Wijn proeven moet je leren
Op donderdag 22 januari kwamen een twintigtal leden samen op de proefavond van zelfgemaakte rode wijnen. Vooraf probeerden wij, onder kundige leiding van ons lid Louis Leten, ons reukorgaan een beetje bij te scherpen. Door gebruik te maken van een aromakoffertje leerden wij beter aromas en geuren in wijn herkennen, beschrijven en benoemen. Louis prikkelde vooraf onze interesse met een gesmaakte theoretische uiteenzetting. Daarbij maakte hij onderscheid tussen o.m. fruit-, bloemen-, kruidenen plantaardige aromas. Om de theorie in praktijk om te zetten proefden wij nadien een 12-tal lekkere rode wijnen van onze leden. Uitschieters daarbij waren, in volgorde van appreciatie, kriekenwijn van Leon, kriekenaardbeiwijn van Pol en druivenwijn van Louis, die een tijdje op eikgerust had.
Brouwen en bottelen met de Lipsevallei
Op dinsdag 15 februari kwamen een 15 tal leden in de keuken van het oud-gemeentehuis voor een theorieles brouwen. Aan de hand van een duidelijke prestatie kregen ze o.l.v. Paul heel wat achtergrondinformatie die ze als ambachtelijke bierbrouwer nodig hebben bij hun brouwactiviteiten. Er werd gepraat over de grondstoffen, het schroten, maishen, koken en nog veel meer.
Natuurlijk mochten ze ook proeven van twee krachtige donkere gildebrouwsels die door heel wat aanwezigen gesmaakt werden. Op de kelderactiviteit van vrijdag 8 februari kwamen de bierbrouwers mout schroten en het materiaal klaarzetten voor de brouwdag van s anderendaags Er werden ook enkele recent gebrouwen biertjes geproefd. Tijdens de brouwdag van zaterdag 9 februari kwamen een 12-tal leden ongeveer120 liter Delse Blonde brouwen. Enkele dagen later, op dinsdag 12 februari werd het brouwsel op lagering gezet en op vrijdag 22 februari werd het bier tijdens de kelderactiviteit gebotteld met een hergisting op fles.
Lipsevallei degusteert bieren Moortgat
Op dinsdag 9 april proefden een 25-tal leden van de Lipsevallei enkele bieren van de brouwerij Moortgat.
De degustatie startte met de Maredsous Tripel (10% vol.), een goudkleurig abdijbier met een zachte (bijna romige) body. Nadien stelde Paul ons de Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel(9% vol.) voor, een ongefilterd bier van het type 'Indian Pale Ale'. Nadien genoten ze van een lichtzurig (rood tot) bruin biertje, de Liefmans Goudenband (8% vol.). Een blended bruin bier van verschillende brouwsels tussen 6 maanden en 1 jaar oud. De Triple d'Anvers (8% vol.) is de opvolger van De Koninck Tripel.
Het heeft een fris, sprankelend karakter. Als laatste proefden ze de Duvel Tripel Hop (9,5% vol.). Een sterk blond bier van hoge gisting, extra gehopt met hergisting in de fles waarbij je meteen in de geur de Duvel erkent. Na nog een Delse Blonde waren de leden van de Lipsevallei ervan overtuigd dat de geproefde biertjes van Moortgat allemaal op een hoog niveau staan, zeker niet alleen wat alcoholgehalte betreft.
Lipsevallei proeft USA Wijn en gildebier
Op de degustatieavond van 14 mei liet Glenn van Ad Fruendum Vino, de leden van de Lipsevallei elf lekkere wijntjes uit de Verenigde Staten proeven, waarbij hij ons telkens een aantal wetenswaardigheden vertelde over de wijnstreken en de producenten.
Een 20-tal leden waren present om deze USA Country Specials te degusteren en beoordelen. Bij de witte wijnen proefden ze een Diamond Collection Chardonnay van de Françis Coppola Winery, een Chardonnay/Viognier van de Hacienda Sonoma Country en twee wijntjes van Colombia Crest, nl. de Two Vines Sauvignon Blanc en de Heaven Hills Chardonnay. Deze witte wijntjes vielen voor de meeste aanwezigen goed mee, maar aangezien smaken en voorkeuren verschillen waren er voor elke wijn pros en contras te noteren.
Als rode wijnen liet Glenn hen kennismaken met de Directors Cut Cabernet Sauvignon en de Diamond Collection Pinot Noir van Coppola, een Cabernet Sauvignon van de Hacienda Sonoma Country, een Artezin Zinfandel van Hess Collection en van Colombia Crest de Two Vines Shiraz en een Grand Estates Amitage. Ook bij deze rode wijnen kon gezegd worden dat zij allemaal goed tot zeer goed werden bevonden door de deelnemers aan deze proeverij.
22-06-2013 om 00:00
geschreven door Jozef
Categorie:x Wijngilde Lipsevallei Activiteien 2013
|