Foto
Inhoud blog
  • M. De gevangenis in de actualiteit
  • L. Actueel bericht over de Belgische gevangenissen
  • K. Greenville
  • J. Birthday van Lieve Blancquaert
  • I. [straf]tijd van Lieve Blancquaert
  • H. Actueel bericht over procedurefouten
  • G. Het vonnis
  • F. Marina, Marina, Marina
  • E. Actuele berichten over vreemde culturen
  • D. Als sluiers vallen - vrouwenportretten - Nadia Dala
  • C. De mijngeschiedenis van België
  • B. Vreemde culturen
  • Inleiding
    Wijzer in PAV

    31-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.E. Actuele berichten over vreemde culturen
    Actuele berichten rond de hoofddoek/vreemde culturen:Turkije heft verbod op hoofddoek deels op! (8 oktober 2013) http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1719006/2013/10/08/Turkije-heft-verbod-op-hoofddoek-deels-op. In Turkije mogen vrouwen in overheidsdienst sinds vandaag een hoofddoek dragen. De hoofddoek was bijna 90 jaar lang verboden in publieke functies, waardoor weinig vrouwen een overheidsfunctie hadden. De nieuwe regel, die overigens niet geldt voor het rechtsapparaat of het leger, is vandaag gepubliceerd in de Turkse staatscourant. . Tegenstanders zien afschaffing van het verbod als een manier van de regering om de islam meer invloed te geven. De nieuwe regel is onderdeel van de democratische hervormingen die premier Recep Tayyip Erdogan voor zijn land had aangekondigd. . Op de site: http://www.kifkif.be vind je heel erg veel actuele artikels over vreemde culturen! Enkele voorbeelden: 1. Radicalisering bij Belgische en Nederlandse jongeren Radicaal en radicalisering zijn abstracte termen waarmee zowel in de politiek als in de media vaak geschermd wordt. Wat houdt de term in? Wat is de voedingsbodem? Wat zijn de maatschappelijke gevaren die eruit voortvloeien? En hoe kunnen we dat gevaar inperken of ontmijnen? http://www.kifkif.be/actua/debat-radicalisering-bij-belgische-en-nederlandse-jongeren 2. De desastreuze gevolgen van discriminatie in het onderwijs (28 oktober 2013) h "Het is wraakroepend dat ons onderwijssysteem systematisch het zelfvertrouwen van allochtone jongeren afbreekt, hun kansen ontzegt en er in faalt om voldoende van deze jongeren voor te bereiden op het hoger onderwijs." ttp://www.kifkif.be/actua/de-desastreuze-gevolgen-van-discriminatie-in-het-onderwijs

    31-10-2013 om 00:00 geschreven door Elke  


    30-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D. Als sluiers vallen - vrouwenportretten - Nadia Dala
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals beloofd, volgt hier een bespreking van het boek 'Als sluiers vallen'.
    Ik heb het met heel erg veel belangstelling gelezen!

    Het woord 'hoofddoek' valt vaak in de actualiteit, maar wat is het juist? Hoe denken de mensen die er één dragen er zelf over? Wat denken zij over kerk en staat, over onze Westerse maatschappij, over huwen en kinderen opvoeden, over hun hemel en hel? Hoe leven zij samen met andersdenkenden in Europa?
    Op al deze vragen vind je in dit boek een antwoord!

    Het boek heeft 10 hoofdstukken, nl. de portretten van de 10 vrouwen. Verdrukking, zelfontplooiing, generatieverschillen, mode, politieke islam en afwijzing van westerse waarden komen aan bod in geweldige boek!

    Het mooie aan dit boek is dat Nadia Dala duidelijk weet waar ze over spreekt met de moslima's. Ze is zelf van Marokkaanse afkomst en weet dus precies wat de controversiële hoofddoek allemaal te weeg brengt!

