangrijk voor de aanzet van de schimmelontwikkeling:
een vochtige maand augustus veroorzaakt
een grotere vorming van mycotoxines in oktober-november. De meest gekende
mycotoxines zijn DON (deoxynivalenol) en ZEA (zearalenone), die door fusarium
geproduceerd worden. Zij kunnen de gezondheid van uw dieren zeer ernstig
schaden.
Je kan met het
blote oog echter niet zien of er mycotoxines aanwezig zijn in uw zaden. Zelfs
wanneer er visueel geen fusarium of andere schimmels waar te nemen zijn, kunnen
mycotoxines aanwezig zijn. Om een juiste analyse te maken, moet een staal in
een gespecialiseerd labo onderzocht worden.
Mycotoxines
beschadigen de darmwand, en wanneer de zaden veel DON en ZEA bevat, dan leidt
dit tot groeiachterstanden van 10 tot 15 %! Bovendien kunnen mycotoxines leiden
tot tal van vruchtbaarheidsproblemen !
Zou dit niet het
probleem kunnen zijn van mij (en andere kwekers) ?
Allesinds voor
volgend jaar ben ik aan het uitkijken naar een ander merk / leverancier voor de
sijs en barmsijzen - mengeling , welk het gaat worden weet ik nog niet. Ik ga
ten rade bij mensen die succesvol gekweekt hebben welke zaden zij gebruiken (en
weet je wat ? het merk dat ik gebruik is nog niet vernoemd bij die kwekers die een
geslaagde kweek hebben 😉 ) .
Op hoop van zegen
Ik hou u op de
hoogte !
02-07-2019 om 14:51
geschreven door Frank
|