Zoals op 5 maart 2018 aangekondigd op het verenigingenoverleg in het buurtcentrum d Oude Stoasie, werd hierbij één vertegenwoordiger uitgenodigd per vereniging op het burgerpanel op 22 maart in kader van de toekomst van Zeebrugge. Dit burgerpanel, bestaande uit verenigingen en bewoners (op persoonlijke uitnodiging), vond plaats in het Seamen Centre (Ploegstraat 20, Zeebrugge).
Onlangs werd de studie Toekomst Zeebrugge, vandaag en morgen voorgesteld (zie www.detoekomstvanzeebrugge.be ). Deze studie dient als leidraad voor de stad bij ontwikkelingen om Zeebrugge een mooie toekomst te geven op korte, middellange en lange termijn. Het verbinden van de vier woonwijken is hierin heel belangrijk. De studie bevat dan ook enkele concrete voorstellen om cruciale plekken in de wijken herop te waarderen en te werken aan kwaliteitsvolle verbindingen tussen de wijken zowel op menselijk als ruimtelijk vlak.
Om deze toekomstvisie verder uit te bouwen zal De Toekomst van Brugge, het platform voor burgerinitiatief en toekomstplannen van de stad Brugge een reeks van participatiemomenten en activiteiten organiseren die de verdere uitwerking van de verschillende cruciale plekken en het verbinden van de wijken als doel hebben.
De Vlaamse regering besliste op 2 maart 2018 om de optie Visart aan te duiden als voorkeurslocatie. De keuze van de minister om de sluis ter hoogte van Visart te plaatsen, maakt de uitdaging om de vier wijken van Zeebrugge te verbinden alleen maar groter maar hopelijk niet onoverkomelijk. Het stadsbestuur wil dan ook dat de Vlaamse Overheid maximaal rekening houdt met de bezorgdheden van de bewoners bij de verdere uitwerking van de sluis en dat er voldoende milderende maatregelen zullen genomen worden die de leefbaarheid garanderen.
Het team dat de toekomststudie uitvoerde kreeg de opdracht om een toevoeging te doen aan de toekomststudie, specifiek voor de locatie Visart. Dit met maximale betrokkenheid van de Zeebruggenaars. Zeebrugge is immers niet alleen voor de haven belangrijk, het is ook een mooie plek om er te wonen en te leven. De toekomst van Brugge zal dit traject mee begeleiden en ook na dit studieproces verderzetten.
Johan Michels die deze avond bijwoonde:
Ik ben dus deze avond naar het burgerpanel geweest... Voor diegenen onder ons die niet uitgenodigd waren geef ik graag mijn verslag. Deze avond was georganiseerd door dezelfde personen die vorig jaar in opdracht van Stad Brugge de revitaliseringsstudie gemaakt hebben. Zij hadden nu van stad Brugge de opdracht gekregen om na te gaan welke punten van die revitaliseringsstudie na de beslissing om de nieuwe sluis aan de Visart te plannen nog relevant en haalbaar zijn. Verder hadden zij ook een aantal mogelijke scenarios opgesteld die de nadelige gevolgen van de gekozen locatie eventueel wat zouden kunnen verzachten. Bij die voorstellen was er bijvoorbeeld sprake van:
Groene zones op de terreinen van de sluis die voor iedereen toegankelijk zouden zijn.
Sportterreinen op de sluis.
Een gelijkvloerse fietsers/voetgangersbrug halverwege de sluis.
Een hoge brug voor fietsers /voetgangers halverwege over de sluis.
Een aantal van die voorstellen zoals bijvoorbeeld die voetgangers/fietsers brug leken mij om allerhande redenen niet haalbaar. Andere voorstellen hadden als groot nadeel dat de tram dan midden door de stationswijk moest omgeleid worden (Azorenstraat Venetiëstraat). Kortom volgens mij weinig realistische voorstellen. En ergens moesten ze ook wel toegeven dat geen enkel voorstel een oplossing bood voor hinder door geluid, trillingen of fijn stof.
Ze moesten ook toegeven dat ze zelf vonden dat de keuze voor de Visart volgens hen zeker niet de goede keuze was. Dat dit ook duidelijk zo in de revitaliseringsstudie was aangegeven maar dat de bevoegde instanties die conclusies gewoon hadden genegeerd. Op mijn opmerking dat de kans dus reëel was dat de milderende maatregelen die zij nu probeerden te bedenken en die op zich toch maar een pleister op de etterende wonde zijn, dus ook wel eens genegeerd zouden kunnen worden, konden ze uiteraard ook niet antwoorden.
Mijn conclusie, deze ganse vertoning. Het opzetten van dit burgerpanel. Het bijkomende onderzoek naar bijkomende, milderende maatregelen is niet meer dan een wanhoopspoging van het Brugse stadsbestuur om ons zand in de ogen te strooien. Om ons wijs te maken dat ze alles zullen doen om de gekozen beslissing aanvaardbaar te maken. Misschien zal het stadsbestuur erin slagen om op die manier een paar onwetende buitenstaanders van hun goede bedoelingen te overtuigen. Voor ons die hier dagdagelijks mee zullen geconfronteerd worden is het duidelijk
ONS STADSBESTUUR LAAT ONS GEWOON VALLEN!!!