Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    29-09-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blanche de Mont - 5,2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hopgestuurd door Pol en Tine vanuit  de prachtige 'BrewPub' in de nieuwe woonst te Mont. Een 'Witteke', in Duitsland 'Weizenbier' en in Dardennen 'Blanche'. Deze werd gebrouwen naar aanleiding van de jarenlange vriendschap van brouwer Pol Ghekiere met de Oostendse tekenaar Peter Van Heirzele (Herr Seele). Samen zaten ze tussen 1974 en 78 op de banken van de 'Kunst Academie ' Gent. Hun steeds blijvende en onderhoudende vriendschap resulteerde al enkel malen tot leuke projecten. Ook nu tekende Herr Seele het etiket  van de nieuwe Blanche de Mont. Het moederbier is de originele 'Witte Pol' (voor het eerst gebrouwen in 2004) maar Pol heeft het recept lichtjes aangepast tot een vlotte dorstlesser.

    PROEFKOTJE: Licht wazig strogeel met romige stabiele witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een kruidige (koriander), citrus gevoelig tarwearoma (wort) met milde gistbitterheid (4vp) als meest herkenbare geuren.  Ook het mondgevoel leert ons het gebruik van tarwemout met een schepje haver waar naast de gebruikelijke koriander ook toetsen van sinaasappelzeste merkbaar zijn. Met een aangename, maar kleine alcoholwarme brengt het je naar een frisse uitstraling bij de pittige afdronk waarbij een gematigde moutbitterheid samen met de koriander het gevoel van een witteke benadrukt en je tot de verleiding brengt tot een volgende slok.

    Microbrouwerij Inter-Pol, Mont 34A, Houffalize - 0476 369 639 - breweryinter.pol@gmail.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Vintage 2021 - 7%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Samen met de leden van 't Plakkertje Roeselare geproefd en beschreven Deze uitzonderlijke, jaarlijkse bijdrage van het Rodenbach gamma. De Roeselaarse brouwerij is er beroemd om steeds een blijvende indruk te maken in de bierwereld. De bieren van Rodenbach danken hun zachtzure smaak aan de gemengde gisting en de rijping in hun grote eikenhouten foeders. Bij dit zure bier wordt daarna een jong bier toegevoegd. In een vorig leven werd het ontwikkeld om het bier langer te kunnen bewaren.  Het brouwsel van de eigenzinnige brouw- en keldermeesters is beter bekent als een 'Sour Ale', een uniek onversneden 'Vlaams-Rood' en twee jaar heeft doorgebracht in een der 294 foeders en door brouw- en keldermeester persoonlijk worden geselecteerd. Er wordt een strenge selectie gemaakt om de perfecte, uitgebalanceerde zure smaak en hun sublieme fruitige afdronk te bekomen. Voor deze Vintage 2021 koos men voor foeder 169.

    PROEFKOTJE: Helder roodbruin met licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Met eikenhouten tannine omgeven mild fruitig (rode bes en krieken) aroma waarin hier ook al de aanwezigheid van balsamicoazijn om enige aandacht vraagt  en de smaak van gekarameliseerde, naar vanille smakende, licht zoete en fruitige (framboise, appel, jeneverbes) toetsen zich laten opmerken. Ook hier speelt het verblijf in de foeders een belangrijke rol in het complexe smaakpallet. De zachte, naar porto verwijzende veneuze textuur, speelt in de afdronk een belangrijk gegeven en maakt de bierliefhebber gelukkig.

    Brij. Rodenbach, Spanjestraat 133, Roeselare - 051 27 27 00 - info@rodenbach.be

    Reageer (0)

    28-09-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St Feuillien grand Cru - 9,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen in een verrassingspakket en geproefd en beschreven. wat ooit begon door een Ierse monnik en enkele religieuzen van de abdij St. Feuillien in Roeulx werd verder ontwikkeld door een der vriendelijkste brouwfamilies van ons land. Gelegen in het bekende pelgrimsoord regeert de familie Friart al in de brouwzaal sinds 1875  waarna ze met regelmaat hun producten met ultra moderne middelen aanpaste en intussen een zeer druk bezochte Waalse brouwerij is geworden. Laat ik er ook op wijzen dat een grand-Cru anders smaakt en een totaal nieuwe beleving biedt. Het is slechts een benaming voor bier van betere kwaliteit.
    Dit uitzonderlijk bier werd voor het eerst gebrouwen in 2011. Het geheim van deze, extra blonde/amber onderscheid zich vooral met zijn kruidig karakter in combinatie met de goed gekozen nobele hopsoort en de fijnste aromatische ingrediënten.

    PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatie. Een zoetig moutaroma verwelkomt een kruidige gistbitterheid die zich ook direct meld van de eerste slok in het mondgevoel waar de smaak  een droge verwijzing naar het hopgebruik verteld. Hier komet de graan- en karamel moutigheid goed tot zijn recht en met een gevoelige licht zuur gevoel vormt een droge tamelijk bittere afdronk voor een goed gevoel. Prachtig degustatiebier.

    Brass. St Feuillien, Rue d' Houdeng 220, Le Roeulx - 064 31 18 18 - info@st-feuillien.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fourchette Grand-Cru - 7,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegezonden vanuit de Ertveldse brouwerij, waarvoor hartelijk dank. Deze exclusieve variant  heeft als moederbier de klassieke speciaalbier Fourchette maar 20 maanden gerijpt in foeders van Sauvignon Blanc.
    Onder de noemer 'Bier voor chefs, door chefs'  waarbij verschillende (sterren)chefs in samenwerking met Brouwerij Van Steenberge de aanbieding bij het Gents onvergetelijke gastronomische beleving Fourchette maakten. Van deze Grand-cru zijn amper 8000 lessen beschikbaar. De Fourchette is een blend van een meergranen tripel en een witbier waarin gerstemout, tarwe en rijst met de hopsoorten Saaz en spalt en gist van eigen kweek met elkaar verbonden zijn. Na hun langdurige rijping bekwamen ze een een smakelijke twist in het buitengewoon smaakpallet. Het geeft het bier een  goed uitgebalanceerde en verfrissende indruk. en zal nog lang evolueren. Een bijzonder levend bier.

    PROEFKOTJE:  Bijna helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een subtiel aroma waarin het zachte karamelmoutige omgeven is door een verfijnde mix sinaasappel- en limoenzeste. Naast de gevoelige alcoholwarme is er de lichte zurigheid die samen met de eikenhouten tannine zijn aandacht opeist.. De zurigheid, het citrusgevoel en de fruitigheid (gedroogde bessen) en de milde moutigheid brengt met een gezonde alcoholwarmte hun rol is een spraakmakend vol mondgevoel waarin er plots sprake is van een hop gegeven en eindigt dan ook met een droge, wijngevoelig droge afdronk die mild zuur met toetsen van kruiden (koriander en kruidnagel) in zich laat merken.

    Brouwerij Van Steenberge, Lindenstraat 25, Ertvelde - 09 344 50 71 - info@vansteenberge.com 


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ypra - 6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegestuurd door de marketing van brouwerij Vander Ghinste en geproefd en beschreven voor BierBrief 648. De Bellegems brouwerij heeft via Omer-Jean de familiebanden opnieuw dichter bij elkaar gebracht. Het verhaal begon voor het belangrijkste bier in regio Ieper bij de plaatselijke brouwerij Vermeulen (1836). In 1976  stopte brouwer Charles Vermeulen (vader van Edouard Vermeulen van modehuis Natan) met brouwen en deed enkel nog de distribunatie van bieren en frisdranken. De familie Vermeulen waren ook nog eigenaar van tientallen panden en kroegen in het Ieperse.  Ypra werd teoen verder gebrouwen (onder de noemer Vermeulen) bij Van Roy Wieze en De Proefbrouwerij Lochristi waarna het in handen kwam van Omer Vander Ghinste te Bellegem, altans wat het bier betreft want de gebouwen werden opgekocht door Sarah Bouton.
    In 1892 kocht  Remi Vander Ghinste in Ieper een woonhuis met bijbehorende gebouwen van een brouwer voor zijn 23-jarige zoon Omer. Dat zelfde jaar nog  rolden de vaten 'Ouden Tripel' al over de Bellegemse kasseien. In 2021 kwamen de twee eeuwenoude familiale biertradities opnieuw samen. De neefjes Omer-Jean en En Edouard Vermeulen  sloegen de handen in elkaar om de Ypra een nieuw leven te geven. Omer-Jean en zoon Géry zorgen voor de aangepaste receptuur en couturier Edouard ontwierp het disign-logo voor het etiket met bijbehorend glas.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond met mooi romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door de vele gebruikte hopsoorten met zijn fruitigheid (pompelmoes) en een aangenaam milde gistbitterheid. In het frisse mondgevoel ook hier de hopvolle belevenissen  die zich aanmelden.  In deze aangename tocht bemerk je tussendoor enige gist- en moutbitterheid die je brengt nar een droge afdronk waarin licht gekruide hop- en fruitig gistbitterheid mild vertegenwoordigd zijn. Een smakelijke doordrinker.

    Brij. Omer Vander Ghinste, Brouwtorenstraat 5, Bellegem - 056 23 51 71 - info@omer.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen in een verjaardagpakket en gebruikt voor de keuze in BierBrief 647. Het verhaal van dit 'erkent Abdijbier' begon in 1954 bij Brasserie de Dinant om na tal van omzwervingen in 2000 eindelijk rust te vinden in de ketels van 'Brasserie de Val de Sambre' gelegen in de 'Vallée du Paix' in de buurt van de ruïne van de Cisterciënzerabdij te Gozée (Thuin). De ruïne staat op het etiket. De winst gaat naar het onderhoud van de  oude abdij. Deze karaktervolle blonde Ale is het resultaat van passie en kennis. Het heeft een subtiel smakenpallet met een rijk mondgevoel en  uitgesproken innerlijke eigenschappen waardoor het als een der betere abdijbieren wordt aanschouwd.

    PROEFKOTJE: Bijna helder goudkleurig met romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Een bloemig moutaroma waarin toetsen van koriander en kruidnagel te ontdekken valt Dit een beetje doordrenkt met wat fruitigheid (banaan) en een mild gevoel van gistbitterheid. Dit alles is ook te vinden in een zoet kruidige moutbitter mondgevoel Hier komt langzaam een aangename alcoholwarmte tot uiting en bereikt met volledige goesting een moutbittere maar licht zurige afdronk waar ook hier een lichte alcoholwarmte te ontdekken valt.

    Brasserie Val de Sambre, Rue du Chêne 8, Gozée (Thuin) - 071 23 24 70 - contact@brasserievds.be


    Reageer (0)

    29-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monk's Café -5,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezamelijke tasting door Bier Proef Club 't Plakkertje RoeselareMonk Café Grand-Cru is een Vlaams oud bruin gebrouwen bij brouwerij Vansteenberge Ertvelde Het moederbier is een traditioneel Oud Bruin dat stichter Jan Baptist De Bruyne reeds in 1784 brouwde. Deze brouwerij heette toen 'De Peer'. Het bier wordt opgeslagen in eikenhouten tonnen om te verdelen in hun lokale kroegen. Het 'patersbier' was toen goed in trek. Het type Grand-Cru, een 'Flemisch Sour Ale' wordt nu nog steeds gebrouwen volgens de traditionele regels van de kunst. Ze laten hun tripel een 3 jaar verzuren op tank bij tempertuur van 26 graden en dit door toevoeging van melkzuur bacteriën. Net voor het bottelen wordt het versneden met een licht gebrouwen bier van eigen kweek om zodoende het alcoholgehalte te corrigeren Na fitratie wordt nog wat karamel toegevoegd die er zal voor zorgt dat er een perfecte zoet/zure balans ontstaat en zijn robijn rode kleur schenkt.

    Proefkotje: Donker rode kleur met een licht beige schuimkraag en matige carbonatatie. 
    Een te kunstmatig karamelmoutig wijnaroma. licht fruitige (appel) in de achtergrond. Niet al te volmondig met een fris melkzurig balsamicoazijn gevoel met toetsen van zoethout. Volgens de meeste leden niet slecht gebrouwen maar de meesten hadden er voor een Grand-Cru meer van verwacht.

    Brij Van Steenberge, Lindelaan 25, Ertvelde - 09 344 50 71 - info@vansteenberge.com


    Reageer (0)

    28-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en beschreven tijdens tasting van BPC 't Plakkertje Roeselare. De start van het moederbier begon bij hat proefbrouwsel nog in zijn garage te Kuurne waarna het op de vroegere site van 't Gaverhopke in Stasegem werd uitvergroot.
    Intussen is brouwmeester Dirk uitgeweken naar de grote Nelca-site in Lendelede. Bij het zoeken naar een geschikte naam kwamen ze uit op Retrorik, een link naar Erik 'Rik' Ameye de vroegere eigenaar van 't Gaverhopke. Dit moederbier is een stevig patersbier, een dubbel abdijbier gebrouwen volgens aloude traditie dat in de oertijd enkel voor de belangrijke gasten die het klooster bezochten.  Het bevat meer mout dan gebruikelijk, in dit geval geroosterde karamelmout. Het bier kreeg een een lading kriekensap en een verblijf van 12 maanden in in Bordeauxvaten. waardoor het een tamelijk zware portosmaak kreeg met een zoet karakter. De alcoholwarmte lijkt verdoken en de rode wijnsmaak laat en frisse indruk na.

    Proefkotje: Kleur is wazig roodbruin met kleine beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een mooi gekruide, licht fruitige (kriek) rode wijnaroma waarin hier al de tannine van het Franse eikenhout zich aanmeld en ook terug te vinden is bij de zoete in een zoet fruitige met chocolade bewerkte kruidige smaak die leidt naar, licht moutigeen hopwaardige afdronk.

    Brij De Meester, Nelcastraat 1D, Lendelede - 0468 143 680 - info@brouwerij-demeester.be

    Reageer (0)

    27-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarot d'or
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezamenlijk met BPC 't Plakkertje geproefd en besproken. Deze Tarot D'or werd eind februari 2023 gebrouwen in de nieuwe vesting Lindemans Satelite Brewery te Ruisbroek.
     de naam van dit fruitbier van gemengde gisting verwijst naar het bekende Tarot kaartspel ontstaan in de middeleeuwen en gebruikt voor amusement en waarzeggerij. De sfeer en de lay-out van het etiket leggen duidelijk de link naar het Belle Epoque merkuniversum van de brouwerij Tarot D'or is een unieke blend van een hoge gisting bier, plaatselijke lambiek van eigen kweek en gerts- en tarxemout ook een vruchten concentraat (1,6% honingmeloen, 1,1%mngo en 0,2 limoen). Naar verluidt  werd het suikergehalte bewust laag gehouden en werden er geen zoet- noch kleurstoffen toegevoegd. 

    Proefkotje: Bijna helder goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. In het zoet aroma komen vooral de fruitige (mango) zich melden die ook in een exotisch getint mondgevoel te vinden is samen met een frisse moutbitterheid en dit alles brengt je smaakvol naar een zoet en fruitig aanvoelende maar iets geforceerde afdronk (net iets teveel geconcentreerd.

    Brij. Lindemans, Lenniksebaan 1470 Vlezenbeek - 02 569 03 90 - info@lindemans.be



    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chouffe Alcoholvrij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangekocht door BPC 't Plakkertje Roeselare voor een gezamelijke tasting. De kabouterfamilie van Achouffe heeft een 'Chouffeke' bij, eentje met weinig alcohol.  Het wordt gebrouwen in Wibrin met evenveel passie en expertise  als de andere leden van hun biergamma.  Voor de productie van dit alcoholvrij bier werd een speciale gist gebruikt waardoor suikers tijdens het gistingsproces niet omgezet wordt in alcohol odat het alcoholgehalte onder de wettelijk 0,4% blijft.

    Plakkertje Proefkotje: Helder strogele kleur met mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Zeer licht moutaroma waarin vooral het gebruikelijk koriander zijn deel opeist.  Het nochtans fris mondgevoel bevat een milde zurigheid van zoete draftsmaak en eindigt op een tamelijk droge afdronk die zeker dorstlessend overkomt.

    Brasserie Achouffe, Reu de la Grève 32, Houffalize (Achouffe) - 061 28 81 47 - info@achouffe.be

    Reageer (0)

    19-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gruut inferno - 9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van een vriend na zijn bezoek aan de Gentse stadsbrouwerij.  Dit duivels bier wordt gebrouwen door de Westvlamse Annick Desplenter en zoon Loic met zoals gebruikelijk de toevoeging van het Middeleeuwse gruut maar in deze aflevering toch een beetje Saaz hop die de volle smaak bevorderd en daardoor een uitzondering maakt onder de gruut-bieren die allen enkel met een mengeling van (gruut) kruiden worden gemaakt.

    Proefkotje: Helder licht amberkleurig (donkerblond) met romige witte schuimkraag  en een mooie carbonatatie.  Een bloemig mout/gist aroma verraad het evenwichtig gebruik van het kruidenmengsel waarin ik vooral rozemarijn en kruidnagel opmerk met in de achtergrond een zweempje fruitige (perzik) hop. Een redelijk vol mondgevoel waarin ook hier de gekruide moutbitterheid een hoofrol speelt met in de achtergrond toch een klein smaakje hop die het dan ook zeer genietbaar en aangenaam en de hoge alcoholwarmte  verdoken houd om te eindigen bij een droge bitterheid waarin de tonen van zoete hop deze van de mout licht overstijgt. Lekker zetelbier.

    Stadsbrouwerij Gruut, Rembert Dodoensdreef 1 Gent - 0473 17 42 29 - annick@gruut.be



    Reageer (0)

    14-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bux Tripel - 8,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen bij bezoek tijdens revalidatie. Een heerlijk frisse en mooi gebrouwen tripel. Onder commando van Dieter Vanbiervliet laten brouwen bij brouwerij De Meester in Lendelede met toesmijting van de hopsoorten Cascade, Centenial , Nortern Brewer en het usaanse 7788. Deze is niet meer gefilterd en voorzien van plaatselijke kruiden. De naam van de bieren verwijzen naar de lange geschiedenis van de West-Vlaamse schapenteelt. 'Bukske' is dialect voor een mannelijk schaap.

    Proefkotje: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en fijne carbonatatie. Een zacht en licht zoet (honing) mondgevoel waarin met een mild gekruide moutbittere smaak een beetje wordt gevolgd door een fruitig hopgegeven. Ook in de smaak komen de hopbestanddelen een beetje de moutbitterheid verstoren en is de nodige alcoholwarme wat verdoken. Dit alles eindigt met een lekker gevoel bij een droge licht hopbittere afdronk die zich nog een tijdje laat meegenieten om dan een volgende slok te nemen. Lekker zetelbier.

    Brouwerij Biermaekers, Driemasten 126 Gullegem - 0468 23 86 26 - brouwerijbiermaekers@gmail.com

    .

    Reageer (0)

    24-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwoantje Blond - 6,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog eentje uit het prachtige proefpakket van de Oostendse bierfirma sie hun recepturen laten vloeien uit de ketels van Dirk De Meester in Lendelede. Dit karaktervol blondje is een voorbeeld van een dorstlesser waarin vooral pils- en tarwemout werd gebruikt maar ook wat havervlokken in verwerkt is. De aanwezigheid van sinaasappelzeste en een beetje koriander maakt het extra fris.

    Proefkotje: Wazig donker blond van kleur met romige witte schuimkrag en een pittige carbonatatie.
    Een zacht moutaroma waarin de aanwezigheid van koriander zich gevoelig laat opmerken. Ook een toetsje citrusachtige sinaasappelschil behoort tot het meenemen naar de milde lichtzoetige en fris drinkend mondgevoel dat je proeft tot aan een zacht gekruide en frisse afdronk waarbij hier wel wat tarwe aanwezigheid komt en zoals een lekkere doordrinker hoeft te zijn en je steeds maar uitnodigt een volgende slok te beleven

    Bierfirma De Zwoane, Ter Zwaanhoek Oostennde - 0477 53 24 38 - sales-dezwoane.be

    Reageer (0)

    23-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mox Pearl - 4,6
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en genoten tijdens afhalen van maaltijd in The Mash. In de reeks met verwijzing naar het mythische kaartspel 'Magic The Gathering' en de bedoeling om telkens een bier te brouwen die bij een kaart past met een link naar de kleur. Voor deze Mox-Pearl werd gekeken naar de witte kleur en werd de receptuur gelinkt aan het beruchte Witbier type waarin vooral de aanwezigheid van sinaasappelzeste en korianderzaadjes een hoofdrol spelen dit samen met hoofdzakelijks pilsmout om het dorstlessen te bevorderen en natuurlijk ongeveer 30% tarwemout. Zoals bijna alle bieren van brouwmeester Jef Pirens heeft ook deze een unieke eigen brouwertoets en komt een er leuk passend verhaal uit de ketels van Frankie.

    Proefkotje: Wazig licht amber met mooie witte schuimkraag en een heerlijk aanvoelende carbonatatie. Het zachte pilsmout aroma wordt beheerst door de inbreng van de fruitigheid door de sinaasappelschil en met de kruidige toevoeging van de koriander kom je met de zelfde gevoelens bij een leuke gewaarwording bij een frisse, matige tarwemoutbitterheid in het mondgevoel De onbevangen citrussmaak brengt de fruitige en kruidige met zwoele tederheid naar een tamelijk droge zacht en zoetig aanvoelende moutigheid die je onmiddellijk doet verlangen naar een volgende slok en dus als dorstlesser en/of doordrinker zeer aanbevolen is.

    D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com

    Reageer (0)

    08-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwoantje Tripel - 9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tasting voor BierBrief  en hopgestuurd door de brouwvriendenvrienden Filip Van Hulle en Xavier Cattrysse die hun bierfirma hebben ontwikkeld tot hoogstaand niveau.Hun recepten werden in eerste geval gebrouwen door BierSelect Gent maar door bepaalde moeilijkheden geraakten ze bij brouwerij De Meester in Lendelede. Onder toezicht van brouwmeester Dirk ontwikkelden ze hun tripel met onder meer gerst- en tarwemout maar gemengd met havervlokken waardoor deze een stevig karaktervol bier bekwamen.

    Proefkotje: Wazig blond van kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Zoet aanvoelend fruitig (banaan) moutaroma waarin een kleine hopbitterheid aanwezig is en zich aangenaam verder ontplooit en een zachte alcoholwarmte zich fruitig (perzik) en mooi gekruid gevoel laat meeslepen naar een licht gezoete en kruidige afdronk met wat alcoholwarmte en mild mout- en hopgevoeligheid die naar een volgende slok doet verlangen.

    Bierfirma De Zwoane, Ter Zwaanhoek 29 Oostende - 0477 53 24 38 -sales@dezwoane.be


    Reageer (0)

    04-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd tijdens bezoek aan The Mash Izegem. Onder de noemer: Leer proeven, durf genieten' heeft brouwmeester Jef Pirens nu een samenwerking gedaan met de Brusselse Brouwerij De La Senne waarbij Jef en hun brouwer Yves De Baets in de Izegemse ketels iets lekkers hebben klaargemaakt. Bij deze 'saison' werd gebruik gemaakt van de Noorse Kveit-gist die aan het zomerbier een leuke twist meegeeft en de toevoeging van haver brengt de zachte moutbitterheid met zich mee.

    Proefkotje: Wazig blonde kleur met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. In het zacht zoet-zurig aroma zijn de verschijnselen van de Kveita gist aan goed aanwezig.  De bloemige moutbitterheid  brengt vooral het fruitige met zich mee naar een fris licht zurig mondgevoel die zich verder in de fris aanvoelende smaak vermengd met het gevoel van sinaasappelzeste en je zeer aangenaam brengt naar een droge milde moutbitterheid in de zoetgevooisde en zacht bittere afdronk die je meteen doet verlangen naar een volgende slok. Zeer geschikt als doordrinker en als zomers terrasbiertje.

    D'Oude Maalderij (The Mash), Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) -0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com

    De La Senne, Anna Bochdreeef 19/21, Brussel - 02 465 075 - Yvan: 0498 54 11 53 - info@brasseriedelasenne.be


    Reageer (0)

    30-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans Oud Bruin - 5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit fris zurig Oostvlaams biertype, met een traditie uit 1679, wordt momenteel enkel gebruikt als moederbier bij het vervaardigen van enkele fruitige bieren uit het Liefmans gamma. Na de overname van Duvel-Moortgat werd het een tijdje in Puurs gebrouwen en momenteel in de ketels van zusterfirma De Koninck Antwerpen. Het is jammer genoeg uit de Internationale handel genomen. Men kan er wel nog van genieten van 't vat in het proeflokaaltje van brouwmeester Marc Coesens en in het uniek restaurant Odnar beiden op de site van Liefmans in Oudenaarde. De typische smaak wordt bekomen door een gemengde gisting in de open originele RVS kuipen te Oudenaarde gevolgd door een extra lagering (4 tot 8 maanden) waardoor de gewenste melkzuurinfectie ontstaat en het versnijden met een jong fris bier. De plaatselijke gisting wordt aangevuld met gisten uit de plaatselijke lucht.

    Proefkotje: Donker roodbruin met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma alvast die aangenaam geroosterde karamelmout waarin een fruitige maar vooral een frisse melkzurigheid komt aandraven.
    De smaak is volmondig zoet-zuur waarbij hier ook de zacht geroosterde karamel zijn invloed heeft en samen met het gevoelige melkzuur door de spontane gisting zijn weg volgt naar een mild zurige, wijnachtige afdronk die nog wel een tijdje blijft aanhouden.

    Brouwerij Liefmans, Aalstraat 200, Oudenaarde - Tel Duvel03/860 94 00 - Olav: 0475 23 12 83 - info@liefmans.be

    Reageer (0)

    23-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maredsous 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor BierBrief 642 werd gekozen voor een uniek abdijbier dat in de Benedictijner Abdij van Maredsous te Anhée, in de pas vernieuwde ketels van de microbrouwerij, ter plaatse wordt gebrouwen door de brouwers van Duvel-Moortgat maar onder toezicht van de monniken van de abdij. In het verleden werd deze enkel met de kerstmis aangeboden maar intussen een vaste waarde geworden in onze biercultuur. Hij is ook zeer herkenbaar aan zijn  uitzonderlijk expressief aroma. Het gewoonlijke alcohol/volume werd ook van 7% naar 8% gebracht wat een steviger structuurgevoel bezorgde en het als degustatie en/of zetelbier een aangenaam gevoel heeft.

    Proefkotje: Donker rode wijn kleur met ringachtige beige schuimkraag en fijne carbonatatie. Een karamelmoutig aroma met stevige gevoelens voor donker fruit (pruim, vijgen). In het mondgevoel van donkere moutbitterheid ook hier hde fruitige doch zacht gekruide volle smaak die je laat leiden tot mild droge en zoet overkomende afdronk.

    Brasserie de Maredsous, Rue de Maredsous 11, Anhée - 082 69 82 4 - accuell@maredsous.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goudenband 2013
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ter gelegenheid van het schielijk overlijden van mijn bieridool Madam Rosa Merckx nog even een Goudenband 2013 uit de kelder gehaald en met de gedachtenis aan de vele herinneringen bij deze prachtige dame en nog maar eens genoten van dit heerlijk smakend bier. Ik was weer maar eens verbaast hoe weinig smaakevolutie dit bier in al die jaren heeft verkregen want enkel in de verre afdronk vond ik wat portogegevens terug. Dit vooral met dank aan de bezorgdheid van Rosa, die er heel haar leven voor gezorgd heeft dat de authentieke smaak bleef behouden. 

    Proefkotje:  Een donker-wijnrode kleur met weinig of geen lichtrode schuimkraag en net voldoende carbonatatie.  Een zeer complex wijn- en moutaroma die vooral de eikenhouten taninnegeest van het verblijf in open kuip en houten vaten laat herbeleven. In het mondgevoel nog steeds dat fruit (kersen) en het gebruik van kandijsuiker aanwezig maar met een nog steeds aangename zuurtegraad waarbij enkel in de droge fruitbittere afdronk enige zweem van porto te merken valt. Zal waarschijnlijk nog enkele jaren zijn unieke smaak bewaren en er ten aller tijde mijn gedachten naar deze opmerkelijke brouwster en verdediger van het Liefmansgamma zal waarmaken.

    Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200 Oudenaarde - Olav: 0475 23 12 83 - info@liefmans.be


    Reageer (0)

    18-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hapkin - 8,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hapkin komt oorspronkelijk van de Westvlaamse brouwerij Louwaege in Kortemark. Het werd in 2002 overgenomen door Alken-Maes die de brouwerij sloot en Hapkin liet verder brouwen bij Union te Jumet tot ze 2007 (als dochteronderneming van Heineken) het uit de ketels te Alken lieten vloeien. De naam verwijst naar Graaf Boudewijn VII van Vlaanderen die de bijnaam Hapkin' (met de bijl) kreeg.
    Dit stevig bier wordt gebrouwen met speciaal uitgezochte hopsoorten zoals De Duitse Monroe en Spalter Select die de bloemige smaak veroorzaakt en  Tsjechische Saaz die met wat kamille het kruidige benadrukt. Nast deze hopextracten komt er ook nog gerstemout en glucosestroop in. Het krachtige karakter komt wel van het 4 maal hoppen tijdens het brouwproces.

    Proefkotje: Licht wazig blond met stevige, rotsige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig gist- en mout aroma waarin het fruitige (perzik) en licht gekruid hopgevoel de alcohol aanwezigheid overheerst maar zich vooral aanmeld bij het tamelijk scherp gekruid mondgevoel die wat zoetjes overkomt en zich laat leiden naar gistbittere met een hoppig getinte afdronk waarin ook hier het alcoholvolume aandacht opeist. Loopt lekker sweety binnen dus hopgepast.

    Alken-Maes, Blarenberglaan 3C, Mechelen - 0470 12 34 56 - info@alken-maes.com


    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs