Inhoud blog
 • Sorry!!! Eerste update... Ik loop achter... Extreem
 • Jipse!
 • Vakantie (2)
 • Vakantie
 • I see You! (ICU)
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Xavier in Zuid Afrika
  Verpleegstage in Akasia
  19-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rustdag...

  Hey!

  Dag twee in Zuid Afrika. Ik moet eerlijk zijn tegen jullie: ’t is hier heerlijk! Gisteravond hebben we onze eerste bring-en-braai gehad. Een paar leuke jonge mensen die Tineke en haar broer kennen waren er ook. Elk brengt zijn eigen vlees en drinken mee, iemand zorgt voor sla, de ander voor vers fruit… Zo kom je uiteindelijk tot een heerlijk buffet waar je lekker kan van smullen. Zo hebben we gisterenavond met een 6 tal rond de braai gezeten en wat gepraat. Zo was één ervan al in Nederland geweest. Zowat het hele doosje “Nederlandse clichés” werd bovengehaald. “Vet cool man” “Tering”… Jah, een mens leert eerst de mooie woorden hé. Ze waren vooral verrast over het gebruik van het woord ‘bovenlip’. Daar hadden ze hier niet echt een woord voor.

  De nacht valt hier vrij snel. Hier wordt vroeg opgestaan, en vroeg naar bed. Voor ons zal dat in de werkdagen ook geen probleem zijn. We moeten ongeveer om 6u opstaan om netjes op tijd op ’t werk te raken. We werken in het ziekenhuis van zeven tot zeven (am till pm wel te verstaan!). Over de middag kunnen we een maaltijd krijgen. Daarvoor moeten we coupons kopen, die kosten ons R5 of R8 (voor zij die nog niet mee zijn met de exchange rate: R10 = € 1, een maaltijd kost ons dus 80 eurocent!). Hopelijk is’t eetbaar en sparen we zo toch wel een pak budget uit.

  Hoewel ’t leven hier niet echt zo extreem duur is. We zijn gisteren in de Pick ’n Pay (de lokale Delhaize, voor zij die graag vergelijkingen willen) vrij grote inkopen gaan doen. Als we bedenken wat dit ons thuis zou gekost hebben, dan kwamen we aan een 120 euro. Wij hebben er hier R800 voor betaald. Valt dus goed mee…

  We hebben heerlijk uitgeslapen vandaag. Het was nodig, want de vermoeidheid begon een beetje te knagen. We zijn rond 10u in gang geschoten. Bleek dat de afwas van de avond voordien al gedaan was. Dus nu moeten we al niet poetsen, geen kleren wassen, niet afwassen… ’t Leven is hier heerlijk! Neem het van mij aan!

  Vandaag nam Tineke ons mee op sleeptouw. We zijn op een lokale “kunst”markt geweest, waar ze allemaal souvenirs verkochten. Ik heb me nog nooit zo populair gevoeld. Op slag had ik er een dertigtal goede vrienden bij, die allemaal graag hadden gewild dat ik even kwam kijken, maar kopen moest niet… Hun souvenirs waren allemaal hand-made, maar leken toch héél erg goed op die souvenirs dat hun buur verkocht. We snelden er aan een redelijk tempo door, kwestie van onze goede vrienden toch een beetje op afstand te houden. We reden over een grote dam, waar de ene kant gigantisch veel hoger lag dan de ander. We hebben een heerlijke ice-smoothie gedronken. ’t Was nodig, want de auto van Tineke geeft een buitentemperatuur van 47,5°C aan. Nu, dat geloven we niet echt, want dat zou extreem warm zijn. Maar ik zit hier nu buiten te typen, in de schaduw, en ik vermoed dat ’t iets meer dan 30 graden is: zalig.

  Vanavond kunnen we koken, de vader des huizes is nu een kookfornuisje aan het installeren, met daaronder een kleine oven. ’t Is best wel grappig om het te zien staan. Ik neem er een foto van en zodra we een oplossing gevonden hebben voor het foto-upload probleem, dan laten we die zien! Hou onze blogs in de gaten!

  We worden hier verwend, maar morgen eindigt onze korte vakantie en gaan we voor de eerste keer werken. Ik kan niet uitdrukken hoe hard ik uitkijk naar men stage. Ik denk dat het hier een leuke ervaring zal worden… Ik maak zo meteen men stagedoelstellingen op… Jah, we moeten natuurlijk wel erbij blijven dat we bezig zijn met iets voor school!

  Onze nieuwe vriend Tiko begint ons goed te kennen, we moeten maar buiten komen en hij staat er al met een stokje, een bal of een steen. Hij houdt er echt van om te spelen met ons. Hij is stapelgek op onze aandacht. Gelukkig weten we nu ook al hoe we van hem af moeten raken. Tineke leerde ons het magische woord “Kastoe” (zo spreken we het uit, maar ik vermoed dat het Afrikaans is voor: “Naar je kast toe”)

  Afrikaans praat gaat al baie goed, met die andere afrikaners heb ons gister baie Afrikaans gepraat. Zo nu en dan heb ons een bikkie problemen om een woord te vind, soos kip blijkt hoener te sijn… Het brengt hilarische momenten met zich mee. Oh ja, voor zij die ooit met een Afrikaner (Afrikaanse) samen zijn: als je tegen hem/haar zegt dat je van hem/haar houdt, dan zeg je dat hem graag hebt, maar niet dat je van hem houdt, zoals wij bedoelen. Een Afrikaner houdt van bananen, een Afrikaner houdt van droëwors (Jeroen en ik trouwens ook, ’t is een verslaving), maar een Afrikaner loves you… Ek love you…

  Tot hoors!?

  PS: Ik probeer foto's up te loaden via Facebook... Mama en papa, wordt maar Facebookvriendje!!!

  19-01-2010 om 16:35 geschreven door xavierdepaepe  


  18-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid Afrika!
  Hoi allemaal! Welkom in Zuid Afrika zou ik zo zeggen. Deze morgen om 4u16 lokale tijd zijn we geland op Tambo International Airport of Johannesburg. Om iets voor 5 hadden we onze bagage en werden we door de douane het land binnengelaten.
  De vluchten waren lang, maar goed. Etihad heeft ons niet teleurgesteld en de flight attendants waren zeer vriendelijk!
  Na onze tussenstop in Abu Dahbi hebben we nog een kleine 8 uur gevlogen. We hebben toch wel een heel eind kunnen slapen, het vliegtuig was maar gevuld voor 50 procent. Dus er waren zetels genoeg om ons "comfortabel" te slapen te leggen.
  Rond 5u moesten we dan op de luchthaven op zoek naar onze gastvrouw. Tineke stond ons samen met haar vader op te wachten. Wij hadden geen idee hoe zij eruit zag, en zij had geen flauw idee wie wij waren. We vonden elkaar snel en gingen redelijk snel naar de auto. Aangekomen bij de VW Polo hadden we eventjes een praktische uitdaging: onze twee koffers in de koffer krijgen... Gelukkig hadden we 2 praktische jeugdbewegingleiders mee die dat in een oogopslag hadden opgelost!
  Een mooie rit langs veel onderbroken banen (voor het aankomende WK leggen ze 3- en 4vaksbanen aan...), met gelukkig weinig verkeer (wat wil je op zo'n onchristelijk uur...).
  We kwamen aan bij ons huisje. Het Hilston guesthouse (is dit een knipoog naar de bekende hotelsketen met een blonde kleindochter?).
  Zie zeker de foto's bij dit bericht. We werden ontzettend goed ontvangen door Tineke, haar papa en mama Mariane... Het huisje zelf is ook echt leuk! We hebben elk een slaapkamer met eigen badkamer, veel terras, een "lounge" en een keuken waar het fornuis en de broodrooster zo snel mogelijk komen. De koelkast, die staat er al.
  We hebben de koelkast gevuld met heerlijke westerse dingen, maar zijn ook al droëwors gaan kopen. Heerlijk om dat nog eens te proeven.
  We zijn ook al langs geweest in het ziekenhuis. Woensdag starten we met een rondleiding en dan gaan we de volgende weken werken op ICU, Trauma, OperationTheatre en meelopen op de NICU en Materniteit... We kijken er al naar uit.
  Op Trauma (onze spoed voor de leken) behandelen ze in een maand ongeveer 2000 patiënten, waarvan een groot deel zware ongelukken zijn. We gaan 3 of 4 dagen per week werken van 12 uur, wat ons nog veel tijd geeft om te rusten en om aan ons eindwerk te werken. En om de wijde omgeving te zien natuurlijk. We worden 's morgens opgehaald door de driver van het ziekenhuis en 's avonds brengt iemand van de verpleging ons terug naar huis.
  We zijn vandaag al in het Wonderpark-mall geweest. Dat is een heel erg groot winkelcentrum (Wijnegem: eat you heart out!). Hier hebben we via de mama van Tineke elk een SIM-kaart kunnen krijgen. We hebben nu een Afrikaans nummer: 002774537185. Dit is dus het mijne. Voor dat van Jeroen verwijs ik u vriendelijk door naar zijn blog (www.bloggen.be/jeroenmissiaen).

  Ik wil nog keer iedereen bedanken die op 't feestje was! Het was echt leuk jullie allemaal nog eens gezien te hebben!

  Wij gaan nu de braai (bbq) aansteken en met de familie enzo een heerlijke avond tegemoet...

  Liefs! Tot hoors! Xavier

  PS: internet is hier heel traag, ik krijg de foto's er voorlopig niet op... wij kijken later voor beter internet! misschien komen ze wél bij Jeroen!

  18-01-2010 om 17:06 geschreven door xavierdepaepe  


  17-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TUSSENSTOP
  Voila, we zitten in deVerenigde Arabische Emiraten, op een mooie luchthaven, met gratis maar slechte computers... we zijn hier al veilig op 40   procent van onze reis...next up: meer da 8 uur vliegen naar Johannesburg... Tot dan!

  Liefs, Xavier

  17-01-2010 om 18:05 geschreven door xavierdepaepe  


  16-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste blog in België
  Hoi allemaal! Ik vertrek hééél binnenkort naar Zuid Afrika!
  Ik ga iedereen hier missen, daar kan je vanop aan... Ik ben al een paar dagen afscheid aan't nemen en nog dringt 't niet echt tot me door... Ik vertrek...

  Om een beetje in de sfeer te blijven van vertrekken enzo... zie bijgaand filmpje

  ==> http://www.youtube.com/watch?v=F8MkQ8gpq0A

  Dit is een nummer van men favoriete Suid Afrikaanse singer...

  "Ja, ek moet nou gaan, ek sien jou eendag weer, deur die internet kan ons nog kommunikeer!"

  Baie groeten en mooi bly!

  X Xavier

  16-01-2010 om 19:37 geschreven door xavierdepaepe  


  11-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 days and counting...
  Nog 7 dagen... Op 17 januari om 10u20 verlaten we het Belgische vasteland en we komen pas terug 89 dagen later...
  Nog 4 examens...
  Nog 1 feestje: waar jullie trouwens allemaal van harte welkom zijn!!! Check: http://www.facebook.com/home.php#/event.php?eid=210327798476&ref=ts
  Nog 1 valies te maken...
  Nog massas kleren te zoeken en kopen (juuj: shoppen)
  Nog 1 probleem: "waar kan je zomerkleren kopen bij gevoelstemperatuur -8°C"
  Nog 6 keer slapen...
  Nog 17 maaltijden in België...

  Vaccinaties zijn in orde...
  Dure malariapillen zijn gekocht...
  Internationaal rijbewijs: check

  Het tintelend buikgevoel is ook aanwezig...

  Maar! Wat vergeet ik? Help!


  11-01-2010 om 18:56 geschreven door xavierdepaepe  


  02-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog 16 dagen! Nog 16 examens! En dan op 't vliegtuig... We hebben Ethiad de opdracht gegeven om ons veilig op Zuid Afrikaanse bodem te zetten!

  Maar eerst: studeren studeren studeren... Er zijn leukere dingen!

  02-01-2010 om 22:54 geschreven door xavierdepaepe  


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereiding
  Aan een stage in het buitenland gaat véél voorbereiding aan vooraf... Vraag maar aan Jeroen, men reisgezel (zie: www.bloggen.be/jeroenmissiaen)... Ik vermoed dat bijna elk ziekenhuis in Zuid Afrika een mail gekregen heeft met een smeekbede voor een stageplek. Gelukkig ging alles plots in een hogere versnelling... Een internationale dag in Brussel met de KUL geassocieerde scholen bracht ons een pak info op. Zo kwamen we in contact met de Katholieke Hogeschool Limburg, die in het verleden ook studenten had uitgestuurd naar Zuid Afrika. Via hen kregen we de contactgegevens van het ziekenhuis in Akasia, een wijk van Pretoria, de administratieve hoofdstad van Zuid Afrika.
  Daar waren ze zeer enthousiast om ons te ontvangen. De 19e januari verwachten ze ons daar om zo heel het ziekenhuis te verkennen. Bedoeling is dat we heel het ziekenhuis doorlopen en op elke dienst stage lopen... Omdat ons eindwerk toegespitst is op spoedgevallen, mogen we van de Nursing Manager langer op de emergency unit staan...
  Het Akasia Hospital ziet er vrij modern uit... Het is een nog vrij jong hospitaal...
  Een hoop papierwerk voor beurzen en visum (die we dan toch niet hebben aangevraagd omdat we slechts 88 dagen verblijven...) later, een herboeking van onze vluchten,...
  We hebben er allebei vrij veel zin in... Het begint echt spannend te worden, te kriebelen in men buik...

  Let's have fun...

  Oh ja! De 16e januari is er een feestje in Blankenberge... Daar nemen we afscheid van iedereen die erbij wil zijn... Om 20u30 in het KSA lokaal, dat ligt in het Zeebos! Allen daarheen!

  02-01-2010 om 14:14 geschreven door xavierdepaepe  


  01-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom!

  Gelukkig Nieuwjaar! Dit jaar gebeuren er leuke dingen! Ik ga samen met Jeroen op stage in Zuid Afrika!

  Een blog is een leuk medium om ons te volgen en daarom:

  Welkom op mijn blog! Hier zal je op tijd en stond een berichtje van me lezen, foto's kunnen bekijken, commentaren plaatsen en de laatste nieuwtjes oppikken... Véél leesplezier!

  Xavier

  01-01-2010 om 00:00 geschreven door xavierdepaepe  

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Archief per week
 • 29/03-04/04 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 28/12-03/01 2016


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!