Eindrapportxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bakkerij Centrale Gitega Zusters Beneterezya
- Objectieven
Verbeteren van de producten, aanleren van de basistechnieken, Informatie overhet waarom, hygiëne, organisatie en verruimen van assortiment. Advies bij aankoop nieuw materiaal
- Werkwijze:
Eerste dag observatie van de productie en de recepten, werkwijze en hygiëne
- Vaststelling:
Gebrek aan kennis van het waarom men handelingen doet. Vb: het afwegen van producten, tijd van het kneden, vastheid van het deeg, rusttijden van het deeg, afdekken van het deeg en het verwerken.
- Aanpak van de opleiding:
a. Basis
Door voorbeelden te nemen uit de productie en deze aan te tonen. Hen wijzen op de oorzaken van deze fouten begrepen ze waarom men handelingen anders moet doen. Het voorbeeld van het gewicht van het brood, door aankoop van een weegschaal kon ik hen laten zien welk verschil er was tussen het ene brood en het andere. 400 g en 600 g. Heelwat broden wogen teveel, dit is verlies. Door af tewegen heb je steeds het zelfde gewicht en kan je beter berekenen hoeveel broden je kan maken uit 50 kg bloem. Ook het verkorsten van het deeg kon met een kleine ingreep die geen geld kost vemeden worden. Door gebruik te maken van de lege bloemzakken werden de degen afgedekt. Ook werden 2 hoezen gemaakt om over de ovenkarren te trekken. Hierdoor kregen de producten een mooiere kleur en scheurde het brood minder. Ook dit konden ze zelf vaststellen. De recepten werden uitgeschreven zo kon ierdereen ze begrijpen. Het heeft wel wat tijd gekost om dan ook rekening te houden met deze hoeveelheden. Vooral het water was voor hen moeilijk te vatten. Door samen met hen in de productie te staan kon ik indien nodig bijsturen. Ook uit de manier van werken kon je na enige tijd ziijn dat ze de handelingen overnamen. Dit was dan ook de reden waarom in samen met hen werkte. Ook het regelmatig schoonmaken maken van de tafel of het op plaats leggen van materiaal konden ze leren uit mijn handelingen. Ik heb natuurlijk ook rekening gehouden met de vraag van de klanten. De tradities van hun brood heb ik behouden. Bij de nieuwe soorten heb ik aanpassingen gedaan.
b. Verruimen assortiment
Uit de basis van hun degen heb ik door kleine wijzigingen aan het recept vooral aanpassing van de hoeveelheid water, heb ik hen laten zijn dat je producten luchtiger zijn en krokanter. Voor hen was het een grote aanpassing om te werken met degen die soepelder zijn. Met deze degen werden een ander soort stokbrood gemaakt met insnijdingen zodanig dat de klant het verschil merkte. Ook met het sandwiches deeg heb ik op deze manier gewerkt. Een andere vorm en andere naam. Naast deze twee produckten ook vleesbroodjes, ananasbegniets en crèmekoeken. Hier was het vooral kijken naar de hoeveel. Omdat deze producten duurder waren zullen ze door een beperkt cliënteel aangekocht worden. Deze productenwerden dan ook voorgesteld aan hotels en andere winkels. Ook de verkopers werden op de hoogte gebracht van de nieuwe producten en op welke manier ze deze moeten aanprijzen aan de klanten.De dag nadien werden ze dan ook in beperkte hoeveelheden besteld. Misschien een aanzet om nog andere variaties te maken.
- Investering
Er werd ook mijn advies gevraagd over mogelijke investeringen. Oven en ander materiaal. Omdat de bakkerij nu op het maximun van zijn cappacuteiten werkt en de oven niet meer goed functioneerd is het noodzakelijk om deze investeringen zo snel mogelijk te laten gebeuren.
a. Oven:
Er werden 2 prijsoffertes getoond, Één van de technieker die de herstellingen doen in de bakkerij en een offrte van de zelfde oven bij een ander leverancier. Het verschil vas ongeveer 2500. Doordat de technieker ook een garantie gaf bij de montage leek dit mijn het beste voorstel. Maar de garantie bij transport moest ook toegevoegd worden. Hier werd een akoord bereikt tussen de Zusters en de technieker.
b. Verdeelmachine en klopper-mengelaar
Ik gaf hen ook het advies om een verdeelmachine aan te kopen. Dit om het werk gelijkmatiger en sneller te laten gebeuren. Ikzelf ga uitkijken naar prijzen en deze doorsturen naar Melanie. We volgen dit samen op. Ook vnaar de klopper-mengelaar zal uitgekeken worden. Dit omdat de bakkerij ook graag Cakes en andere koekejes zou willen maken. Ook hier zal ik de nodige informatie over doorsturen.
- Opvolging van dit project
Door de aankoop van het nieuwe materiaal vind ik het nodig dat er een opvoling komt. Vooral het leren werken met het nieuwe materiaal zal een aanpassing vragen van de werk organisatie. Daarom zou het goed zijn dat ik opnieuw naar de bakkerij ga eenmaal al het materiaal is aangekomen. Ook dan pas zal ik kunnen overgaan tot het aanleren van hygiëne. De bakkerij moet dan ook een beetje heringericht worden. Toestellen die niet meer fuctionenren moeten verwijderd worden. Dit zal ruimte geven om alles wat ordelijker te plaatsen en te houden.
- Eindconclusie
Dit was voor mij een geslaagd project. Dit dank zij Melanie die door de zusters werd aangesteld om het beter functioneren van de bakkerij en deze aanvraag bij EX-Change heeft ingediend. Ik ga er vanuit dat zij dit de twee maanden dat ze nog werkt voor de zuster zal opvolgen en ook de aankoop van het nieuwmateriaal zal opvolgen. Dit project moet dan ook verder gaan om de kans tot slagen te vergroten. Ik ben dan ook bereid om dit zelf verder af te werken.




|