Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    14-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Deze unieke éénnmalige aflevering uit het gamma van de Gulden Draak is een ode van brouwmeester Jef Versele aan zijn voorafgaande generatie. Het werd opnieuw een mooi resultaat, gebrouwen met hun jarenlange brouwkunst. 
    Gebrouwen als Gulden Draad Classic met de plaatselijke  gist en met toevoeging van Cara- en Pilsmout, kandijsuiker en een weinig nobele hop zoals Styrian Golding en Saaz. Daarna mag het brouwsel een paar maanden smaakevolutie doormaken in de met Whisky doordrenkte eikenhouten foeders die een complexe, maar geraffineerde, aangename smaak teweeg brengt.
     
    Proefkotje: Helder licht amberkleurig met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi geroosterde mout en  zoet, fruitig aroma waarin de gevolgen van het foederverblijf al merkbaar is en de alcoholwarmte je reeds voorbereid op hetgeen volgen zal . Het mondgevoel is zeer zacht karamelmoutbitter en subtiel gekruid (kruidnagel). De zoete vanille smaak mengt zich met een milde karamelsmaak en met een heerlijk aanvoelende alcoholwarmte die zijn  weg naar een zoete, bittere en gefruite afdronk vervolmaakt. Heerlijk zetelbier.
     
    Brij Van Steenberge, Lindelaan 25, Ertvelde - 09 344 50 71 - info@guldendraak.be
     

    Bijlagen:
    gulden draak brewmaster.png (252.5 KB)   

    Reageer (0)

    01-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opnieuw eentje uit het, door de brouwerij, thuisbezorgde pakketje. Het is een samenwerking tussen het Jessenhofke en het Hasseltse Maya-Seita bedrijf, die de spectaculaire methode vanuit de indianencultuur, handhaaft met enorm respect voor tradities en natuur. In grotere capaciteit gebrouwen bij De Proefbrouwerij Lochristi.
    Een unieke bereiding tijdens het brouwproces waarbij de pilsmout gedeeltelijk wordt vervangen door zetmeelhoudend water (Seita). Verder is er nog de toevoeging van de biologische hopsoorten Challenger, Goldings en Pilgrims. Een frisse, aparte dorstlesser

    Proefkotje: Licht wazig, oud-goud kleurig met niet al te grote romige  witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aroma van citrus gevoelige (sinaasappelzeste) moutigheid waarin het kruidige en een kleine toets hoppigheid merkbaar is.
    In het mondgevoel komt al meteen  een kruidige, zacht geroosterde moutbitterheid opdagen waarbij ook een milde alcoholwarmte verscholen zit. jammer dat de gebruikte biohoppen niet hun waarde laten blijken. Dit alles leidt tot een stevig moutbittere afdronk.

    Jessenhofke, Simpelnelstraat 17, Hasselt (Kuringen) - 011 25 56 99 - info@jessenhofke.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van de verouderde en goed bewaarde  oude bieren uit de kelder van Stijn Couvreur.
    De Rodenbach Vintage is het unieke resultaat van een selectie, door hun eigen keldermeesters, van een eikenhouten foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht of zoals brouw- en keldermeester het verwoord 'de beste foeder van het jaar'. Het jaartal wijst op het begin van de rijping, deze is dus opgestart in 2007 en de botteling gebeurd in 2009. Het is trouwens de eerste uitgave van deze unieke biersoort. 
    Op het etiket  wordt altijd het nummer van de gekozen foeder vermeld. In dit geval is het foeder 230.Rodenbach Vintage is een 100% oud belegen bier, wat resulteert in een superieure Grand-Cru. Zijn smaak is complex, rond, intens en verfrissend. Volgens de bierologen zijn de kenmerken de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honingen eik met een toets van vanille, kers en zoethout en zeker  onder invloed van het lange verblijf in de foederkathedraal. Een beetje als bij de grand-cru wijn.

    Proefkotje: Bijna helder roodbruin met snel verdwijnende beige schuimkraag en lage carbonatatie. Het aroma heeft nog steeds die fruitig wijnachtige befaamde foedergeur. In het exentriek, zoet aanvoelende mondgevoel komt de noemer Madeira zich aanbieden met daarin een beetje balsamicoazijn verscholen en brengt de smaak van rood fruit en vanille zich melden. al is deze toch wat zachter geworden. Het brengt u met veel genot naar een zoet, pittige wijn en houtgevoelige, licht zurige afdronk.

    Rodenbach, Spanjestraat 135, Roeselare - 021 27 27 00 - info@rodenbach.be




    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Izegemse brouwerij is aan zijn 200ste brouwsel toe en die kreeg de zeer toepasselijke naam '200'. Brouwer Jef Pirens verwees met dit recept  naar de gegevens van de 100ste aflevering. Een bier met 10%, een kleur van 100  en de stevige bitterheid van 100 EBU.
    Deze éénmalige en niet alledaagse combinatie en veel nachtelijk werk met gebruik van oprechte authentieke producten als handelsmerk. Er worden stap na stap nieuwe, zuivere en ongerepte bieren gecreëerd waarvan deze '200' een voorbeeld van brouwkunst is geworden.

    Proefkotje: Licht wazig bruine kleur met geringe licht beige schuimkraag en lage carbontatie. Een mild melkzurig aroma met stevig gekruide, iets fruitige moutbitterheid waarbij de gedachte aan chicorei niet ver weg is. 
    Het kruidig mondgevoel brengt in de moutbittere smaak een subtiele alcoholwarmte met zich mee  en verder aangenaam verder vloeit naar een zacht moutbittere afdronk die zich wel een tijdje laat smaken en er ook een kleine hopbitterheid te bespeuren is.

    D'Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 -d'oudemaalderij@hotmail.com

    Reageer (0)

    24-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met dank aan de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh voor het thuisbrengen van deze Westvlamse triple. Volgens de gegevens wordt dit smaalvol bier gebrouwen met gerstemout, pilsmout, Cara 120 en havervlokken. Het hoppig gedeelte wordt veroorzaakt door de Amerikaanse Cascade die voor het kruidig aroma en een frisse bitterheid zorgt. Uniek is echter het fermenteren van de gist afkomstig uit een flesje 'Continental Stout' van de vroegere brouwerij Anglo Belge (Zulte).

    Proefkotje: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een fris aanvoelende moutigheid overspoeld het licht aroma waarbij vooral de gegevens banaan en vanille zich laat kennen. en de gebruikte hop een klein beetje aandacht vraagt. Een subtiel licht kruidig mondgevoel zoekt met een zoetig gevoel en karaktervolle smaak een weg naar een mild moutbittere afdronk waarbij de kruidige en zoete smaak nog een beetje blijft nazinderden. Heerlijk zetel- en gezelschapsbier.

    Straete Brouwerie, Nieuwstraat 76, Desselgem - 0468 41 18 45 - straetebrouwerie@gmail.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mash of the Classics - DOM - de la Senne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jef Pirens van Izegemse brouwerij D'Oude Maalderij is er opnieuw in geslaagd een uniek project uit te vinden. Voor de collab 'Brewmanche: Mash of the Classics' kwamen enkele grote brouwspelers naar zijn brouwerij om er een gezamenlijk recept te brouwen. Een unieke benadering van Belgische traditie. Voor dit bier werd de Brusselse Brasserie de la Senne uit zijn comfortzone gehaald. Voor dit brouwsel zochten Jef en Yvan De Baets samen naar een onuitgegeven  'Saison'. De bijzonderheid was te fermenteren van de befaamde traditionele Noorse Kveik-giststam wat een zweem van zuurdesem bij de volle, karaktervolle smaak opleverde.

    Proefkotje: Wazig blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht fruitig (perzik) en licht kruidige moutigheid waarin vooral de gevolgen van de Noorse gist zijn aandeel opeist. Ook in een licht zurig mondgevoel brengt de invloed van de natuurgist die zich meesterlijk mengt met de gewenste moutbitterheid die fruitig (ananas) zeer aantrekkelijk smelt naar een met milde zurigheid gezegende gist- en moutbittere afdronk die zich een tijdje laat genieten tot een volgende slok zich opdringt.

    D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com
    Brass. de la Senne, Anna Bochdreef 19*/21, Brussel - 02 465 07 51 - info@brasseriedelasenne@be

    Reageer (0)

    04-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuis bezorgt door de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh. Dit zeer fris aanvoelend tarwebier waarin ook gerst, haver en rijst zijn vermengd. Het gebruik( ook bij dry-hopping) met pallets van de Amerikaanse aromahop Citra vervult de taak en de bedenking van een lichte IPA. Dit brouwsel is zeer doelgericht, zonde veel ingewikkelde zaken. Gewoon een frisse, hoppige dorstlesser! Met elke slok brengt 'Belgique Tropique'  je naar de zonnige kant van het leven. Beschouwd als een prachtig abieritief kan het tevens dienen als doordrinkend materiaal bij het genieten van een leuke avond met familie en vrienden. Trouwens het etiket is (zoals de anderen) van de hand van brouwer Brecht Verborgh.

    Proefkotje: Wazig hooiblond met stevige witte schuimkraag en parelende carbonatie. In het aroma primeert vooral de fruitige (pompelmoes, ananas) hop. Een lichte streling van die hopbitterheid is ook te vinden in de aanwezigheid van, vooral tarwemout (ook hier een mild gevoel van fruitige (pompelmoes) hop aanwezigheid). Deze zeer aanwezige smaak loopt vlotjes naar een droge, fruitige hopbittere en lang aanhoudende afdronk.

    StraeteBrouwerie, Nieuwstraat 76, Desselgem - 0468 41 18 45 - straetebrouwerie@gmail.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuis afgeleverd, vanuit het verre Limburg, door vertegenwoordiger Marc Mertens waarvoor oprechte dank. Deze laag in alcohol bevattende blonde had in een vorig leven de naam 'Jessenhofke Tafelbier'. Gebrouwen bij contractbrouwerij Anders te Halen in opdracht van traiteur Dauranta. Het werd een licht bier ontwikkeld om te schenken als abieritief bij lunch of recepties. Door het consequent gebruiken van  3 Poperingse biologische hopsoorten (Challenger, Golding en Fuggles) ook voor hun andere bieren) bekomt men een gebalanceerd degustatiebier. 

    Proefkotje: Helder hooigeel met een fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.
    Een aroma gespeend door mout en gist met een verwijzing naar een tocht van de toegevoegde bio-hoppallets die dan ook zeer aanwezig is in het mondgevoel. De licht en luchtige smaak zoekt zeer aangenaam zijn weg naar een droge hopbittere fruitig en mild gekruide afdronk.

    Jessenhofke, Simpernelstraat 17, Kuringen (Hasselt) - 011 25 56 99 - info@jessenhofke.be

    Reageer (0)

    03-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ten huize afgeleverd door brouwer Brecht Verborgh. Een verrukkelijk Desselgemse doordrinker, een tarwebier van eigenkweek. Gebrouwen met hoofdzakelijk tarwemout vermengt met pilsmout waardoor de smaak zeer toegankelijk werd. Het is een combinatie van sublieme bitterheid door de verse rangpur-mandarijntjes versterkt door de traditionele koriander. De ideale dorstlesser maar tevens zeer geschikt als abieritief

    Proefkotje: Helder goudblond met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Tamelijk scher moutaroma  een beetje beheerst door de citrus gevoeligheid en de aanwezigheid van koriander.  Ook de aanwezigheid van mooie matige citroenzuurte  bij een zachte moutbitterheid waarin ook hier de rangpur en koriander hun zegje hebben en vlotjes je meevoert naar een iets droge maar citrusgevoelige afdronk waarin de rangpur en de koriander een tijdje de keel blijven beinvloeden.

    StraeteBrouwerie, Nieuwstraat 76, Desselgem - 0468 41 18 45 - straetebrouwerie@gmail.com

    Reageer (0)

    02-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Samen met BPC 't Plakkertje Roeselare geproefd en besproken tijdens de kerstbieren-tasting. Voor het eerst gebrouwen in 1991 op vraag van de vele bierliefhebbers naar een sterk eindejaarsbier. De naam verwijst naar het Franse 'Buisson of Britse 'Bush' wat struik betekend. De bush-bieren hebben internationale waardering doch in Amerika, wegens verwarring met President George Bush moest de naam veranderen in 'Scaldis' wat Schelde betekend. Voor zijn Bush Noel gebruikt de brouwer een traditioneel procedé dat bestaat uit het plaatsen van Saaz opbellen in de vaten vier tot zes weken te laten rusten waardoor het een zeer kenmerkende smaak krijgt Het werd een gefilterd hoge gistingsbier op basis van gerstemout, subtiele hop kandijsuiker en water.
    Proefkotje: Wazig amberbruin (karamel) van kleurig met kleine mousserende beige schuimkraag en stevige carbonatie. Een fruitige (zoete druiven) karamelmoutig aroma waarin een soort lijmgeur aanwezig is en er een echt gekruide hop aan komt. Een complex mondgevoel waarin een lichte alcoholwarmte omringt wordt door een bijna en zoet karamelgevoel en de fruitigheid (druiven, rozijn) met een toetsje kaneel zich aangenaam verder zet naar een milde door alcohol omrande bloemige, naar vanille smakende, bitterzoete heerlijk gekruide afdronk waar ook hier de aanwezigheid van kaneel en geconfijte suiker zich aanmeld.
    Dubuisson, Chaussée de Mons 28, Pipaix - 069 67 22 - info@dubuisson.com

    Reageer (0)

    31-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Brouwerij Het Nest doet nog steeds hun hometown, met bekendheid door de speelkaarten, alle eer aan. Bart Cuypers en Gust Hermans hebben, op vraag van de bierliefhebbers en de huidige hype, zich gewaagd aan een lekker fruitbier. Ze kozen er voor hun witbier Poker Face als moederbier te gebruiken met toevoeging van een zurig kersenconcentraat die het geheel een zomerse weerspiegeling heeft. 

    Proefkotje: Licht wazig rood gekleurd  met plakkende maar verdwijnende roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het overwegend zoet/zure kersenaroma beperkt de tarwebitterheid en laat van de aanwezigheid van koriander en Curaçao niet veel meer over. In het geladen mondgevoel is er wel degelijk een zachte moutbitterheid te bespeuren doch ook hier een beetje weggeduwd door de aanwezigheid van het kersenconcentraat maar wel een frisse indruk achterlaat Naar het einde toe komt er iets meer bitterheid te voorschijn en versterkt nog een beetje in de zomerse afdronk

    Het Nest, Beytel 17, Oud-Turnhout- 0495 23 47 29 - info@brouwerijhetnest.be

    Reageer (0)

    30-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    'Stille Nacht' is een der meest gewaardeerde kerstbieren ter wereld. Het kwalitatief bier wordt gebrouwen bij De Dolle Brouwers Esen (bij Diksmuide). Het is niet alleen prachtig bier, ook de naam is niet te evenaren met de verwijzing naar het beroemde kerstlied.
    Naast zijn hoog alcoholgehalte (12%) heeft het ook een zware dentisiteit van 22° Plato en dus onbeperkt houdbaar. Brouwer Kris Herteleer kan in zijn ambachtelijke brouwzaal grote stortingen mout verwerken. Vele uren koken in een koperen ketel met rechtstreeks gasvuur. Een licht geroosterde karamelmout wordt bediend met witte kandijsuiker en gedroogde 'Nugget' hopbellen uit Poperinge. De afkoeling gebeurt nog met een authentieke 'Baudelot-koeler. De lagering neemt minstens een maand in beslag en er is ook nagisting in de fles.
    Proefkotje: Wazig licht amber (donker goudgeel) met stevige witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een intens kruidig aroma met gevoel van alcoholwarmte, een weinig gistbitterheid en fruitige (banaan) toetsen die aandacht vragen. Bij de aanhef een zwakke gistbitterheid waarna een zoete moutigheid het overneemt met een leuk gevoel van alcoholwarmte De soepel drinkbare smaak brengt naar het einde toe een mindere zoetheid en maakt plaats voor voor een milde bitterheid in de lang aanwezige afdronk.
    De Dolle Brouwers - Roeselarestraat 12B, Esen - 0474 02 1 73 - info@dedollebrouwers.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Gezamenlijk geproefd met de leden van BPC 't Plakkertje Roeselare Onder de wereldbefaamde noemer 'Make Beer, Not War' heeft de Westvlaamse  brouwmeester Pol Ghekiere een nieuw recept uitgeprobeerd in zijn vernieuwde brouwerij in Dardennen. Het betreft een uniek zurig bier waarin gebruik werd gemaakt van een speciale gist 'Wildbrew Philly Sour'  een unieke soort 'Lachancea'  geselecteerd uit de usaanse cultuur. Tijdens de vergisting produceert 'Philly Sour' naast ethanol ook een matige hoeveelheid melkzuur. Deze  gist is een uitstekende keuze  voor de creatie van innovatieve, lichte, vlot drinkbare zure bieren met een verfrissende zuurtegraad en toetsen van steenvruchten. Tijdens het kookproces een toevoeging van 'hibiscus' die een matige toets meebrengt en het zijn licht rode kleur bezorgt. Met zijn hoge vergistingsgraad, hoge uitvlokking en goede schuimvastheid is deze Sour een uniek welkomdrankje bij abieritief maar teven een fris en lekker gezelschapsbier.
    Proefkotje: Helder zacht p�chekleurig  waarin de gistresidu het iets donker kleurt. Een ringvormend, lang aanhoudende witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. In het aroma heerst een fruitige, wilde gistbitterheid en gevoel van mout inbreng.  Al deze aroma's zijn terug te vinden in een frisse licht melkzurige smaak die zich verder voortplant tot een eveneens zacht, wilde bitterheid die wel met een yoghurt toets blijft nazinderen.
    Inter-Pol, Mont 4A, Mont (Houffalize) - 0476 36 96 39 - breweryinter-pol@gmail.com

    Reageer (0)

    04-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegezonden door biermaster Erwin Vermeulen om oordeel over te vormen. Brouwerij Stanneman deed hierbij een uitzonderlijk experiment waarbij door de Franse onderzoekers 'Ampharis' hun Stanneman Extra Dubbel' te Brest (FR) tot op bodem van de Atlantische Oceaan lieten zinken. Na een jaar tussen de vissen te hebben doorgebracht scheen het bier (volgens de brouwer) bijna niet veranderd. Het was en bleef een lekker degustatiebier. Experiment geslaagd.

    Proefkotje: Bijna zwarte kleur met stevig romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het heeft een geroosterd karamelmout aroma met aandacht voor wat chocolade en rozijnen. De smaak gaat een beetje de richting 'stout' met haar gevoel voor een bitter geroosterde mout en toetsen van koffie, chocolade die leiden naar een droge  goed aanvoelende bitterheid waar plots een aangename alcoholwarmte te voorschijn komt.

    Brouwfirma Stanneman, Stippelweg 11, Herselt - 0476 44 09 17 - erwin.vermeule,@stanneman.be

    Reageer (0)

    30-11-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder invloed van de, te vroeg overleden peetvader der Belgische geuze, Armand Debelder in zijn authentieke lambiekbrouwerij/geuzestekerij te Beersel. Deze 'Oude Kriek' ontstaat door rijping met in lambiek gemacereerde krieken waarbij zowel het vruchtvlees als de pitten worden gebruikt. Deze smaakzoektocht  proces duurt een 8-tal maanden. Na het bottelen  vertoefd het nog een viertal maanden in afzondering om de bevruchting der spontane gisting te voltrekken. Hierbij worden een geen smaak- zoet- of kleurstoffen gebruikt. Het is dan ook een frisse, natuurlijke dorstlesser.

    Proefkotje: Rood koperkleurig met geringe witte schuimkraag en zeer matige carbonatatie. In het aroma komt de zoet gevooisde kriekaanvoer samen met de wilde gist onmiddellijk overheersend. Deze is dan ook terug te vinden in het zacht ure mondgevoel en het verblijf in de eikenhouten vaten ook zijn smaakje aflevert. De droge zure krieken afdronk is dan ook van het zelfde gehalte al voel je hier plots een aangename alcoholwarmte aankomen. Heerlijk abieritief. 

    3 Fonteinen, Molenstraat 47, Lot-Beersel - 02 306 71 03 - info@3fonteinen.be



    Reageer (0)

    29-11-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het verhaal van dit bier begon bij de verdwenen Brouwerij Le Fort waarbij, na het overlijden van brouwer Felix Verscheure de brouwzaal van het Kortrijkse Plein verhuisde naar de toenmalige Kwabrugstraat te Bellegem. Het was het begin van de heerschappij van de familie Omer Vander Ghinste. De naam van dit meergranenbier  (gerst en tarwe)is een link naar de citadel van Kortrijk. Een groot fort dat in 1647 werd opgetrokken in opdracht van Louis VI. Door zijn rijke en complexe smaak is het uitstekend degustatiebier. 

    Proefkotje: Licht wazig goudkleurig met stevig witte schuimkraag en een fijn parelende carbonatatie. Het aroma bestrijkt een zoete moutigheid met een fruitige (banaan) ondertoon en waarin de gistbitterheid tevens een belangrijke rol speelt.
    In het volle et mondgevoel wordt eveneens bepaalt door die fruitige weerklank door mout en gist en een gevoel van vanille en kruidnagel aanmaakt. Intussen heeft ook de alcoholwarmte zijn weggevonden. Het eindigt met een droge afdronk met toch een matige hopbitterheid. 

    Brouwerij Vander Ghinste,  Brouwtorenstraat 5, Bellegem - 056 23 51 71 - info@omer.be


    Reageer (0)

    28-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwak Rouge - 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht na bezoek bij Dranken Jo Roeselare. Dit fruitbier werd gebrouwen bij brouwerij Bosteels. na de overname door AB InBev in 2016 wilde deze naast de klassieke 'Pauwel Kwak' enkele varianten van de merknaam 'Kwak' op de markt brengen. In begin 2022 creëerden ze dit afgeleide fruitbier. Naast de gebruikelijke 33Cl flesjes is deze ook verkrijgbaar  verkrijgbaar in Draft Fust.

    PROEFKOTJE: Helder robijnrode kleur met mooie roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. De zoet/zure moutbitterheid wordt beheerst door enkele fruitige geuren van grenadine, bosbes en framboos maar het is vooral de kriekensmaak die heerst. Het kriekengevoel bemerk je ook in het licht zurig mondgevoel en plots komt een heerlijke alcoholwarme opdagen. In de heerlijke smaak bemerkt je ook een toets marsepein die je gemakkelijk brengt naar een korte licht zurige met krieken genoteerde afdronk.

    Brouwerij Bosteels, Kerkstraat 96, Buggenhout - 052 3 23 23 - info@kwak.karmeliet.be


    Reageer (0)

    12-10-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artevelde 5,7%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht na bezoek aan Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 1985 als allereerste bier van hoge gisting en op vraag van Duitse klanten. De naam verwijst naar Jacob van Artevelde (1290-1345), Vlaams staatsman (ook De Wijze genaamd). Hij behoorde als lakenkoopman, makelaar en bezitter van uitgestrekte eigendommen tot de gegoede burgerij van Gent. Op het etiket staat het 1 meter hoge standbeeld gemaakt door de Gentse kunstenaar Petrus de Vignes-Ouoy en prijkt op het vierkant van de Gentse vrijdagmarkt. In de achtergrond de drie Gentse torens.

    PROEFKOTJE: Helder goud/amberkleurig met snel verdwijnende witte schuimkraag en een parelende carbonatatie. Fruitig (banaan, appel), iets te zoetig karamelaroma met een aangename geur van koriander.  In het zeer licht maar aangenaam mondgevoel. Met de  inbreng van hop voelt het iets minder bitter. De net iets te zoete smaak is lekker fris en bespeelt met mooi gevoel alle zintuigen en eindigt op een droge, korte, mild bittere afdronk waarbij het toetsje hop zicht subtiel aanmeld. Uitstekende dorstlesser/doordrinker.

    Brij. Huyghe, Geraardbergsesteenweg 14B Melle - 09 252 15 01 - contact@delirium.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artevelde Grand-Cru - 7,2%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen bij Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd in een vorig leven (1987) werd deze Grand-Cru door de huidige brouwmeester Patrick Dewael gebrouwen bij Brij. Huyghe te Melle op vraag van Duitse klanten.
    Met de komst van de nieuwe brouwerij Artevelde op de Gentse botermarkt werd het recept overgenomen en lichtjes aangepast aan de noden van de plaatselijke bierliefhebbers. Het kwam op de biermrkt in 2022 ter gelegenheid van de Gentse Feesten.

    PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met stevige, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zijn karamelmoutig aroma omknelt een zoete fruitigheid met een zachte gewaarwording van alcoholwarmte. Deze bereiken dan ook het subliem mondgevoel waardoor de bitterheid wat verminderd door toevoeging van een toets koriander. In de afdronk komt de aanvaarbare alcoholwarmte zich mengen met een zoete fruitigheid waarin de smaak van amandelen lekker aanleunt aan de milde bitterheid die het degusteren tot een vlotte bedoening maakt.

    Brij Artevelde, Botermarkt 5 Gent - 0475 94 37 99 - steven@artevelde.be

    Reageer (0)

    30-09-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Trappe Nillis - 0%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    La Trappe Trappist wordt al sinds 1884 gebrouwen door de Nederlandse brouwerij De Koningshoeven op de site van de Cisterciënzerabdij  O.L.V. van Koningshoeven waar de geur van gist en hop alom subtiel aanwezig is en volgens de geheime recepturen van de monniken worden gebrouwen. 
    Met de stijgende vraag naar alcoholvrij bier ontwikkelden ze in de abdij hun La Trappe Nillis, waarschijnlijk de eerste volledig alcoholvrije trappist ter wereld. Deze creatie doet geen concessies aan de kenmerkende kwaliteit van La Trappe. De abdij van Koninghoeven bestaat immers 140 jaar waarmee de introductie  van dit bier  een gouden randje heeft aan de lange historie.

    PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met niet al te grote (belletjes) licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een stevig karamelmoutaroma waarin de inbreng van gedroogd fruit zacht kruidig overkomt. In een fijn en fris mondgevoel krijgt de zoete moutigheid samen met een toetsje hop en wat zoethout/appel toch een gevoel van alcoholwarmte die zich ook aanmeld bij de afdronk met het matig zoet/zure teken van geroosterde moutbitterheid en de zacht gekruide aanwezigheid.

    Brij La Trappe (abdij Koningshoeven, Eindhovensesteenweg 3, Berkel-Enschot, +31 (0) 13 540 835 08 - info@koningshoeven.nl


    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs