Inhoud blog
  • Uit La Patrie, 16 augustus 1879
  • Uit La Patrie, 14 augustus 1879
  • Uit La Patrie, 29 juli 1879
  • Uit La Patrie, 28 juli 1879
  • Uit La Patrie, 26 juli 1879
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    West-Vlaamse processies
    dé website met alle info over de West-Vlaamse processies
    Kaderend in het project van Heemkunde West-Vlaanderen willen we hier zoveel mogelijk informatie plaatsen, zodat iedereen wat kan terugvinden over processies in zijn eigen gemeente/regio. Via "zoeken in blog" (links op het scherm) kan je de juiste informatie terugvinden (probeer zowel met en zonder hoofdletter). Beschik je zelf over informatie, stuur dit dan op via e-mail, en we zetten het zo snel mogelijk op de blog. Een bijzondere aandacht is er voor krantenartikels. Een overzicht van systematisch doorgenomen kranten kan je vinden door "krantenoverzicht" in te tikken. Hoe meer artikels er op staan, hoe sneller er ook iets over jouw gemeente/regio terug te vinden zal zijn.
    22-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 5 mei 1912

    “Uit Brugge.

    De vijftiendaagsche plechtigheid, ter eere van het duurbaar Heilig Bloed, begint in de kapel vaa het H. Bloed van Vrijdag 3 Mei, om te eindigen den Vrijdag 17 Mei. Het H. Bloed blijft op deze dagen uitgesteld van 5 ½ tot 11 ½ ure 's morgends, en van 3 tot 6 ure 's namiddags, Er zijn missen op al deze dagen om 5 ½, 7, 8 en 11 ure; het lof om 6 ure.

    H. Bloedprocessie.

    Maandag 6 Mei aanstaande, 762ste verjaring van het aanbrengen te Brugge van het H. Bloed, zal de vermaarde jaarlijksche Processie uitgaan, waarin die weergalooze schat in luisterlijken stoet zal rond gedragen worden, gevolgd door drie bisschoppen, te weten, Hunne Hoogw. Mgr, G-J. Waffelaert, bisschop van Brugge, Mgr Heily, bisschop van PIymonth en Mgr Sermyn, titelvoerende bisschop van Stratnissa, apostolische vicaris van Zuid Mongolië, alsmede door het weledel Magistraat van Stad, door de heeren Proost en Confraters van het Broederschap, alsook door de Burgerlijke, Militaire en Rechterlijke Overheden.

    's Morgends, kwart vóór 9 ure, wordt met het H Bloed de eerste Benedictie gegeven; van op den autaar ter Burgplaats.

    Onmiddellijk daarna begint men den Ommegang. Binnen Sint-Salvators gebracht, blijft het H. Bloed uitgesteld op den hoogen autaar tot op bet einde der Pontificale Hoogmis, gezongen door Mgr G. J. Waffelaert, bisschop van Brugge

    Na deze plechtigheid, zet de feestelijke stoet zijnen weg voort langs de volgende straten: Zuidzandstraat, Statieplaats, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Groote Markt, Philipstockstraat, Mallebergplaats, Hoogstraat, Molenbrug, Langestraat, Preekersbrug, Preekersstraat, Braambergstraat, Roozenhoedkaai, Dyver, Nieuwstraat, Simon Stevinsplaats, Steenstr., Groote Markt en Breidelstraat. De gansche stoet op den Burg terug zijnde, geeft zijne Hoogw. de laatste Benedictie met het Duurbaar H Bloed.

    Eindelijk wordt de Kostbare Relikwie, omringd en vergezeld door de Leden van het weledel Broederschap, binnen hare kapel weder gebracht om aldaar ter zegening te blijven uitstaan tot 6 ure des avonds, ure van het Lof.

    De Algemeene Bedevaart ten einde door het duurbaar Bloed Christi, van God almachtig eenen milden zegen af te smeeken over Kerk en Vaderland, zal op Donderdag 16 Mei 1912, (O.H. Hemelvaart), gedaan worden.

    Op die Bedevaart worden algemeen uitgenoodigd Christenen uit andere steden en oorden.

    De bedevaartgangers zullen vóór 10 ure, ter Burgplaats vergaderen, en er de plaatsen bekleeden die hun zullen aangewezen worden. Om 10 ure zal de Bedevaart-Mis gelezen worden met uitstelling der H. Relikwie. (In geval van regen, wordt die Mis gelezen om 10 ure in Sint-Salvators hoofdkerk) Onmiddellijk na die Mis, beginnen de Bedevaarders den gewonen Ommegang. Na hunne terugkomst op den Burg zal door Zijne Hoogweerdigheid den Bisschop van Brugge aan de bedevaartgangers de laatste Benedictie gegeven worden met de H. Relikwie, dewelke aanstonds daarna, binnen St-Baselis kapel zal weder gebracht worden, om ter openbare vereering der geloovigen uitgesteld te blijven tot 6 ure 's avonds.”

    trefwoorden: Brugge, H. Bloed, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:24 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 9 juli 1911

    “Gistel. – De wijdvermaarde H. Godelieveprocessie zal nogmaals haren jaarlijkschen uitgang doen op 9 Juli a. s., na de hoogmis.

    Van dees jaar en voor de eerste maal, zullen er twee groote nieuwe groepen aan de processie deelnemen, de Groep der Armen en de Groep der Verheerlijking van de H. Godelieve. Elke groep telt rond de 30 personen. De eerste groep zingt, met begeleiding van muziek, liederen getrokken uit het groot kunststuk <<Ste-Godelieve>> van Tinel, alsook de Groep der Verheerlijking, die met begeleiding van muziek, liederen uitvoert. De twee groepen zijn geheel en gansch in kostumen van ten tijde van Ste-Godelieve.

    Schier alle dagen legt men zich op repititiën toe; men mag van nu af zeggen dat de processie van de H Godelieve van Ghistel, eene der prachtigste zal zijn van geheel Vlaanderen. Ook zullen er op 9 Juli duizenden toeschouwers de schoone processie bewonderen.”

    trefwoorden: Gistel, Godelieveprocessie, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:22 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 9 juli 1911

    “Uit Ruysselede

    Kruisplanting op het Veld.

    Over meer dan 30 jaar stond er op het Ruysseleedsch Veld een kruis geplant, dat het voorwerp was van den eerbied en de godsvrucht der Veldelingen. Doch, in de jaren 79, tijdens den rampzaligen schoolstrijd, is dit kruis ongelukkiglijk verdwenen, –

    waarschijnelijk door zekere kwaadwilligheid. Dit was voor de inwoners van dit gehuchte een waar verdriet. Hun kruis moest, kost wat kost, wederkeeren. En nu, dank aan de mildadigheid van den heer Greffier Devoghelaere, inboorling van het Veld, is op die zelfde plaats een prachtige Calvarieberg opgericht.

    Op Sint-Pietersdag laatst was het de plechtige wijding en inhuldiging van dit kruis. Gansch Ruysselede was toegestroomd om die plechtigheid bij te wonen. Ook was er vreugde en feest op het Veld: al de huizen waren versierd met vlaggen, bloemen, kransen en jaarschriften; en. waar de huizen afgelegen waren van den weg, zag men op de daken, zelfs op de kaven wimpels en vlaggen wapperen.

    Een geestelijke stoet wierd gevormd van aan de Veldschool, om het Christikruis in zegepraal naar zijne standplaats te dragen. Men zag er het muziek van den Jongelingen-Kring, de kinders der scholen, de mannen van het Veld, de groep van den Rozenkrans, deze van de instrumenten van het Bitter Lijden en eindelijk het praalbedde, waarop het Christibeeld lag, gedragen door 8 kloeke en vastberadene Veldmannen; dit alles gevolgd door de Geestelijkheid, de heeren van den Gemeenteraad, al de bijzonderste ingezetene der gemeente

    en eene ontelbare menigte volks. Men berekent op 2000 het getal der nieuwsgierigen, die van alle kanten der parochie en van 't omliggende waren opgekomen.

    Aan den Calvarieberg, was een gestoelte opgericht, waarop de eerw. Herder van Ruysselede tot zijne kudde het woord toestuurde. Hij besprak deze woorden van den profeet Jeremias: <<O Gij allen, die langs den weg voorbijgaat, neemt acht en ziet of er een lijden is gelijk aan het mijne.>> Hij wekte zijne parochianen op om steun en troost bij dit kruis te zoeken en eindigde zijne indrukwekkende rede met gansch zijne parochie aan het H. Kruis toe te wijden en aan.te bevelen.

    Na deze aanspraak, met de meeste aandacht aanhoord, riep de gansche vergaderde menigte, met volle borst en als één man, tot driemaal uit: <<Geloofd zij Jesus-Christus!>> Men verhief het lied: <<Wij willen God>> en het muziek speelde zijne schoonste stukken om het feest op te luisteren.

    Waarlijk indrukwekkend was het en prachtig in alle eenvoudigheid; bijzonderlijk als men de beteekenis van dit feest inziet: eene openbare belijdenis van het levendig geloof van het

    Ruysseleedsche volk.

    Om te eindigen drukte de E. H. Pastoor de hoop uit, dat, zoohaast mogelijk, een gravier de Plaats met het Veld zou verbinden; hetgeen door een algemeen handgeklap wierd goedgekeurd. En bij al dezen die het feest bijgewoond hadden, was er maar een wensch: 't Is dat het jaarlijks op Sint-Pietersdag zoude vernieuwd worden. Kortom, het was een heugelijke dag, die onuitwischbaar en in gulden letters prijken zal in de gebeurtenissen van het Ruysseleedsche Veld.”

    trefwoorden: Ruiselede, wijdingsprocessie?, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:21 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 25 juni 1911

    “Oostendsch e Kronijk.

    Het Sint Antoontje van den Visscher.

    Onze nieuwe deken Zeer Eerw. Heer Camerlinck heeft besloten een aantal nuttige hervormingen in te voeren in de processiën wat betreft weg en samenstelling. Dit laatste heeft vooral betrekking op de processie der zeewijding.

    Verleden zondag nu trok de processie voor de eerste maal langs de visscherskaai, hetgeen buitengewoon genoegen gedaan heeft aan de bewoners van dit volkrijk kwartier. Overal waren de huizen en sloepen versierd en aan alle vensters prijkte een klein altaar: een opengespreide witte zakneusdoek, een plaasteren heiligen beeldje tusschen twee smokende

    kaarsen, getuigend van het eenvoudig maar rotsevast geloof onzer visschers.

    Ziehier een kleine anecdoot welke bij deze gelegenheid hier verteld wordt:

    In eene arme woning woonden een paar oude lieden die aan alles gebrek leden zoodat het oudje tevergeefs naar een heiligen beeldje gezocht had om het venster te versieren. Kost wat kost moest haar man bij de geburen gaan aankloppen om er een te leenen. <<Wat zal ons Hère zeggen als hi voorbikomt?>> knorde en kotterde het oud moedertje. <<Menhère den deken zal menen da minder geuzen zin!>>

    De oude zeerat peist en herpeist en krabt zich achter de ooren tot hij opeens zonder een woord te spreken naar buiten tjaffelt en recht naar zijne sloep. Zeer zelden gebeurt het dat men, onder den huisraad der visscherssloepen, geen heiligenbeeldje vindt, ’t zij van O.L. Vrouw, ’t zij van St Antoon. Gewoonlijk huist deze laatste ergens in eenen donkeren hoek, met een strop aan den hals aan eenen balk heen en weer slingerend bij het dobberen van de notendop.

    Alleen die buitengewone gebeurtenis, het voorbijtrekken der processie, had er onze visscher kunnen toe bewegen den grooten wonderdoener uit zijnen schuilhoek te voorschijn te halen. De heilige zag er weinig deftig uit wanneer hij in het licht kwam en de visscher hem aan zijn oudje voorstelde. Wel wordt hij aanbeden in de gevaren waarmede een visscherssloep aanhoudend bedreigd is maar zeer dikwijls wordt hij flink in het water heen en weer geslingerd wanneer de zee kalm is en de visschen achterwege blijven.

    Ongelukkig bekommerde ons oudje zich weinig om het verhakkeld voorkomen van haren heilige, waarvan haar man gebruik maakte om er eentjen te gaan binnen lappen, klaar van plezier over zijn gelukkigen inval.

    Toen nu de processie voorbij kwam blonk de groote wonderdoender als een pauw in de schitterende stralen der gouden middagzon, zoodat hij voor den ouden zeeman bijna niet niet meer kennelijk was. En terwijl zijn vrouwtje nog op de knieën zat in vroom gebed verslonden, naderde hij monkelend het beeldje en, fluisterde hem heel zoetjes toe: <<Ehwel, Toontje, wat zeg-je nu mannetje, van menhère den deken!>>”

    trefwoorden: Oostende, Zeewijding, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:19 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:processie Izegem
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 28 mei 1911

    “Oostende. – Er is spraak de jaarlijksche processie der Zeewijding veel te verbeteren en er een echte geschiedkundige stoet van te maken. Er bestaat daarvoor een prachtig ontwerp dat echter dit jaar nog niet ten volle zou kunnen uitgevoerd worden. Toch zou de processie van nu af opgeluisterd worden door verschillende nieuwe groepen.”

    trefwoorden: Oostende, Zeewijding, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:17 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 14 mei 1911

    “Brugge. – H. Bloeddag. Om 7 ure ging de triomfklok op. Het nationaal vaandel wapperde reeds boven den Halletoren, met zijnen <<Meiboom>> bekroond De Bruggelingen waren opgetogen: 't Zal, zeiden zij, eenen oudewetschen H. Bloeddag zijn, warm en zonnig, een gelijk wij in lange jaren niet meer gekend hebben.

    Aan de Spoorhalle.

    Er stroomde volk uit alle uitgangen die verdriedubbeld waren. Zuidzand –en Steeenstraten [sic] konden het volk niet slikken. In het breidelstraatje moest men zich laten meêdrijven met den stroom.

    De trams hadden eene overgroote 1engte: alle rijtuigen waren aangelegd, bijzondere treins ingericht. En nog hadden zij moeite om al de reizigers te vervoeren; zij zaten en stonden geklast en getast gelijk haringen in een tonnetje.

    Zondag en Maandag kwamen langs de lijnen van Blankenberge, Heist, Oostende, Gent, Eekloo en andere, 36592 reizigers, aan tegen 33,483 in 1610[sic:1910]; de buurtspoorwegen brachten 11,298 reizigers mede, tegen 10,253 in vorige jaar. Overgroot is het geta[l] dergenen, die in andere voertuigen, op vel[o] of te voet, van buiten stad zijn aangekomen.

    De uitgang der processie met de weergalooze relikwie van het H Bloed werd door geen ongeval gestoord. Alleenlijk op den hoek der Geldmuntstraat en Eiermarkt viel een lansier van het geleide met geweldigen slag ten gronde. Hij kwam er echter met eenige kneuzingen van af.”

    trefwoorden: Brugge, H. Bloed, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:16 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 7 mei 1911

    “Ruysselede. – De plechtige wijding van de nieuwe autaren en herstelde kapellen der zeven statiën van den alouden ommegang van O.-L.-Vrouw der VII Weeën, door den zeer eerw. heer Deken van Thielt, heeft dezen eersten zondag van Meie plaats.

    ’s Namiddags, om 2 ure, vespers en lof; waaronder aanspraak van zeer eerw. heer deken.

    Daarna, plechtige ommegangpro-processie [sic] met het nieuwe beeld van O. L.-Vrouw der VII Weeën.”

    trefwoorden: Ruiselede, O.L.V. van Zeven Weeën, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:15 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 17 juli 1910

    “Uit Damme.

    Op den 3en zondag van Juli wordt telken jare de plechtige novene gevierd ter eere van 't H. Mirakelkruis, ter Kerke van Damme bewaard. Binst die novene en ook tijdens den loop des jaars komen duizende geloovigen aan de voeten van 't H Beeld neerknielend de hulpe van den Goddelijken Zaligmaker afsmeeken.

    De oorsprong van 't H. Mirakelkruis van Damme gelijk deze van menigvuldige oude beelden is onbekend gebleven. Damsche zeelieden, zoo verhaalt de overlevering, vonden het in de zee en brachten het naar hunne moederstad mede, misschien wel in den loop der 14e eeuw. Ter eere van 't H. Kruis werd ten noordwesten der stad, bijna tegen hare oude vestingen eene Kapel gebouwd waar het H. Kruis tot in de loop der 16e eeuw bewaard  werd. Het H. Kruis ging dan over naar de Onze Lieve Vrouw Kerk; de Kapel werd bouwvallig en verdween mogelijks toen de nieuwe vestingen ten jare 1617 opgemaakt werden.

    Van tijd tot tijd beloonde God door wonderbare genezingen het godvruchtig betrouwen der vurige christenen die tot het H Mirakelkruis hunnen toevlucht namen. Uit nog bewaarde bewijsstukken vernemen wij het verhaal van achttien buitengewone genezingen. De tot nu toe oudsbekende weldaad door de vereering van 't H Kruis bekomen staat vermeld in de stadsrekening van Damme ten jare 1392. Een Broeder van de derde orde van St Franciscus, van Mechelen, met name Lodewijk, was het H. Mirakelkruis komen vereeren en ontving zijn volkomene genezing.

    Die belangrijke daadzaak, stelde, zoo 't schijnt, de gansche stad in rep en roer, want de bovengemelde rekening maakt gewag van menigvuldige reizen naar de Geestelijke Overheid van 't Bisdom van Doornijk en naar Broeder Lodewijk te Mechelen ondernomen, om die genezing kerkwettiglijk te onderzoeken. Die reizen werden gedaan door leden van het stedelijk Schependom en door den pastor der Kerk. Wat de uitval er van was is, bij vermis van bewaarde bewijsstuken onbekend gebleven.

    Eene der meest treffende genezingen was wel de plotselinge herstelling van een Spaanschen soldaat, met name Alphons Frexo Hij lag te Damme in garnizoen en werd door eene beenderziekte aangetast. Men droeg hem naar St Jans-hospitaal van Brugge om er door de beroemdste geneesheeren der stad behandeld te worden.

    Maanden verliepen; de geneesheeren lukten er niet in den lijdende te herstellen en zij gaven het op.

    Intusschen kon Frexo bij middel van twee krukken zich bewegen. De ommegang van Damme naderde en de soldaat stelde al zijn betrouwen op he t H. Mirakelkruis Op den Ommegangzondag van 1676 geheel vroeg, sukkelde hij naar 't Klooster der Paters Jesuiten. sprak zijne biecht aan Pater Frans Taisne en ontving de H. Communie. Hij had gezegd aan den Pater: vandage sukkel ik naar Damme en dezen avond keer ik weer gansch genezen. Frexo ondernam die voor hem zoo lastige reize.

    Hij kwam toe te Damme op den oogenblik dat de plechtige processie ging beginnen. De Kruisheeren zettenden den lijder op de berrie op dewelke het H. Mirakelkruis rondgedragen werd. Frexo bad met vurig betrouwen. Toen, na de ommegangprocessie, het H. Kruis bij de Kerk aankwam, sprong de lijder al me eens van de berrie af en wierp dar zijne krukken: hij was plotselings genezen. Na God vurig bedankt te hebben, keerde hij terug naar Brugge, belde aan in 't klooster der Jesuiten, vroeg naar Pater Taisne die kwam en den man die over eenige uren zoo bitter ellendig was, gansch hersteld bevond.

    De daadzaken die wij in 't korte verhaald hebben, zijn bevestigd door menigvuldige bewijzen: een omstandige brief van Pater Frans Taisne, bewijsstukken geteekend door den beroemden doctor Montanus, (Vandenberghe,) deken van de toen bestaande geneesheerengilde, en door de kloosterzusters die beiden den zieken soldaat opgepast hadden; – drie brieven door de officieren van Frexo geschreven en geteekend; – eene oorkonde bevestigd met het handteeken van den Pastor der Kerk en van den Kapelaan der H. Kruisgilde. Moge het H. Mirakelkruis van Damme meer en meer vereerd en bezocht worden! De Goddelijke Verlosser schenke door zijn duurbaar beeld, overvloedige en uitgelezene zegening en aan allen die naar ziel en lichaam lijden!

    Schoone historieboekjes en echte beeldprenten van 't H. Mirakelkruis zijn ter Kerk van Damme te bekomen. Men kan er zich ook in 't Broederschap van 't H. Kruis laten inschrijven.

    G.Troost.”

    trefwoorden: Damme, H. Kruisprocessie, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:14 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 3 juli 1910

    “Uit Aarseele.

    Met de zomersche dagen zijn ten allen kante de kersmissen en feesten aangekomen. Verleden zondag was 't te Caneghem te doene: Ommegang en velokoersen. En 't een gaat gewoonlijk met 't ander, de bedevaarten waar hier waar daar staan ook aan de deure.

    Vandage wandelt men naar Machelen waar den h. Korneel gediend wordt; dan volgt den b Maurus te Bavikove, Godelieve te Pitthem en Magriet te Lichtervelde.”

    trefwoorden: Kanegem, processie, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:12 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 15 mei 1910

    “Brugge. – Verleden maandag deed de H. Bloed Processie haren 760 jarigen ommegang. Onnoodig te zeggen dat de stad op haar kermis-beste versierd was: wimpels en vlaggen wapperden langs alle kanten. 't Was feest!

    Van den vroegen morgen krioelde het van vreemdelingen in de stad; uit alle gewesten van 't land kwamen ze toegestroomd, treinen en trams brachten al aan wat ze konden, ze spuwden om ras te zeggen heele stroomen menschen in de stad. Zoo groot was de toeloop dat er van 9 ure af bijna geen doorgang meer was in de straten Op den Burg was 't nog erger! Wat een volk! wat een volk! Daar stonden van 's morgens vroeg duizende menschen hunne beurt af te wachten, om in de kapel van het H. Bloed hunne godsvrucht te voldoen en de kostbare overblijfsels van Christus heilig bloed te vereeren.

    En wat gezegd van de processie!

    Die was overheerlijk, prachtig!

    Men moet dat met eigen oogen gezien hebben om er eigentlijk een gedacht van te vormen! Heel die stoet zoo zedig, zoo lief en zoo godsdienstig van heiligen en van maagdekens uitgedost met eene pracht zonder weerga verwekt de grootste bewondering.

    – Iets nieuw en schoon was een groep bedevaarders van Doornik. Aan hun hoofd stond de heer baron Stienon du Pré, senator en burgemeester van Doornik. – Het is de eerste keer dat eene andere stad zulke afvaardiging naar de H. Bloed Processie stuurt. Dat is wel! Dat voorbeeld dient nagevolgd!”

    trefwoorden: Brugge, H. Bloed, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:10 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 15 mei 1910

    “Onweder. – Brugge. - Maandag toen de H. Bloedprocessie juist binnen was, eene groote dondervlaag boven de stad uitgeborsten De regen plaste bij stroomen neder en elk vluchtte langs hoek en kant om te schuilen zoodat de foorekramers het niet goed hadden.”

    trefwoorden: Brugge, H. Bloed, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:10 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 15 mei 1910

    Verhaal over een proces waarbij ook de H. Bloedprocessie wordt vermeld.

    trefwoorden: Brugge, H. Bloed, 20ste eeuw

     

    22-01-2012 om 00:08 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 1 mei 1910

    “De H. Bloedprocessie te Brugge heeft plaats op 9 Mei.”

    trefwoorden: Brugge, H. Bloed, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:06 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 5 december 1909

    “Uit Caneghem.

    Woensdag 1 Decembre, werd hier met grooten bijval het feest van Sint Elooi gevierd. Van overouds berusten hier relequiën van den Heiligen Eligius, zelfs pleegt men op 25 Juni, of op den zondag daarop volgende, zijnde de feestdag der verheffing der relequiën van Sint Elooi, de peerden te zegenen; daarvan Caneghem ommegank en peerden ommegank, nog bij het volk bekend. Woensdag dus, doortrok een stoet van ruiters, rijtuigen, en velomannen, minstens twee honderd man, opgeluisterd met muziek en gezang, voorafgegaan van vaandels, het dorp rond, in de schoonste en de beste rangschikking. De geestdrift was algemeen; wie niet mee vierde stond op den kijkuit om toe te juichen.

    Dank aan eenieders medewerking is het feest in den grootsten vrede en de innigste voldoening gesloten.”

    trefwoorden: Kanegem, Sint-Elooi, paardenprocessie, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:05 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 27 juni 1909

    “Uit Aarseele

    Eene processie te lande

    Nen heerlijken Zondagvoornoen, met glanzend zonnesching, geurend bloemengegroei en zingend vogelvolk. Van alle kanten des dorps kwam het volk plaatsewaarts om in den ouden tempel de hoogmis bij te wonen en daarna, de processie mee te gaan die op vandaag den ommegang deed langs de voornaamste straten van het dorp…

    Van 's nuchtens in de vroegte nog was iedereen reeds aan 't werk om te versieren, in alle huizen effenop waren ze aan 't pinten, voor hunne deur strooiden ze bloemen en ander bloeisel op de oneffen kasijsteenen; hier en daar boven eene deur of van uit een dakvenster h[i]ng de driekleurige vlegge zich te wentelen en te p[l]ooien in den wind; ginder op den hoek der strate was een timmerman verlaan bezig met een rusta[u]taar in gereedheid te brengen, gestadig dretste hij weg en weer met planken en ander gerief nagelde en buischte dat het helmde in de bladerrijke boomen van eenen nabijgelegen boomgaard, zette bloempotten en sieraadplanten op hunne plaats en alles was veerdig..

    Daar galmden opeens de bonzende klokkentonen uit den spitsen toren de endeldeur vloog open, de hoogmis was gedaan; de volksmenigte drumde en stootte om uit de stikheete kerk te zijn en om buiten de frissche lucht te komen, een koel windjen te vangen die het zweet dat hen van ’t aa[n]gezicht leekte zou verwijderen of indrogen. Sommigen bleven:'t enden den kerkwegel staan tot de laatsten voorbij waren; anderen trutselden een beetje tot den priester daar met het Allerheiligste kwam en den stoet gevormd werd; nu zochten ze hunne gilde of broederschap op en beenden met den hoop mee biddend aan paternoster of in kerkboek...

    Maar daar was den stoet: voorenaan den suisse die deze machtige menschendrommen, moest leiden dan kwamen gilden en broederschappen met rijk bestikte vanen, den beschermheilige aan ’t hoofd door vier personen gedragen daarna volgden de maagdekens stralend van preuscheid, in witwaden, allerlei godsdienstige zinnebeelden dragen; pronte knaapjes met groote vaandels die ze bijna niet meester zijn; vele andere schoone groepen nog van machtige heiligen en eindelijk bachten de fakkeldragers, den troonhemel waaronder den priester statig voortstapte. Zoo nadere men stilaan één der rustaltaren, den dienaar des Heeren klom de trappen op, en wijl de belle rinkelde, de trompetten schalden, zegende hij die knielende en gebogen menigte..

    Te midden de landsche noenestilte ging de processie gezapig voort nevens groote en kleine huizen waarvan in het deurgat talrijke nieuwsgierigen op stoelen neergeknield, den stoet in oogenschouw namen; voorbij prachtige landerijen en groene meerschen waar zware geblomde koeien in graasden. Geen wonder dan dat den ijverigen landman er aan hield den toer der processie mee te gaan; geen wonder dat hij een vurige en welgemeende dankbede stuurde naar Hem, die nu, met hen de ronde van den ommegang deed.”

    trefwoorden: Aarsele, processie, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:02 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uit 't Getrouwe Maldeghem, 13 juni 1909

    “Blankernberghe. – Heden 13 Juni aanstaande zal Zijne Hoogw. Mgr Waffelaert, bisschop van Brugge, een bezoek brengen aan Blankenberghe. waar hij nog onderpastoor geweest is. Het is op de uitnoodiging van burgemeester D'Hondt, om peter te zijn der 20ste sloep der reederij en terzelfder tijd het vaartuig te wijden. Deze plechtigheid zal plaats hebben den dag van de H. Sacramentsprocessie en Zeewijding om 4 ure juist op onze haven.

    Dit is een vereerend bezoek, niet alleen voor den reeder, maar voor gansch de visscherij, die er zal aanhouden, zoowel jong als oud, bij de plechtigheid tegenwoordig te zijn, de vaartuigen op te schikken en te bevlaggen.

    Ook zullen de <<St Cecilia>> fanfaren en alle katholieke maatschappijen met hun vaandel aan onze visschersbetooging deelnemen. De sloep zal den naam dragen van <<Monseigneur Waffelaert>>. De stuurman is Aloïs Cattoor”

    trefwoorden: Blankenberge, Sacramentsprocessie, Zeewijding, 20ste eeuw

    22-01-2012 om 00:01 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit 't Getrouwe Maldeghem, 23 mei 1909

    “Poperinghe. – Duizenden Vlamingen en Franschen waren naar Poperinghe gestroomd, om de feesten bij te wonen, die zondag aldaar plaats hadden, ter gelegenheid van het mirakuleus beeld van O. L. Vrouwe van Sint Jan overal wapperden belgische en fransche vlaggen.

    Mgr. Waffelaert, bisschop van Brugge, omringd van talrijke geestelijken en vergezeld door den gemeenteraad opgeleid door M. burgemeester Van Merris, bracht bet mirakuleus beeld over van Sint-Janskerk naar de Groote markt. Op eenen autaar welke daar was opgericht, en in het bijwezen van eene ontelbare menigte geloovigen ging zijn Hoogweerdigheid over tot de kroning van het beeld, dat bekleed was met een blauwen mantel en een ahzier [sic] van vlaamsche kant.

    De kroon is in goud, door de inwoners van Poperinghe geschonken, en weegt 700 grammen.

    Vervolgens werd te pontificil hoogmis in opene lucht door Mgr. Waffelaert gecellbreerd [sic]. De zang werd uitgevoerd door 600 stemmen.

    Na het Evangelie, stuurde de Eerw. pater-Redemptorist Theyssens, eene treffende aanspraak tot het volk. Op zekeren oogenblik waren de geloovigen zoo zeer door zijn welsprekendheid woord in vervoering gebracht, dat zij de handen ten heel [sic: hemel] staken en riepen: <<Leve De H. Maagd! Leve de Paus! Leve Mgr. de bisschop!>>

    Met den middag kwam nog onophoudend treinen toe opgepropt met duizenden menschen, bijzonderlijk gekomen om den godsdienstigen en historischen stoet te zien. Deze ging uit om 4 ure en was allerprachtigst. ’t Was als eene herinnering van de roemrijke stoeten van Brugge. De laatste was een zegewagen waarop het mirakuleus beeld prijkte. 't Was lief, schilderachtig en rijk.”

    trefwoorden: Poperinge, Onze Lieve Vrouw, 20ste eeuw

    21-01-2012 om 23:57 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit 't Getrouwe Maldeghem, 9 mei 1909

    “Brugge. – Maandag, tijdens een overheerlijk weder, heeft om 10 ¾ ure de vermaarde H. Bloedprocessie haren jaarlijkschen omgang gedaan.

    Men schat de vreemdelingen welke dien dag te Brugge waren, op minstens 50,000.

    Officieele cijfers bewijzen dat de toeloop van volk dees jaar nog grooter was dan vorige jaren In 1906 kwamen per spoorweg 22 148 reizigers, in 1907 24,493 en hun getal klom in 1908 tot 25 428. Maandag werden er niet min dan 31,251 aangestipt; dus vermeerdering van ongeveer 6,000.

    Op de buurtspoorwegen werd de zelfde verhooging bestatigd Op de lijn Ursel-Brugge telde men 1748 reizigers tegen 952 verleden jaar; op de lijn van Swevezeele, 2140 tegen 1497; terwijl Brugge-Aardenburg 873 reizigers meebracht De lijn Brugge-Sluis-Heist gaf 2511 reizigers tegen 2141 in 1908.

    Verschillige menschen zijn ongesteld geworden. Anderen werden door zakkenrollers van geldbeugels of kostbaarheden beroofd.

    Het was 1 ure toen de stoet op de Burgplaats aankwam waar Z. E. Mgr Tacci, apostolieke nuncius te Brussel, van op het hoogaltaar den laatsten zegen gaf met de kostbare relikwie.

    Het is den 759ste keer dat de H. Bloedprocessie haren uittocht doet.”

    trefwoorden: Brugge, H. Bloed, 20ste eeuw

    21-01-2012 om 23:54 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit 't Getrouwe Maldeghem, 9 mei 1909

    “Maandag was ook een groote dag.

    De 2000 wielrijders die van ’t Heilig Bloed kwamen, staken hun hoofd binnen; er waren er van nabij Antwerpen…” [in de Velodroom van Maldegem]

    trefwoorden: Brugge, H. Bloed, 20ste eeuw

    21-01-2012 om 23:53 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit 't Getrouwe Maldeghem, 9 mei 1909

    “Uit Poperinghe.

    Plechtige kroning van 't mirakuleus beeld van O. L. V. van St Jan, te Poperinghe. –

    In de aloude en schilderachtige stad Poperinghe worden er groote feesten beleid. Op Zondag 16 Mei aanstaande, zal Z. D. H. Mgr Waffelaert, Bisschop van Brugge, in naam van Z. H. den Paus, het mirakelbeeld van O. L. V. van St Jan plechtig kronen, ’s Voormiddags om 10 uren. zal op de groote markt de Pontificale mis gezongen worden: een gemengd koor van zeven honderd stemmen zal in gregoriaanschen zang de schoone mis, "Cum Jubilo" ter eere van O. L. Vrouw uitvoeren.

    Met deze gelegenheid wordt een geschiedkundige en zinnebeeldige stoet ontworpen, die ’s namiddags om 3 uren de gewone straten van den "Ommegang" zal doortrekken. Die stoet belooft wonderschoon te zijn: 't zal eene openbare hulde zijn van de oude stad en van al het christen volk van't omliggende jegens hunne Groote Weldoenster.

    Daar zullen opkomen al de oude gilden en maatschappijen, waarvan er sommige nu nog bestaan: onder anderen de prinselijke schuttersgilden, verscheidene rederijkerskamers; het magistraat, de geestelijkheid en het volk van tijdens het groot mirakel in 1479 door de voorspraak bekomen van O. L. V. hier vereerd onder titel van Troosteres der Bedrukten. Het zinnebeeldig deel van den Stoet bevat verscheidene prachtig groepen. Bijvoorbeeld de groepen der tien Koninginnen, die der tien laatste aanroepingen der Litanie van O. L. V. verpersoonlijken. Een zingende groep van honderd dertig personen zal de “Regina Coeli" uitvoeren, gecomponeerd door den Heer A. Reyns, kapelmeester der Hoofdkerk te Brugge. Laatst zal een wonderbare triomfwagen, waarop het mirakelbeeld van O. L. Vrouw zal tronen, den Stoet sluiten

    De groote toeloop van bedevaarders die telkenjare bonnen toevlucht nemen tot de Moeder van Bermhertigheid, groeit steeds aan ter gelegenheid van den vermaarden "Donkeren Ommegang" die plaats heeft den zaterdag binst de octave van O. L. V. Bezoeking. Groote eeuwfeesten werden gevierd in 1680, 1778 en 1879 Dit laatsts feest leeft nog in menig geheugen. Maar de groote toebereidsels van nu, met zooveel ijver ontworpen, verzekeren ons dat de Kroningsplechtigheid van 16 Mei aanstaande een merk van buitengewonen luister dragen zal.”

    trefwoorden: Poperinge, Onze Lieve Vrouw, 20ste eeuw

    21-01-2012 om 23:52 geschreven door westvlaamseprocessies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 23/06-29/06 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 10/06-16/06 2013
  • 19/11-25/11 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 16/05-22/05 2011
  • 25/04-01/05 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs