Beste Militanten,
Waarschijnlijk ook paf gestaan toen vanmorgen met veel poeha het werkgeversverhaal over veel te zware fiscale druk (SZ is in patronaal discours hetzelfde als fiscaal) in België werd aangekondigd en uitgebreid werd toegelicht op Radio 1
zonder 1 kritische noot of enig weerwerk. België wereldkampioen van de bedrijfslasten.
Het is duidelijk dat de strategie voor inleveringen, besparingen wordt opgedreven.
Mr. Vaesen (gekend van Genkse voetbal) kreeg het forum dat hem door Trends ook al werd geleverd. Hij ziet slechts één oplossing: harmonisering van het werknemersstatuut ergens tussen dat van de arbeiders en bedienden in.
Hieronder het ACV-persbericht, spijtig genoeg zonder commentaar op het verhaal van Vaesen. Maar voor de rest wel duidelijk.
Brussel, 18 november 2010
Bedrijven in België uitgeperst als citroenen???
Volgens een recente studie van de Wereldbank i.s.m. PricewaterhouseCoopers Paying Taxes 2011 zou de belastingdruk voor bedrijven in België bij de hoogste ter wereld zijn. Frans Dierckx van PwC: In België hebben we sinds de studie niets gedaan om het belastingklimaat interessanter te maken voor bedrijven. De gevolgen daarvan zien we: we zijn zelfs nog achteruitgegaan, en we stonden al helemaal achteraan. In Portugal werd de vennootschapsbelasting verlaagd en in Nederland zijn bijvoorbeeld ook maatregelen genomen".
Dierckx had ook naar Ierland kunnen verwijzen. Daar hebben ze een bijzonder lage vennootschapsbelasting. Terwijl toch duidelijk is dat landen als Ierland en Portugal vandaag niet echt de voorbeelden zijn inzake goede economische en budgettaire conditie.
Ze betalen niet te veel
Om in 2015 opnieuw een begroting in evenwicht te hebben, moet er voor 22 miljard gesaneerd worden. Dus klagen de werkgevers opvallend veel over de torenhoge belastingdruk. Zij willen uiteraard dat er vooral in de uitgaven wordt gehakt en dat er geen inspanningen moeten gebeuren aan de inkomstenzijde, bijvoorbeeld door een betere inning van de belastingen, door nieuwe belastingen of door hogere belastingen. De boodschap is: waag het niet extra-geld te gaan zoeken bij de bedrijven, want zij betalen zich al blauw. Hen nog meer laten betalen zou economische moord zijn.
Bedrijven moeten niet doen alsof de staat hen de voorbije jaren heeft uitgeperst als citroenen. Het reële belastingtarief bedraagt voor hen slechts 13,6%. De cijfers tonen aan dat ze in de voorbije jaren hebben kunnen rekenen op een massieve belastingverlaging. Kijk naar de inkomsten uit vennootschapsbelasting voor de aanslagjaren 2001 tot 2008 cijfers van Reynders zelf. (De bedragen moeten worden vermenigvuldigd met miljoen euro.) Op papier bedraagt het tarief inderdaad 33,99%. Maar door allerlei kortingen en aftrekken was het reële gemiddelde tarief tegen 2001 al gezakt tot 19,9%. En tussen 2001 en 2008 is het verder gezakt tot 13,6%. Een kleine rekenoefening: stel dat de belastingdruk al die jaren gelijk was gebleven. Dan zouden de bedrijven op hun winst van 93,3 miljard euro geen 12,7 miljard belasting hebben betaald, maar wel 18,6 miljard euro. Een verschil van 5,9 miljard of al van bijna 1/4 van het totale tekort op de begroting. Het is dus vooral de overheid die uitgeperst werd.
|