    Iedereen heeft een mening, en mag die ook hebben van mij, maar wat je vaak ziet is dat men er altijd ofwel voor is ofwel tegen. Je hoort vaak de vergelijking van de hoofddoek met een pet of mensen die zeggen: "Ocharme, waarschijnlijk onderdrukt door haar vader of man!".  Anderzijds zijn er mensen die ervoor pleiten dat de hoofddoek blijft omdat het godsdienst gebonden is... Maar wat denken de moslima's er nu zelf van? Is het verplicht om de hoofddoek te dragen? Ben je minder gelovig als je het niet doet?
    Nadia Dala probeert in haar boek zo veel mogelijk uitersten te interviewen om op bovenstaande vragen te antwoorden!
    Terwijl de eerste generatie islamitische migranten een eerder blind geloof van tradities beleed, stellen de tweede en derde generatie die visie op de proef. Sommigen verstoten het geloof van hun ouders, anderen zoeken een middenweg, nog anderen gaan bewuster en intenser islamiseren dan hun ouders.

    Een samenvatting ga ik hier niet posten van dit boek, dat zal je al wel genoeg vinden op het net!
    Wat ik er wel wil aan toevoegen, is hoe je dit boek nu kan gebruiken tijdens een les PAV.

    In de klas krijg je steeds meer te maken met vreemde culturen. Ik vind het dan ook belangrijk om er af en toe over de praten/discussiëren en het onderwerp niet te mijden. Haat heeft vaak te maken met onwetendheid.
    Actualiteit is steeds een goede brug om rond vreemde culturen in de les PAV te werken. Sla de krant open, dagelijks vind je artikelen over godsdiensten, culturen, ... Neem deze artikelen mee naar de les en toon ze! De link naar de hoofddoek is zeer snel gelegd!
    In het wilde weg over 'geloof/hoofddoek' beginnen te spreken, vind ik geen goed idee. Want dan krijg je, zoals ik eerder al zei, 2 standpunten nl. het mag wel of het mag niet.
    Leerlingen moeten leren discussiëren, leren argumenteren! Waarom vinden ze dat dit mag of integendeel, waarom kan het volgens hen absoluut niet?

    Het boek is een interessante uitvalbasis om de discussie op gang te krijgen. De vrouwen uit het boek weten waarover ze spreken, deel dat met de leerlingen! Lees enkele fragmenten voor en vraag of er leerlingen van mening veranderen. Ook foto's van uitersten kunnen als basis dienen! Wat is een hoofddoek? Is dat een gewoon doekje zoals bij de Siksen, of een volledige sluier waarbij je zelfs de ogen niet meer ziet?
    Neem ook nog andere artikels mee over vreemde culturen en lees ze eventueel voor. Het is belangrijk dat je de leerlingen een grote verscheidenheid aan informatie geeft. Een mening is nooit gebaseerd op 1 element! De boodschap is zeker: Wil je over iets discussiëren, verdiep je er dan eerst goed in! Praat niet in het wilde weg over iets waarvan je niets kent!

    Enkele fragmenten die je kan voorlezen (met telkens een korte samenvatting):

    p.37 (Vrouwen die geen hoofddoek dragen zijn sloeries, zo denken mannen toch.)
    p.54-55 (Het is het geloof! Vrouwen droegen het al in de tijd van de profeet.)
    p. 72 (Onderdrukking)
    p. 101 ("Ik draag het enkel bij familiebijeenkomsten omdat ik het mooi vind.")
    p. 122 (De media vergroot alles sinds de aanslagen van 11 september! De media ziet enkel de extreme gevallen.)
    p. 126 (Een hoofddoek is sexy, het is echt de mode om die te dragen)
    p. 142 (Het is gewoon de waarheid dat als je een hoofddoek draagt, je nog steeds geweigerd wordt in de Europese maatschappij.)

    Alvast succes!

    Elke





                                    





    30-10-2013 om 00:00 geschreven door Elke  


    29-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.C. De mijngeschiedenis van België
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In mijn inleiding schreef ik dat ik wat wilde bijleren over de mijngeschiedenis van ons land, van onze provincie!
    Zo gezegd, zo gedaan! 2 weken geleden ben ik afgedaald in de mijnen van Blegny.

    Het was echt een super leuke ervaring! Ik had het nog nooit eerder gedaan.
    Omdat ik met de Provinciale Middenschool van Diepenbeek mee geweest ben, hadden we ook een gids. De gids was een Limburger en had altijd in de mijnen van Winterslag gewerkt.

    De gids vertelde ons bovengronds wat er ons stond te wachten. Wat is een mijn? Wat is steenkool en waarvoor dient het?
    De mijnen van Blegny zijn 1 van de enigen die nog origineel zijn. Hoe men er de deuren gesloten heeft, zo is het er nog steeds. Wel heeft men enkele elementen moeten toevoegen om het toegankelijk te maken voor bezoekers, maar er is zeker en vast niet weggeruimd!

    De mijnen van Blegny bestaan uit 2 hoogtes nl. 30 meter diepte en 60 meter diepte.
    Onze rondleiding startte met het afdalen naar de 30 meter diepe gangen. Dat afdalen was wel echt eng. Het is een hele oude ijzeren lift (de originele nog) die overal piepte en kraakte. Je kan het zeker niet vergelijken met een lift die wij kennen. Normaal voel je niet dat je naar beneden of boven gaat, maar die oude lift ging zo snel dat het wel even voor kriebels in de buik zorgde!

    Daarna arriveerden we in de relatief donkere gangen (ondanks er nu overal licht was voorzien).
    De gids vertelde met heel veel fierheid hoe hij het mijnwerk ervaren had. Het was een hard en vuil werk, maar hij deed het heel erg graag. Hij stoefte er zelfs van. Want, zei hij, diegenen die in de mijnen gewerkt hebben, hebben ons land op de kaart gezet! Door de mijnindustrie heeft België, nu nog steeds, zo'n goede economie. Ook maakte je er vrienden voor het leven, vertelde hij. Diegenen met wie de gids samenwerkte, spreekt hij nog maandelijks af. Dan vertellen ze nog steeds over grappen die ze toen uithaalden! 
    Hij zag de hele dag niemand anders dan zijn collega's, erger nog, hij zag zijn collega's meer dan zijn eigen vrouw en kinderen. Normaal dan, dat het vrienden voor altijd zijn. Hij heeft er een groot deel van je leven mee meegemaakt.

    In de gangen hingen allemaal plakkaten met verschillende feiten over de mijnen. Welke ziektes er het vaakst voorkwamen, welke nationaliteiten er allemaal werkten (en dat wij die mensen naar hier gehaald hebben), gemiddelde leeftijden (ook kinderen van 14 jaar), enz.
    Stuk voor stuk erg interessante gegevens!

    In de helft van de rondleiding, daalden we af naar 60 meter diepte. Wij deden dit met een trap, maar de mijnwerkers moesten dit vroeger door erg kleine tunnels doen (die zag je nog)! De tunnels waren vaak maar 1m hoog, logisch dat er ook jonge kinderen aan het werk waren! Zij waren klein genoeg en konden dat werk dus sneller doen.

    Alle originele werktuigen waren nog aanwezig vb. het mijnkarretje waarmee ze de steenkolen vervoerden, de grote boren waarmee ze het steenkool los kapten. De leerlingen mochten dit ook proberen. Wat een enorm lawaai! Dat mensen daar een hele dag in werkten, dat kan je je moeilijk voorstellen.

    Tot slot namen we de lift terug naar boven en we stonden plots 60 meter boven de grond. Dat was de plaats waar de steenkolen naar boven kwamen. Je kon er zien hoe ze gesorteerd werden per grootte, hoe ze 'verpakt' werden en tot slot vervoerd werden.

    Wat jammer dat het al gedaan was, dacht ik bij mezelf! Die man vertelde alles met zoveel interesse, dat ik wel kon blijven luisteren naar hem. Hij was eigenlijk ook nog helemaal niet uitverteld, maar onze rondleiding had al langer geduurd dan normaal, dus hij moest wel stoppen.

    Ik ben blij dat ik dit heb mogen ervaren. Als ik in de toekomst al met de helft fierheid over de mijnen kan spreken, ben ik nog tevreden!
    Ik hoop het zeker nog te doen als ik leerkracht ben! Het is onze geschiedenis en een heel erg interessante geschiedenis! Leerlingen kunnen het ook ervaren wat het voor hen gemakkelijker maakt om het te begrijpen! Voor PAV-leerlingen zeker en vast de moeite waard!

    Groetjes Elke









    29-10-2013 om 00:00 geschreven door Elke  





    Archief per week
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 30/09-06/10 2013

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mijn favorieten
  • Michelles PAV
  • PAV: altijd bijleren


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs