PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
14-03-2024
Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
Deze unieke éénnmalige aflevering uit het gamma van de Gulden Draak is een ode van brouwmeester Jef Versele aan zijn voorafgaande generatie. Het werd opnieuw een mooi resultaat, gebrouwen met hun jarenlange brouwkunst.
Gebrouwen als Gulden Draad Classic met de plaatselijke gist en met toevoeging van Cara- en Pilsmout, kandijsuiker en een weinig nobele hop zoals Styrian Golding en Saaz. Daarna mag het brouwsel een paar maanden smaakevolutie doormaken in de met Whisky doordrenkte eikenhouten foeders die een complexe, maar geraffineerde, aangename smaak teweeg brengt.
Proefkotje: Helder licht amberkleurig met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi geroosterde mout en zoet, fruitig aroma waarin de gevolgen van het foederverblijf al merkbaar is en de alcoholwarmte je reeds voorbereid op hetgeen volgen zal . Het mondgevoel is zeer zacht karamelmoutbitter en subtiel gekruid (kruidnagel). De zoete vanille smaak mengt zich met een milde karamelsmaak en met een heerlijk aanvoelende alcoholwarmte die zijn weg naar een zoete, bittere en gefruite afdronk vervolmaakt. Heerlijk zetelbier.
Opnieuw eentje uit het, door de brouwerij, thuisbezorgde pakketje. Het is een samenwerking tussen het Jessenhofke en het Hasseltse Maya-Seita bedrijf, die de spectaculaire methode vanuit de indianencultuur, handhaaft met enorm respect voor tradities en natuur. In grotere capaciteit gebrouwen bij De Proefbrouwerij Lochristi. Een unieke bereiding tijdens het brouwproces waarbij de pilsmout gedeeltelijk wordt vervangen door zetmeelhoudend water (Seita). Verder is er nog de toevoeging van de biologische hopsoorten Challenger, Goldings en Pilgrims. Een frisse, aparte dorstlesser
Proefkotje: Licht wazig, oud-goud kleurig met niet al te grote romige witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aroma van citrus gevoelige (sinaasappelzeste) moutigheid waarin het kruidige en een kleine toets hoppigheid merkbaar is. In het mondgevoel komt al meteen een kruidige, zacht geroosterde moutbitterheid opdagen waarbij ook een milde alcoholwarmte verscholen zit. jammer dat de gebruikte biohoppen niet hun waarde laten blijken. Dit alles leidt tot een stevig moutbittere afdronk.
Een van de verouderde en goed bewaarde oude bieren uit de kelder van Stijn Couvreur.
De Rodenbach Vintage is het unieke resultaat van een selectie, door hun eigen keldermeesters, van een eikenhouten foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht of zoals brouw- en keldermeester het verwoord 'de beste foeder van het jaar'. Het jaartal wijst op het begin van de rijping, deze is dus opgestart in 2007 en de botteling gebeurd in 2009. Het is trouwens de eerste uitgave van deze unieke biersoort.
Op het etiket wordt altijd het nummer van de gekozen foeder vermeld. In dit geval is het foeder 230.Rodenbach Vintage is een 100% oud belegen bier, wat resulteert in een superieure Grand-Cru. Zijn smaak is complex, rond, intens en verfrissend. Volgens de bierologen zijn de kenmerken de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honingen eik met een toets van vanille, kers en zoethout en zeker onder invloed van het lange verblijf in de foederkathedraal. Een beetje als bij de grand-cru wijn.
Proefkotje: Bijna helder roodbruin met snel verdwijnende beige schuimkraag en lage carbonatatie. Het aroma heeft nog steeds die fruitig wijnachtige befaamde foedergeur. In het exentriek, zoet aanvoelende mondgevoel komt de noemer Madeira zich aanbieden met daarin een beetje balsamicoazijn verscholen en brengt de smaak van rood fruit en vanille zich melden. al is deze toch wat zachter geworden. Het brengt u met veel genot naar een zoet, pittige wijn en houtgevoelige, licht zurige afdronk.
De Izegemse brouwerij is aan zijn 200ste brouwsel toe en die kreeg de zeer toepasselijke naam '200'. Brouwer Jef Pirens verwees met dit recept naar de gegevens van de 100ste aflevering. Een bier met 10%, een kleur van 100 en de stevige bitterheid van 100 EBU.
Deze éénmalige en niet alledaagse combinatie en veel nachtelijk werk met gebruik van oprechte authentieke producten als handelsmerk. Er worden stap na stap nieuwe, zuivere en ongerepte bieren gecreëerd waarvan deze '200' een voorbeeld van brouwkunst is geworden.
Proefkotje: Licht wazig bruine kleur met geringe licht beige schuimkraag en lage carbontatie. Een mild melkzurig aroma met stevig gekruide, iets fruitige moutbitterheid waarbij de gedachte aan chicorei niet ver weg is.
Het kruidig mondgevoel brengt in de moutbittere smaak een subtiele alcoholwarmte met zich mee en verder aangenaam verder vloeit naar een zacht moutbittere afdronk die zich wel een tijdje laat smaken en er ook een kleine hopbitterheid te bespeuren is.
Met dank aan de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh voor het thuisbrengen van deze Westvlamse triple. Volgens de gegevens wordt dit smaalvol bier gebrouwen met gerstemout, pilsmout, Cara 120 en havervlokken. Het hoppig gedeelte wordt veroorzaakt door de Amerikaanse Cascade die voor het kruidig aroma en een frisse bitterheid zorgt. Uniek is echter het fermenteren van de gist afkomstig uit een flesje 'Continental Stout' van de vroegere brouwerij Anglo Belge (Zulte).
Proefkotje: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een fris aanvoelende moutigheid overspoeld het licht aroma waarbij vooral de gegevens banaan en vanille zich laat kennen. en de gebruikte hop een klein beetje aandacht vraagt. Een subtiel licht kruidig mondgevoel zoekt met een zoetig gevoel en karaktervolle smaak een weg naar een mild moutbittere afdronk waarbij de kruidige en zoete smaak nog een beetje blijft nazinderden. Heerlijk zetel- en gezelschapsbier.
Jef Pirens van Izegemse brouwerij D'Oude Maalderij is er opnieuw in geslaagd een uniek project uit te vinden. Voor de collab 'Brewmanche: Mash of the Classics' kwamen enkele grote brouwspelers naar zijn brouwerij om er een gezamenlijk recept te brouwen. Een unieke benadering van Belgische traditie. Voor dit bier werd de Brusselse Brasserie de la Senne uit zijn comfortzone gehaald. Voor dit brouwsel zochten Jef en Yvan De Baets samen naar een onuitgegeven 'Saison'. De bijzonderheid was te fermenteren van de befaamde traditionele Noorse Kveik-giststam wat een zweem van zuurdesem bij de volle, karaktervolle smaak opleverde.
Proefkotje: Wazig blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht fruitig (perzik) en licht kruidige moutigheid waarin vooral de gevolgen van de Noorse gist zijn aandeel opeist. Ook in een licht zurig mondgevoel brengt de invloed van de natuurgist die zich meesterlijk mengt met de gewenste moutbitterheid die fruitig (ananas) zeer aantrekkelijk smelt naar een met milde zurigheid gezegende gist- en moutbittere afdronk die zich een tijdje laat genieten tot een volgende slok zich opdringt.
D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com
Brass. de la Senne, Anna Bochdreef 19*/21, Brussel - 02 465 07 51 - info@brasseriedelasenne@be
Thuis bezorgt door de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh. Dit zeer fris aanvoelend tarwebier waarin ook gerst, haver en rijst zijn vermengd. Het gebruik( ook bij dry-hopping) met pallets van de Amerikaanse aromahop Citra vervult de taak en de bedenking van een lichte IPA. Dit brouwsel is zeer doelgericht, zonde veel ingewikkelde zaken. Gewoon een frisse, hoppige dorstlesser! Met elke slok brengt 'Belgique Tropique' je naar de zonnige kant van het leven. Beschouwd als een prachtig abieritief kan het tevens dienen als doordrinkend materiaal bij het genieten van een leuke avond met familie en vrienden. Trouwens het etiket is (zoals de anderen) van de hand van brouwer Brecht Verborgh.
Proefkotje: Wazig hooiblond met stevige witte schuimkraag en parelende carbonatie. In het aroma primeert vooral de fruitige (pompelmoes, ananas) hop. Een lichte streling van die hopbitterheid is ook te vinden in de aanwezigheid van, vooral tarwemout (ook hier een mild gevoel van fruitige (pompelmoes) hop aanwezigheid). Deze zeer aanwezige smaak loopt vlotjes naar een droge, fruitige hopbittere en lang aanhoudende afdronk.
Thuis afgeleverd, vanuit het verre Limburg, door vertegenwoordiger Marc Mertens waarvoor oprechte dank. Deze laag in alcohol bevattende blonde had in een vorig leven de naam 'Jessenhofke Tafelbier'. Gebrouwen bij contractbrouwerij Anders te Halen in opdracht van traiteur Dauranta. Het werd een licht bier ontwikkeld om te schenken als abieritief bij lunch of recepties. Door het consequent gebruiken van 3 Poperingse biologische hopsoorten (Challenger, Golding en Fuggles) ook voor hun andere bieren) bekomt men een gebalanceerd degustatiebier.
Proefkotje: Helder hooigeel met een fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.
Een aroma gespeend door mout en gist met een verwijzing naar een tocht van de toegevoegde bio-hoppallets die dan ook zeer aanwezig is in het mondgevoel. De licht en luchtige smaak zoekt zeer aangenaam zijn weg naar een droge hopbittere fruitig en mild gekruide afdronk.
Ten huize afgeleverd door brouwer Brecht Verborgh. Een verrukkelijk Desselgemse doordrinker, een tarwebier van eigenkweek. Gebrouwen met hoofdzakelijk tarwemout vermengt met pilsmout waardoor de smaak zeer toegankelijk werd. Het is een combinatie van sublieme bitterheid door de verse rangpur-mandarijntjes versterkt door de traditionele koriander. De ideale dorstlesser maar tevens zeer geschikt als abieritief
Proefkotje: Helder goudblond met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Tamelijk scher moutaroma een beetje beheerst door de citrus gevoeligheid en de aanwezigheid van koriander. Ook de aanwezigheid van mooie matige citroenzuurte bij een zachte moutbitterheid waarin ook hier de rangpur en koriander hun zegje hebben en vlotjes je meevoert naar een iets droge maar citrusgevoelige afdronk waarin de rangpur en de koriander een tijdje de keel blijven beinvloeden.
Samen met BPC 't Plakkertje Roeselare geproefd en besproken tijdens de kerstbieren-tasting. Voor het eerst gebrouwen in 1991 op vraag van de vele bierliefhebbers naar een sterk eindejaarsbier. De naam verwijst naar het Franse 'Buisson of Britse 'Bush' wat struik betekend. De bush-bieren hebben internationale waardering doch in Amerika, wegens verwarring met President George Bush moest de naam veranderen in 'Scaldis' wat Schelde betekend. Voor zijn Bush Noel gebruikt de brouwer een traditioneel procedé dat bestaat uit het plaatsen van Saaz opbellen in de vaten vier tot zes weken te laten rusten waardoor het een zeer kenmerkende smaak krijgt Het werd een gefilterd hoge gistingsbier op basis van gerstemout, subtiele hop kandijsuiker en water.
Proefkotje: Wazig amberbruin (karamel) van kleurig met kleine mousserende beige schuimkraag en stevige carbonatie. Een fruitige (zoete druiven) karamelmoutig aroma waarin een soort lijmgeur aanwezig is en er een echt gekruide hop aan komt. Een complex mondgevoel waarin een lichte alcoholwarmte omringt wordt door een bijna en zoet karamelgevoel en de fruitigheid (druiven, rozijn) met een toetsje kaneel zich aangenaam verder zet naar een milde door alcohol omrande bloemige, naar vanille smakende, bitterzoete heerlijk gekruide afdronk waar ook hier de aanwezigheid van kaneel en geconfijte suiker zich aanmeld.
Dubuisson, Chaussée de Mons 28, Pipaix - 069 67 22 - info@dubuisson.com
Brouwerij Het Nest doet nog steeds hun hometown, met bekendheid door de speelkaarten, alle eer aan. Bart Cuypers en Gust Hermans hebben, op vraag van de bierliefhebbers en de huidige hype, zich gewaagd aan een lekker fruitbier. Ze kozen er voor hun witbier Poker Face als moederbier te gebruiken met toevoeging van een zurig kersenconcentraat die het geheel een zomerse weerspiegeling heeft.
Proefkotje: Licht wazig rood gekleurd met plakkende maar verdwijnende roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het overwegend zoet/zure kersenaroma beperkt de tarwebitterheid en laat van de aanwezigheid van koriander en Curaçao niet veel meer over. In het geladen mondgevoel is er wel degelijk een zachte moutbitterheid te bespeuren doch ook hier een beetje weggeduwd door de aanwezigheid van het kersenconcentraat maar wel een frisse indruk achterlaat Naar het einde toe komt er iets meer bitterheid te voorschijn en versterkt nog een beetje in de zomerse afdronk
'Stille Nacht' is een der meest gewaardeerde kerstbieren ter wereld. Het kwalitatief bier wordt gebrouwen bij De Dolle Brouwers Esen (bij Diksmuide). Het is niet alleen prachtig bier, ook de naam is niet te evenaren met de verwijzing naar het beroemde kerstlied.
Naast zijn hoog alcoholgehalte (12%) heeft het ook een zware dentisiteit van 22° Plato en dus onbeperkt houdbaar. Brouwer Kris Herteleer kan in zijn ambachtelijke brouwzaal grote stortingen mout verwerken. Vele uren koken in een koperen ketel met rechtstreeks gasvuur. Een licht geroosterde karamelmout wordt bediend met witte kandijsuiker en gedroogde 'Nugget' hopbellen uit Poperinge. De afkoeling gebeurt nog met een authentieke 'Baudelot-koeler. De lagering neemt minstens een maand in beslag en er is ook nagisting in de fles.
Proefkotje: Wazig licht amber (donker goudgeel) met stevige witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een intens kruidig aroma met gevoel van alcoholwarmte, een weinig gistbitterheid en fruitige (banaan) toetsen die aandacht vragen. Bij de aanhef een zwakke gistbitterheid waarna een zoete moutigheid het overneemt met een leuk gevoel van alcoholwarmte De soepel drinkbare smaak brengt naar het einde toe een mindere zoetheid en maakt plaats voor voor een milde bitterheid in de lang aanwezige afdronk.
Gezamenlijk geproefd met de leden van BPC 't Plakkertje Roeselare Onder de wereldbefaamde noemer 'Make Beer, Not War' heeft de Westvlaamse brouwmeester Pol Ghekiere een nieuw recept uitgeprobeerd in zijn vernieuwde brouwerij in Dardennen. Het betreft een uniek zurig bier waarin gebruik werd gemaakt van een speciale gist 'Wildbrew Philly Sour' een unieke soort 'Lachancea' geselecteerd uit de usaanse cultuur. Tijdens de vergisting produceert 'Philly Sour' naast ethanol ook een matige hoeveelheid melkzuur. Deze gist is een uitstekende keuze voor de creatie van innovatieve, lichte, vlot drinkbare zure bieren met een verfrissende zuurtegraad en toetsen van steenvruchten. Tijdens het kookproces een toevoeging van 'hibiscus' die een matige toets meebrengt en het zijn licht rode kleur bezorgt. Met zijn hoge vergistingsgraad, hoge uitvlokking en goede schuimvastheid is deze Sour een uniek welkomdrankje bij abieritief maar teven een fris en lekker gezelschapsbier.
Proefkotje: Helder zacht p�chekleurig waarin de gistresidu het iets donker kleurt. Een ringvormend, lang aanhoudende witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. In het aroma heerst een fruitige, wilde gistbitterheid en gevoel van mout inbreng. Al deze aroma's zijn terug te vinden in een frisse licht melkzurige smaak die zich verder voortplant tot een eveneens zacht, wilde bitterheid die wel met een yoghurt toets blijft nazinderen.
Inter-Pol, Mont 4A, Mont (Houffalize) - 0476 36 96 39 - breweryinter-pol@gmail.com
Toegezonden door biermaster Erwin Vermeulen om oordeel over te vormen. Brouwerij Stanneman deed hierbij een uitzonderlijk experiment waarbij door de Franse onderzoekers 'Ampharis' hun Stanneman Extra Dubbel' te Brest (FR) tot op bodem van de Atlantische Oceaan lieten zinken. Na een jaar tussen de vissen te hebben doorgebracht scheen het bier (volgens de brouwer) bijna niet veranderd. Het was en bleef een lekker degustatiebier. Experiment geslaagd.
Proefkotje: Bijna zwarte kleur met stevig romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het heeft een geroosterd karamelmout aroma met aandacht voor wat chocolade en rozijnen. De smaak gaat een beetje de richting 'stout' met haar gevoel voor een bitter geroosterde mout en toetsen van koffie, chocolade die leiden naar een droge goed aanvoelende bitterheid waar plots een aangename alcoholwarmte te voorschijn komt.
Onder invloed van de, te vroeg overleden peetvader der Belgische geuze, Armand Debelder in zijn authentieke lambiekbrouwerij/geuzestekerij te Beersel. Deze 'Oude Kriek' ontstaat door rijping met in lambiek gemacereerde krieken waarbij zowel het vruchtvlees als de pitten worden gebruikt. Deze smaakzoektocht proces duurt een 8-tal maanden. Na het bottelen vertoefd het nog een viertal maanden in afzondering om de bevruchting der spontane gisting te voltrekken. Hierbij worden een geen smaak- zoet- of kleurstoffen gebruikt. Het is dan ook een frisse, natuurlijke dorstlesser.
Proefkotje: Rood koperkleurig met geringe witte schuimkraag en zeer matige carbonatatie. In het aroma komt de zoet gevooisde kriekaanvoer samen met de wilde gist onmiddellijk overheersend. Deze is dan ook terug te vinden in het zacht ure mondgevoel en het verblijf in de eikenhouten vaten ook zijn smaakje aflevert. De droge zure krieken afdronk is dan ook van het zelfde gehalte al voel je hier plots een aangename alcoholwarmte aankomen. Heerlijk abieritief.
Het verhaal van dit bier begon bij de verdwenen Brouwerij Le Fort waarbij, na het overlijden van brouwer Felix Verscheure de brouwzaal van het Kortrijkse Plein verhuisde naar de toenmalige Kwabrugstraat te Bellegem. Het was het begin van de heerschappij van de familie Omer Vander Ghinste. De naam van dit meergranenbier (gerst en tarwe)is een link naar de citadel van Kortrijk. Een groot fort dat in 1647 werd opgetrokken in opdracht van Louis VI. Door zijn rijke en complexe smaak is het uitstekend degustatiebier.
Proefkotje: Licht wazig goudkleurig met stevig witte schuimkraag en een fijn parelende carbonatatie. Het aroma bestrijkt een zoete moutigheid met een fruitige (banaan) ondertoon en waarin de gistbitterheid tevens een belangrijke rol speelt.
In het volle et mondgevoel wordt eveneens bepaalt door die fruitige weerklank door mout en gist en een gevoel van vanille en kruidnagel aanmaakt. Intussen heeft ook de alcoholwarmte zijn weggevonden. Het eindigt met een droge afdronk met toch een matige hopbitterheid.
Meegebracht na bezoek bij Dranken Jo Roeselare. Dit fruitbier werd gebrouwen bij brouwerij Bosteels. na de overname door AB InBev in 2016 wilde deze naast de klassieke 'Pauwel Kwak' enkele varianten van de merknaam 'Kwak' op de markt brengen. In begin 2022 creëerden ze dit afgeleide fruitbier. Naast de gebruikelijke 33Cl flesjes is deze ook verkrijgbaar verkrijgbaar in Draft Fust.
PROEFKOTJE: Helder robijnrode kleur met mooie roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. De zoet/zure moutbitterheid wordt beheerst door enkele fruitige geuren van grenadine, bosbes en framboos maar het is vooral de kriekensmaak die heerst. Het kriekengevoel bemerk je ook in het licht zurig mondgevoel en plots komt een heerlijke alcoholwarme opdagen. In de heerlijke smaak bemerkt je ook een toets marsepein die je gemakkelijk brengt naar een korte licht zurige met krieken genoteerde afdronk.
Meegebracht na bezoek aan Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 1985 als allereerste bier van hoge gisting en op vraag van Duitse klanten. De naam verwijst naar Jacob van Artevelde (1290-1345), Vlaams staatsman (ook De Wijze genaamd). Hij behoorde als lakenkoopman, makelaar en bezitter van uitgestrekte eigendommen tot de gegoede burgerij van Gent. Op het etiket staat het 1 meter hoge standbeeld gemaakt door de Gentse kunstenaar Petrus de Vignes-Ouoy en prijkt op het vierkant van de Gentse vrijdagmarkt. In de achtergrond de drie Gentse torens.
PROEFKOTJE: Helder goud/amberkleurig met snel verdwijnende witte schuimkraag en een parelende carbonatatie. Fruitig (banaan, appel), iets te zoetig karamelaroma met een aangename geur van koriander. In het zeer licht maar aangenaam mondgevoel. Met de inbreng van hop voelt het iets minder bitter. De net iets te zoete smaak is lekker fris en bespeelt met mooi gevoel alle zintuigen en eindigt op een droge, korte, mild bittere afdronk waarbij het toetsje hop zicht subtiel aanmeld. Uitstekende dorstlesser/doordrinker.
Meegenomen bij Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd in een vorig leven (1987) werd deze Grand-Cru door de huidige brouwmeester Patrick Dewael gebrouwen bij Brij. Huyghe te Melle op vraag van Duitse klanten.
Met de komst van de nieuwe brouwerij Artevelde op de Gentse botermarkt werd het recept overgenomen en lichtjes aangepast aan de noden van de plaatselijke bierliefhebbers. Het kwam op de biermrkt in 2022 ter gelegenheid van de Gentse Feesten.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met stevige, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zijn karamelmoutig aroma omknelt een zoete fruitigheid met een zachte gewaarwording van alcoholwarmte. Deze bereiken dan ook het subliem mondgevoel waardoor de bitterheid wat verminderd door toevoeging van een toets koriander. In de afdronk komt de aanvaarbare alcoholwarmte zich mengen met een zoete fruitigheid waarin de smaak van amandelen lekker aanleunt aan de milde bitterheid die het degusteren tot een vlotte bedoening maakt.
La Trappe Trappist wordt al sinds 1884 gebrouwen door de Nederlandse brouwerij De Koningshoeven op de site van de Cisterciënzerabdij O.L.V. van Koningshoeven waar de geur van gist en hop alom subtiel aanwezig is en volgens de geheime recepturen van de monniken worden gebrouwen. Met de stijgende vraag naar alcoholvrij bier ontwikkelden ze in de abdij hun La Trappe Nillis, waarschijnlijk de eerste volledig alcoholvrije trappist ter wereld. Deze creatie doet geen concessies aan de kenmerkende kwaliteit van La Trappe. De abdij van Koninghoeven bestaat immers 140 jaar waarmee de introductie van dit bier een gouden randje heeft aan de lange historie.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met niet al te grote (belletjes) licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een stevig karamelmoutaroma waarin de inbreng van gedroogd fruit zacht kruidig overkomt. In een fijn en fris mondgevoel krijgt de zoete moutigheid samen met een toetsje hop en wat zoethout/appel toch een gevoel van alcoholwarmte die zich ook aanmeld bij de afdronk met het matig zoet/zure teken van geroosterde moutbitterheid en de zacht gekruide aanwezigheid.