In iedere keuken horen kruiden voor in de potten, gewoon of met een pikant tintje. Kruiden moeten er zijn. Zonder kruiden en specerijen is onze keuken saai Nootmuskaat Smaak: zoetig bitter Heel geschikt voor: spinazie, bloemkool, rode kool,asperges.
béchamelsaus Herkomst: Indonesië en Grenada. Nootmuskaat wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt in Europese keukens. Het eiland Grenada ook het "kruideneiland" genoemd, werd al snel de tweede producent ter wereld. Op de nationale vlag staat dan ook een muskaatnoot geschilderd. De muskaatboom werd er ingevoerd in de 19de eeuw.
In dit recept wordt nootmuskaat gebruikt
Gegratineerde asperges
Dit heb je nodig: 1 blikje asperges, nootmuskaat, 25 g plantaardige boter, 100 g paneermeel.
Zo maak je dit gerecht: Leg de asperges in een ovenvaste schaal en bestrooi ze met wat nootmuskaat. Besprenkel de asperges met wat vocht uit het blik om uitdrogen te voorkomen en plaats de schaal een paar minuutjes in een op 175 graden Celsius voorverwarmde oven. Verhit de boter en roer er het paneermeel door. Laat het mengsel ongeveer 3 minuten fruiten. Verdeel het over de asperges en plaats het gerecht nog even onder de gril tot er een lichtbruin korstje ontstaat.
Spinazie werd lang ten onrechte geroemd voor zijn ijzergehalte,
maar de groente hoeft daarom niet afgeschreven te worden: het sterkt het hart. Eerder werd al aangetoond dat het eten van spinazie de kans op een hartaanval vermindert, nu blijkt ook dat het het herstel van een hartaanval tot een derde versnelt. De sleutel ligt bij de nitrieten die in grote mate in groene bladgroenten als spinazie aanwezig zijn.
Testen op muizen De resultaten werden verkregen bij muizen die een week lang nitrietrijk water dronken voor ze een hartaanval kregen. De muizen hadden minder schade aan het hart en hadden 33 procent meer kans om te overleven. Dat zou komen doordat nitrieten in een zuurstofarme omgeving, zoals na een hartaanval, worden omgezegd in stikstofmonoxide wat de bloedvaten verwijdt, zodat er toch zuurstof naar het hart vloeit.
Nitriet: kankerverwekkend of niet? Probleem is wel dat nitrieten in een lauw-warme omgeving omgezet worden in nitrosaminen, wat volgens sommige onderzoeken kankerverwekkend zou zijn. Andere onderzoeken spreken dat weer tegen.
Ook Onderzoeksleider en biochemicus Nathan Bryan, verbonden aan de universiteit van Texas, wuift de gevaren met betrekking tot kanker weg. "De studies die dat aantonen zijn meestal gebaseerd op zeer zwakke data. Bovendien, als nitraten en nitrieten zo kankerverwekkend zijn, waarom worden we dan aangeraden groene bladgroenten te eten? En we slikken toch ook ons eigen speeksel in, en dat zit vol nitraten."
Hij raadt aan zo'n 200 gram nitrietrijke groenten per dag te eten. Veilig is in alle geval de spinazie zo vers mogelijk te eten en zowel gekookt als ongekookt koel te bewaren.edp
Vroeger was het leven gemakkelijk, misschien wel omdat de bijhorende fases duidelijk afgelijnd waren. Kind, adolescent, volwassen, bejaard, dat was het zowat. Maar de grenzen tussen die 'duidelijke' fases zijn beginnen vervagen. Volgens de Britse krant The Times onderscheiden we nu zes belangrijke stadia in een leven. Een luchtig overzicht.
Zijn er nog kinderen? Het begint, nog steeds, bij de kindertijd. Lang kan je er niet van genieten, zo ongeveer tot je twaalfde. De jeugd van tegenwoordig is daarenboven niet half zo goedgelovig of onschuldig als een paar generaties terug. Televisie, dvd's en internet hebben hun wereld enorm verruimd. Tekenfilms en speelgoedfiguurtjes overheersen de leefwereld, de belangrijkste discussies met de ouders gaan over voedsel ("nee, je krijgt geen chips als avondeten"), kledij ("je bent veel te jong voor een minirok") en computerspelletjes ("geen schietspelletjes in dit huis).
Vrienden Bij de overgang naar de middelbare school, kom je in de jongvolwassenheid. Een fase die duurt tot vlak je hogere studies, ongeveer 23 jaar. Vrienden zijn cruciaal, zowel in de echte als de virtuele wereld. De meeste vrije tijd gaat op aan chatten, spelletjes en shoppen of rondhangen. Muziek, kledij en kapsel bepalen je imago maar je hoort niet echt tot één subcultuur. De grootste ruzies gaan over uitgaan, zakgeld en gsm-rekeningen. De opmerking om te werken voor je geld valt slecht: je gaat al zolang moeten werken!
Proberen, wie zijn best doet zal het leren Tussen je grofweg 24ste en 35ste maak je deel uit van de 'Odyssey'-generatie. Uitproberen is het toverwoord, en dat geld voor job, huis, partner, seks en benevelende middelen. Je proeft niet van het leven, maar klokt het gulzig naar binnen 'nu het nog kan'. Met de jaren (en tegenslagen) groeit de wijsheid en de angst voor een lening, huwelijk, kind of extra kledingmaat wordt in het licht van de wereldproblemen belachelijk. Met je ouders maak je ruzie over bijdragen aan het huishouden (als je nog thuiswoont) of waarom je zo weinig op bezoek komt (als je de vleugels hebt uitgeslaan).
Crisis Tussen je 35ste en 60ste bereik je de volwassenheid, maar niet iedereen is er gelukkig mee. Midlifecrissisen komen dan ook het frequentst voor in deze fase. Je doet er alles aan om er (veel) jonger uit te zien dan je bent. Maar je kennis en woordgebruik verraden ten minste gedeeltelijk je leeftijd. De grootste ruzies heb je met je ex (over je gedrag en de slechte invloed op de kinderen) en met je kinderen, die beschaamd zijn mama of papa op dezelfde fuif aan te treffen.
Rust roest Na je zestigste mag je eindelijk stoppen met werken, maar het is niet bepaald tijd voor rust. Rust roest en dus blijf je actief. Reizen, uitstappen, sociale netwerken onderhouden: het is geen probleem. De kleinkinderen zie je liefst enkel voor een dagje, anders verstoren ze he leven. Alleen die technologie wil maar niet stilstaan, vervelend is dat. En je lichaam kan je geest niet altijd meer volgen: dubbel vervelend. Op een dag geraak je zo toch nog op 'bejaarde' leeftijd. Proficiat.edp
De Wereld Diabetes Dag wordt in de hele wereld gevierd, door de 200 diabetesverenigingen (uit 160 verschillende landen) die lid zijn van de Internationale Diabetes Federatie (IDF), medische hulpverleners en mensen die op de één of andere manier met diabetes te maken hebben.
Aandachtspunten en vooruitzichten voor diabetes.
Waar moet je op letten?
Diabetes kan nogal wat ernstige gevolgen hebben. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om die gevolgen drastisch te beperken of soms helemaal te voorkomen:
gezond leven (verstandig eten, matig met alcohol, niet roken);
gewicht onder controle houden;
voldoende bewegen;
proberen je bloedglucose stabiel te houden;
controleer dagelijks je voeten;
houd zelf in de gaten dat je op tijd bepaalde controles ondergaat;
blijf leren over diabetes.
Regelmatig lichamelijk onderzoek bij arts of verpleegkundige:
bloedglucose bepalen (HbA1c een paar keer per jaar);
voetenonderzoek;
bloeddruk;
gewicht;
eerdere afwijkende uitslagen.
Minstens eens per jaar de volgende controles:
bloeddruk en bloedvetten (zoals cholesterol);
nieren (urine testen op eiwitten)
voetenonderzoek door specialist
oogonderzoek Tip: haal bij de dokter of apotheek een Diabetespas. Dat is een klein boekje waarin alle afspraken en uitslagen worden genoteerd. Dat is handig om zelf het overzicht te houden. "Auto rijden met diabetes". De meeste diabeten ondervinden veelal geen grote moeilijkheden achter het stuur. Zolang ze hun ziekte goed onder controle hebben, niet vaker in verkeersongevallen betrokken zijn dan de andere weggebruikers. Er zijn wel een aantal extra regels van toepassing wanneer een diabeet een rijbewijs wil behalen of zijn vroeger behaald rijbewijs wil behouden. Die regels gelden overigens niet alleen in geval van diabetes, maar ook bij andere aandoeningen.
Onze hoofdstad laat zich langs zijn fraaie kant zien en smaken. Naast de eigen traditionele specialiteiten zoals geuze, chocolade en pain-a-la-grecque word je verleid door exotische geuren. Marokkaanse thee, Turkse börec, Afrikaanse maniok, Joodse spirituele gerechten, Roemeens gebak, de Russische cuisine laten je smaakpapillen de diversiteit van de wereldkeuken ontdekken.
Uiteraard kan de cucina italiana niet ontbreken, Italië is immers het gastland van deze editie. Italiaans restaurants zijn in. Hun ontstaangeschiedenis is minder bekend. Wist je dat Brussel twee Italiaans restaurants met een Michelinster rijk is?
Ook Broodje Brussel laat zich niet onbetuigd en troont je een week lang mee naar de lekkerste plekjes van onze hoofdstad. Ik neem je mee op sleeptouw en trek de stad in voor een stevige portie!
donderdag 15/11 Belgo afrikaanse keuken.
vrijdag 16/11 Zuiderse Tirami-chou de Bruxelles
dinsdag 20/11 chocolade museum lekkernij
woensdag 21/11 brouwerij Cantillion (geuze) het wijnpaleis productiehuis van toen en nu.
Uitvinding chocolade was accidentje bij brouwen bier
Chocolade is meer dan 500 jaar ouder dan tot nu toe gedacht.
Al omstreeks 1100 voor Christus maakten indianen in het huidige Honduras een drankje op basis van cacaobonen.
Dat staat in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Amerikaanse wetenschappers ontdekten sporen van cacao op brokstukken van meer dan 3.000 jaar oude kroegen.
Primitief bier De eerste drinkbare chocola was waarschijnlijk een alcoholisch drankje, in tegenstelling tot de huidige chocolademelk. Mogelijk hebben de indianen vloeibare chocola 'ontdekt' bij het brouwen van een primitieve vorm van bier.
Statussymbool Chocola speelde een belangrijke rol als statussymbool in de oude indianencultuur. De Azteken dronken het drankje bij ceremonies van de elite. De brokstukken van kroegen met chocoladesporen zijn gevonden in resten van de grotere huizen van rijke indianen.
Spaanse veroveraars brachten de cacaoboon in de 16e eeuw naar Europa. In de daarop volgende eeuwen werd de chocolade in vaste vorm uitgevonden.anp/mvl
1.000 dollar boete voor wie duiven voedert in New York
Een wetgever in New York heeft de oorlog verklaard aan de duiven in de stad. Zo stelt hij voor om mensen een boete van 1.000 dollar (bijna 700 euro) te geven als ze het nog wagen om onze gevederde vrienden te voederen. Verder wil hij contraceptiva verspreiden voor vogels en hij is ook van plan om haviken in te zetten om de duiven af te schrikken en weg te jagen.
Ook andere wereldsteden voeren een hevige strijd tegen duiven. In Londen ligt de burgemeester zelfs onder vuur omdat het programma te veel zou kosten. Zo mogen mensen op Trafalgar Square geen duiven meer voederen en zet de stad getrainde haviken in om de duiven te doden. Venetië probeert de verkoop van vogelzaad tegen te gaan, omdat de vogels er ernstige schade toebrengen aan gebouwen en standbeelden. Ook New York is niet aan zijn proefstuk toe. Zo werd in 2003 al eens een havik losgelaten in Manhattan, maar het programma werd stopgezet toen de vogel een chihuahua aanviel.
De tweede editie van de Week van de Smaak (15-24 november) staat te pruttelen in de oven. Op het menu een hele waaier aan lekkere activiteiten, die elke fijnproever ongetwijfeld zal doen likkebaarden.
Elke dag, van 15 tot 24 november, is er wel iets te beleven in Kortrijk, dit jaar "Stad van de Smaak".
Kortrijk is Stad van de Smaak 2007. Talloze activiteiten zullen de stad tijdens de Week van de Smaak doen gonzen. Op 24 november is heel Vlaanderen welkom om in Kortrijk te genieten van het spetterende slotevenement van Week van de Smaak. Er staan die dag 15 'smaakvolle' markten te gebeuren in het stadscentrum. Er is ook een marktje met alleen maar pastasauzenstands, en een food lounge. Ook buitenlandse marktkramers bieden hun streekproducten aan.
Grootste taart ter wereld De Kortrijkse hotelschool het Sint-Niklaasinstituut zet haar laatstejaars in bij het evenement. Zij bakkken de grootste taart ter wereld, een Italiaanse pruimentaart. , Gastland Italië is immers overal aanwezig, in culturele, toeristische en culinaire animaties.
Dit grootse smaakfestijn belooft in de Groeningestad een orgelpunt van formaat te worden.
Italië: Gastland van de Smaak 2007 De Italiaanse keuken heeft door haar eenvoud, smakenpallet en talloze 'ambassadeurs' (emigranten, reizigers, smulpapen en kunstenaars) zowat de hele aardbol veroverd. De keuze voor Italië als gastland van de Week van de Smaak lag voor de hand.
Die dag wordt ook de nieuwe Stad of Regio van de Smaak 2008 bekend gemaakt door minister Bert Anciaux. Regio Roeselare, Meeetjesland, Oostende, Lier en Hamme zijn kandidaat om de titel van Kortrijk over te nemen. Vlaanderen trakteert met de Tweede Week van de Smaak!
Nodig: 50 g boter, 55 g bloem, 3 dl melk, 100 g pittige roomkaas, 100 g abdijkaas, 1 eierdooier, nootmuskaat, peper en zout, enkele takjes verse peterselie.
Om te paneren: bloem, losgeslagen eiwit, paneermeel.
Bereiding: Smelt de boter en doe er de bloem bij. Laat even doorbakken om de bloemsmaak te elimineren. Giet er de koude melk bij, klop flink door en laat tot sausdikte koken.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en laat de kaas in de bechamelsaus smelten. Doe er de eierdooier bij om het extra smeuïg te maken.
Giet het mengsel zo'n 3 cm dik in een met keukenfolie beklede schaal. Zet in de koelkast om op te stijven. Stort het beslag en snijd er kroketjes uit. Paneer op zijn Engels.
Haal de kroketjes daarvoor eerst door bloem en vervolgens door het eiwit en het paneermeel. Frituur goudbruin en serveer met gefruite peterselie.
Vrouwen en handtassen, er valt heel wat over te vertellen. Vrijwel ons hele 'hebben en houden' wordt erin gepropt en meegesleurd. Sommige prulletjes die we erin stoppen, lijken er zelfs nooit meer uit te komen. Om nog maar te zwijgen over de stress die we voelen als de gsm in de tas rinkelt en we deze tussen alle rommel nergens kunnen terugvinden. Hoe lossen we dat op?
Onderhouden Wil je een tas mooi houden, moet ze onderhouden worden. De beste manier om je tas met respect te behandelen is er niet teveel in proppen. Punt. Tracht de inhoud netjes te sorteren zodat kleine ongelukjes als make-upvlekken verleden tijd zijn.
Begin bij het begin: kieper alles uit de tas. Leg alle spullen op een tafeltje. Maak meteen de binnenkant van je tas schoon. Verwijder kruimels en stof en verwijder eventuele vlekken.
Terwijl je tas netjes opdroogt, kan alle rommel opgekuist worden. Papiertjes, muntjes, verpakkingen, centen of kattebelletjes worden ofwel weggegooid of opgeschreven waar ze horen.
Essentie Wat hoort er sowieso in elke tas? Je portemonnee, identiteitskaart, sleutels of gsm. Wie dat wenst, zeult eventueel een agenda mee. Make-up spulletjes als lipstick of poeder horen in een klein etuitje zodat bij een eventuele opsmuk alles makkelijk terug te vinden is. Een mobieltje past in een apart zijzakje zodat stress en nieuwsgierige blikken bij al dat hels gerinkel verleden tijd is.
Systeem Orde schept rust dus probeer bij het sorteren van je handtas steeds hetzelfde systeem aan te houden. Tracht de dingen steeds opnieuw op dezelfde plaats in de tas te stoppen. Papiertjes en verpakkingen horen niet meer thuis in de tas, de vuilnisbak is er beslist blijer mee.
Kies de juiste tas. Dan hebben we het niet alleen over hoe ze eruit ziet, maar vooral wat er in kan. Over het algemeen zijn de dingen in een slappe tas moeilijker terug te vinden dan in een stevig exemplaar. Te grote tassen zijn ook moeilijker hanteerbaar om meteen alles terug te vinden. Bovendien krijgen we meteen de neiging om nog meer mee te sjouwen. Willen we dat?
Wisselen Voor elke gelegenheid hebben we een andere tas, zo schrijft de mode ons voor. Alleen wordt het gevaarlijk om op die manier belangrijke inhoud te vergeten. Het moet maar gebeuren dat je een vakje of voorwerp over het hoofd ziet. Gouden tip: verwissel nooit op het laatste nippertje van tas, maar één dag voor een belangrijke gelegenheid.lvl
Eindelijk slaag je erin om niet alleen meer variatie, maar ook orde in je job te brengen. Gelukkig loopt de samenwerking met collega's vlot, zodat het werk ook lekker opschiet.
Je verwent je partner graag met allerlei attenties,
maar die heeft graag dat er meer spanning in jullie seksleven komt. Dat is aan geen dovemansoren gezegd en je gaat meteen tot de directe aanpak over.
Weekoverzicht alle artikels van 5 tot en met 11 november
Weekoverzicht van 5 t.e.m 11 november; overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
De 71ste editie van de boekenbeurs sloot gisteren zijn deuren.
Kim Clijsters kwam ook signeren.
In totaal hebben dit jaar net geen 160.000 mensen de voorbije twaalf dagen een bezoek gebracht aan de 71ste editie van de Antwerpse boekenbeurs, die gisteren om 18 uur haar deuren sloot. Minder brugdagen en feestdagen in de week spelen volgens organisator Boek.be een rol in het lagere bezoekersaantal dan de 165.000 bezoekers van 2006. Toch liggen de verkoopcijfers dit jaar hoger. Bijna 40 procent van de standhouders noteerde een omzetverhoging.
Tevredenheid Volgens Boek.be zijn de ruim honderd standhouders net als vorig jaar tevreden tot zeer tevreden met hun verkoopcijfers. Driekwart is minstens even tevreden, een vijfde is zelfs meer tevreden. Bijna 30 procent boekte een vergelijkbare omzet als in 2006, zowat 40 procent van de standhouders noteerde een omzetstijging. Bij 38 procent daarvan steeg die met 0 tot 5 procent, bij 12 procent met 5 tot 10 procent, bij 19 procent met 10 tot 15 procent. Enkele standhouders noteerden zelfs een opvallende stijging van 40 procent of meer.
Boeken De bestverkopende fictieboeken dit jaar waren 'Op Drift' van auteur Pieter Aspe, 'De Vliegeraar' van Khaled Hosseini en 'Angst' van Deflo. In de categorie non-fictie verkochten 'SOS Piet' van televisiechef Piet Huysentruyt, 'De weg naar Mekka' van Jan Leyers en 'Ons seksboek' van Goedele Liekens het best. In de categorie kinder- en jeugdboeken gingen 'Stormbreken' en 'Ark Angel' van Antony Horowitz het meest over de toonbank, gevolgd door 'Reis door de tijd 2' van Geronimo Stilton.
Auteurs Op de beurs kwamen 820 auteurs tijdens 1.958 sessies signeren, waarmee het record van 2006 (700) gebroken werd. De Prijs voor de Mooiste Stand werd uitgereikt aan Uitgeverij De Geus, die opviel door haar bijzondere aankleding en bouw en die volgens de jury uitnodigde om te lezen en rond te snuisteren. De 72ste editie van de Antwerpse boekenbeurs is gepland van vrijdag 31 oktober tot en met dinsdag 11 november 2008.belga/sam
Buiten sporten? Laat de koude je niet afschrikken!
In deze barkoude tijd van het jaar is het niet altijd even prettig om buiten te trainen. Toch mag de koude geen reden zijn om de training dan maar over te slaan. Er bestaat voldoende aangepaste sportkledij om je te beschermen tegen de bijtende kou.
De kledij die je draagt moet multi-functioneel zijn: enerzijds moet de sportkledij het zweet dat je lichaam bij een inspanning produceert voldoende opnemen en zorgen dat het naar buiten kan, zodat je niet te sterk afkoelt, anderzijds moet de kledij de lichaamswarmte voldoende vasthouden.
Bij wind en vochtig weer is het warmteverlies het grootst. Een goede oplossing om je tegen de koude te beschermen is je te kleden in verschillende lagen.
Een onderste laag die het zweet makkelijk absorbeert. Hiervoor bestaat kledij vervaardigd uit speciale materialen (vb. high-tech polyester).
De middelste laag moet warmte geven.
De bovenste laag is een jasje dat beschermt tegen wind en vocht en dat zorgt voor de zweetafscheiding.
Vergeet ook niet om je handen en voeten extra te beschermen (met wanten en een extra paar sokken) en draag een muts, want 50% van je lichaamswarmte verdwijnt langs je hoofd. Draag voor en na de training een trainingspak.
Gaan de kilo's er bij jou moeilijker af dan de rest, en komen ze er sneller weer bij
Dan ben je wellicht een emotionele eter, zeggen Amerikaanse wetenschappers. Hun bevindingen zouden het bekende jojo-effect kunnen verklaren.
Emotionele toestand Emotionele eters lossen eenzaamheid of bluesy buien op met eten. Hun eetpatroon is een rechtstreekse weerspiegeling van hun emotionele toestand. Hoe sterker dat voor jou geldt, hoe moeilijker de kilo's er af gaan. Zelfs al verlies je succesvol veel gewicht, dan komt het er gegarandeerd het snelst terug bij.
Twee groepen Heather Niemeier, verbonden aan Brown University, rapporteert de resultaten in het vakblad Obesity. Haar onderzoek omvatte een groep van 286 mannen en vrouwen met overgewicht, die deelnamen aan een dieet gebaseerd op gedrag. Een tweede groep bestond uit 3.300 volwassenen die minstens 15 kilo waren verloren én een jaar lang hun gewicht konden behouden.
Aandachtspunt Hun focus lag op mensen die aten door externe omstandigheden, zoals mensen die te veel eten op feestjes, of door interne omstandigheden, zoals eenzaamheid of als beloning. De laatste groep verloor op lange termijn bekeken het minste gewicht. "Het besluit is dat bij diëten aandacht moet worden geschonken aan de emoties en gedachten die er bij horen," besluit Niemeier.edp