PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
30-05-2016
Wadesda
Stond tussen de vele bieren van deze Brusselse brouwerij in Bierhalle Deconinck. Dit experiment werd gebrouwen met regelmatige bijstrooing van Duitse 'Perle' hoppallets.
PROEFKOTJE: Wazig goudamberkleurig met niet al te schuimige licht beige kraag en een levendige carbonatatie. Een mooi gebalnceerd fruitig (groene appel, perzik) iets kruidige hopbitterheid met enkele graantoetsen doorweven. Dit reukgevoel zit zich verder in de smaak met naar het einde toe een kleine zurigheid en in de droge afdronk een zweem van gezonde bitterheid. Lekker abieritief.
Brasserie de la Senne, Gentsestraat 565 Brussel. - Tel: 02/465 07 51 - mail: info@brasseriedelasenne.be - www;brasseriedelasenne.be
Deze blonde creatie van de familie Mynbrughem meegenomen uit de rekken van Bierhalle Deconinck. Op artisanale wijze (1850) gebrouwen en op smaak gebracht met de hopsoorten Kent en Hallertau en met de laatste gisting een scheut Cubaanse rum erin. De naam verwijst naar een Belgisch (Waals) folkgroepje 'Cré Tonnerre'
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma is bepalend en kruidig moutig. Een zacht zoete smaak waarin een lichte alcoholwarmte door de rum die wel aanwezig is. In de afdronk nog wat rumgevoel waardoor een opmerkekijke moutbitterheid in de keel.
Brasserie de Silly, Rue Ville Basse 2, Silly - Tel: 068/25 04 80 - mail: silly@silly-beer.com - www.silly-beer.com
Onder bewind van Alken-Maes (Heineken) Deze euforische drank gekozen uit het grote lambiekgamma van Bierhalle Deconinck (Vichte) vooral omdat dit type bovenaan mijn smaaklijstjes staat. Oude kriek gaat niet over de tijd die hij al in de kelder of bierstubbe doorbrengt maar op de authentieke methode woormee hij gebrouwen wordt en daardoor ook Europees beschermt wordt.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder rode kleur met mooie rose schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fruitig licht kerzurig moutaroma waarin ergens wel de geur van het eikenhout weerspiegeld en ook de brett iets te zeggen heeft. De zalige smaak heeft alvast een intens azijnzurige kersensmaak waarbij ook hier de foeders en de brettanomyces intrede doet en eindigt op een droge zurige bitterheid in een lange afdronk.
Met de 'Beverse Schuimkraag Proevers' geproefd en besproken bij café Djings te Beveren/Roeselare. Dieter Vanbiervliet, een brouwend deel van Moorsele's Bukske experimenteerde met eigen recepturen en die kwamen terecht in de ketels van buur Gulden Spoor Gullegem. Mede door het verkopend en proevend succes bij zijn bierfirma 'De Biermaekers' reeds aan hun vierde bier toe.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met romige beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een aroma van licht geroosterde mout waarin een vleugje koffie merkbaar is. Niet al te zwaar mondgevoel maar toch een zachte aanpak van de moutbitterheid waarin de smaak van koffie en chocolade zijn weg zoekt. Het eindigt met een licht moutbittere afdronk. Genietbaar bij lange bierbrabbels
Aangeboden door Kevin Vermote, uitbater van Bourgondisch Kruis (Deerlijk/Belgiek). Een voortreffelijk en verleidelijk bier met spektakel voor tong en oog, van tafel tot aan den toog. Een uniek mondgevoel waar de restsuikers volledig worden weggejaagd. Het is dan ook het buitenbeentje in ons bierlandschap.
PROEFKOTJE: Helder licht blonde kleur met stevige witte schuimkraag en sierlijke carbonatatie. Een complex bloemig aroma waarin plaats is voor mout en hopgevoelens. In de aangenaam aanvoelende smaak een zachte moutbitterheid waarin ook wat hoppigheid zijn weg zoekt en eindigt in een licht bittere droge afdronk. Perfecte uitdaging voor bij lunch of lange bierbrabbels achteraf.
Geproefd van 't vat bij Bourgondisch Kruis Deellijk (Belgiek) en bij Djings te Beveren Roeselare. Het is de trots van fruitmeester Filip Sneppe van 'Palm Belgian (?) Craft Brewers' in het uniek verhaal bij Brouwerij De Hoorn en het gamma 'Arthur's Legaly'. De brouwer van dienst gebruikte voor de zoete fruitigheid een toevoeging van siroop aangemaakt met Belgische peren wat een uniek smaakspektakel bracht.
PROEFKOTJE: Goudekleurig met mooie, vaste witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een licht hopgevoel in de fruitige moutgeur waarin het gebruik van peren al merkbaar is. Een fruitig, zoete perensmaak met in de moutbitter gevoelige smaak een toetsje kaneel de keel bestrijkt tijdens het einde met een droge frisse afdronk. Uniek stukje brouwkunde om apart (of in gezelschap) van te genieten
Aangeboden op ZBF 2016 door de steeds vriendelijke Catherine Winne van Brasserie de la Bastogne. Deze 'Ardenne Wood' bracht enkele maanden zijn tijd en aanpassing door in eikenhouten 'Mac Vin' vaten (= soort Sauvignon) onder voortdurende controle van brouwer Philippe Winne. Deze barleywine kreeg daardoor het lief, statig en elegant karakter van de Ardense herten mee.
PROEFKOTJE: Donker amber met kleine witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Scherp meloenachtig aroma met een duidelijke Brett-stempel. De licht zoet (honing) aanvoelende smaak heeft een mooie Brett-zuurheid waaronder een gezonde alcoholwarmte zijn weg zoekt en eindigt op een mild gefruite en zacht zurige zoete afdronk. Heerlijk abieritief.
Brasserie de la Bastogne, Belleau 5, Vaux-sur-Sûre - Gsm Cath: 0475/878 366 - mail: info@brasseriedelabastogne.be - www.brasseriedelabastogne.be
Genoten tijdens ZBF 2016 van deze monoblend, samengesteld uit 3-jaar oude lambiek,dat lag te rusten in de eiken foeder met nr 79, en met 10% jonge lambiek bijgevult. Deze blend kwam tot leven in april 2016 in foeder 79 (6700 lier) , gebouwd in 1883 bij de Antwerpse vatenbouwer Persenaere. Het vat werd meestal gebruikt als lambiekrustplaats voor Boon's Mariage Parfait. Er zijn in het verleden al uitzendingen gedaan bij onder meer Vat 49 en Vat 77.
PROEFKOTJE: blond-amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Scherp en pittige Brett-foederaroma die zich onder een zachte, fruitige (ananas, abricoos) zuurheid vermengt in de smaak. Er is een prachtig evenwicht tussen het citroen zurige en de zoete, zachte fruitigheid die door de Brettanomyces werd bewerkt. Het eindigt op een licht bittere frisse afdronk. Heerlijk abieritief.
Gevonden in het grote gamma unieke streekbieren bij Bierhalle Deconinck te Vichte. De zoektocht naar een perfect bier in zijn Speidel Braumeister begon voor Nico Lugil bij het winnen van enkele prestigieuze prijzen. Het succes werd daarna in een iets grotere schaal gebrouwen bij 'Hof ten Dormaal' Voor het uniek recept werd gebruik gemaakt van mout die geroosterd wer op snippers van de appelbomen van buur 'Haspenwoud'
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte, romige schuimkraag en een mooie carbonatatie. Bij het openen van de fles alvast een heersend turfaroma. De zoete moutbittere rooksmaak baant zich de hele weg tot aan de lange, turfsmakende moutbitterheid in de tamelijk droge afdronk. Vooral als degustief bij bbq of wild etentje.
Geproefd uit het mooie gamma hoppigaards in eet-en biercafé 't Kroegske te Izegem/Emelgem. Deze Saison IPA (3%) werd gebrouwen naar de nieuwe trend van laag-alcoholische dranken met veel smaak. Er werd voldoende gebruik gemaakt van heerlijke hopsoorten uit de VS en New-Seeland.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een krachtige carbonatatie. Prachtig evenwicht tussen de gebruikte aromahop en goed uitgezochte moutsoort. Een licht mondgevoel met een uitgesproken fruitige (sinaasappel, annanas) hopbitterheid die naar het einde toe een droge, hopbittere afdronk heeft. Perfecte dorstlesser.
Dochter van de Korenaar, Pastoor de Katerstraat 24, Baarle-Drongen - TEl: 014/69 98 00 - mail: brouwerioj@dedochtervandekorenaar.be Website: http://www.dedochtervandekorenaar.be
Geproefd bij eet- en biercafé Bourgondisch Kruis (Deerlijk/Belgiek). Het resultaat van een midlife crisis door Filip Millet, een Hoegaardien in Noduwez (Noordevoorde). Dit communautair bier moet zonder veel en toch met veel ambras de taalstrijd ontwapenen.Filip Millet heeft na een job bij Pierre Celis nog wat gewerkt voor het toenmalige Interbrew om dan op eigen kracht in de brouwwereld te zijn gesukkeld. De samenwerking met onder meer zytholoog Werner Callebaut en Alexendre Dumont, brouwer van Brass. Jandrain Jandrenoville resulteerde tot een prachtige doordrinker. De gebruikte hopsoort is Palisake uit Yakima Valley.
PROEFKOTJE: Helder donkerblonde kleur en een stevig romige witte schuimkraag en een spetterende carbonatatie. Het moutig aroma is vooral kruidig (koriander en kaneel) met een toets van hopgeur. De complexe smaak verbind een zachte moutbitterheid evenwichtig met een kruidige hopgevoel en eindigt op een aangenaam kruidige en fruitige bitterheid in de droge afdronk.
Filip Millet, Rue de Tirlemont, Noduwez - gsm: 0498/903239 - ook op FaceBook.
Deze Thaise tripel aangeboden door uitbater Jef Pirens in Estaminé 'De Brouwerij' (d'Oude Maalderij). Dit bier werd gebrouwen in opdracht van Sam Bruyneel, als huisbier voor zijn toenmalig Thais restaurant Kai Fa (Izegem) en gebrouwen door Jef Pirens in de ketels van 't Gaverhopke (Stasegem) met toevoeging van ondermeer 'galang', een soort thaise gember.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met een mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het 'galang' kruid is nadrukkelijk en zeer heersend aanwezig zowel in aroma, smaak en afdronk. Het kruidig mondgevoel heeft naast een toets van koriander ook een zoet gevoel (rietsuiker) en eindigt op een lange, frisse afdronk.Zeer aangenaam bier en vooral te genieten bij de oosterse keuken.
Uniek in het 'Proefkotje' met de gezamelijke beschrijving van twee bieren beiden, geproefd in de 'Bierstubbe' van Patje Verbauwen te Kruishoutem. Tijdens het najaar 2012 besloten de collega's en biervrienden Christophe Visart, Patrick Verbauwen, Andy Schietecat, Bart Soetinck,Frans Huyvaert en Christophe Merckx hun gezamelijke bier- brouwkennis wereldkundig te maken. ' The Copaing Brewery' was geboren. Via een pilspakket van Frembrew werd al vlug naar een 40 liter ketel overgestapt en er kwamen intussen al enkele voorbeeldige recepturen in de garage verschenen.
PROEFKOTJE COPAING TRIPEL: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een pittige carbanatatie. Een fruitig gerstemout aroma. Het zacht en licht mondgevoel herbergt een fruitige pilsmout bitterheid (een beetje te weinig voor een type tripel) en eindigt op een frisse afdronk.Een gelegenheidsbier voor het grote publiek maar ook iets voor zeer lange bierbrabbels te ondersteunen.
PROEFKOTJE CONGOBIER: Donkerbruine kleur met romige beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een milde, zoet, licht gekruid moutaroma. Tijdens het pittig mondgevoel aandacht voor een zacht geroosterde moutbitterheid met naar het einde toe een kruidige hop achtergrond die afsluit met een droge moutbittere afdronk. Prachtig te gebruiken bij foorpairing of als gezelligheidsdrink bij vrienden.
Alle informatie te verkrijgen via Christophe Visart: gsm 0495/71 35 62 ook info via Facebook
Nog steeds leven de oorlogsbieren, een gezonde belangstelling aan de verschikkelijke tijd van Wereldoorlog 1. Ook deze 'Broere' gebrouwen bij Brouwerij Boelens (Belsele) in opdracht van 'Vriendenkring van Flossenbürg' waarbij Yves Durnez een eer wil brengen aan zijn vader Marcel die het concentratiekamp overleefde. Tevens worden zijn broers Daniel en Gilbert, die de kampen niet overleefden, in de eer betrokken.
PROEFKOTJE: Goudkleurig amber met een romige witte schuimkraag en goede carbonatatie. Typisch zoetachtig maar fruitig perzik hoparoma Ook in de smaak heerst het pompelmoes bij de hopbiierheid en eindigt op een pittg droge hopbittere afdronk. Heerlijke doordrinker.
Bij haar keuze in BierBrief 389 door Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) werd een link gemaakt naar jeugdsentiment met het lieve prinsesje uit de wereld van Alladin. Met 'Princess Jasmine' hebben brouwerdeskundigen Olivier de Brauwere en Sébstien Morvan van 'Brussels Beer Project' nog een creatieve smaakzoektocht gedaan naar een bepaalde biersoort. Volgens mijn smaaktest is er nog een kleine verbetering nodig maar smaken verschillen en sommigen vinden dit een mooie doordrinker. Aan u te oordelen.
PROEFKOTJE: Helder blond bier met redelijk witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Licht zoet gekruid moutaroma waarin de gist ook zijn deel opeist. Een scherp gekruide smaak met een droge moutbitterheid die dan ook eindigt op een droge, gekruide bittere afdronk.
Tijdens een shopping bij Bierhalle Deconinck maakte ik kennis met 'Kongero Saison', een collabbrew met de Zweedse 'Klauw Brewery' te Upsala en onze regionale microbrouwers van Alvinne uit Moen. Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de Zweedse Folk-acapella groep 'Kongero' heeft Davy (met Smedtje) de vroegere vriendschapsbanden heraangeknoopt en in Zweden, onder muzikale begeleiding van 'Kongero' een fantastisch 'continu hopping' bier gebrouwen. De gebruikte hopsoorten Chinock, Saaz en Hallertau staan heel centraal in het brouwproces.
PROEFKOTJE: Goudgele kleur met witte schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Mooi heersend hoparama. Zachte, kruidig aanvoelende hopbitterheid in de smaak en naar het einde toe een aangename alcoholwarmte die eindigt op een droge gekruide hopbittere afdronk. Een bier voor alle gelegen heden.
Een der pareltjes van de Bas-bieren als abieritief. Uit het brein van brouwmeester Pieter De Pape (De Proefbrouwerij Lochristi). Gebrouwen naar aanleiding van het Orval tekort. De specifieke oud-Orvalgeur en licht zurig karakter zijn te wijten aan de gecontroleerde roevoeging en werking van de Brettanomyces tijdens hun verblijf in de inox tanks. Om de broodnodige houttoets te verwezelijken werd gebruik gemaakt van eikschilfers.
PROEFKOTJE: Donker amber van kleur met mooie beige schuimkraag en een gezonde carbanatie. Moutig aroma met een zachte zuurheid door de Brett en een geur van kruidnagel en nat hout. De smaak heeft een lichte moutbitterheid waarin enige melkzuurte en eikenhout hun deel evenwichtig aanvullen en eindigt op een mild zurige bittere afdronk. leuk terrasbiertje en mooie doordrinker.
Melissa van Bierhalle Deconinck koos voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 388 voor 'den goeien oeden tied' Een leuke terugblik maar prachtige creatie van brouwmeester Luc Vermeersch die verwijst naar de brouwkunst uit onze regio. Volgens de brouwer is het een bier waarmee hij innovatief wilde en kon zijn, een ontsnappingsbier. Het is een pop-up bier, een limited edition maar nog even 'onberekenbaar' als zijn basis.Na het brouwen van 3000 liter 'Fils à Papa' bleven er een duizend liter liggen. Deze sloeg hij op in enkele oude vaten van 'Enfant Terriple' waardoor een spontane gisting ontstond en het bier een heerlijke zurigheid ontwikkelde die eigen is aan het oorpronkelijk Westvlams Oud bruin type.
PROEFKOTJE: Donker amber met kleine beige schuimkraag en weinig of geen carbonatatie. Heersend houterig melkzurig moutaroma. Tamelijk zwaar mondgevoel waarbij de smaak naar zoet, fruitig (rode bessen) overhelt waarna een zacht zurige bittere afdronk. Heerlijke dorstlesser en abieritiefbier.
Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - Tel: 056/25 07 96 - info@deleite.be - www.deleite.be - te volgen op Facebook.
Meegebracht uit het gamma streekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Amburon is een samentrekking van Ambiorix en Eburoon wat de link met de Stad Tongeren aantoont. Na enkele kelderproefbrouwsels werd het gebrouwen bij Brij. De Dool (Helchteren) door brouwmeester en zijn makker Davy Daniëls ter gelegenheid van de 7-jarige kroningsfeesten 2009 te Tongeren. In 2011 ging het streekbier mee met brouwer Bart Durlet naar Halen. Daarnaast wordt het ook in kleine schaal gebrouwen in de Pub-brouwerij Au Phare op d Tongerse grote markt.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met mooie romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Honingzoet kruidig hoparoma waarin ook plaats is voor wat moutgeur en een soort alcoholwarmte. In de iets kruidige (koriander) smaak komt een zoete hopbitterheid naar boven en eindigt op een zachte citrusachtige droge afdronk. Uitstekende dorstlesser.
In 2014 gebrouwen bij Den Triest maar intussen bij de Proefbrouwerij te Lochristi. Na 10 jaar marketing waagde de Lennikse brouwmeester Philip Vandaele zich aan een eigen biercompositie. Ter gelegenheid van de komst van zoontje Felix maakte hij een kleine hoeveelheid van zijn eerste recept in de installatie van een vriend. Wegens goed bevonden verhuisden alle gegevens naar Brij. Den Triest (Kapelle-op-den-Bos). Dit jaar kwam Belfort 8° terecht in de ketels van de Proefbrouwerij te Lochristi waarbij één aroma- en drie bitterhoppen werden toegevoegd die op de smaak een mooie invloed had. Naast enkele belangrijke drankzaken wordt het Belfortbier ook nog aangeboden bij dhet Brugse 2BE (Wollestraat) en in het bekende Lennikse café 'In de verzekering van de grote dorst' (Frans Baetenstraat 45, Eizeringen).
PROEFKOTJE:Wazig amber van kleur met een romige witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Zoet, bloemig hoparoma (Safir) met een fruitige (banaan) achtergrond. De complexe, zacht-zoete smaak heeft een citrusachtige bitterheid met een floraal, fruitige inborst en een beetje gevoelige alcoholwarmte die eindigt op een iets zachte, iets gekruide hopbittere, lange afdronk.
Alle inlichtingen via philip@belfort.beer ook op website www.belfort.beer en op Facebook