Auditeur Raad van State legt bom onder project nieuwe sluis Zeebrugge
De auditeur van de Raad van State adviseert de vernietiging van het voorkeursbesluit voor de nieuwe sluis op de Visartlocatie in Zeebrugge. Dat is nog geen definitieve uitspraak maar een richtinggevend advies dat in de meeste gevallen wordt gevolgd.
Visartsluis Zeebrugge 2010 - © Henk Claeys
De auditeur van de Raad van State adviseert om het voorkeursbesluit voor een nieuwe sluis op de Visartlocatie in Zeebrugge te vernietigen. Hij heeft zijn inzicht laten weten aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), dat zich nu over het advies buigt.
Dat is geen definitieve uitspraak maar doorgaans volgt de Raad van State het advies van de auditeur. Met andere woorden: het is een bom onder het complex project van de tweede zeesluis voor Zeebrugge. Op 28 juni 2019 legde de Vlaamse regering de locatie voor de nieuwe zeesluis vast op de plaats van de kleine, meer dan een eeuw oude, Visartsluis op de kop van het Boudewijnkanaal. In de kusthaven zijn vriend en vijand het al decennia eens over de nood aan een tweede, hedendaagse en voldoende grote zeesluis voor de zich sterk ontwikkelende achterhaven. Nu zijn die dokken voor grote schepen uitsluitend toegankelijk via de Pierre Vandammesluis, die dateert van 1985 en aan grondige vernieuwing toe is. Maar tegen de keuze van de locatie, waarbij een aantal bewoners en ondernemingen zouden moeten wijken, rees protest.
Advies vernietiging voorkeursbesluit
Bij het departement MOW vernemen we dat het projectteam Complex Project Nieuwe Sluis Zeebrugge begin december twee verslagen van de auditeur van de Raad van State ontving. Enkele partijen hadden in 2019 bij de Raad van State een verzoekschrift tot nietigverklaring van het voorkeursbesluit voor de Visartlocatie ingediend. "De auditeur van de Raad van State adviseert in beide auditoraatsverslagen om het voorkeursbesluit te vernietigen", bevestigt woordvoerder van MOW Nick Arys. "Uit de definitieve uitspraak van de Raad van State zal blijken of de Raad de auditoraatsverslagen volgt of niet. In de tussentijd zet het project de lopende trajecten verder omdat ze sowieso zinvol zijn voor het verdere verloop van het project. Maar ook vanuit menselijk oogpunt is het niet wenselijk om al die trajecten stop te zetten."
Jan Goemaere, voorzitter van de taskforce, wil de definitieve uitspraak van de Raad van State afwachten: Het is te vroeg om ervan uit te gaan dat al het harde werk van het afgelopen jaar voor niets is geweest. Afhankelijk van het definitief arrest zijn er meerdere mogelijkheden. We moeten de uitspraak afwachten vooraleer hierover zelf uitspraken te kunnen doen. Aangezien communicatie in dit project heel belangrijk is, hebben we alle betrokken burgers, bedrijven en stakeholders op de hoogte gebracht en duidelijk gemaakt wat dit wel en niet betekent voor het project. Dat zullen we ook doen bij de definitieve uitspraak.
Lopende trajecten gaan verder.
BRON: FLOWS.BE