Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    06-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.My Deer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden op ZBF 2016 door de steeds vriendelijke Catherine Winne van Brasserie de la Bastogne. Deze 'Ardenne Wood' bracht enkele maanden  zijn tijd en aanpassing door in eikenhouten 'Mac Vin' vaten (= soort Sauvignon) onder voortdurende controle van brouwer Philippe Winne. Deze barleywine kreeg daardoor het lief, statig en elegant  karakter van de Ardense herten mee.

    PROEFKOTJE: Donker amber met kleine witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Scherp meloenachtig aroma met een duidelijke Brett-stempel. De licht zoet (honing) aanvoelende smaak  heeft een mooie Brett-zuurheid waaronder een gezonde alcoholwarmte zijn weg zoekt en eindigt op een mild gefruite en zacht zurige zoete afdronk. Heerlijk abieritief.

    Brasserie de la Bastogne, Belleau 5, Vaux-sur-Sûre  - Gsm Cath: 0475/878 366 - mail: info@brasseriedelabastogne.be - www.brasseriedelabastogne.be



    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vat 79 Monoblend
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Genoten tijdens ZBF 2016 van deze monoblend, samengesteld uit 3-jaar oude lambiek,dat lag te rusten in de eiken foeder met nr 79, en met 10% jonge lambiek bijgevult. Deze blend kwam tot leven in april 2016 in foeder 79 (6700 lier) , gebouwd in 1883 bij de Antwerpse vatenbouwer Persenaere. Het vat werd meestal gebruikt als lambiekrustplaats voor Boon's Mariage Parfait. Er zijn in het verleden al uitzendingen gedaan bij onder meer Vat 49 en Vat 77.

    PROEFKOTJE: blond-amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie.  Scherp en pittige Brett-foederaroma die zich onder een zachte, fruitige (ananas, abricoos) zuurheid vermengt  in de smaak. Er is een prachtig evenwicht tussen het citroen zurige en de zoete, zachte fruitigheid die door de Brettanomyces werd bewerkt. Het eindigt op een licht bittere frisse afdronk. Heerlijk abieritief.

    Brouwerij Frank Boon, Fonteinstraat 66, Lembeek - Tel: 02/35 666.44  -  info@boon.be  -  www.boon.be/nl

    Reageer (0)

    01-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rook
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevonden in het grote gamma unieke streekbieren bij Bierhalle Deconinck te Vichte. De zoektocht naar een perfect bier in zijn Speidel Braumeister begon voor Nico Lugil bij het winnen van enkele prestigieuze prijzen. Het succes werd daarna in een iets grotere schaal gebrouwen bij 'Hof ten Dormaal' Voor het uniek recept werd gebruik gemaakt van mout die geroosterd wer op snippers van de appelbomen van buur 'Haspenwoud'

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte, romige schuimkraag en een mooie carbonatatie. Bij het openen van de fles alvast een heersend turfaroma. De zoete moutbittere rooksmaak baant zich de hele weg tot aan de lange, turfsmakende moutbitterheid in de tamelijk droge afdronk. Vooral als degustief bij bbq of wild etentje.

    Nico Lugil, Vrouwenparklaan 37, Rotselaar - gsm: 0486/514 013 - mail: vagevuur@lugil.be - website: www.brouwerijvagevuur.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Passe-Partout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd uit het mooie gamma hoppigaards in eet-en biercafé 't Kroegske te Izegem/Emelgem. Deze Saison IPA (3%) werd gebrouwen naar de nieuwe trend van laag-alcoholische dranken met veel smaak. Er werd voldoende gebruik gemaakt van heerlijke hopsoorten uit de VS en New-Seeland.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een krachtige carbonatatie. Prachtig evenwicht tussen de gebruikte aromahop en goed uitgezochte moutsoort. Een licht mondgevoel met een uitgesproken fruitige (sinaasappel, annanas) hopbitterheid die naar het einde toe een droge, hopbittere afdronk heeft. Perfecte dorstlesser.

    Dochter van de Korenaar, Pastoor de Katerstraat 24, Baarle-Drongen - TEl: 014/69 98 00 -  mail: brouwerioj@dedochtervandekorenaar.be Website: http://www.dedochtervandekorenaar.be

    Reageer (0)

    22-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambras
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd bij eet- en biercafé Bourgondisch Kruis (Deerlijk/Belgiek). Het resultaat van een midlife crisis door Filip Millet, een Hoegaardien in Noduwez (Noordevoorde). Dit communautair bier moet zonder veel en toch met veel ambras de taalstrijd ontwapenen.Filip Millet heeft na een job bij Pierre Celis nog wat gewerkt voor het toenmalige Interbrew om dan op eigen kracht in de brouwwereld te zijn gesukkeld. De samenwerking met onder meer zytholoog Werner Callebaut en Alexendre Dumont, brouwer van Brass. Jandrain Jandrenoville resulteerde tot een prachtige doordrinker. De gebruikte hopsoort is Palisake uit Yakima Valley.

    PROEFKOTJE: Helder donkerblonde kleur en een stevig romige witte schuimkraag en een spetterende carbonatatie. Het moutig aroma is vooral kruidig (koriander en kaneel) met een toets van hopgeur. De complexe smaak verbind een zachte moutbitterheid evenwichtig met een kruidige hopgevoel en eindigt op een aangenaam kruidige en fruitige bitterheid in de droge afdronk.

    Filip Millet, Rue de Tirlemont, Noduwez - gsm: 0498/903239 -  ook op FaceBook.

    Reageer (0)

    21-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farang
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze Thaise tripel aangeboden door uitbater Jef Pirens in Estaminé  'De Brouwerij' (d'Oude Maalderij). Dit bier werd gebrouwen in opdracht van Sam Bruyneel, als huisbier voor zijn toenmalig Thais restaurant Kai Fa (Izegem) en gebrouwen door Jef Pirens in de ketels van 't Gaverhopke  (Stasegem) met toevoeging van ondermeer 'galang', een soort thaise gember.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met een mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het 'galang' kruid is nadrukkelijk en zeer heersend aanwezig zowel in aroma, smaak en afdronk. Het kruidig mondgevoel heeft naast een toets van koriander ook een zoet gevoel (rietsuiker) en eindigt op een lange, frisse afdronk.Zeer aangenaam bier en vooral te genieten bij de oosterse keuken.

    Caf' De Brouwerij/d'Oude Maalderij, Ardooiestraat 136, Izegem (Emelgem) - gsm Jef: 0486/693 034 - doudemaalderij@hotmail.com - Website: www.doudemaalderij.com

    Reageer (0)

    16-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Copaing en Congobier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Uniek in het 'Proefkotje' met de gezamelijke beschrijving van twee bieren beiden, geproefd in de 'Bierstubbe' van Patje Verbauwen te Kruishoutem. Tijdens het najaar 2012 besloten de collega's en biervrienden Christophe Visart, Patrick Verbauwen, Andy Schietecat, Bart Soetinck,Frans Huyvaert en Christophe Merckx hun gezamelijke bier- brouwkennis wereldkundig te maken. ' The Copaing Brewery' was geboren. Via een pilspakket van Frembrew werd al vlug naar een 40 liter ketel overgestapt en er kwamen intussen al enkele voorbeeldige recepturen in de garage verschenen.

    PROEFKOTJE COPAING TRIPEL: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een pittige carbanatatie. Een fruitig gerstemout aroma. Het zacht en licht mondgevoel herbergt een fruitige pilsmout bitterheid (een beetje te weinig voor een type tripel) en eindigt op een frisse afdronk.Een gelegenheidsbier voor het grote publiek maar ook iets voor zeer lange bierbrabbels te ondersteunen.

    PROEFKOTJE CONGOBIER: Donkerbruine kleur met romige beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een milde, zoet, licht gekruid moutaroma. Tijdens het pittig mondgevoel aandacht voor een zacht geroosterde moutbitterheid met naar het einde toe een kruidige hop achtergrond die afsluit met een droge moutbittere afdronk. Prachtig te gebruiken bij foorpairing of als gezelligheidsdrink bij vrienden.

    Alle informatie te verkrijgen via Christophe Visart: gsm 0495/71 35 62 ook info via Facebook

    Reageer (0)

    10-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broere (Marcel)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog steeds leven de oorlogsbieren, een gezonde belangstelling aan de verschikkelijke tijd van Wereldoorlog 1. Ook deze 'Broere'  gebrouwen bij Brouwerij Boelens (Belsele) in opdracht van 'Vriendenkring van Flossenbürg' waarbij Yves Durnez een eer wil brengen aan zijn vader Marcel die het concentratiekamp overleefde. Tevens worden zijn broers Daniel en Gilbert, die de kampen niet overleefden, in de eer betrokken.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig amber met een romige witte schuimkraag en goede carbonatatie. Typisch zoetachtig maar fruitig perzik hoparoma Ook in de smaak heerst het pompelmoes bij de hopbiierheid en eindigt op een pittg droge hopbittere afdronk. Heerlijke doordrinker.

    Brouwerij Boelens, Kerkstraat 7, Belsele - Tel: 03/722 09 92  - mail: info@brouwerijboelens.be - website: www.brouwerijboelens.be


    Reageer (0)

    05-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Princess Jasmine
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij haar keuze in BierBrief 389 door Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) werd een link gemaakt naar jeugdsentiment met het lieve prinsesje uit de wereld van Alladin. Met 'Princess Jasmine' hebben brouwerdeskundigen Olivier de Brauwere en Sébstien Morvan van 'Brussels Beer Project'  nog een creatieve smaakzoektocht gedaan naar een bepaalde biersoort. Volgens mijn smaaktest is er nog een kleine verbetering nodig maar smaken verschillen en sommigen vinden dit een mooie doordrinker. Aan u te oordelen.

    PROEFKOTJE: Helder blond bier met redelijk witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Licht zoet gekruid moutaroma waarin de gist ook zijn deel opeist. Een scherp gekruide smaak met een droge moutbitterheid die dan ook eindigt op een droge, gekruide bittere afdronk.

    Brussels beer Project, Antoine Dassaertstraat 188, Brussel - Tel: 02/502 28 56 - info: keepintouch@beerproject.be - wensite: www.beerproject.be/nl


    Reageer (0)

    01-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saison Kongero 2015
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens een shopping bij Bierhalle Deconinck maakte ik kennis met 'Kongero Saison', een collabbrew met de Zweedse 'Klauw Brewery' te Upsala en onze regionale microbrouwers van Alvinne uit Moen. Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de Zweedse Folk-acapella groep 'Kongero' heeft Davy (met Smedtje) de vroegere vriendschapsbanden heraangeknoopt en in Zweden, onder muzikale begeleiding van 'Kongero' een fantastisch 'continu hopping' bier gebrouwen. De gebruikte hopsoorten Chinock, Saaz en Hallertau staan heel centraal in het brouwproces.

    PROEFKOTJE: Goudgele kleur met witte schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Mooi heersend hoparama. Zachte, kruidig aanvoelende hopbitterheid in de smaak en naar het einde toe een aangename alcoholwarmte die eindigt op een droge gekruide hopbittere afdronk. Een bier voor alle gelegen heden.

    Microbrouwerij Alvinne, Vaartstraat 4a, Moen - gsm: 0496/35 96 19 - info@alvinne.be - acbf.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karikatuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een der pareltjes van de Bas-bieren als abieritief. Uit het brein van brouwmeester Pieter De Pape (De Proefbrouwerij Lochristi). Gebrouwen naar aanleiding van het Orval tekort. De specifieke oud-Orvalgeur en licht zurig karakter zijn te wijten aan de gecontroleerde roevoeging en werking van de Brettanomyces tijdens hun verblijf in de inox tanks. Om de broodnodige houttoets te verwezelijken werd gebruik gemaakt van eikschilfers.

    PROEFKOTJE: Donker amber van kleur met mooie beige schuimkraag en een gezonde carbanatie. Moutig aroma met een zachte zuurheid door de Brett en een geur van kruidnagel en nat hout. De smaak heeft een lichte moutbitterheid waarin enige melkzuurte en eikenhout hun deel evenwichtig aanvullen en eindigt op een mild zurige bittere afdronk. leuk terrasbiertje en mooie doordrinker.

    Bas-Bieren, Engelenhof 29, Ertvelde - gsm: 0499/71 27 29 - Tel: 09/328 68 30 - informatie: bas-bieren@telenet.be

    Reageer (0)

    28-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fils à Papa IV
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa van Bierhalle Deconinck koos voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 388 voor 'den goeien oeden tied'  Een leuke terugblik maar prachtige creatie van brouwmeester Luc Vermeersch die verwijst naar de brouwkunst uit onze regio. Volgens de brouwer is het een bier waarmee hij innovatief wilde en kon zijn, een ontsnappingsbier. Het is een pop-up bier, een limited edition maar nog even 'onberekenbaar' als zijn basis.Na het  brouwen van 3000 liter 'Fils à Papa' bleven er een duizend liter liggen. Deze sloeg hij op in enkele oude vaten van 'Enfant Terriple' waardoor een spontane gisting ontstond en het bier een heerlijke zurigheid ontwikkelde die eigen is aan het oorpronkelijk Westvlams Oud bruin type.

    PROEFKOTJE: Donker amber met kleine beige schuimkraag  en weinig of geen carbonatatie. Heersend houterig melkzurig moutaroma. Tamelijk zwaar mondgevoel waarbij de smaak naar zoet, fruitig (rode bessen) overhelt waarna een zacht zurige bittere afdronk. Heerlijke dorstlesser en abieritiefbier.

    Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - Tel: 056/25 07 96 - info@deleite.be - www.deleite.be - te volgen op Facebook.

    Reageer (0)

    25-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amburon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht uit het gamma streekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Amburon is een samentrekking van Ambiorix en Eburoon wat de link met de Stad Tongeren aantoont. Na enkele kelderproefbrouwsels  werd het gebrouwen bij Brij. De Dool (Helchteren) door brouwmeester en zijn makker Davy Daniëls ter gelegenheid van de 7-jarige kroningsfeesten 2009 te Tongeren. In 2011 ging het streekbier mee met brouwer Bart Durlet naar Halen. Daarnaast wordt het ook in kleine schaal gebrouwen in de Pub-brouwerij Au Phare op d Tongerse grote markt.

    PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met mooie romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Honingzoet kruidig hoparoma waarin ook plaats is voor wat moutgeur  en een soort alcoholwarmte. In de iets kruidige (koriander) smaak komt een zoete hopbitterheid naar boven en eindigt op een zachte citrusachtige droge afdronk. Uitstekende dorstlesser.

    Amburon, Hasselsesteenweg 611, Tongeren - Tel: 0496/022458 - davydaniels@amberon.be - www.amburon.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belfort 8° Blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In 2014 gebrouwen bij Den Triest maar intussen bij de Proefbrouwerij te Lochristi. Na 10 jaar marketing waagde de Lennikse brouwmeester Philip Vandaele zich aan een eigen biercompositie. Ter gelegenheid van de komst van zoontje Felix maakte hij een kleine hoeveelheid van zijn eerste recept in de installatie van een vriend. Wegens goed bevonden verhuisden alle gegevens naar Brij. Den Triest (Kapelle-op-den-Bos). Dit jaar kwam Belfort 8° terecht in de ketels van de Proefbrouwerij te Lochristi waarbij één aroma- en drie bitterhoppen werden toegevoegd die op de smaak een mooie invloed had. Naast enkele belangrijke drankzaken wordt het Belfortbier ook nog aangeboden bij dhet Brugse 2BE (Wollestraat) en in het bekende Lennikse café 'In de verzekering van de grote dorst' (Frans Baetenstraat 45, Eizeringen).

    PROEFKOTJE:Wazig amber van kleur met een romige witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Zoet, bloemig hoparoma (Safir) met een fruitige (banaan) achtergrond. De complexe, zacht-zoete smaak heeft een citrusachtige bitterheid met een floraal, fruitige inborst en een beetje gevoelige alcoholwarmte die eindigt op een iets zachte, iets gekruide hopbittere, lange afdronk.

    Alle inlichtingen via philip@belfort.beer ook op website www.belfort.beer en op Facebook

    Reageer (0)

    20-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hommelbier van 't vat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze klassieker kreeg ik aangeboden in en door Kevin Vermote, uitbater van eet- en biercafé Bourgondisch Kruis Deerlijk (Belgiek). He befaamde Hommelbier is voor brouwmeester Luc Lignel en zijn collega's Hendrik Leroy en Thomas Duyck een eerbetoon aan de Poperingse hopteelt en haar hommelboeren. Hier werd gebruik gemaakt van de Belgische hopsoorten Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold en gezien er op het vat geen nagisting zit komt deze wel wat zachter over. De koude van de gekoelde tapleiding maakt de smaak ook wat intenser.

    PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbonatie.  Bloemig  licht zoete tonen van de gebruikte hopsoorten. In de licht zoete (honing) smaak waarbij naast de citrusachtige hopbitterheid een mooie balans vormt met wat kruidige  peper en komijn  en  fruitig pompelmoes gevoel die naar het einde toe leidt naar een zachte, licht zoete hopbitterheid in de lange afdronk.

    Brouwerij Van Eecke, Douvieweg 2, Watou - Tel: 057/388030 - info@brouwerijvaneecke.be - Sandrino: 0476/248058 - www.brouwerijvaneecke.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte Pater Tripel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd als abieritief op vraag van de Bierbutlers Kris Devoldere en Emmanuel Vandorpe tijdens proefsessie der Beverse Schuimkraag Proevers in café Djings (Beveren/Roeselare). Gebrouwen in de ketels van Eutropius met aanbreng van gerst- en tarwemout en toevoeging van de aromahops Styrian Golding en Saaz en de bitterhop Millinnium. De naam is een eerbetoon aan de Ardooise witte pater Victor Roelens, ooit eerste Congolese bisschop en wijdde in 1917 de eerste zwarte priester in.

    PROEFKOTJE:Amberkleurig met witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een heersend, citrusachtig hoparoma met een fruitige weerklank. De zachte, zoete hopbitterheid herbergt ook hier het fruitige (banaan, ananas) met naar het einde toe een beetje moutbitternis en een kruidige afdronk. Goed degustatiebier of gracieus bij een stevige maaltijd.

    Bierfirma De Bierbutlers, Kortrijksestraat 111, Ardooie - gsm Kris: 0498/333377 - gsm Emmanuel: 0474/906634 - info@bierbutlers.be - www.bierbutlers.be

    Reageer (0)

    14-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piccolo Beer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De 'Keuze van Mel' in BB 386 werd voor Melissa Dhooge een knipoog naar de liefhebbers van kruidige toonaarden in bier. Piccolo, het biertje uit het repertoire van de circusartiesten Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst. De naam komt trouwens uit een van hun acts als piccolo steltloper bij Circus Tico. Het mocht geen afkooksel worden van de vele bestaande bieren die in grote getale op te biermarkt vloeien. Het werd een unieke prestatie dat werd gebrouwen in de ketels van Het Gulden Spoor te Gullegem. Gebrouwen met gerstemout, drie Belgische hopsoorten die het gebruik van een zevental provinciaalse kruideniets moeten verzachten.

    PROEFKOTJE: Helder goudkleurig blondje en voldoende carbonatatie. Een kruidig aroma met vooral een heersende rol van oregano. In de citrusfruitige smaak een zachte hopbitterheid waar naar het einde toe de kruiden lavendel en tijm hun aandeel opeisen.Een zacht gekruide hopbitterheid vervolledigd een aangename lange afdronk. Het bier scoort vooral bij een lekkere maaltijd onder vrienden en/of familie en ook zeer geschikt voor foodpairing.

    Tico Bieren, Tim Vandenberghe, Tategemstaat 7 Waregem - 0473/480991 - info: piccolo@ticobier.be - website: http://www.ticobier.be

    Reageer (0)

    12-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vulcano Black
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een bierbrabbel tussen Stijn Dauw (Bierhalle Deconinck Vichte) en Bruno Delrue (Gaverhopke Waregem)  resulteerde tot een receptuur van een drinkbare porter. Voor het brouwen werden de ketels van brouwerij 't Gaverhopke Stasegem gebruikt en hebben beide biervrienden de hulp ingeroepen van Sigurd Vandenbroucke, Tsjeu Acx en Kevin Vermote, uitbater Bourgondisch Kruis Deerlijk wat de leuke naam 'De Vijf' opleverde.

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met kleine beige schuimkraag en een levende carbonatatie. Het aroma van geroosterde mout heeft hier al zijn koffie en chocolade geuren vrij. In een licht mondgevoel van zacht gebrande moutbitterheid is de smaak van koffie- en chocoladebitterheid zeer mooi aanwezig en eindigt in een droge, aangename koffiebittere lange afdronk.

    Het bier is voorlopig enkel verkrijgbaar bij Bierhalle Deconinc, Bosstraat 37, Vichte (056/779695), Gaverhopke, Domein 'Goed', Platanendreef 16A, Nieuwenhove/Waregem (0497/760412) en eet- en biercafé Bourgondisch kruis, Wafelstraat 1, Deerlijk/Belgiek (056/777449. Weldra ook in andere bekende drankhandels en horecazaken.

    Reageer (0)

    07-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lienne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    'De keuze van Mel' in BierBrief 384 was deze keer een link naar 'Vrouwen en Bier'. Melissa koos voor het verfrissend bittertje 'Lienne' gebrouwen door brouwster Melissa Résimont en broer Nicolas op het brouwerige boerderijtje 'Brass. de la Lienne' te Lierneux. Het blondje kreeg twee licht gebrande moutsoorten en drie Amerikaanse hopsoorten. De vergisting gebeurte met Orval-gist om daarna nog een drietal weken karakter te kweken bij de lagering.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een sprankelende carbonatatie. Het aroma is een mooie balans van mout- en  hopgeuren met een spoor van zoete honing. De smaak verbergt een kruidige hopbitterheid die naar het einde toe een zachte alcoholwarmte teweeg brengt en in de nasmaak een honingzoet gevoel brengt. Bier om van te genieten!

    Artisanale Microbrouwerij de la Lienne, Reharmont 7, Lierneux - Tel: 080/39 99 06  -  mail: info@brasseriedelalienne.be - Web: www.brasseriedelalienne.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gust
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht uit Delhaize Izegem om thuis te genieten als abieritief. 'Gust' is het eerste bier uit de VTM-Soap 'Familie' en werd gebrouwen door Nico Schuurmans (Jo Hens). De naam is een eerbetoon aan de vroegere brouwer Gust Stuyvens ( Door Van Boeckel) en gebrouwen in opdracht van Medialaan bij Palm Breweries.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie.. Licht gezoet citrusachtig moutaroma met een fruitige (sinaasappelzeste) toets. Een licht zoetachtig mondgevoel met een zachte moutbitterheid  die naar het einde toe iets kruidigs heeft. Weinig of geen afdronk. Biertje voor het grote publiek en een aanrader voor de nieuwe bierliefhebber.

    Palm Breweries, Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel - Tel: 052/31 74 11 - mail: info@palm be - web: www.palm.be

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs