Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    01-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farang 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer 'Durf proeven, leer genieten' bracht ridder-brouwer Jef Pirens in opdracht van het gewezen Thais restaurant 'Kai Fa' te Emelgem een uniek stukje receptuur tot leven. Een kruidige, zacht pikante tripel (8 %) met gebruik van  Galanga (Laos), een Thaise gember als belangrijkste ingrediënt.  Galanga betekend in Thais dialect 'blanke buitenlander'  wat meteen verwijst naar deze lekkere, gezonde tripel met Thaise twist. Door de vele vraag werd Farang opgenomen tot het algemeen gamma in proefestaminet The Mash. 

    Wacho's Proefkotje:  Wazig licht oranje van kleur met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatie.  Een aroma van fruitig (abrikoos) en peperachtig (gember) moutigheid waarin de plaatselijke gist zijn aandeel opeist. Een stevig mondgevoel, zoetig aanvoelende moutbitterheid met vooral een subtiel aanvoelde kruidige galanga  en een zachte alcoholwarmte en uitvloeit op een korte, licht bittere milde afdronk.

    brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Izegem (Emelgem) - 0486 69 0 34 - doudemaalderij@hotmail.com - https://doudemaalderij.com


    Reageer (0)

    30-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappist Rochefort 8
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van de drie trappisten van brouwer pater Pierre in de abdijbrouwerij en met een productie van 60% een der meest verkochte bieren van de firma. Voor het eerst gebrouwen in1955 ter gelegenheid van de eindejaarfeesten, toen onder de titel 'Special'. Het bier werd geserveerd aan mensen die uitzonderlijk de zeer mooie brouwerij mochten bezoeken.

    Wacho's Proefkotje:  Roodbruin van kleur met romige licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Gekruid en fruitig moutaroma met een zachte aanwezigheid van alcoholwarmte.  Een licht zoetig mondgevoel waarin  fruitigheid (rozijnen) en een beetje alcoholwarmte de  kruidige moutbitterheid mooi in evenwicht houden en eindigt met een droge, aangenaam gekruide en zacht fruitige afdronk en je naar een volgende slok doet verlangen. Prachtig degustief.

    Abbaye Notre Dame de Saint-Rémy Rochefort -084/22 01 40 - http://www.abbye-rochefort.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.la Trappe Puur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer 'Proef de stilte' een belangrijke bijdrage dat onlosmakelijk verbonden is aan de monniken op en rond Koningshoeven. Hun aandacht, passie en traditioneel vakmanschap, biologisch gebrouwen onder ambassadeurschap van 'Buy World', een natuurbeschermende vereniging wat leidde tot een fris, wervelend bier.

    Wacho's Proefkotje: Helder strokleurig met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een fruitig moutaroma verraad de plaatselijke gist. Het zoete mondgevoel brengt over de hele lijn aandacht voor de gebruikte gist en een karamel gevoelige moutigheid waarin toch iets hoppigs merkbaar is. en fris genietbaar wordt  tot het einde waar ook nog een milde hoppigheid de mout overstemd.

    Brouwerij Koningshoeven/La Trappe, Eindhovenseweg 3, Berkel-Enschot - info@latrappe.nl - +31 013 535 8 47 - https://be.latrappetrappist.com

    Reageer (0)

    15-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pumpkins Nightmare
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De weg naar Halloween ligt bezaaid  met pompoenen. Een ideaal voor brouwers om er mee te werken; Zo heeft brouwer Kevin Devos ze eerst in mootjes gehakt  om deze in de warme oven te laten sudderen. De bedoeling was ermee een 'Pumpin Ale' te brouwen gebruik makend van een bijzondere kruidenlijst als kaneel, muskaat, gember, wat pepers en versiert met vanille. Na de verwerking verdween het brouwsel in eiken foeders waarin een eigen Bourbon-Rum was in geweest en een unieke smaakbeleving gaf.

    Wacho's Proefkotje:  Wazig donker bruine kleur met kleine beige schuimkraag en bijna geen carbonatatie.  Het kruidig aroma wordt beheerst door kaneel. Ook in het mondgevoel blijven de gebruikte kruiden de bovenhand houden. De lichte bitterheid heeft een pittige smaak door de sinaasappelzeste en de naweeën van het verblijf in de barrels heeft ook zijn indruk nagelaten. De afdronk es dan ook mild bitter, nog steeds met kruidigheid en blijft lang nazweven.. Een uniek degustief voor deze spokende dagen.

    Malcroys Brewery, Albertlei 43, Kontich - 0496 87 18 78 -  brouwerijmalcroys@gmail.com - http://www.malcroysbrewing.be

    Reageer (0)

    08-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bienne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een feestbier toegezonden door Erwin Vermeulen, uitvinder van lekkere bieren. Erwin was op zoek naar een nieuwe uitdaging toen hij wijnhandelaar Tom Huijmans, de drijvende kracht achter de 'Gust' wijnen ontmoete. Samen maakten ze het plan om een  eigen wijnbier te ontwikkelen. Als basisbier werd gekozen voor de 'Stanneman blond'. De wijnboer koos voor een Spaanse rosé. Een jaar experimenteren om de juiste blend te bemachtigen  De zachte wijntaninie vermegd zich prachtig met de zachte fruitigheid door het gebruik van de hopsoorten Mosaic en Cascade. De naam werd gekozen omdat deze in verschillende talen gemakkelijk leest. Een zeer goed geslaagd welkomdrankje die het beste van de twee werelden in zich heeft.

    Proefkotje: licht roze van kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Een fris, zacht zurig en fruitig (abrikoos, druiven) aroma waarin ergens een lichte hoppigheid een beetje aandacht hopeist.  Een mild zurig en sprankelend  mondgevoel waarin bier en wijn elkaar beminnen om met een aangenaam  fruitige (vervolg je te brengen naar een aangename zurigheid in de fris aanvoelende afdronk.

    Bierfirma Stanneman, Erwin Vermeulen stippelberg 11, herstelt - 0476 44 09 17 - erwin.vermeulen2@telenet.be - www.stannemanbier.be

    Gust-Wijnen, Koning Leopoldlaan 61, Westerlo - 0492 07 44 70 - gustbvba@telenet.be - www.wijn-en-meer.be


    Reageer (0)

    12-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.XL Verjaardagbier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Naar aanleiding van hun 40° jaardag heeft brouwer Kris Herteleer, die een der pioniers was van het craftbeer, een feestelijke Pale-Ale gebrouwen met ondermeer inbreng van hopbellen van 'Wheatbread Golding Varity' gehaald uit Poperinge die ook werd gebruikt ala dry-hopping. DDB brouwden het eerste brouwsel officieel 15 november 1980. Het etiket is een aquarel van de brouwerij door den brouwer.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een bloemig moutaroma met zachte kruiding en invloed van fruitigheid (perzik) in de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Een karaktervolle smaak waarin een milde moutbitterheid wel de hoofdrol speelt maar toch  een zacht hop gegeven met zich meedraagt. Een heerlijk fris gevoel dat zich naar een droge bittere afdronk brengt die nog je wel een beetje laat nagenieten tot de volgende slok.

    De Dolle Brouwers, Roeselarestraat 12 B, Esen (Diksmuide) - info@dedollebrouwers.be kris: 0498 10 29 35  Els: 0474 42 12 73 - www.oerbier.be

    Reageer (0)

    09-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloweener
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met een link naar het halloween gebeuren en de kwaliteiten van de Izegemse brouwridder Jef Pirens koos Mellissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte deze voltreffer voor BierBrief 572. Een stoutachtig rauchbier waarbij 120 kg butternut pompoenen ongeveer 1,5 uur werden gerookt on de Smoked BBQ van huisvriend Jonas Desmedts (Food, Fire en Fun) om daarna in de kookketel te verdwijnen. Na behendig filteren mocht alles naar de bottelarij en warme kamer met een heerlijk bier als resultaat.

    PROEFKOTJE: Zwart van kleur met snel verdwijnende beige schuimkraag en weinig tot geen carbonatatie. Stoutgevoelig moutaroma met koffie en een pikante rooksensatie in aanbod. Een matig rauchgehalte bepaald het zoetig mondgevoel. De kruidige (peper) moutbitterheid brengt met zijn rookgegevens  een beeld van  een milde stout in beeld en via een aangename alcoholwarmte kom je tot aan een licht moutbittere afdronk waarbij het rookgegeven blijft nazinderen. Heerlijk degustief en zetelbier bij de donkere wintermaanden.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 103 Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - info@doudemaalderij.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omer Brut Nature
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) liet  voor BierBrief 573 haak keuze gaan naar een creatieve bestseller. Een champagnebier  uit het brein van Omer Gery, de vijfde generatie Vander Ghinste. Hierbij werden vijf hopsoorten gebruikt waarbij 2 in dry-hopping en na rustperiode van een 8-tal weken een heel speciaal aromatisch effect veroorzaakt . De aanwezige Brett maakt het meteen een bier dat beter wordt met de jaren. Deze limited Edition  werd 12 jaar na de klassieker gebrouwen maar ook onder het motto 'Hoe mèr, hoe liever' en is alvast geevolueerd (door zijn brouwwijze) naar een droog en levendig bier met zeer weinig suikergehalte.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatie. Een kruidig, citrusachtig zoet gist en moutaroma waarin de aanwezige Brett zich laat voelen. Een zachte en zoetig aanvoelend pilsmout, droog en met een licht zurig gistaccentje je naar een fruitige (sinaasappel)  moutbittere afdrong verwijst. Zeer geslaagde welkomdrank of abieritief.

    Brouwerij Vander Ghinste, Brouwtorenstraat 5, Bellegem - info@omer.be - 056/23 51 71 - www.omervanderghinste.be 

    Reageer (0)

    08-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brunehaut blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) koos voor BierBrief 571 voor een Waals biobier van brouwer Damien Delneste die met gerstemout uit eigen boerderij gebruikt met brouwwater die hij vanonder de brouwerij oppompt. Er is ook een eigen gekweekte giststam. De frisse Belgische en Duitse biohop haalde hij bij zijn baas Marc Antoine de Mees wat een zeer aangenaam en frisse dorstlesser opleverde.

    PROEFKOTJE Amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een overheersend gesrtemout aroma waarin wel een beetje tarwe is verweven. Een fris aanvoelende smaak met vooral licht zurige (gist?) moutbitterheid en ook wat zoetig je overbrengt naar tarwemout gevoelige zoet/bittere afdronk.

    Brasserie Brunehaut, Rue des Panneries 17, Gaurain-Ramecroix  -  info@brunehaut.com - 069/34 64 11 ) www.brunehaut.com


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St Hubertus Blanche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht na bezoek bij Bierhalle Deconinck Vichte.. Dit abdijbier geinspireerd door het mythische verhaal van St. Hubert waarbij de plaatselijke brouwer aan de voet van de St Humbertusbaseliek vele jaren geleden al bier brouwen.  Voor het eerst heruitgebracht in 2018 in opdracht van de Calrsberg Groep en gebrouwen bij Roman Oudenaarde. Daarne kwam het uit de ketels van talrijk andere brouwerijen maar steeds met medewerking van Pierre Celis, de Godvader van het witbier.

    PROEFKOTJE: Wazig licht blond van kleur met fijne witte schuimkraag en normale carbonatatie. Zoet aanvoelend moutaroma waar alvast het toetje koriander merkbaar is. Een stevig mondgevoel, zacht gekruid en met koriander invloed in de kruidige tarwemout bitterheid die met een aangename zachte hopsmaak, licht zurig en fruitig (banaan), zich een passende afdronk  teweeg brengt.

    Bierfirma St Hubertus, Industrielaan 16/20 Ternat - info@sthubertus.be - 02/583 50 00

    Reageer (0)

    04-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qantelaar 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht tijden afhaling eten aan de brouwerij. De nieuwste match van het allereerste bier van brouwer Jef Pirens waardoor iedereen bewust werd van zijn uitzonderlijk brouwtalent. Deze quadrupel, gebrouwen naar de smaak van den brouwer en met zuiver natuurlijke producten garanderen een leuke gezelligheid en uitbundige smaak. De perfectie voor wie van dit biertype houdt.

    PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Licht gerookt moutaroma waarbij de spontane geur van koffie en toets zoethout voor opwinding zorgen. Een stevig mondgevoel van zacht gebrande moutbitterheid werkt vertederend op de aangename smaak die je subtiel leidt naar en mild bittere afdonk. Wordt voorl els degustiefje, zetelbier kan ook maar is zeer lekker in en bij wilde gerechten.

    Brouwerij D'Oude Maalderij (eet en proefcafé The Mash), Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 36 - www.doudemaalderij.be - FB D'Oude Maalderij - The Mash

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop The Brewer 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht na take away bestelling in The Mash Izegem. Dit aangenaam hopperke waarbij de receptuur van Jef Pirens reeds verschillende brouwketels heeft doorlopen werd gebrouwen in eigen habitat met gebruik van Britse hop, gerst- en tarwewout. Het is volgens mijn met hop doordrongen mening een lekkere opstap voor mensen die naar een IPA gevoel zoeken. Zeer fris als abieritief maar tevens een goed gezelschapsbier.

    PROEFKOTJE: Tamelijk helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en goeie carbonatatie. Licht fruitig (mango) moutaroma waarin het citrusachtige een aangename hoppigheid is ingeslopen. Een fris en evenwichtig mondgevoel waarin het zoete en het hoppige elkaar beminnen en zeer aangenaam verrassend je laat leiden naar een  droge, fruitige behoorlijk lange afdronk.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 34 www.doudemaalderij.com 

    Reageer (0)

    28-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lupulus Blanche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht bij inkopen Delhaize Izegem.  Een subtiel witbier dat in een vorig leven als 'Fourguette' op de markt kwam en werd gelanceerd in 2017. Gebrouwen met de traditionele kijk die een duidelijk karakter vormt onder invloed van het fruitige citrus en koriander gegeven waarbij het een stevige body en meer bitterheid brengt dan de originele 'witteke'. De unieke Lupulus-stijl werd opnieuw gerespecteerd.

    PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met romige ivoorkleurige schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een fruitig citrus gevoelig tarwemout aroma met een milde verwijzing naar de toegevoegde kruidigheid onder meer koriander.  Een bloemig fruitig zacht moutbitter (tarwe) mondgevoel waarin ook hier de aanwezigheid van een subtiele toets koriander een weg zoekt en eindigt met een frisse, zoet gevooisde bitterheid waarbij een kruidigheid (koriander, peper) de smaakpapillen aangenaam gespeelt.. Een lekker abieritief en staat mooi in en/of bij visgerechten.

    Brasserie Lupelus, Courtil 50 Gouvy - info@lupulus.be - 080/64 38 39 - gsm Tim: 0494/ 199 503 - https://www.lupulus.be/nl



    Reageer (0)

    27-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.365 Huispils Delhaize (Blik)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht tijdens inkopen Delhaize Izegem. Volgens 'De Inspecteur' van Radio 2 is dit het beste huisbier tijdens de tasting op het Voedingssalon te Brussel. Waar het wordt gebrouwen wil heet warenhuis niet prijsgeven. Wel zeggen ze dat het in een relatief kleinschalige brouwerij is. Waarschijnlijk nog steeds bij Brouwerij Haacht Boortmeerbeek. In het simpel etiket staat ook eerlijk vermeld dat ze gebruik maken van 'ammoniakkaramel' wat bewijst dat niet alles naturel is maar dat veranderd niks aan de pils smaak.

    PROEFKOTJE: Geelgouden kleur met mooie witte schuimkraag en te weinig carbonatatie. Zoetig moutaroma met in de achtergrond enige blijk van hoppigheid. Een zeer licht, waterachtig' mondgevoel met vooral  de tarwemout en mis die hun bitterheid aantonen en zacht prikkelend eindigt met een weinig bittere en zeer korte afdronk. Het wordt dus direct verder zuipen.

    Delhaize - Le Lion/De Leeuw - Osseghemstraat 53b Brussel - 00800/33 54 93 - http://www.delheize.be

    Reageer (0)

    03-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super Fresca
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    'Super vers', de naam maakt meteen hoge verwachtingen bij het project van Pattrizio Stefanelli van  BirraTartaruga (Italiaans voor schildpad) die deze versie liet brouwen bij De Ranke Dottignies. waarbij gebruik werd gemaakt  van de hopsoorten  Galaxy en Citra en er ook stevig door werd gedryhopped. Verder nog haver, pils- en pale-alemout. Moet volgens de brouwers zeer vers gedronken worden. Op het etiket staat: 'Do not age this beer'
    PROEFKOTJE: Wazig goudblonde kleur met klein maar fijne witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig (mango) hoparoma met invloed van enkele kruidige en citrusachtige toetsen. Een zeer hoog hopgehalte met pompelmoes gegevens bepaald het mondgevoel met toch een zachte moutbittere achtergrond die het zeer vlot drinkbaar maakt en via een milde zoetheid je brengt naar een subtiel hopbittere afdronk die nog een tijdje blijft nagenieten. Als abieritief of dorstlesser bruikbaar.

    Tartaruga Fine Brewing, Soignies - 0499/56 42 91 - info@birra-tartaruga.com - www.birra- tartaruga.com

    Brasserie De Ranke, Petit-Tourcoingstraat 10, Dottignies (Moeskroen) - br_deranke@hotmail.com - 056/58 80 08 - www.deranke.be


    Reageer (0)

    30-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge, de winkelmeid van Bierhalle Deconinck Vichte koos voor BierBrief 570 voor een nieuwe batch van een zeer respectvol lekker fris bier. Het werd een eerste keer gebrouwen in 2009 door Adam Verstraete in de ketels van de huurbrouwerij Deca Woesten. De naam is een link naar het vroegere bruine café dat zich bevond in de huidige woonst van den brouwer te Diksmuide. Het café werd na de oorlog opnieuw opgetrokken enkele meters verder in de straat. Het bier werd gebrouwen met toevoeging van de dubbekdoel hop 'Merkur' en zuivere hoppallets van de aromahop 'Saphir'  gaven een zekerheid tot mooi geurend en vooral lekker drinkend gezelschapsbier. Het beslag bevat gerst-tarwemout en haver om het genieten te verhogen.
    PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aangenaam, fruitig (banaan) hoparroma die zich laat begeleiden door de plaatselijke giststam. Een milde zoetheid bespeeld het mondgevoel. Een frisse moutbitterheid met een kleine alcoholwarmte en een toets  hopgevoelens brengt je luchtig naar een zacht hopbittere afdronk.
    Bierfirma Papegaei, Grote Dijk 13, Diksmuide - info@papegaei.be - 051/50 51 05 - htpp://www.papegaei.be
    Huurbrouwerij Deca, Elverdingestraat 4, Woesten (Vleteren) - info@decabrouwerij.be - 067/42 20 75 - www.decabrouwerij.be

    Reageer (0)

    21-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energibajer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tussen het grote gamma alcoholvrijbier bij Bierhalle Deconinck Vichte vond ik dit verrassend bier met de stempel Mikkeller. Onder de noemer 'Free Whent Ale' gaf recepturist Bjorn Mikkel de zorgen over het brouwproces aan De Proefbrouwerij Lochristi. De uitdaging om dit uitzonderlijk licht bier smaakvol te houden was dan ook een zeer geslaagde uitdaging. Het bier  is isotechnisch en bevat tevens verschillende nuttige vitamientjes.

    PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie, vaste witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Mooie verdeling van het mout en de toegevoegde hop in een fruitig (perzik) aroma. Een nogal zwak mondgevoel waarin de moutbitterheid wel de fruitige pompelmoes van de hop overstijgt maar je toch laat genieten van een fris en drinkbaar vervolg dat eindigt met een lichte hopbittere afdronk. Een der betere non-alcool bieren die ik de laatste tijd heb geproefd.

    Mikkeller APS, Humletorvet 27.3, Copenhagen (DK) - info@mikkeller.dk - +45 33227997 - www.mikkeller.dk

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloody Michelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ontdekt tussen de vele uniek gebrouwen craftbieren die in Bierhalle Deconinck Vichte te vinden zijn. Het is een laag-alcool bier gebasseerd op 'Michelada', een soort Mexicaanse Bloody Mary gemengd met bier. Een 'ketelzuur' gebrouwen met tomaten (unieke bitterheid) en dry-hopped met Sorachi Ace' (die de limonade nabootst) met daarbij een sluifje zeezout en enkele goed gekozen kruiden.

    PROEFKOTJE: Wazig licht blondje met weinig tot gen schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Licht zurig moutaroma waarin het gebruik van de tomaat zich laat opmerken. Het mondgevoel is eveneens fris, zacht zurig en ook hier onderwerpt de tomaat zich aan een mooi gekruide moutbitterheid en prikkelt inwerkt tot een droge en goed kruidig bittere afdronk met een zwak gevoel van de hop. Zeer goed bij en/of in visgerechten. Ook als abieritief of welkomdrankje zeer leuk.

     Sweyn Craft Brewery, Sweynbeerstraat 25, Elewijt (Zemst) - info@sweynbeer.be - Tjerk Raedemaeckers 0486/40 65 01 - http://www.sweynbeer.be

    Reageer (0)

    19-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Remembrance 14/18
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge koos voor BierBrief aflevering 569 bij een uitloper van de herdenking Wereldoorlog I. Deze werd voor de eerste maal gebrouwen  te Heule in 2011 (het allereerste oorlogsbier) dit samen met 2 usaanse hobbybrouwers. Fris en karaktervol bier door de inbreng van 3 moutsoorten (gerst, tarwe en rogge) alsook de hopsoorten Hallertau Mittelfrün en Brewers Gold. Het einde vn dit bier komt stilaan in zicht en hopelijk beslist brouwer Wouter dit lekker recept onder andere titel uit te brengen.

    WACHO'S PROEFKOTJE: Wazig licht blond met weinig en snel verdwijnende  tot geen schuimkraag en een matige carbonatatie. Fruitig (perzik), zacht kruidig moutaroma met tonen van de plaatselijke giststam.
    Een uitgesproken zacht zoetig mondgevoel waarin de gebruikte hopsoorten hun fruitige (pompelmoes) smaak afgeven aan de kruidige en bittere moutgegevens en tevens een mooie alcoholwarmte meedragen dat eindigt met een droge, mild bittere afdronk. Zeer genietbaar zetelbier

    Brouwerij Eutropius, Hogeweg 263 Menen - info@brouwerij-eutropius.be - Barbara: 0474/84 30 1 - Wouter: 0496/9 99 66 - http://www.brouwerij-eutropius.be


    Reageer (0)

    14-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kveik IPA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een der smaakmakers in de niet-traditionele bieren. Dit blikje ontdekt  in de rekken van Bierhalle Deconinck Vichte. Dit uniek tarwebier gebrouwen nu in eigen ketels door Klaas met de vakkundige medewerking van de lieftalig wijfje Liesbeth. De naam is een link naar de Noorse (wilde, niet gezuiverde)  boerengist van Lars Garshof. Er is dan ook nog de toevoer van de hopsoorten Wai-ti, Simcoe en Columbus. Een blikje bier met stijl en zacht karakter bij de nieuwe kijk in eigen kweek van  de Totem brouwkunstenaars.

    PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met mooie witte schuimkraag en milde carbonatatie.  Een citrusachtig moutaroma met vloeisel van een fruitig (pompelmoes) hoppige inborst. Een havermoutzoet mondgevoel waarbij vooral het fruitige (mango, abrikoos) hopbittere zich opdringt en je lekker fris en drinkbaar meevoert naar een droge, zachte hopbittere afdronk en je direct doet verlangen naar een volgende slok. Zeer geschikt als abieritief en zetel zetelbier. Ook lekker bij visgerechjes.

    Brouwerij Totem, Reibroekstraat 101 Evergem - info@totembeer.com - 0486/66 27 49 - www;totembeer.com

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs