Maandag 10 november Welkomsmoment Nieuwe Inwoners
Categorieën
  • Agenda (1)
  • Allerlei (4)
  • Buurtcomitè (8)
  • Delle in de oorlogen (4)
  • Ik hou van Delle (3)
  • Ik hou van Delle - Activiteiten 2013 (3)
  • Ik hou van Delle - Activiteiten 2014 (3)
  • Ik hou van Delle - KERMIS 2014 (3)
  • Ik hou van Delle - KERMIS 2015 (1)
  • Jeugbeweging (2)
  • Jodam (3)
  • Jodam - Activiteiten 2011 - 2012 (4)
  • Jodam - Activiteiten 2013 (6)
  • Jodam - Activiteiten 2014 (1)
  • Kapelletjes-Gebouw (5)
  • Kerk en Parochie (8)
  • Onderwijs (2)
  • Parochiale Werken (8)
  • Pastoors (13)
  • Politiek (4)
  • Sport - Voetbal (5)
  • Sport - Wielrennen (5)
  • Talent uit Delle (4)
  • Vereniging *KVLV (4)
  • Vereniging *KVLV Activiteiten 2012 (3)
  • Vereniging *KVLV Activiteiten 2013 (1)
  • Vereniging - - KVLV Activiteiten 2014 (3)
  • Vereniging - -KVLV Activiteiten 2015 (1)
  • Vereniging -Landelijke Gilde Activiteiten 2011 en vroeger (4)
  • Vereniging- Landelijke Gilde Activiteiten 2012 (4)
  • Vereniging- Landelijke Gilde Activiteiten 2013 (13)
  • Vereniging- Landelijke Gilde Activiteiten 2014 (8)
  • Vereniging- Landelijke Gilde Activiteiten 2015 (2)
  • Vereniging- Landelijke Gilde Jaarlijkse Reis (8)
  • Vereniging- OKRA (3)
  • Vereniging- OKRA Activiteiten 2012 (7)
  • Vereniging- OKRA Activiteiten 2013 (6)
  • Vereniging- OKRA Activiteiten 2014 (1)
  • Vereniging-- OKRA Activiteiten 2015 (1)
  • Vereniging--WTC Delle (7)
  • Volksleven (5)
  • Wijngilde-Lipsevallei (6)
  • x Wijngilde Lipsevallei Activiteien 2013 (3)
  • Ziekenzorg (3)
  • ¨¨ Met dank voor de medewerking .. (1)
  • ° Websites (1)
  • DELLE - vroeger en nu

    22-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aktiviteiten Lipsevallei 2013

    Wijn proeven moet je leren

    Op donderdag 22 januari kwamen een twintigtal leden samen op de proefavond van zelfgemaakte rode wijnen. Vooraf probeerden wij, onder kundige leiding van ons lid Louis Leten, ons reukorgaan een beetje bij te scherpen. Door gebruik te maken van een aromakoffertje leerden wij beter aroma’s en geuren in wijn herkennen, beschrijven en benoemen. Louis prikkelde vooraf onze interesse met een gesmaakte theoretische uiteenzetting. Daarbij maakte hij onderscheid tussen o.m. fruit-, bloemen-, kruidenen plantaardige aroma’s. Om de theorie in praktijk om te zetten proefden wij nadien een 12-tal lekkere rode wijnen van onze leden. Uitschieters daarbij waren, in volgorde van appreciatie, kriekenwijn van Leon, kriekenaardbeiwijn van Pol en druivenwijn van Louis, die een tijdje op eik‘gerust’ had.

                                         

    Brouwen en bottelen met de Lipsevallei

    Op dinsdag 15 februari kwamen een 15 tal leden in de keuken van het oud-gemeentehuis  voor een theorieles brouwen. Aan de hand van een duidelijke prestatie kregen ze o.l.v. Paul heel wat achtergrondinformatie die ze als ambachtelijke bierbrouwer nodig hebben bij hun brouwactiviteiten. Er werd gepraat over de grondstoffen, het schroten, maishen, koken en nog veel meer.

                                       

     

    Natuurlijk mochten ze ook proeven van twee krachtige donkere gildebrouwsels die door heel wat aanwezigen gesmaakt werden. Op de kelderactiviteit van vrijdag 8 februari kwamen de bierbrouwers mout schroten en het materiaal klaarzetten voor de brouwdag van ’s anderendaags Er werden ook enkele recent gebrouwen biertjes geproefd. Tijdens de brouwdag van  zaterdag 9 februari kwamen een 12-tal leden ongeveer120 liter Delse Blonde brouwen. Enkele dagen later, op dinsdag 12 februari werd het brouwsel op lagering gezet en op vrijdag 22 februari werd het bier tijdens de kelderactiviteit gebotteld met een hergisting op fles.

     

                                          

     

     

     

     

     

     

    Lipsevallei degusteert bieren Moortgat

    Op dinsdag 9 april proefden een 25-tal leden van de Lipsevallei enkele bieren van de brouwerij Moortgat.

    De degustatie startte met de Maredsous Tripel (10% vol.), een goudkleurig abdijbier met een zachte (bijna romige) body. Nadien stelde Paul ons de Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel(9% vol.) voor, een ongefilterd bier van het type 'Indian Pale Ale'. Nadien genoten ze van een lichtzurig (rood tot) bruin biertje, de Liefmans Goudenband (8% vol.). Een blended bruin bier van verschillende brouwsels tussen 6 maanden en 1 jaar oud. De Triple d'Anvers (8% vol.) is de opvolger van De Koninck Tripel.

                                            

     

    Het heeft een fris, sprankelend karakter. Als laatste proefden ze de Duvel Tripel Hop (9,5% vol.). Een sterk blond bier van hoge gisting, extra gehopt met hergisting in de fles waarbij je meteen in de geur de Duvel erkent. Na nog een Delse Blonde waren de leden van de Lipsevallei  ervan overtuigd dat de geproefde biertjes van Moortgat allemaal op een hoog niveau staan, zeker niet alleen wat alcoholgehalte betreft.

                                            

     

    Lipsevallei proeft USA Wijn en gildebier

    Op de degustatieavond van 14 mei liet Glenn van Ad Fruendum Vino, de leden van de Lipsevallei  elf lekkere wijntjes uit de Verenigde Staten proeven, waarbij hij ons telkens een aantal wetenswaardigheden vertelde over de wijnstreken en de producenten.

    Een 20-tal leden waren present om deze ‘USA Country Specials’ te degusteren en beoordelen. Bij de witte wijnen proefden ze een Diamond Collection Chardonnay van de Françis Coppola Winery, een Chardonnay/Viognier van de Hacienda Sonoma Country en twee wijntjes van Colombia Crest, nl. de Two Vines Sauvignon Blanc en de Heaven Hills Chardonnay. Deze witte wijntjes vielen voor de meeste aanwezigen goed mee, maar aangezien smaken en voorkeuren verschillen waren er voor elke wijn pro’s en contra’s te noteren.

    Als rode wijnen liet Glenn hen kennismaken met de Director’s Cut Cabernet Sauvignon en de Diamond Collection Pinot Noir van Coppola, een Cabernet Sauvignon van de Hacienda Sonoma Country, een Artezin Zinfandel van Hess Collection en van Colombia Crest de Two Vines Shiraz en een Grand Estates Amitage. Ook bij deze rode wijnen kon gezegd worden dat zij allemaal goed tot zeer goed werden bevonden door de deelnemers aan deze proeverij.

                                                    

     

    22-06-2013 om 00:00 geschreven door Jozef  


    Categorie:x Wijngilde Lipsevallei Activiteien 2013
    08-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De leden van de Lipsevallei op stap

    De leden van de Lipsevallei gaan een dagje op stap.

    Op 8 juni 2013 verzamelden 21 leden van de Lipsevallei op de parking van AB Inbev, bij ons nog altijd beter gekend als Stella Artois. Hun bestuurslid Paul Van Diest wachtte hen op om onder zijn deskundige leiding een kijkje te nemen achter de schermen van de biergigant die deel uitmaakt van Anheuser-Busch Inbev. In België heeft AB Inbev naast zijn brouwerij in Leuven, ook nog brouwerijen in Hoegaarden, Jupille en Sint-Pieters-Leeuw, waar er samen meer dan 2500 medewerkers werken.

                                                       

     In Leuven worden Stella Artois en Leffe gebrouwen. Het productieproces gebeurt daarbij volledig computergestuurd. Op het einde van de rondleiding werden onze leden nog getrakteerd op enkele frisse, mooi getapte Stella’s.

                                                       

    Na dit brouwerijbezoek werden ze verwacht in het restaurant van het 15de  eeuwse Wagenhuis van het Kasteel van Horst te Sint Pieters Rode, waar ze hun voeten onder tafel mochten schuiven om te genieten van een lekkere maaltijd.

                                                         

     

                                                          

    ‘s Namiddags brachten ze nog een bezoek aan wijngoed Elzenbosch in Assent waar wijnbouwer Jos Boyen hen een rondleiding gaf in zijn wijngaard en ze nadien konden proeven van een tweetal van zijn wijntjes.

                                                          

    08-09-2013 om 19:12 geschreven door Jozef  


    Categorie:x Wijngilde Lipsevallei Activiteien 2013
    21-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De uitstap van de Lipsevallei

    De Lipsevallei op stap naar Breendonk en de brouwerij Moortgat.

    Onze wijngilde  ging op zaterdag 21 september met een 25-tal leden op stap.

    In de voormiddag werd er afgesproken op de parking van het Fort van Breendonk.

    Onze ondervoorzitter Patrick Vandenhaute wachtte de leden  op en om 9.30 u. stipt startte de groep onder zijn deskundige leiding het bezoek aan het Fort.

    Het Fort van Breendonk is één van de best bewaarde kampen in Europa. De leden van de Lipsevallei werden  op een ontroerende wijze geconfronteerd  met de gruwel van het Nazisme. Patrick Vandenhaute  liet de leden op een aangrijpende wijze o.a. de werf waarde gevangenen dwangarbeid moesten verrichten, de folterkamer, de executieplaats en de gevangenenkamers ontdekken.  Onze leden  werden ook geconfronteerd met audiovisuele getuigenissen van oudgevangenen en reuzegrote foto’ en men dompelde de bezoekers ook op een pakkende manier onder in het leven van de gedetineerden, een leven in de greep van de SS.


                                                   

     




                                                    

     



                                                    

     

     

    Na dit confronterend bezoek mochten de leden van de Lipsevallei in de gezellige “Bistro The Boathouse” te Heindonk genieten van een lekker “Duvels” menu.

     

    In de namiddag bezochten zij, onder begeleiding van een aangename gids, de nieuwe gebouwen van Brouwerij Moortgat. Aan de hand van duidelijk didactisch materiaal, liet de gids ons kennis maken met de voornaamste ingrediënten om bier te maken: gerst en andere graansoorten, hop, water en gist. De leden van de Lipsevallei kregen ook een duidelijke uiteenzetting over de verschillende fasen van het brouwproces: mout, wort, bier, gisting, lagering, afvullen.

     

    Aan het einde van de rondleiding brachten zij een bezoek aan de afvulinstallaties. Ze vernamen dat Brouwerij Moortgat, naast Duvel ook de bieren Vedett, Maredsous, Liefmans, Bel Pil s, La Chouffe, Bernard, Ommegang en De Koninck brouwt. De rondleiding eindigde in de “Duveltaverne” waar ze na een schenkinitiatie van Duvel, elk twee consumpties naar keuze aangeboden kregen. Tot slot kreeg ieder nog een mooi degustatieglas van Duvel als geschenk.



                                                 

     




                                                 

     

                                                                                                             Met dank aan Justin La Rivière

    21-10-2013 om 00:00 geschreven door Jozef  


    Categorie:x Wijngilde Lipsevallei Activiteien 2013



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • KERSTMIS 2015
  • OKRA 2015
  • KERMIS IN DELLE 2015
  • Lessenreeks Keramiek van KVLV te Boortmeerbeek
  • Winterwandeling + Ontbijt (spek met eieren)

    Zoeken in blog




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs