PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
01-05-2021
Stoffaesje 2020
Mellisa koos voor BierBrief 575 voor de natte droom van brouwer Jef Pirens. In 2018 besloot brouwer Pirens een van zijn dromen te verwezenlijken en een traditionele tripel te brouwen en zijn eerste tripel toch een persoonlijke stempel te geven. Niet de zoveelste tripel in de lange rij maar een prachtig stukje vakwerk. Stoffaesje is dan ook het Westvlams voor 'product'. Hij wilde teruggaan naar het authentieke product zonder al die synthetische producten die het brouwproces beïnvloeden. Het werd een lekker bier volledig uit de fantasie van de brouwmeester.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht amber met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma, fruitig (banaan) met aanwezigheid van de plaatselijke gist en een subtiele kruidigheid. Een zoet aanvoelende moutbitterheid betoverd de smaak met tevens de aanwezige kruidigheid bij een droge alcoholwarmte die je smaakvol brengt naar naar een moutbittere afdronk waar op het einde een lichte gewaarwording van het weinige koriander. Smaakvol gezelschapsbier.
Een lekker, speciaal lente/zomerbier dat reeds in 1850 werd gebrouwen in de hoeve door oprichter Marcellin Meynbrughen voor de harde labeurwerkers op en rond de boerderij tijdens de warme zomerdagen. Vandaag wordt deze bruine saison nog steeds gebrouwen volgens het origineel recept, aangepast aan de moderne mogelijkheden van de brouwerij.
Wacho's Proefkotje: Helder donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Subtiel gekruid moutaroma, wat gist doorvloeiend. De moutbittere smaak met kruidige aandoening en een mild citrusachtig zuurtje veroorzaakt door onder meer de plaatselijke gist die aanhoudt tot een leuke moutbittere afdronk die verlangd naar een volgende slok Zeer dorstlessend
Brasserie de Silly, Rue Ville Basse , Silly - 068 25 04 80 - silly@silly-beer.com - https://silly-beer.com
Onder de noemer 'Durf proeven, leer genieten' bracht ridder-brouwer Jef Pirens in opdracht van het gewezen Thais restaurant 'Kai Fa' te Emelgem een uniek stukje receptuur tot leven. Een kruidige, zacht pikante tripel (8 %) met gebruik van Galanga (Laos), een Thaise gember als belangrijkste ingrediënt. Galanga betekend in Thais dialect 'blanke buitenlander' wat meteen verwijst naar deze lekkere, gezonde tripel met Thaise twist. Door de vele vraag werd Farang opgenomen tot het algemeen gamma in proefestaminet The Mash.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht oranje van kleur met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatie. Een aroma van fruitig (abrikoos) en peperachtig (gember) moutigheid waarin de plaatselijke gist zijn aandeel opeist. Een stevig mondgevoel, zoetig aanvoelende moutbitterheid met vooral een subtiel aanvoelde kruidige galanga en een zachte alcoholwarmte en uitvloeit op een korte, licht bittere milde afdronk.
Een van de drie trappisten van brouwer pater Pierre in de abdijbrouwerij en met een productie van 60% een der meest verkochte bieren van de firma. Voor het eerst gebrouwen in1955 ter gelegenheid van de eindejaarfeesten, toen onder de titel 'Special'. Het bier werd geserveerd aan mensen die uitzonderlijk de zeer mooie brouwerij mochten bezoeken.
Wacho's Proefkotje: Roodbruin van kleur met romige licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Gekruid en fruitig moutaroma met een zachte aanwezigheid van alcoholwarmte. Een licht zoetig mondgevoel waarin fruitigheid (rozijnen) en een beetje alcoholwarmte de kruidige moutbitterheid mooi in evenwicht houden en eindigt met een droge, aangenaam gekruide en zacht fruitige afdronk en je naar een volgende slok doet verlangen. Prachtig degustief.
Onder de noemer 'Proef de stilte' een belangrijke bijdrage dat onlosmakelijk verbonden is aan de monniken op en rond Koningshoeven. Hun aandacht, passie en traditioneel vakmanschap, biologisch gebrouwen onder ambassadeurschap van 'Buy World', een natuurbeschermende vereniging wat leidde tot een fris, wervelend bier.
Wacho's Proefkotje: Helder strokleurig met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een fruitig moutaroma verraad de plaatselijke gist. Het zoete mondgevoel brengt over de hele lijn aandacht voor de gebruikte gist en een karamel gevoelige moutigheid waarin toch iets hoppigs merkbaar is. en fris genietbaar wordt tot het einde waar ook nog een milde hoppigheid de mout overstemd.
De weg naar Halloween ligt bezaaid met pompoenen. Een ideaal voor brouwers om er mee te werken; Zo heeft brouwer Kevin Devos ze eerst in mootjes gehakt om deze in de warme oven te laten sudderen. De bedoeling was ermee een 'Pumpin Ale' te brouwen gebruik makend van een bijzondere kruidenlijst als kaneel, muskaat, gember, wat pepers en versiert met vanille. Na de verwerking verdween het brouwsel in eiken foeders waarin een eigen Bourbon-Rum was in geweest en een unieke smaakbeleving gaf.
Wacho's Proefkotje: Wazig donker bruine kleur met kleine beige schuimkraag en bijna geen carbonatatie. Het kruidig aroma wordt beheerst door kaneel. Ook in het mondgevoel blijven de gebruikte kruiden de bovenhand houden. De lichte bitterheid heeft een pittige smaak door de sinaasappelzeste en de naweeën van het verblijf in de barrels heeft ook zijn indruk nagelaten. De afdronk es dan ook mild bitter, nog steeds met kruidigheid en blijft lang nazweven.. Een uniek degustief voor deze spokende dagen.
Een feestbier toegezonden door Erwin Vermeulen, uitvinder van lekkere bieren. Erwin was op zoek naar een nieuwe uitdaging toen hij wijnhandelaar Tom Huijmans, de drijvende kracht achter de 'Gust' wijnen ontmoete. Samen maakten ze het plan om een eigen wijnbier te ontwikkelen. Als basisbier werd gekozen voor de 'Stanneman blond'. De wijnboer koos voor een Spaanse rosé. Een jaar experimenteren om de juiste blend te bemachtigen De zachte wijntaninie vermegd zich prachtig met de zachte fruitigheid door het gebruik van de hopsoorten Mosaic en Cascade. De naam werd gekozen omdat deze in verschillende talen gemakkelijk leest. Een zeer goed geslaagd welkomdrankje die het beste van de twee werelden in zich heeft.
Proefkotje: licht roze van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een fris, zacht zurig en fruitig (abrikoos, druiven) aroma waarin ergens een lichte hoppigheid een beetje aandacht hopeist. Een mild zurig en sprankelend mondgevoel waarin bier en wijn elkaar beminnen om met een aangenaam fruitige (vervolg je te brengen naar een aangename zurigheid in de fris aanvoelende afdronk.
Naar aanleiding van hun 40° jaardag heeft brouwer Kris Herteleer, die een der pioniers was van het craftbeer, een feestelijke Pale-Ale gebrouwen met ondermeer inbreng van hopbellen van 'Wheatbread Golding Varity' gehaald uit Poperinge die ook werd gebruikt ala dry-hopping. DDB brouwden het eerste brouwsel officieel 15 november 1980. Het etiket is een aquarel van de brouwerij door den brouwer.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een bloemig moutaroma met zachte kruiding en invloed van fruitigheid (perzik) in de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Een karaktervolle smaak waarin een milde moutbitterheid wel de hoofdrol speelt maar toch een zacht hop gegeven met zich meedraagt. Een heerlijk fris gevoel dat zich naar een droge bittere afdronk brengt die nog je wel een beetje laat nagenieten tot de volgende slok.
Met een link naar het halloween gebeuren en de kwaliteiten van de Izegemse brouwridder Jef Pirens koos Mellissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte deze voltreffer voor BierBrief 572. Een stoutachtig rauchbier waarbij 120 kg butternut pompoenen ongeveer 1,5 uur werden gerookt on de Smoked BBQ van huisvriend Jonas Desmedts (Food, Fire en Fun) om daarna in de kookketel te verdwijnen. Na behendig filteren mocht alles naar de bottelarij en warme kamer met een heerlijk bier als resultaat.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met snel verdwijnende beige schuimkraag en weinig tot geen carbonatatie. Stoutgevoelig moutaroma met koffie en een pikante rooksensatie in aanbod. Een matig rauchgehalte bepaald het zoetig mondgevoel. De kruidige (peper) moutbitterheid brengt met zijn rookgegevens een beeld van een milde stout in beeld en via een aangename alcoholwarmte kom je tot aan een licht moutbittere afdronk waarbij het rookgegeven blijft nazinderen. Heerlijk degustief en zetelbier bij de donkere wintermaanden.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) liet voor BierBrief 573 haak keuze gaan naar een creatieve bestseller. Een champagnebier uit het brein van Omer Gery, de vijfde generatie Vander Ghinste. Hierbij werden vijf hopsoorten gebruikt waarbij 2 in dry-hopping en na rustperiode van een 8-tal weken een heel speciaal aromatisch effect veroorzaakt . De aanwezige Brett maakt het meteen een bier dat beter wordt met de jaren. Deze limited Edition werd 12 jaar na de klassieker gebrouwen maar ook onder het motto 'Hoe mèr, hoe liever' en is alvast geevolueerd (door zijn brouwwijze) naar een droog en levendig bier met zeer weinig suikergehalte.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatie. Een kruidig, citrusachtig zoet gist en moutaroma waarin de aanwezige Brett zich laat voelen. Een zachte en zoetig aanvoelend pilsmout, droog en met een licht zurig gistaccentje je naar een fruitige (sinaasappel) moutbittere afdrong verwijst. Zeer geslaagde welkomdrank of abieritief.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 571 voor een Waals biobier van brouwer Damien Delneste die met gerstemout uit eigen boerderij gebruikt met brouwwater die hij vanonder de brouwerij oppompt. Er is ook een eigen gekweekte giststam. De frisse Belgische en Duitse biohop haalde hij bij zijn baas Marc Antoine de Mees wat een zeer aangenaam en frisse dorstlesser opleverde.
PROEFKOTJE Amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een overheersend gesrtemout aroma waarin wel een beetje tarwe is verweven. Een fris aanvoelende smaak met vooral licht zurige (gist?) moutbitterheid en ook wat zoetig je overbrengt naar tarwemout gevoelige zoet/bittere afdronk.
Brasserie Brunehaut, Rue des Panneries 17, Gaurain-Ramecroix - info@brunehaut.com - 069/34 64 11 ) www.brunehaut.com
Meegebracht na bezoek bij Bierhalle Deconinck Vichte.. Dit abdijbier geinspireerd door het mythische verhaal van St. Hubert waarbij de plaatselijke brouwer aan de voet van de St Humbertusbaseliek vele jaren geleden al bier brouwen. Voor het eerst heruitgebracht in 2018 in opdracht van de Calrsberg Groep en gebrouwen bij Roman Oudenaarde. Daarne kwam het uit de ketels van talrijk andere brouwerijen maar steeds met medewerking van Pierre Celis, de Godvader van het witbier.
PROEFKOTJE: Wazig licht blond van kleur met fijne witte schuimkraag en normale carbonatatie. Zoet aanvoelend moutaroma waar alvast het toetje koriander merkbaar is. Een stevig mondgevoel, zacht gekruid en met koriander invloed in de kruidige tarwemout bitterheid die met een aangename zachte hopsmaak, licht zurig en fruitig (banaan), zich een passende afdronk teweeg brengt.
Meegebracht tijden afhaling eten aan de brouwerij. De nieuwste match van het allereerste bier van brouwer Jef Pirens waardoor iedereen bewust werd van zijn uitzonderlijk brouwtalent. Deze quadrupel, gebrouwen naar de smaak van den brouwer en met zuiver natuurlijke producten garanderen een leuke gezelligheid en uitbundige smaak. De perfectie voor wie van dit biertype houdt.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Licht gerookt moutaroma waarbij de spontane geur van koffie en toets zoethout voor opwinding zorgen. Een stevig mondgevoel van zacht gebrande moutbitterheid werkt vertederend op de aangename smaak die je subtiel leidt naar en mild bittere afdonk. Wordt voorl els degustiefje, zetelbier kan ook maar is zeer lekker in en bij wilde gerechten.
Brouwerij D'Oude Maalderij (eet en proefcafé The Mash), Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 36 - www.doudemaalderij.be - FB D'Oude Maalderij - The Mash
Meegebracht na take away bestelling in The Mash Izegem. Dit aangenaam hopperke waarbij de receptuur van Jef Pirens reeds verschillende brouwketels heeft doorlopen werd gebrouwen in eigen habitat met gebruik van Britse hop, gerst- en tarwewout. Het is volgens mijn met hop doordrongen mening een lekkere opstap voor mensen die naar een IPA gevoel zoeken. Zeer fris als abieritief maar tevens een goed gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en goeie carbonatatie. Licht fruitig (mango) moutaroma waarin het citrusachtige een aangename hoppigheid is ingeslopen. Een fris en evenwichtig mondgevoel waarin het zoete en het hoppige elkaar beminnen en zeer aangenaam verrassend je laat leiden naar een droge, fruitige behoorlijk lange afdronk.
Meegebracht bij inkopen Delhaize Izegem. Een subtiel witbier dat in een vorig leven als 'Fourguette' op de markt kwam en werd gelanceerd in 2017. Gebrouwen met de traditionele kijk die een duidelijk karakter vormt onder invloed van het fruitige citrus en koriander gegeven waarbij het een stevige body en meer bitterheid brengt dan de originele 'witteke'. De unieke Lupulus-stijl werd opnieuw gerespecteerd.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met romige ivoorkleurige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een fruitig citrus gevoelig tarwemout aroma met een milde verwijzing naar de toegevoegde kruidigheid onder meer koriander. Een bloemig fruitig zacht moutbitter (tarwe) mondgevoel waarin ook hier de aanwezigheid van een subtiele toets koriander een weg zoekt en eindigt met een frisse, zoet gevooisde bitterheid waarbij een kruidigheid (koriander, peper) de smaakpapillen aangenaam gespeelt.. Een lekker abieritief en staat mooi in en/of bij visgerechten.
Meegebracht tijdens inkopen Delhaize Izegem. Volgens 'De Inspecteur' van Radio 2 is dit het beste huisbier tijdens de tasting op het Voedingssalon te Brussel. Waar het wordt gebrouwen wil heet warenhuis niet prijsgeven. Wel zeggen ze dat het in een relatief kleinschalige brouwerij is. Waarschijnlijk nog steeds bij Brouwerij Haacht Boortmeerbeek. In het simpel etiket staat ook eerlijk vermeld dat ze gebruik maken van 'ammoniakkaramel' wat bewijst dat niet alles naturel is maar dat veranderd niks aan de pils smaak.
PROEFKOTJE: Geelgouden kleur met mooie witte schuimkraag en te weinig carbonatatie. Zoetig moutaroma met in de achtergrond enige blijk van hoppigheid. Een zeer licht, waterachtig' mondgevoel met vooral de tarwemout en mis die hun bitterheid aantonen en zacht prikkelend eindigt met een weinig bittere en zeer korte afdronk. Het wordt dus direct verder zuipen.
'Super vers', de naam maakt meteen hoge verwachtingen bij het project van Pattrizio Stefanelli van BirraTartaruga (Italiaans voor schildpad) die deze versie liet brouwen bij De Ranke Dottignies. waarbij gebruik werd gemaakt van de hopsoorten Galaxy en Citra en er ook stevig door werd gedryhopped. Verder nog haver, pils- en pale-alemout. Moet volgens de brouwers zeer vers gedronken worden. Op het etiket staat: 'Do not age this beer'
PROEFKOTJE: Wazig goudblonde kleur met klein maar fijne witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig (mango) hoparoma met invloed van enkele kruidige en citrusachtige toetsen. Een zeer hoog hopgehalte met pompelmoes gegevens bepaald het mondgevoel met toch een zachte moutbittere achtergrond die het zeer vlot drinkbaar maakt en via een milde zoetheid je brengt naar een subtiel hopbittere afdronk die nog een tijdje blijft nagenieten. Als abieritief of dorstlesser bruikbaar.
Melissa Dhooge, de winkelmeid van Bierhalle Deconinck Vichte koos voor BierBrief 570 voor een nieuwe batch van een zeer respectvol lekker fris bier. Het werd een eerste keer gebrouwen in 2009 door Adam Verstraete in de ketels van de huurbrouwerij Deca Woesten. De naam is een link naar het vroegere bruine café dat zich bevond in de huidige woonst van den brouwer te Diksmuide. Het café werd na de oorlog opnieuw opgetrokken enkele meters verder in de straat. Het bier werd gebrouwen met toevoeging van de dubbekdoel hop 'Merkur' en zuivere hoppallets van de aromahop 'Saphir' gaven een zekerheid tot mooi geurend en vooral lekker drinkend gezelschapsbier. Het beslag bevat gerst-tarwemout en haver om het genieten te verhogen.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aangenaam, fruitig (banaan) hoparroma die zich laat begeleiden door de plaatselijke giststam. Een milde zoetheid bespeeld het mondgevoel. Een frisse moutbitterheid met een kleine alcoholwarmte en een toets hopgevoelens brengt je luchtig naar een zacht hopbittere afdronk.
Tussen het grote gamma alcoholvrijbier bij Bierhalle Deconinck Vichte vond ik dit verrassend bier met de stempel Mikkeller. Onder de noemer 'Free Whent Ale' gaf recepturist Bjorn Mikkel de zorgen over het brouwproces aan De Proefbrouwerij Lochristi. De uitdaging om dit uitzonderlijk licht bier smaakvol te houden was dan ook een zeer geslaagde uitdaging. Het bier is isotechnisch en bevat tevens verschillende nuttige vitamientjes.
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie, vaste witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooie verdeling van het mout en de toegevoegde hop in een fruitig (perzik) aroma. Een nogal zwak mondgevoel waarin de moutbitterheid wel de fruitige pompelmoes van de hop overstijgt maar je toch laat genieten van een fris en drinkbaar vervolg dat eindigt met een lichte hopbittere afdronk. Een der betere non-alcool bieren die ik de laatste tijd heb geproefd.
Ontdekt tussen de vele uniek gebrouwen craftbieren die in Bierhalle Deconinck Vichte te vinden zijn. Het is een laag-alcool bier gebasseerd op 'Michelada', een soort Mexicaanse Bloody Mary gemengd met bier. Een 'ketelzuur' gebrouwen met tomaten (unieke bitterheid) en dry-hopped met Sorachi Ace' (die de limonade nabootst) met daarbij een sluifje zeezout en enkele goed gekozen kruiden.
PROEFKOTJE: Wazig licht blondje met weinig tot gen schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Licht zurig moutaroma waarin het gebruik van de tomaat zich laat opmerken. Het mondgevoel is eveneens fris, zacht zurig en ook hier onderwerpt de tomaat zich aan een mooi gekruide moutbitterheid en prikkelt inwerkt tot een droge en goed kruidig bittere afdronk met een zwak gevoel van de hop. Zeer goed bij en/of in visgerechten. Ook als abieritief of welkomdrankje zeer leuk.