De Wereld Diabetes Dag wordt in de hele wereld gevierd, door de 200 diabetesverenigingen (uit 160 verschillende landen) die lid zijn van de Internationale Diabetes Federatie (IDF), medische hulpverleners en mensen die op de één of andere manier met diabetes te maken hebben.
Aandachtspunten en vooruitzichten voor diabetes.
Waar moet je op letten?
Diabetes kan nogal wat ernstige gevolgen hebben. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om die gevolgen drastisch te beperken of soms helemaal te voorkomen:
gezond leven (verstandig eten, matig met alcohol, niet roken);
gewicht onder controle houden;
voldoende bewegen;
proberen je bloedglucose stabiel te houden;
controleer dagelijks je voeten;
houd zelf in de gaten dat je op tijd bepaalde controles ondergaat;
blijf leren over diabetes.
Regelmatig lichamelijk onderzoek bij arts of verpleegkundige:
bloedglucose bepalen (HbA1c een paar keer per jaar);
voetenonderzoek;
bloeddruk;
gewicht;
eerdere afwijkende uitslagen.
Minstens eens per jaar de volgende controles:
bloeddruk en bloedvetten (zoals cholesterol);
nieren (urine testen op eiwitten)
voetenonderzoek door specialist
oogonderzoek Tip: haal bij de dokter of apotheek een Diabetespas. Dat is een klein boekje waarin alle afspraken en uitslagen worden genoteerd. Dat is handig om zelf het overzicht te houden. "Auto rijden met diabetes". De meeste diabeten ondervinden veelal geen grote moeilijkheden achter het stuur. Zolang ze hun ziekte goed onder controle hebben, niet vaker in verkeersongevallen betrokken zijn dan de andere weggebruikers. Er zijn wel een aantal extra regels van toepassing wanneer een diabeet een rijbewijs wil behalen of zijn vroeger behaald rijbewijs wil behouden. Die regels gelden overigens niet alleen in geval van diabetes, maar ook bij andere aandoeningen.
Onze hoofdstad laat zich langs zijn fraaie kant zien en smaken. Naast de eigen traditionele specialiteiten zoals geuze, chocolade en pain-a-la-grecque word je verleid door exotische geuren. Marokkaanse thee, Turkse börec, Afrikaanse maniok, Joodse spirituele gerechten, Roemeens gebak, de Russische cuisine laten je smaakpapillen de diversiteit van de wereldkeuken ontdekken.
Uiteraard kan de cucina italiana niet ontbreken, Italië is immers het gastland van deze editie. Italiaans restaurants zijn in. Hun ontstaangeschiedenis is minder bekend. Wist je dat Brussel twee Italiaans restaurants met een Michelinster rijk is?
Ook Broodje Brussel laat zich niet onbetuigd en troont je een week lang mee naar de lekkerste plekjes van onze hoofdstad. Ik neem je mee op sleeptouw en trek de stad in voor een stevige portie!
donderdag 15/11 Belgo afrikaanse keuken.
vrijdag 16/11 Zuiderse Tirami-chou de Bruxelles
dinsdag 20/11 chocolade museum lekkernij
woensdag 21/11 brouwerij Cantillion (geuze) het wijnpaleis productiehuis van toen en nu.
Uitvinding chocolade was accidentje bij brouwen bier
Chocolade is meer dan 500 jaar ouder dan tot nu toe gedacht.
Al omstreeks 1100 voor Christus maakten indianen in het huidige Honduras een drankje op basis van cacaobonen.
Dat staat in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Amerikaanse wetenschappers ontdekten sporen van cacao op brokstukken van meer dan 3.000 jaar oude kroegen.
Primitief bier De eerste drinkbare chocola was waarschijnlijk een alcoholisch drankje, in tegenstelling tot de huidige chocolademelk. Mogelijk hebben de indianen vloeibare chocola 'ontdekt' bij het brouwen van een primitieve vorm van bier.
Statussymbool Chocola speelde een belangrijke rol als statussymbool in de oude indianencultuur. De Azteken dronken het drankje bij ceremonies van de elite. De brokstukken van kroegen met chocoladesporen zijn gevonden in resten van de grotere huizen van rijke indianen.
Spaanse veroveraars brachten de cacaoboon in de 16e eeuw naar Europa. In de daarop volgende eeuwen werd de chocolade in vaste vorm uitgevonden.anp/mvl
1.000 dollar boete voor wie duiven voedert in New York
Een wetgever in New York heeft de oorlog verklaard aan de duiven in de stad. Zo stelt hij voor om mensen een boete van 1.000 dollar (bijna 700 euro) te geven als ze het nog wagen om onze gevederde vrienden te voederen. Verder wil hij contraceptiva verspreiden voor vogels en hij is ook van plan om haviken in te zetten om de duiven af te schrikken en weg te jagen.
Ook andere wereldsteden voeren een hevige strijd tegen duiven. In Londen ligt de burgemeester zelfs onder vuur omdat het programma te veel zou kosten. Zo mogen mensen op Trafalgar Square geen duiven meer voederen en zet de stad getrainde haviken in om de duiven te doden. Venetië probeert de verkoop van vogelzaad tegen te gaan, omdat de vogels er ernstige schade toebrengen aan gebouwen en standbeelden. Ook New York is niet aan zijn proefstuk toe. Zo werd in 2003 al eens een havik losgelaten in Manhattan, maar het programma werd stopgezet toen de vogel een chihuahua aanviel.
De tweede editie van de Week van de Smaak (15-24 november) staat te pruttelen in de oven. Op het menu een hele waaier aan lekkere activiteiten, die elke fijnproever ongetwijfeld zal doen likkebaarden.
Elke dag, van 15 tot 24 november, is er wel iets te beleven in Kortrijk, dit jaar "Stad van de Smaak".
Kortrijk is Stad van de Smaak 2007. Talloze activiteiten zullen de stad tijdens de Week van de Smaak doen gonzen. Op 24 november is heel Vlaanderen welkom om in Kortrijk te genieten van het spetterende slotevenement van Week van de Smaak. Er staan die dag 15 'smaakvolle' markten te gebeuren in het stadscentrum. Er is ook een marktje met alleen maar pastasauzenstands, en een food lounge. Ook buitenlandse marktkramers bieden hun streekproducten aan.
Grootste taart ter wereld De Kortrijkse hotelschool het Sint-Niklaasinstituut zet haar laatstejaars in bij het evenement. Zij bakkken de grootste taart ter wereld, een Italiaanse pruimentaart. , Gastland Italië is immers overal aanwezig, in culturele, toeristische en culinaire animaties.
Dit grootse smaakfestijn belooft in de Groeningestad een orgelpunt van formaat te worden.
Italië: Gastland van de Smaak 2007 De Italiaanse keuken heeft door haar eenvoud, smakenpallet en talloze 'ambassadeurs' (emigranten, reizigers, smulpapen en kunstenaars) zowat de hele aardbol veroverd. De keuze voor Italië als gastland van de Week van de Smaak lag voor de hand.
Die dag wordt ook de nieuwe Stad of Regio van de Smaak 2008 bekend gemaakt door minister Bert Anciaux. Regio Roeselare, Meeetjesland, Oostende, Lier en Hamme zijn kandidaat om de titel van Kortrijk over te nemen. Vlaanderen trakteert met de Tweede Week van de Smaak!
Nodig: 50 g boter, 55 g bloem, 3 dl melk, 100 g pittige roomkaas, 100 g abdijkaas, 1 eierdooier, nootmuskaat, peper en zout, enkele takjes verse peterselie.
Om te paneren: bloem, losgeslagen eiwit, paneermeel.
Bereiding: Smelt de boter en doe er de bloem bij. Laat even doorbakken om de bloemsmaak te elimineren. Giet er de koude melk bij, klop flink door en laat tot sausdikte koken.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en laat de kaas in de bechamelsaus smelten. Doe er de eierdooier bij om het extra smeuïg te maken.
Giet het mengsel zo'n 3 cm dik in een met keukenfolie beklede schaal. Zet in de koelkast om op te stijven. Stort het beslag en snijd er kroketjes uit. Paneer op zijn Engels.
Haal de kroketjes daarvoor eerst door bloem en vervolgens door het eiwit en het paneermeel. Frituur goudbruin en serveer met gefruite peterselie.
Vrouwen en handtassen, er valt heel wat over te vertellen. Vrijwel ons hele 'hebben en houden' wordt erin gepropt en meegesleurd. Sommige prulletjes die we erin stoppen, lijken er zelfs nooit meer uit te komen. Om nog maar te zwijgen over de stress die we voelen als de gsm in de tas rinkelt en we deze tussen alle rommel nergens kunnen terugvinden. Hoe lossen we dat op?
Onderhouden Wil je een tas mooi houden, moet ze onderhouden worden. De beste manier om je tas met respect te behandelen is er niet teveel in proppen. Punt. Tracht de inhoud netjes te sorteren zodat kleine ongelukjes als make-upvlekken verleden tijd zijn.
Begin bij het begin: kieper alles uit de tas. Leg alle spullen op een tafeltje. Maak meteen de binnenkant van je tas schoon. Verwijder kruimels en stof en verwijder eventuele vlekken.
Terwijl je tas netjes opdroogt, kan alle rommel opgekuist worden. Papiertjes, muntjes, verpakkingen, centen of kattebelletjes worden ofwel weggegooid of opgeschreven waar ze horen.
Essentie Wat hoort er sowieso in elke tas? Je portemonnee, identiteitskaart, sleutels of gsm. Wie dat wenst, zeult eventueel een agenda mee. Make-up spulletjes als lipstick of poeder horen in een klein etuitje zodat bij een eventuele opsmuk alles makkelijk terug te vinden is. Een mobieltje past in een apart zijzakje zodat stress en nieuwsgierige blikken bij al dat hels gerinkel verleden tijd is.
Systeem Orde schept rust dus probeer bij het sorteren van je handtas steeds hetzelfde systeem aan te houden. Tracht de dingen steeds opnieuw op dezelfde plaats in de tas te stoppen. Papiertjes en verpakkingen horen niet meer thuis in de tas, de vuilnisbak is er beslist blijer mee.
Kies de juiste tas. Dan hebben we het niet alleen over hoe ze eruit ziet, maar vooral wat er in kan. Over het algemeen zijn de dingen in een slappe tas moeilijker terug te vinden dan in een stevig exemplaar. Te grote tassen zijn ook moeilijker hanteerbaar om meteen alles terug te vinden. Bovendien krijgen we meteen de neiging om nog meer mee te sjouwen. Willen we dat?
Wisselen Voor elke gelegenheid hebben we een andere tas, zo schrijft de mode ons voor. Alleen wordt het gevaarlijk om op die manier belangrijke inhoud te vergeten. Het moet maar gebeuren dat je een vakje of voorwerp over het hoofd ziet. Gouden tip: verwissel nooit op het laatste nippertje van tas, maar één dag voor een belangrijke gelegenheid.lvl
Eindelijk slaag je erin om niet alleen meer variatie, maar ook orde in je job te brengen. Gelukkig loopt de samenwerking met collega's vlot, zodat het werk ook lekker opschiet.
Je verwent je partner graag met allerlei attenties,
maar die heeft graag dat er meer spanning in jullie seksleven komt. Dat is aan geen dovemansoren gezegd en je gaat meteen tot de directe aanpak over.
Weekoverzicht alle artikels van 5 tot en met 11 november
Weekoverzicht van 5 t.e.m 11 november; overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
De 71ste editie van de boekenbeurs sloot gisteren zijn deuren.
Kim Clijsters kwam ook signeren.
In totaal hebben dit jaar net geen 160.000 mensen de voorbije twaalf dagen een bezoek gebracht aan de 71ste editie van de Antwerpse boekenbeurs, die gisteren om 18 uur haar deuren sloot. Minder brugdagen en feestdagen in de week spelen volgens organisator Boek.be een rol in het lagere bezoekersaantal dan de 165.000 bezoekers van 2006. Toch liggen de verkoopcijfers dit jaar hoger. Bijna 40 procent van de standhouders noteerde een omzetverhoging.
Tevredenheid Volgens Boek.be zijn de ruim honderd standhouders net als vorig jaar tevreden tot zeer tevreden met hun verkoopcijfers. Driekwart is minstens even tevreden, een vijfde is zelfs meer tevreden. Bijna 30 procent boekte een vergelijkbare omzet als in 2006, zowat 40 procent van de standhouders noteerde een omzetstijging. Bij 38 procent daarvan steeg die met 0 tot 5 procent, bij 12 procent met 5 tot 10 procent, bij 19 procent met 10 tot 15 procent. Enkele standhouders noteerden zelfs een opvallende stijging van 40 procent of meer.
Boeken De bestverkopende fictieboeken dit jaar waren 'Op Drift' van auteur Pieter Aspe, 'De Vliegeraar' van Khaled Hosseini en 'Angst' van Deflo. In de categorie non-fictie verkochten 'SOS Piet' van televisiechef Piet Huysentruyt, 'De weg naar Mekka' van Jan Leyers en 'Ons seksboek' van Goedele Liekens het best. In de categorie kinder- en jeugdboeken gingen 'Stormbreken' en 'Ark Angel' van Antony Horowitz het meest over de toonbank, gevolgd door 'Reis door de tijd 2' van Geronimo Stilton.
Auteurs Op de beurs kwamen 820 auteurs tijdens 1.958 sessies signeren, waarmee het record van 2006 (700) gebroken werd. De Prijs voor de Mooiste Stand werd uitgereikt aan Uitgeverij De Geus, die opviel door haar bijzondere aankleding en bouw en die volgens de jury uitnodigde om te lezen en rond te snuisteren. De 72ste editie van de Antwerpse boekenbeurs is gepland van vrijdag 31 oktober tot en met dinsdag 11 november 2008.belga/sam
Buiten sporten? Laat de koude je niet afschrikken!
In deze barkoude tijd van het jaar is het niet altijd even prettig om buiten te trainen. Toch mag de koude geen reden zijn om de training dan maar over te slaan. Er bestaat voldoende aangepaste sportkledij om je te beschermen tegen de bijtende kou.
De kledij die je draagt moet multi-functioneel zijn: enerzijds moet de sportkledij het zweet dat je lichaam bij een inspanning produceert voldoende opnemen en zorgen dat het naar buiten kan, zodat je niet te sterk afkoelt, anderzijds moet de kledij de lichaamswarmte voldoende vasthouden.
Bij wind en vochtig weer is het warmteverlies het grootst. Een goede oplossing om je tegen de koude te beschermen is je te kleden in verschillende lagen.
Een onderste laag die het zweet makkelijk absorbeert. Hiervoor bestaat kledij vervaardigd uit speciale materialen (vb. high-tech polyester).
De middelste laag moet warmte geven.
De bovenste laag is een jasje dat beschermt tegen wind en vocht en dat zorgt voor de zweetafscheiding.
Vergeet ook niet om je handen en voeten extra te beschermen (met wanten en een extra paar sokken) en draag een muts, want 50% van je lichaamswarmte verdwijnt langs je hoofd. Draag voor en na de training een trainingspak.
Gaan de kilo's er bij jou moeilijker af dan de rest, en komen ze er sneller weer bij
Dan ben je wellicht een emotionele eter, zeggen Amerikaanse wetenschappers. Hun bevindingen zouden het bekende jojo-effect kunnen verklaren.
Emotionele toestand Emotionele eters lossen eenzaamheid of bluesy buien op met eten. Hun eetpatroon is een rechtstreekse weerspiegeling van hun emotionele toestand. Hoe sterker dat voor jou geldt, hoe moeilijker de kilo's er af gaan. Zelfs al verlies je succesvol veel gewicht, dan komt het er gegarandeerd het snelst terug bij.
Twee groepen Heather Niemeier, verbonden aan Brown University, rapporteert de resultaten in het vakblad Obesity. Haar onderzoek omvatte een groep van 286 mannen en vrouwen met overgewicht, die deelnamen aan een dieet gebaseerd op gedrag. Een tweede groep bestond uit 3.300 volwassenen die minstens 15 kilo waren verloren én een jaar lang hun gewicht konden behouden.
Aandachtspunt Hun focus lag op mensen die aten door externe omstandigheden, zoals mensen die te veel eten op feestjes, of door interne omstandigheden, zoals eenzaamheid of als beloning. De laatste groep verloor op lange termijn bekeken het minste gewicht. "Het besluit is dat bij diëten aandacht moet worden geschonken aan de emoties en gedachten die er bij horen," besluit Niemeier.edp
Sint Maarten is een echt kinderfeest. Op 11 november wordt in een aantal delen van het land Sint Maarten gevierd.
Martinus in de St. Maartenskerk te Kortrijk
St.-Maarten leefde in de Middeleeuwen en kwam met zijn vrienden te paard naar de poorten van Trier.
Het was november en zeer koud. Bij de poort zat een verkleumde bedelaar. Zijn vrienden reden er langs zonder om te kijken, maar Maarten (eigenlijk heette hij Martinus) scheurde zijn jas in tweeën en gaf de bedelaar de ene helft. Meer had hij niet te bieden.
De bedelaar was erg blij met de jas. Zijn vrienden vonden het eerst raar maar later ging het verhaal snel door de stad. 's Nachts kreeg hij een visioen van Christus als bedelaar en wist hij dat hij zijn leven aan God wilde wijden. Hij werd later bisschop van Trier en dood werd hij heilig verklaard.
Vandaar St.-Maarten. Het delen van zijn (symbolische) jas is nu nog belangrijk. Vele mensen in de wereld hebben honger!
Steun daarom ook weer de 11.11.11.-actie dit jaar reeds voor 41ste maal georganiseerd.
Zet je schouders onder de Millenniumdoelstellingen !
11.11.11 vecht tegen het onrecht. Langzame wurggreep.
steun de Afrikaanse boer
Steun de Afrikaanse boer in zijn strijd voor een leefbare landbouw. Miljoenen boeren in Afrika zitten in een wurggreep. Hun markt wordt overspoeld door import, uit alle windstreken. Tarwe en maïs uit de VS, rijst uit Thailand, melkpoeder uit Europa. Daar kan een kleine boer niet tegenop. Maar de boeren vechten terug. Overal in Afrika eisen boeren recht op bescherming. Zoals RECAP dat 735 boerengroepen in Noord-Togo verenigt. Met hun vastberaden aanpak bieden ze de duizenden boerengezinnen kansen op een beter leven.
Niet alleen door geld te storten kan je de miljoenen mensen helpen de honger tegen te gaan,
maar om de producten te gebruiken die ze ons aanbieden. Koop bewuster Fair-trade producten. Te verkrijgen in de Oxfam wereldwinkels. Rijst is voor meer dan de helft van de wereldbevolking het voedingsmiddel bij uitstek.
Hoewel rijst op zichzelf geen typisch ingrediënt van bij ons is. En in Frankrijk zeggen ze gewoon riz au lait tegen rijstpap. Maar goed. Onze nationale rijstpap is een makkelijk gerecht. Je hebt er in feite enkel rijst, suiker en melk voor nodig om de basisrijstpap te maken.
Rijstpap op z'n Vlaams : (van Pepe)
Nodig: 1 liter melk, 1 snuifje zout, 125 gr gewone rijst nu (Bio basmati rijst (herkomst uit India) zeer smaakvolle rijst met een natuurlijke parfum), 150 gr suiker, een klontje boter.
Bereiding : De rijst spoelen en gaarkoken in de melk met het zout. Na 20 minuten is de rijst gaar, nu de suiker toevoegen en onder voortdurend roeren de massa laten verdikken, dit duurt ook ongeveer 20 minuten. Als laatste een klontje boter toevoegen. Tip: Een kookpot gebruiken met dikke bodem, om aanbranden te vermijden.
Algemeen: Ieper is een belangrijke toeristische trekpleister in het zuiden van West-Vlaanderen, niet in het minst omdat de littekens van de Eerste Wereldoorlog nog zo nadrukkelijk in het landschap aanwezig zijn. De belangrijkste historische gebouwen van de stad werden na de oorlog zo getrouw mogelijk gereconstrueerd. Het nieuwe, interactieve 'In Flanders Fields'-museum geeft een beklijvend beeld van alle aspecten van die Eerste Wereldoorlog. De landelijke heuvels ten zuiden van de stad oefenen dan weer een grote aantrekkingskracht uit op talrijke fietsers en wandelaars.
Geschiedenis:
Menenpoort Ieper
Over de ontwikkeling van Ieper in de vroege Middeleeuwen is weinig bekend. Op het kruispunt van de Ieperlee, een bijrivier van de IJzer, en de handelsweg Brugge-Rijsel ontwikkelde Ieper zich in de loop van de 12de eeuw in hoog tempo tot een bloeiende handels- en nijverheidsstad. In het derde kwart van de 12de eeuw verleende de Vlaamse graaf Filips van de Elzas de Ieperlingen stadsrechten. In de 13de eeuw kende Ieper een enorme bloei toen de stad met 40.000 inwoners een van de grootste in Europa was. Oorlogen, ziekten en de algemene economische malaise veroorzaakten in de 14de-15de eeuw een periode van verval. In de loop van de 16de eeuw was het aantal inwoners teruggelopen tot een kwart van het oorspronkelijke aantal. Tijdens de Franse bezetting werden de oude muren afgebroken en door Vauban vervangen door nieuwe stadsversterkingen. In een gedeelte van de huidige stadsplattegrond is het tracé van deze bastions nog duidelijk te herkennen. De grootste verwoestingen onderging de stad echter tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Ieper amper 5 km van de frontlijn verwijderd was. Op enkele muren na werd het volledige architecturale erfgoed in de as gelegd. Alle historische gebouwen, waaronder de Lakenhal, het belfort en de Sint-Maartenskathedraal, werden na de oorlog heropgebouwd. Op de plaats van de middeleeuwse Menenpoort werd het beroemde Britse oorlogsgedenkteken ter nagedachtenis van de gesneuvelden opgericht. Hier wordt elke avond om 20 uur de 'Last Post' geblazen. Het museum 'In Flanders Fields', in de Lakenhal, is helemaal gewijd aan de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.