Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    04-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mok Coconut - 12%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tussen de vaste waarden van zijn gamma brengt brouwmeester Dirk De Meester regelmatig creatieve brouwsels, éénmalig en/of Limited Edition op de craftbiermarkt. Een van deze uitzonderlijke recepturen is een Russian Imperial Stout bewerkt met geroosterde cocosnoot schilfers die een aparte smaak garanderen.

    Proefkotje: Zwart van kleur met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een kruidig met geroosterde moutigheid omweven aroma zet zich verder  voort in een koffiesmakend moutbitter mondgevoel met een zacht koffiesmaakje. De voorziene alcoholwarmte is er al duidelijk aanwezig en vervolgt zijn weg naar een mild bittere, licht kruidige afdronk en ver in de achtergrond toch wat cocosnoot te bespeuren maar de alcoholwarmte je nog een tijdje verder laat nagenieten.

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 1D, Lendelede - 0468 14 36 80 - btouwerij-demeester@telenet.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bourgogne des Flandres - 5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De geschiedenis van dit authetiek recept ontpopt zich ongeveer 110 jaar geleden in de verdwenen Brugse brouwerij 'Den Os' en werd met de huidige technieken door brouwmeesters Thomas Vandelanotte en Edward Martijn opnieuw tot leven gebracht. Dit versnijdingsbier verdiend zijn plaatsje in de rij 'Vlaams RoodBruin' Op een Brugse zolder met de medewerking van een strak geheimghouden gist wordt het basisbier 'Bruinen Os' gebrouwen en gegist in open kuipen. Na de gisting en lagering wordt het oordeelkundig geblend met een lambiek (Brettanymces, Bruxellencis) van de zusterfirma Timmermans. De jonge lambiek gaat  door een rijpingsproces van een 12-tal maanden in eikenhouten foeders te Itterbeek waarna beide bieren worden verenigd en deze doordrinker met zijn uniek smaak terug naar de Westvlaamse hoofdtad.

    Proefkotje: Helder roodbruin van kleur met een fijne, licht beige, schuimkraag en gezapige carbonatatie. Een licht zurig, met roodfruit doorweven, moutaroma waarin je met veel genoegen het bekende rijpingsproces ontdekt. In het mondgevoel wordt je geraakt door een subtiele moutbitterheid met daarin een zoete fruitigheid (zoete appel, honing) die hun perfecte rol vervullen en je meevoeren naar een zeer aangename bittere afdronk waarin je ergens de aanwezigheid van zoethout herkend.

    Brouwerij Bourgogne des Flandres, Kartuizenstraat 6, Brugge - 050 33 54 26 - info@bourgognedesflandres.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chouffe Lite - 4%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om de trend een beetje op te volgen en vooral om een lekker doordrinkbaar festival/zomers bier aan te bieden  werd de oorspronkelijke La Chouffe via een uitzonderlijke techniek het lcoholpercentage van 8% gehalveerd.                Hetwordt gebrouwen met 100% pilsmout, een snuifje suiker en als hopsoorten % Styrian Golden (bitterheid) en Saaz (aroma). Het brouwwater die voor die unieke smaak help zorgen is afkomstig van een bron in het woud van Cedrogne. De gisting komt van de plaatselijke gistpropagator die een betere koriandersmaak te verkrijgen. 

    PROEFKOTJE: Tamelijk helder stroblonde kleur met  mooie witte schuimkraag en een stevig sprankelende carbonatatie Een bloemig zacht gemout en licht gistbitter aroma waarin de noodzakelijke koriander zich al goedgemutstaan bied.  Een fris zoetmoutig mondgevoel met toetsen van tarwe die een fris citrus gevoel ontwikkeld en met een leuke kruiding zich laat meeglijden naar een droge, licht gekruide, zachte afdronk die je onmiddelijk  tot een volgende slok verzoekt. Goede doordrinker en vooral zeer dorstlessend.

    Brouwerij d'Achouffe, Achouffe 32, Wibrin (Houffalize), 061 28 81 49 - info@achouffe.be

    Reageer (0)

    15-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens marketingmaster Free Boulez is deze zware, Belgian Ale een smaakvolle tripel voor het eerst gebrouwen in 2014. Een sportief, ondeugend bier zonder kwade bedoelingen en is ondanks zijn hoge alcohol percentage toch een zeer frisse en aangename doordrinker. Gebrouwen met speciaal gekozen hopsoorten  van Belgische en Tjechise makelij.

    Proefkotje: Helder stroblond van kleur met romige, vast witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Het aroma wordt overstelpt met bloemige moutigheid waar wel een tikje hop te bespeuren valt een met die zoet/bittere en mooi gehruide bitterheid kom je al vlug bij een droge  zoet aanvoelende mild moutbittere afdronk.

    Bierkastee, Brouwerijstraat 1, Izegem - 051 33 51 60 - info@vanhonsebrouck.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van die unieke samenwerking met klassiekers . Deze keer was brouwer-in-crima van Jef Pirens aan aijn ketels  Julien Gobron (zoon van uitvinder brouwerij Lupulus). Gebrouwen met speciaal uitgezochte hopsoorten als Mosaic, Talus Brabo en Crayo hops.

    Proefkotje: Licht wazig hooiblondine met fijne plakkende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.Het aroma start met een gevoelig hoparoma met fruitige (mango) door mout omgeven bitterheid. Deze plant zich verder in het lekker mondgevoel met een cirus gespeende aanval (pompelmoes) zacht gekruide (peper) hopbitterheid waarin een toets mout zich schuilhoud.  Alles laat zich met volle gevoeligheid leiden tot een droge, hopbittere afdronk die zich nog wel een tijdje laat genieten.

    D'Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com

    Lupulus, Courtil 50, Gouvy - 080 64 38 39 - info@lupulus.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RSRV - 10% - Jessenhofke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De laaste uit de doos van 't Jessenhofeke. Deze quadrupel werd in een vorig leven als kerstbier gebrouwen bij 'De Proefbrouwerij' te Lochristi voor café Grendelpoorte in Walkensburg.  Hij kwam in het eigen gamma als 'Bière de garde' en na een jaartje gedwongen rust onder de naam 'Reserva' werd aangeboden en later RSRV werd. Hij wordt gebrouwen met gerst-, tarwe en munichmouten. De hopsoorten komen uit het bio-hommelveld van De Plukker Poperinge en zijn Challenger, Golding en Fuggles. 

    Proefkotje: Wazig donkerbruin em stevige crèmekleurige schuimkraag en stevige carbonatatie. Reeds in het zoete mondgevoel komt het fruitige (rode bessen) zich aanmelden en waarin ook de kruidige (pruim) moutbitterheid wordt meegegeven. samen met een aangename alcoholwarmte wordt je meegesleurt naar een stevige doch milde moutbittere afdronk waarvan je wel een tijdje kan genieten en je verzoekt een volgende slok te nemen.

    Jessenhofke, Simpelnesstraat 17, Kuringen (Hasselt) - 0497 66 63 88 - info@jessenhofke.be

     

     

    Reageer (0)

    18-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Brouwmeester Jef Pirens heeft ivoor zijn 'Brewmanche of the Classics' een origineel recept in zijn ketels gebrouwen met de Mechelse brouwer Ludwig Ingels. Het bewijst hierbij dat samen artisanaal brouwen een mooi resultaat kan geven. Gebrouwen met pils- en tarwemout en tarwe met als hopsoorten Saaz en Cascade. Om de kruidigheid te dienen voegden ze koriander, sinaaszest, citroenverbane  en de citrusvrucht Bergamot aan toe. Dit alles vormde een lekker frisse verschijnende smaak.

    Proefkotje: Oud goud van kleur met een romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In een fruitige (banaan, perzik)moutig aroma waarin ik een klein beetje ijzer ontwaarde maar die me een zachte bitterheid, zeer licht zurig zelfs de aandacht gaf en deed verlangen naar de eerst slok. Deze voelde aan als een zoet, mild gekruid emengeling van mout- en kleine hopbitterheid die samen met een aangename alcoholwarme je liet meevoeren naar een zachte, lichtzurige fris aanvoelende afdronk en je alweer uitnodigde naar een volgende slok. Lekkerbier om echt van te genieten.

    D'Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Emelgem (Izegem) -0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com

    Het Anker, Guido Gezellestraat 49, Mechelen - 015 28 71 41 - info@hetanker.be


    Reageer (0)

    16-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WNTR - 10%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Deze lekkere quadrupel kreeg zijn oorsprong als kerstbier voor het  Nederlandse café Grendelpoort te Valkenburg. ter gelegenheid van hun 750ste jaardag Deze werd door bijna iedere bierliefhebber uitstekend onthaald zoals  hij definitief werd opgenomen in het gamma. Deze variant van hun 'Reserva' (het vroegere Bière de garde) word gebrouwen bij De Graal in (Brakel) met de traditionele ingrediënten als mouten Cara, CaraMunich en tarwemout. Men zocht men  een kleine hoeveelheid uit de hommelvelden van bioboer Joris Cambie te Poperinge naar de hopsoorten Challenger, Goldings en Pilgrim. Geraffineerde rietsuiker en zoals bij de meeste bieren van Jordens gekruid met onder meer een teentje knoflook. Rijk van smaak en een aangename verrassing als zetelbier, degustatie of gezellig rond de kerstboom.
     
    Proefkotje: Bijna zwart van kleur met snel verminderende mar wandklevende licht beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een zoet en kruidig (zoethout) zacht gebrand moutaroma waarin een kleine vorm van gistavances rondwarrelen die al de kerstsfeer doen ontwaken. Een zoetig en kruidig gebrande moutbitterheid overspoelt met een zachte alcoholwarmte het mondgevoel en je er ook een vorm van ijzer ontdekt. Het brengt je met een aangenaam gevoel naar een romige met noten doordrongen mild bittere afdronk.
     
    Brouwerij Jessenhofke, Simpernelstraat17, Kuringen (Hasselt) - 011 25 56 99 - gert@jessenhofke.be

    Reageer (0)

    14-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Deze unieke éénnmalige aflevering uit het gamma van de Gulden Draak is een ode van brouwmeester Jef Versele aan zijn voorafgaande generatie. Het werd opnieuw een mooi resultaat, gebrouwen met hun jarenlange brouwkunst. 
    Gebrouwen als Gulden Draad Classic met de plaatselijke  gist en met toevoeging van Cara- en Pilsmout, kandijsuiker en een weinig nobele hop zoals Styrian Golding en Saaz. Daarna mag het brouwsel een paar maanden smaakevolutie doormaken in de met Whisky doordrenkte eikenhouten foeders die een complexe, maar geraffineerde, aangename smaak teweeg brengt.
     
    Proefkotje: Helder licht amberkleurig met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi geroosterde mout en  zoet, fruitig aroma waarin de gevolgen van het foederverblijf al merkbaar is en de alcoholwarmte je reeds voorbereid op hetgeen volgen zal . Het mondgevoel is zeer zacht karamelmoutbitter en subtiel gekruid (kruidnagel). De zoete vanille smaak mengt zich met een milde karamelsmaak en met een heerlijk aanvoelende alcoholwarmte die zijn  weg naar een zoete, bittere en gefruite afdronk vervolmaakt. Heerlijk zetelbier.
     
    Brij Van Steenberge, Lindelaan 25, Ertvelde - 09 344 50 71 - info@guldendraak.be
     

    Bijlagen:
    gulden draak brewmaster.png (252.5 KB)   

    Reageer (0)

    01-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opnieuw eentje uit het, door de brouwerij, thuisbezorgde pakketje. Het is een samenwerking tussen het Jessenhofke en het Hasseltse Maya-Seita bedrijf, die de spectaculaire methode vanuit de indianencultuur, handhaaft met enorm respect voor tradities en natuur. In grotere capaciteit gebrouwen bij De Proefbrouwerij Lochristi.
    Een unieke bereiding tijdens het brouwproces waarbij de pilsmout gedeeltelijk wordt vervangen door zetmeelhoudend water (Seita). Verder is er nog de toevoeging van de biologische hopsoorten Challenger, Goldings en Pilgrims. Een frisse, aparte dorstlesser

    Proefkotje: Licht wazig, oud-goud kleurig met niet al te grote romige  witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aroma van citrus gevoelige (sinaasappelzeste) moutigheid waarin het kruidige en een kleine toets hoppigheid merkbaar is.
    In het mondgevoel komt al meteen  een kruidige, zacht geroosterde moutbitterheid opdagen waarbij ook een milde alcoholwarmte verscholen zit. jammer dat de gebruikte biohoppen niet hun waarde laten blijken. Dit alles leidt tot een stevig moutbittere afdronk.

    Jessenhofke, Simpelnelstraat 17, Hasselt (Kuringen) - 011 25 56 99 - info@jessenhofke.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van de verouderde en goed bewaarde  oude bieren uit de kelder van Stijn Couvreur.
    De Rodenbach Vintage is het unieke resultaat van een selectie, door hun eigen keldermeesters, van een eikenhouten foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht of zoals brouw- en keldermeester het verwoord 'de beste foeder van het jaar'. Het jaartal wijst op het begin van de rijping, deze is dus opgestart in 2007 en de botteling gebeurd in 2009. Het is trouwens de eerste uitgave van deze unieke biersoort. 
    Op het etiket  wordt altijd het nummer van de gekozen foeder vermeld. In dit geval is het foeder 230.Rodenbach Vintage is een 100% oud belegen bier, wat resulteert in een superieure Grand-Cru. Zijn smaak is complex, rond, intens en verfrissend. Volgens de bierologen zijn de kenmerken de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honingen eik met een toets van vanille, kers en zoethout en zeker  onder invloed van het lange verblijf in de foederkathedraal. Een beetje als bij de grand-cru wijn.

    Proefkotje: Bijna helder roodbruin met snel verdwijnende beige schuimkraag en lage carbonatatie. Het aroma heeft nog steeds die fruitig wijnachtige befaamde foedergeur. In het exentriek, zoet aanvoelende mondgevoel komt de noemer Madeira zich aanbieden met daarin een beetje balsamicoazijn verscholen en brengt de smaak van rood fruit en vanille zich melden. al is deze toch wat zachter geworden. Het brengt u met veel genot naar een zoet, pittige wijn en houtgevoelige, licht zurige afdronk.

    Rodenbach, Spanjestraat 135, Roeselare - 021 27 27 00 - info@rodenbach.be




    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Izegemse brouwerij is aan zijn 200ste brouwsel toe en die kreeg de zeer toepasselijke naam '200'. Brouwer Jef Pirens verwees met dit recept  naar de gegevens van de 100ste aflevering. Een bier met 10%, een kleur van 100  en de stevige bitterheid van 100 EBU.
    Deze éénmalige en niet alledaagse combinatie en veel nachtelijk werk met gebruik van oprechte authentieke producten als handelsmerk. Er worden stap na stap nieuwe, zuivere en ongerepte bieren gecreëerd waarvan deze '200' een voorbeeld van brouwkunst is geworden.

    Proefkotje: Licht wazig bruine kleur met geringe licht beige schuimkraag en lage carbontatie. Een mild melkzurig aroma met stevig gekruide, iets fruitige moutbitterheid waarbij de gedachte aan chicorei niet ver weg is. 
    Het kruidig mondgevoel brengt in de moutbittere smaak een subtiele alcoholwarmte met zich mee  en verder aangenaam verder vloeit naar een zacht moutbittere afdronk die zich wel een tijdje laat smaken en er ook een kleine hopbitterheid te bespeuren is.

    D'Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 -d'oudemaalderij@hotmail.com

    Reageer (0)

    24-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met dank aan de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh voor het thuisbrengen van deze Westvlamse triple. Volgens de gegevens wordt dit smaalvol bier gebrouwen met gerstemout, pilsmout, Cara 120 en havervlokken. Het hoppig gedeelte wordt veroorzaakt door de Amerikaanse Cascade die voor het kruidig aroma en een frisse bitterheid zorgt. Uniek is echter het fermenteren van de gist afkomstig uit een flesje 'Continental Stout' van de vroegere brouwerij Anglo Belge (Zulte).

    Proefkotje: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een fris aanvoelende moutigheid overspoeld het licht aroma waarbij vooral de gegevens banaan en vanille zich laat kennen. en de gebruikte hop een klein beetje aandacht vraagt. Een subtiel licht kruidig mondgevoel zoekt met een zoetig gevoel en karaktervolle smaak een weg naar een mild moutbittere afdronk waarbij de kruidige en zoete smaak nog een beetje blijft nazinderden. Heerlijk zetel- en gezelschapsbier.

    Straete Brouwerie, Nieuwstraat 76, Desselgem - 0468 41 18 45 - straetebrouwerie@gmail.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mash of the Classics - DOM - de la Senne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jef Pirens van Izegemse brouwerij D'Oude Maalderij is er opnieuw in geslaagd een uniek project uit te vinden. Voor de collab 'Brewmanche: Mash of the Classics' kwamen enkele grote brouwspelers naar zijn brouwerij om er een gezamenlijk recept te brouwen. Een unieke benadering van Belgische traditie. Voor dit bier werd de Brusselse Brasserie de la Senne uit zijn comfortzone gehaald. Voor dit brouwsel zochten Jef en Yvan De Baets samen naar een onuitgegeven  'Saison'. De bijzonderheid was te fermenteren van de befaamde traditionele Noorse Kveik-giststam wat een zweem van zuurdesem bij de volle, karaktervolle smaak opleverde.

    Proefkotje: Wazig blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht fruitig (perzik) en licht kruidige moutigheid waarin vooral de gevolgen van de Noorse gist zijn aandeel opeist. Ook in een licht zurig mondgevoel brengt de invloed van de natuurgist die zich meesterlijk mengt met de gewenste moutbitterheid die fruitig (ananas) zeer aantrekkelijk smelt naar een met milde zurigheid gezegende gist- en moutbittere afdronk die zich een tijdje laat genieten tot een volgende slok zich opdringt.

    D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com
    Brass. de la Senne, Anna Bochdreef 19*/21, Brussel - 02 465 07 51 - info@brasseriedelasenne@be

    Reageer (0)

    04-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuis bezorgt door de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh. Dit zeer fris aanvoelend tarwebier waarin ook gerst, haver en rijst zijn vermengd. Het gebruik( ook bij dry-hopping) met pallets van de Amerikaanse aromahop Citra vervult de taak en de bedenking van een lichte IPA. Dit brouwsel is zeer doelgericht, zonde veel ingewikkelde zaken. Gewoon een frisse, hoppige dorstlesser! Met elke slok brengt 'Belgique Tropique'  je naar de zonnige kant van het leven. Beschouwd als een prachtig abieritief kan het tevens dienen als doordrinkend materiaal bij het genieten van een leuke avond met familie en vrienden. Trouwens het etiket is (zoals de anderen) van de hand van brouwer Brecht Verborgh.

    Proefkotje: Wazig hooiblond met stevige witte schuimkraag en parelende carbonatie. In het aroma primeert vooral de fruitige (pompelmoes, ananas) hop. Een lichte streling van die hopbitterheid is ook te vinden in de aanwezigheid van, vooral tarwemout (ook hier een mild gevoel van fruitige (pompelmoes) hop aanwezigheid). Deze zeer aanwezige smaak loopt vlotjes naar een droge, fruitige hopbittere en lang aanhoudende afdronk.

    StraeteBrouwerie, Nieuwstraat 76, Desselgem - 0468 41 18 45 - straetebrouwerie@gmail.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuis afgeleverd, vanuit het verre Limburg, door vertegenwoordiger Marc Mertens waarvoor oprechte dank. Deze laag in alcohol bevattende blonde had in een vorig leven de naam 'Jessenhofke Tafelbier'. Gebrouwen bij contractbrouwerij Anders te Halen in opdracht van traiteur Dauranta. Het werd een licht bier ontwikkeld om te schenken als abieritief bij lunch of recepties. Door het consequent gebruiken van  3 Poperingse biologische hopsoorten (Challenger, Golding en Fuggles) ook voor hun andere bieren) bekomt men een gebalanceerd degustatiebier. 

    Proefkotje: Helder hooigeel met een fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.
    Een aroma gespeend door mout en gist met een verwijzing naar een tocht van de toegevoegde bio-hoppallets die dan ook zeer aanwezig is in het mondgevoel. De licht en luchtige smaak zoekt zeer aangenaam zijn weg naar een droge hopbittere fruitig en mild gekruide afdronk.

    Jessenhofke, Simpernelstraat 17, Kuringen (Hasselt) - 011 25 56 99 - info@jessenhofke.be

    Reageer (0)

    03-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ten huize afgeleverd door brouwer Brecht Verborgh. Een verrukkelijk Desselgemse doordrinker, een tarwebier van eigenkweek. Gebrouwen met hoofdzakelijk tarwemout vermengt met pilsmout waardoor de smaak zeer toegankelijk werd. Het is een combinatie van sublieme bitterheid door de verse rangpur-mandarijntjes versterkt door de traditionele koriander. De ideale dorstlesser maar tevens zeer geschikt als abieritief

    Proefkotje: Helder goudblond met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Tamelijk scher moutaroma  een beetje beheerst door de citrus gevoeligheid en de aanwezigheid van koriander.  Ook de aanwezigheid van mooie matige citroenzuurte  bij een zachte moutbitterheid waarin ook hier de rangpur en koriander hun zegje hebben en vlotjes je meevoert naar een iets droge maar citrusgevoelige afdronk waarin de rangpur en de koriander een tijdje de keel blijven beinvloeden.

    StraeteBrouwerie, Nieuwstraat 76, Desselgem - 0468 41 18 45 - straetebrouwerie@gmail.com

    Reageer (0)

    02-01-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Samen met BPC 't Plakkertje Roeselare geproefd en besproken tijdens de kerstbieren-tasting. Voor het eerst gebrouwen in 1991 op vraag van de vele bierliefhebbers naar een sterk eindejaarsbier. De naam verwijst naar het Franse 'Buisson of Britse 'Bush' wat struik betekend. De bush-bieren hebben internationale waardering doch in Amerika, wegens verwarring met President George Bush moest de naam veranderen in 'Scaldis' wat Schelde betekend. Voor zijn Bush Noel gebruikt de brouwer een traditioneel procedé dat bestaat uit het plaatsen van Saaz opbellen in de vaten vier tot zes weken te laten rusten waardoor het een zeer kenmerkende smaak krijgt Het werd een gefilterd hoge gistingsbier op basis van gerstemout, subtiele hop kandijsuiker en water.
    Proefkotje: Wazig amberbruin (karamel) van kleurig met kleine mousserende beige schuimkraag en stevige carbonatie. Een fruitige (zoete druiven) karamelmoutig aroma waarin een soort lijmgeur aanwezig is en er een echt gekruide hop aan komt. Een complex mondgevoel waarin een lichte alcoholwarmte omringt wordt door een bijna en zoet karamelgevoel en de fruitigheid (druiven, rozijn) met een toetsje kaneel zich aangenaam verder zet naar een milde door alcohol omrande bloemige, naar vanille smakende, bitterzoete heerlijk gekruide afdronk waar ook hier de aanwezigheid van kaneel en geconfijte suiker zich aanmeld.
    Dubuisson, Chaussée de Mons 28, Pipaix - 069 67 22 - info@dubuisson.com

    Reageer (0)

    31-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Brouwerij Het Nest doet nog steeds hun hometown, met bekendheid door de speelkaarten, alle eer aan. Bart Cuypers en Gust Hermans hebben, op vraag van de bierliefhebbers en de huidige hype, zich gewaagd aan een lekker fruitbier. Ze kozen er voor hun witbier Poker Face als moederbier te gebruiken met toevoeging van een zurig kersenconcentraat die het geheel een zomerse weerspiegeling heeft. 

    Proefkotje: Licht wazig rood gekleurd  met plakkende maar verdwijnende roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het overwegend zoet/zure kersenaroma beperkt de tarwebitterheid en laat van de aanwezigheid van koriander en Curaçao niet veel meer over. In het geladen mondgevoel is er wel degelijk een zachte moutbitterheid te bespeuren doch ook hier een beetje weggeduwd door de aanwezigheid van het kersenconcentraat maar wel een frisse indruk achterlaat Naar het einde toe komt er iets meer bitterheid te voorschijn en versterkt nog een beetje in de zomerse afdronk

    Het Nest, Beytel 17, Oud-Turnhout- 0495 23 47 29 - info@brouwerijhetnest.be

    Reageer (0)

    30-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    'Stille Nacht' is een der meest gewaardeerde kerstbieren ter wereld. Het kwalitatief bier wordt gebrouwen bij De Dolle Brouwers Esen (bij Diksmuide). Het is niet alleen prachtig bier, ook de naam is niet te evenaren met de verwijzing naar het beroemde kerstlied.
    Naast zijn hoog alcoholgehalte (12%) heeft het ook een zware dentisiteit van 22° Plato en dus onbeperkt houdbaar. Brouwer Kris Herteleer kan in zijn ambachtelijke brouwzaal grote stortingen mout verwerken. Vele uren koken in een koperen ketel met rechtstreeks gasvuur. Een licht geroosterde karamelmout wordt bediend met witte kandijsuiker en gedroogde 'Nugget' hopbellen uit Poperinge. De afkoeling gebeurt nog met een authentieke 'Baudelot-koeler. De lagering neemt minstens een maand in beslag en er is ook nagisting in de fles.
    Proefkotje: Wazig licht amber (donker goudgeel) met stevige witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een intens kruidig aroma met gevoel van alcoholwarmte, een weinig gistbitterheid en fruitige (banaan) toetsen die aandacht vragen. Bij de aanhef een zwakke gistbitterheid waarna een zoete moutigheid het overneemt met een leuk gevoel van alcoholwarmte De soepel drinkbare smaak brengt naar het einde toe een mindere zoetheid en maakt plaats voor voor een milde bitterheid in de lang aanwezige afdronk.
    De Dolle Brouwers - Roeselarestraat 12B, Esen - 0474 02 1 73 - info@dedollebrouwers.be

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs