Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    25-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook toegestuurd vanuit brouwerij Het anker waarvoor dank. Een lekker gehopt maar zeer licht Brussel Abdijbier dat in een vorig leven werd gebrouwen in de ketels van de Brusselse 'Abdij Ter Kameren' aan de voet van de Maalbeekbron.  Het bier wordt door de Mechelse brouwerij verder traditioneel verder gezet als aandenken aan de abdijstichteres Dame Gisèle en haar gastvrijheid iets wat ook in de analen van Het Anker staat. Op het etiket het logo van 'Erkend Abdijbier'.

    Wacho's Proefkotje: Wazig licht amber met romige witte schuimkrag en stevige carbonatatie.  Een citrus gevoelig moutaroma dat licht zoetig en fruitig (bananen) als aanbeveling heeft en in zijn hopbitterheid een frisse zuurheid beleefd. Het mondgevoel laat je genieten van een malse moutbitterheid maar vooral het heerlijk gevoel van de rijkelijk ingebrachte hop die dan ook naar het einde toe zijn aangename hopbitterheid niet laat verzwakken. Zeer verfrissend abieritief.

    Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49 Mechelen - 015 287 141 - info@hetanker.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegezonden door Brouwerij Het Anker om mijn bevindingen mee te delen, waarvoor oprechte dank. De Mechelse brouwerij nam de traditionele bagage over van het brouwsel (met merknaam) van de Brusselse Abdij 'Notre Dame de La Cambre'. die daarvoor vergoed worden.
    Met ongeveer dezelfde ingrediënten, incluis het brouwwater uit de vijver van de Maalbeek wordt dit abdijbier een lekker gegeven bij de bierliefhebbers. Als een de lichtste abdijbieren met gelijkenis naar de Duitse pilsbieren wordt het alvast een voltreffer

    Wacho's Proefkotje: Donkerblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een bloemig aroma met een mooie inbreng van de verse hop in de zacht-bittere moutgeur. Met een zoetig en moutbitter mondgevoel komt de subtiel aanwezigheid van een fruitig (abrikoos) tussen de milde aanwezigheid van de gebruikte hop en zich verder ontwikkeld, met een mooi evenwicht tussen de frisse hop en de zachte moutbitterheid die je dan ook lekker in de afdronk verder krijgt.

    Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49, Mechelen - 015 287 141 - info@hetanker.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Keuze van Mel voor BierBrief 611 viel deze keer in de vernieuwde reeks 'Ferre' bieren, een aandenken aan de Pittemse Jezuïet Ferdinand Verbiest, die 400 jaar geleden werkte aan het Keizerlijk Hof in China.
    Dit tarwebier kreeg in een vorig leven de naam 'La Vatje' en werd gebrouwen met de medewerking van spelt, tarwe- en pilsmout. Als hopsoort koos brouwer Thijs voor Saaz en Cascade. Zeer fris zomerbier.

    Wacho's Proefkotje: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. In het moutig mondgevoel bemerk je de traditionele kruiding van koriander met ook iets fruitigs (perzik) tussendoor de citrus gevoelens voor de plaatselijke gist met een zachte blik naar de moutbitterheid. Dit innige smaakpalet laat je verder meedrijven naar een zoete, licht gekruide afdronk.

    Brouwerij Maenhout, Brugsesteenweg 157, Pittem - 0477 75 00 20 - info@brouwerijmaenhout.be


    Reageer (0)

    19-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze 'Double Imperial Stout' wordt met medewerking van Bram Neudt gebrouwen bij De Meester te Lendelede. Vooral de smaak van de kokosnoot is heersend aanwezig. voor het brouwen werd gebruik gemaakt van de hopsoort 'Columbus'  en met verschillende mouten  zoals Pale Ale, Imperial DRC, Brown&Oaks en Chocolade. Als gist koos men voor 'New World  Strong Ale' en natuurlijk kokosnoot. 

    PROEFKOTJE: Zwart van kleur met een donker beige schuimkraag  en voldoende carbonatatie.  In het aroma heerst het bounty-achtige kokosnoot effect waaronder toetsen van chocolade en vanille zijn voorzien.  De aanwezigheid van de geroosterde mout vindt je ook terug in het mondgevoel bij de bittere niet storende alcoholwarmte. in de moutbittere afdronk is het alcoholgehalte wel aangeboden maar de kokosnoot is er weer aanwezig. Heerlijk zetelbier.

    BramBrass, Achiel Quatannestraat 7a, Heestert (Zwevezele) - 0498 64 49 21 - brambrass.bieren@gmail.com

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 10, Lendelede - 0468 14 36 80 - info@brouwerij-demeester.com
    .

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Keuze van Mel voor BierBrief 610 werd deze keer in de ketels en vaten bij De Meester Lendelede. Onder de opgestapelde vaten een aantal Bourbon Whisky barrels. Deze worden ondermeer gebruikt om het moederbier 'Maître Tripel'  een zestal maanden te laten rijpen waardoor een zeer complex, stevig karakter wordt gevormd. De smaak van 't vat is al volledig ingeburgerd en zeer hoopvol en vooral lekker.

    PROEFKOTJE: Wazig donker goudblond met romige, licht beige schuimkraag en een mooie carbonatatie. Een gistbitter aroma, moutig en licht zurig met wa turfgevoelens en waarin ook reeds een aanduiding komt voor een heerlijke alcoholwarmte. Een frivool, onverbloemd, zoet mondgevoel met een zachte moutbitterheid en eindigt op een tamelijk zoete moutbittere afdronk.

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 10, Lendelede - 0468 14 36 80 - info@brouwerij-demeester.com


    Reageer (0)

    16-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze 'Double Imperial Stout' met link naar de Metalgroep Alestorm wordt gebrouwen in de ketels van De Meester Lendelede.
     waarbij de unieke smaak van de kokosnoot niet weg te denken is. Gebrouwen met de hopsoort 'Columbus', verschillende mouten zoals  PaleAle, Imperial DRC, Brown&Oaks en chocolade. als gist koos brouwer Bram Neudts voor 'New World Strong Ale' en natuurlijk kokosnoot.

    PROEFKOTJE:  Zwarte kleur met licht bruine, blijvende, schuimkraag  en bijna geen carbonatatie. Naast de dominante aanwezigheid van de kokosnoot komt in het aroma ook vanille, chocolade zich melden. Er is ook al een aanwijzing van de subtiele alcoholwarmte die is ook in het mondgevoel aanbiedt.  In de smaak treft men vooral de pittig (gerookte) moutbitterheid, licht gekruid met een fruitige toets (rozijntjes) en zich een weg baant naar  droge moutbittere afdronk waarin zich ook nog een zacht gevoel van hop aanmeld.

    BramBrass Brewery, Achiel Quatannestraat 70, Heestert (Zwevegem) - 0498 64 49 21 - brambrass.bieren@gmail.com

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 1D, Lendelede - 0468 14 36 80 - info@brouwerij-demeester.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Keuze van Mel (Melissa Dhooge, Bierhalle Deconinck Vichte) voor BB 609. Patrick Naudts, eigenaar van  perkplanten zaak  'Fleuris' ontwikkelde tijdens de coronatijd een uniek en vrij origineel alcoholvrij bier op basis van bloemen. Dit voor een TV programma en onder deskundig oog van broer Dirk, uitbater van De Proefbrouwerij waar het dan ook gebrouwen werd. De smaak komt vooral van de bloemextracten, de Hibiscus en de vlierbloesems.

    PROEFKOTJE: Helder stroblond van kleur met romige witte schuimkraag en een mooie carbonatatie. Bloemig aroma, fruitig (abricoos) waarbij de zoete Hibiscus al aanwezig is. Het mondgevoel is fruitig (groene appel), een beetje citrusachtig waarbij de aanwezigheid van de vlierbloesem  zich ook laat gelden. Een complexe, evenwichtige combinatie van fruitig-zoet-zuur die je naar een pittige, licht zurige afdronk brengt.

    Boer Bloem (Fleuris) Veldstraat 27, Lochristi - 0495 35 32 02 - info@boerbloem.be

    De Proefbrouwerij, Doornzelestraat 20, Lochristi - 09 356 71 02 - info@proefbrouwerij.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevonden in een der vele rekken buitenlands bier (in blik) bij Bierhalle Deconinck Vichte.  Een fris wit bier onder de noemer 'Urban Wheat Ale' met weinig alcohol. . Het kruidig aroma komt van de Cascade hop. Het is een soepel en subtiel bier door het mengen van gerst- en tarwemout. Door zijn crispy fruitigheid de ideale doordrinker.

    PROEFKOTJE: Wazig licht amber met snel verdwijnende witte schuimkraag en stevige carbonatatie.  Moutbitter aroma waarbij het citrusachtig gist gevoel om aandacht vraagt. Matige zoetheid brengt in de smaak een subtiele moutbitterheid met zich mee waarbij de citrus gist gegeven niet var weg is. samen met een zachte hopbitterheid die zich vooral op einde aanmeld bij een droge, licht moutbittere afdronk.

    Goose Island Beer Compagny, West Full Straat, Chicago Illinois 'USA) (312) 262-4717 -  Contactus@gooseislandbeercompay.com

    Reageer (0)

    15-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mooie keuze van Mel in BB 608 (Melissa Dhooge Bierhalle Deconinck Vichte). 100% traditioneel gebrouwen met spontane gisting (Lambiek stijl) Om de zuurtegraad te vrijwaren wordt er enkel in koude maanden gebrouwen (oktober tot mei) Dit lambiek bier wort 1,2 of 3 jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het mengsel van ongeveer 18 maanden oude Lambiek dat niet gezoet, gefilterd of gepasteuriseerd is, wordt in de fles gerefereerd en kan kan tot min 20 jaar worden bewaard.

    PROEFKOTJE: Helder goudgeel met mooie, volle witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Een zurig citrus en gistgevoelig moutig aroma met fruitige (groene appel) inslag.. Het mondgevoel is zacht zurig met in de moutsmaak de lambiek gewaarwording waarin een milde kruigheid (peper) voorkomt en eindigt met een scherpe zoetgevoelige, droge afdronk.

    Brouwerij Boon, Fonteinstraat 65, Lembeek (Halle) - 02 356 66 44 - 02 356 33 99 - info@boon.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gebrouwen sinds 1804 onder de noemer 'Never compromise on taste'. Zijn unieke pilssmaak komt er door een bijzonder brouwproces waarbij het niet wordt verdunt en dus een volmondigheid brengt. Er worden enkel aromahoppen gebruikt die de zacht bittere smaak geven. Na een 30-dagen durende lagering wordt de natuurlijke helderheid en stabiliteit verzekerd. Geen pasteurisatie. Geschonken op 3° Celcius)

    PROEFKOTJE: Helder hooigeel pilskleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Zacht zoetig moutaroma met een milde kruidigheid in verwerkt.  Mondgevoel en frisse smaak is tamelijk droog moutbitter waarbij ook hier een zachte kruidigheid (peperachtig) opduikt en gevolgd door een tamelijk lange moutbittere afdronk. Stevige, frisse dorstlesser.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 33, Bavikhove - 050 65 04 50 - info@brouwerijdebrabandere.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaccin 1.0 Alvinne Moen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een fris en zurige Belgian IPA (8%) voor het eerst gebrouwen als 'Limited Edition' in in 2020  met een knipoog naar de Coronapandemie.
    Hij werd samengesteld met gerste- en tarwemout en ingeënt met de plaatselijke Morpheus gist. Op het einde van het brouwproces viel er nog een dry-hopping met de Franse hopsoort 'Barbe Rouge' die de fruitige frisheid nog benadrukte.

    PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en goede carbonatatie. Een fruitig (aarbeien) aroma waarin vooral het licht zurige van de Morpheus gist aandacht vraagt. Het mondgevoel heeft een mooie balans tussen zoet en zuur met een fris, fruitige aanwijzing naar de hop die zich duidelijk laat gelden. Ook nog in de zoet, fruitige maar licht zurige afdronk.

    Brouwerij Alvinne, Vaartstraat 4a, Moen - 0486 55 53 14 - info@alvinne.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mac InMemries - De Feniks Gullegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de, op usaans geschoolde, noemer 'Bourbon Vanilla Whisky Malt'  gebrouwen op 9 april 2008 (blijft min 10 jaar goed). Het werd een samenraapsel van ongeveer 4% whisky malt met Bourbon Vanilla. Niet op vat, maar gebruikt als moederbier voor de verschillende lageringen Barrel Aged die in de brouwerij staan opgeslagen.

    PROEFKOTJE:  Helder donkerbruin met een kleine beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma waarin vanille, geroosterde karamel, licht gekruid om aandacht vragen. Het tamelijk hoog alcoholgehalte (13,5%)  is direct merkbaar in een stevig mondgevoel dat een zacht zoete inval herbergt en eindigt met een moutbittere toets van karamel, chocolade en rood fruit, die zoetig aanvoelt.

    Brouwerij De Feniks, Heulestraat 170, Gullegem (Mellestraat 138, Heule)  - 0498 15 38 60 - info@brouwerijdefeniks.be


    Reageer (0)

    26-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Martha Guilty Pleasure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De sexy  Martha, geboren in de jaren '20 te Heule is bijna niet weg te denken uit de gedachten van de plaatselijke inwoners en meteen ook een reden om opnieuw een vervolg te brouwen aan de reeks aan haar gewijd. Het is dan ook een keuze van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck) voor BierBrief 606.
    Gebrouwen met verse krieken die een spel van zoet en zuur maken en een frisse bitterheid het geheel in balans brengt. Het is een verrassend fruitbier, licht en vlot verteerbaar en zeker zijn plaats in het fruitige artisanaal waardig

    Wacho's Proefkotje: Traditionele roodbruine kleur met licht rode schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een kersgevoelig, snoepjesachtig (poepjes) aroma. Het mondgevoel start meteen licht zurig  met een natuurlijk kersgevoel die een stevige indruk maken. Tussendoor kan je eveneens een weinig hopbitterheid ontwaren in dit vooral fruitig gevoel. Naar het einde toe wordt het kersenaandeel iets stroperig met een zacht bittere afdronk. Leuk abieritief.

    The Brew Society, Kortrijksestraat103A, Heule - 056 13 04 05 - info@thebrewsociety.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Farang
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn eerste bier na mijn zware revalidatie kent zijn oorsprong in het intussen verdwenen Izegems Thais restaurant 'Kai Fa' en toen nog gebrouwen in 't Gaverhopke Stasegem. Intussen in eigen ketels te Emelgem.
     Het is een speciale tripel maar met een matig spicy kantje.  Een mooie balans van mout, hop en vooral het kruidige Galanga (Thaise gember).
    Galanga betekend in het Thais 'blanke buitenlander' of 'toerist'. Wordt ook veel gebruikt als begeleider van Oosterse gerechten maar als zetelbier ook een aanrader.

    Wacho's Proefkotje: Licht wazig oud goudkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een zachte mout siert het aroma waarin vooral Galanga domineert en met de aanwezigheid van de plaatselijke gist een mooi geheel vormt. Ook in mild moutbitter mondgevoel komt de galanga gember subtiel om aandacht vragen. Tussendoor komen kleine golven van fruitig (abrikoos) verlegen opduiken in de licht gekruide moutbittere afdronk die je nog wat laat genieten tot de volgende slok.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/Eetcafé The Mash, Ardooisestraat 130, Emelgem (Izegem) - 0486 693 034 - doudemaalderij@hotmail.com


    Reageer (0)

    25-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Alexander
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Keuze van Mel in BierBrief  604. Dit  mythisch brouwsel ontstond in 1986 ter gelegenheid van de 200°jaardag van de brouwerij en is nog steeds niet weg te denken in de kelders, cava's van de echte bierliefhebbers. Hij werd op vele vraag opnieuw uitgebracht.. Het is een blend van 2/3° gerijpte Rodenbach (100% van  2 jaar gerijpt bier) met 1/3° jongere ale, gemacereerd met zure kersen. De naam Alexander verwijst naar Alexander Rodenbach (den blinden) die in 1820 samen met zijn broers Pedro en Ferdinand met zus Amelia  de brouwerij kocht.

    Wacho's Proefkotje: Roodbruine schijn met zeer licht roze schuimkraag en een mooie carbonatatie. Frisse, fruitige (zure kers) aroma waarin het verblijf in de houten foeders (Rodenbach kathedraal) zich laat gelden. Ook in de zacht azijnachtig (basillicum) mondgevoel komt de zure kersensmaak zich opdringen waarin naast de traditionele tannine ook een vleugje karamel in aanbod is en eindigt met met een mild zure moutbitterheid. Een mooie balans tussen zoet en zuur en vooral een prachtig abieritief (of zetelbier om van te genieten)

    Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 133, Roeselare - nancy.verschaete@swinkelfamiliebrewers.com - 051 27 27 00

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cimay Groen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder beschermd  logo werd  deze vijfde trappist al in 2012 gebrouwen om de 150° verjaardag van de abdij  van Scourmont te vieren. De toenmalige Chimay 150, die nu een groen etiket meekreeg, heeft een percentage van 10% en is blond, sterke en rond van smaak. Volgens de brouwer heeft hij meer toegankelijke bitterheid dan de Chimay Tripel, maar dat zal je zelf moeten ondervinden.

    Wacho's Proefkotje: Licht wazig blond met gezonde witte schuimkraag en goede kwaliteit carbonatatie. Een bloemig en zacht gekruid moutaroma warin de plaatselijke trappistgist een belangrijke rol speelt. In het mondgevoel komt vooral een zachte kruiding (coreander) de milde fruitigheid (abrikoos) de smaak vervolledigen en eindigt met een fris gekruide hopbitterheid. Een waardige Belgische trappist.

    Abdij Notre-Dame de Scourmont, Chimay - 060 21 05 11

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringmaster
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van Mel (Bierhalle Deconick) voor BierBrief 602.
    De 'Circusbrouwerij' uit Heestert waarbij brouwers Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst nu hun eigen stek hebben. Een prachtige brouwerij gemaakt door Bert Vanhecke. Een van hun succesrijke bieren is een soort' 'Porter' maar met een uniek kantje. 
    Het werd niet de zoveelste Porter maar gekozen om terug te gaan naar de oorsprong waarbij een stevige body centraal staat, het alcoholpercentage zeer laag werd gehouden en een extra tintje door de toevoeging op het einde van rookmout die de smaakbeleving stevig beïnvloed. Er werd opnieuw gekozen voor Belgische hopsoorten die een zachte bitterheid veroorzaken. Voor de mensen die van bruin gezelschapsbier houden zou dit een voltreffer moeten wezen maar dat is dan een eigen keuze.

    Wacho Proefkotje: Donkerbruin van kleur met fijne, mooie beige schuimkraag en een matige carbonatatie. In het moutbitter aroma krijgt het rokere, gebrande een aangenaam aandeel en is de toets zoethout niet ver weg. In demoutbittere smaak wordt een koffieachtige (cappucchino) verhaal over de hele lijn waarin hier en daar een fruitige (groene appel) en licht gekruid (zoethout) gevoel opkomt en ook hier op het einde een rokerige moutbitterheidin de lange aanhoudende afdronk.

    De Circusbrouwerij, Transfostraat 28, Heestert (Zwevehem)

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maitre Brut
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen door Melissa (Bierhalle Deconinck) voor BierBrief 601. Meteen het laatste brouwsel te Stasegem (intussen verhuist naar grotere oorden te Lendelede). De eerste batch werd indertijd opgevoerd als traditionele première op BAB Bierfestival 2020. 
    Deze blonde Brut style met sprankelend en krachtig karakter op basis van gerstemout, centinialhop, druivensap en champagne gist. Na deze bereiding kreeg het ongeveer 4 maanden (wegens tijdsgebrek) lager rust in eikenhouten Cardonnay wijnvaten die daardoor een stevig abieritief opleverde.

    Wacho Proefkotje: Goudblonde kleur met mooie witte schuimkraag en vlotte carbonantatie. Met een wijngevoelig (door verblijf in de foeder), fruitig, sprankelend  (doet denken aan cava of Champagne) moutaroma die zich eveneens inde halfzoete (honing) smaak herkend en eindigt met een zachte hopbitterheid in de sprankelende afdronk

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 10, Lendelede - 0468 14 36 80 - 056 70 42 66 - info@brouwerij-demeester.com 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,Tijdens mijn revalidatie een leuke resentie gevonden gelinkt aan de gezellige Bierhalle Deconinck Vichte en als de Keuze van Mel genomen door Melissa Dhooge. Deze barrel aged heeft ooit in hun spectaculaire 'Growler'  aangeboden. De serie Nogne Dark Horizon werd door Kjetil Jukium van de Noorse stad Grimstad uitgebracht. Deze zevende editie heeft tot 3 jaar in vaten gezeten die voorheen respectievelijk cognac, aquavit en whisky bevatten. Deze stout zit verpakt in een prachtig blikje.


    Wacho's Proefkotje: Zwart van kleur met kleine, fijne donker beige schuimkraag en mooie carbonatatie.
    In het fruitig aroma voelt een cognacachtige alcoholisme chocolademout het bijzonderste gegeven samen met een de reeds aanwezige gevoelens van het eikenhout. Deze wor+47 37 25 74 00den geheel overgebracht naar het fruitige (zwarte bessen) verhaal in een koffie gelateerde moutbitterheid en eindigt met een droge, zachte moutbitterheid die je een goed gevoel heeft. Uitstekend zetelbier.

    Brewery Nogne, Lunde 8, Grimstad (Noorwegen) -

    Reageer (0)

    24-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Royal Blood 10,5 %
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder het motto 'you love it or you hate it' werd deze  verrassende Old school Stout gebrouwen in de ketels van Malcroys Brewing Kontich met invoeging van rode biet en zoethout zout.
    Op het etiket verhaalt brouwmeester Kevin Devos over een koning  die echt van bier hield. Om zijn grootheid te vieren besloot hij een bier te brouwen die alle bewoners van zijn koninkrijk in zijn horor  konden drinken. Hij kende toevallig een brouwerskoppel Fox en zijn katachtige medeplichtige Cat die geweldige bieren brouwden diep in het bos. Toen hij het hen vroeg  waren ze zeer blij om hem te kunnen helpen. En zijn wil geschiede. Vos (Kevin Devos) en Cat (Suzan Kok) begonnen te brouwe met de koninklijke hulp (Stijn en Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte) Het resultaat werd een frisse 'Old School Imperial Stout' die door de bierkenners zeker zal worden genoten.

    Wacho Proefkotje: Zwarte kleur met donder beige (met rode tint) schuimkraag en een weinig carbonatatie. In het aroma krijg je reeds de aardse geur van de rode biet in de  kruidige mout met een merkbare vanille in aanbieding.  Een stevig mondgevoel, zachtjes alcoholisch, met vooral een kruidige moutbitterheid waarin de aardse biet aanwezig is. Licht zoetig en een beetje rokerig. Het goeje eindigt een door het zoethout omweven droge moutbitterheid waarin de prikkels van de bieten aanwezig blijven. Voor wie er van houd een stevign uniek zetelbier.

    Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37a Vichte - 056 77 98 95 - info@bierhalledeconinck.be
    Malcroys Brewing/Feliz, Albertlei 43 Kontich -0496 87 18 78 - info@thebeershop.be (0468 250 267

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs