Column: onderwijs
Heb je het ook gemerkt?
Kinderen uit de lagere school krijgen dezelfde leerstof dat wij kregen in het middelbare onderwijs.
Met verontrustend hart merk ik op dat kinderen, die wat meer tijd nodig hebben om te leren, haast niet mee kunnen. Indien ze buiten de schooluren geen bijstand krijgen, moeten ze een jaar dubbelen.
Persoonlijk vind ik het ongehoord hoe het onderwijs in elkaar zit.
Tragere kinderen worden automatisch bij de minder begaafde groep bijgevoegd.
Hoe is het mogelijk!
Kinderen zijn de toekomst van onze wereld. In plaats van vooruit gaan we achteruit. Scholen moeten veel meer presteren dan vroeger en met een lagere budget. Leraren hebben simpelweg geen tijd om zich bezig te houden met kinderen die meer uitleg nodig hebben, met als bijgevolg dat, in plaats van op school alles te leren moeten ze bijlessen volgen.
Sommige leerstoffen zijn, in mijn ogen, overbodig of overdreven.
Een meisje, die ik ken, is er niet door met wiskunde. Zij zegt dat ze de helft van de leerstof niet verstond en de juffrouw had geen tijd om het nog eens te herhalen. Ze moet logopedie volgen in de grote vakantie, dan mag ze misschien naar het volgende leerjaar.
Mijn eigen dochter had dezelfde problemen, maar zij ging drie keer in de week na de lessen naar de "huiswerkschool". Daardoor had ze veel ingehaald en mag ze doorgaan.
Voor zulke kinderen vind ik de "huiswerkschool" ideaal.
Ik betaalde slechts 2,30 per kind, per trimester. Dat is niet veel, voor logopedie of andere bijlessen moet je veel meer betalen.
In een huiswerkschool wordt er gewerkt met vrijwilligers: leraren, ouders die na hun werk nog eens helpen met jongeren hun leerstof te begrijpen, hun huiswerk en hen examen. Een vrijwilliger krijgt maximum acht jongeren onder zijn/haar hoede, daardoor kunnen ze meer aandacht besteden aan hen. Mijn dochter steeg 11% in één trimester.
Ik ben die mensen zeer dankbaar en hoop dat de "huiswerkschool" nog lang mag blijven bestaan.
Angel
25-07-2006 om 00:00
geschreven door angel 
|