De dag begon na het ontbijt met een druilerige, frisse morgen. Regenjas aan en regenjas uit en het werd maar 21 ° C.
De aanloop naar de Pyreneeen verloopt via de Béarn-streek over beboste bergruggen en door dalen waar landbouw en veeteelt bedreven wordt. Wat is er hier nog ruimte !!!
Er was heel weinig verkeer en de markering van de zeer oude dorpen was soms onduidelijk. Onze route verliep via Pimbo, Arzac, Morlanne, Arthéz-de-Béarn, Maslacq naar Navarrenx.
De rit was zwaarder dan we verwacht hadden. Wij sluiten onze 4° fietsweek af met 457 km en in totaal 1599 km en 4 rustdagen.
Na het " frans ontbijt " haalden we onze fiets op en namen afscheid van de lieve oude mensen. Ze zaten reeds klaar aan de ontbijttafel om ons " bonne route " toe te wensen en uit te wuiven.
Onze route begon op de drukkere D 931 met vrachtwagens in de dichte mist en ons fluovestje en fietslichten boden geen oplossing. Na 3 km hielden we het voor bekeken wegens té gevaarlijk.
Via de kleinere wegen , welke soms samenliepen met de Gr - paden kwamen we na 9 km aan in Nogaro. Kleine weggetjes, even zoeken en navragen, maar de mensen zijn zo vriendelijk dat ze zelfs voorstelden of we graag even uitrustten. Nu de weg af en toe samenging met de Gr. , kwamen we ook geregeld voetgangers tegen ,elk met zijn of haar verhaal..... De vermoeidheid was heel dikwijls van hun gezicht af te lezen . En toch .......
In de weiden, waar we voorbij fietsten, geen koeien maar zaten ontzettend grote groepen ganzen of eenden in de zon te luieren. En, wanneer de rust verstoord werd begon een geweldig gekwetter. Zoiets maken we niet vaak mee. Een foto waard !
Na 39 km aangekomen in een klein stadje Aire-sur-l'Adour, aten we een lekker pakje frieten met mayonaise aan een frietkraam. En of het ons smaakte !! Vanaf hier zijn we in het departement Landes. Daarna verder richting Géaune langs kleinere wegen om Miramont-Sensac, 5 km voor Pimbo, in de late namiddag te bereiken. Onze voorziene overnachtingsplaats Pimbo was "complet ".
De regen en strakke wind van gisteren hadden plaats gemaakt voor dikke mist in de voormiddag.
Na 21 km lastig fietsen kwamen we in Condom toe. Het kostte veel inspanning omdat de hellingen elkaar vlug opvolgden en de afdalingen geen recuperatie gaven. Een pauze in Condom, maar het was er druk en markt. ( Leen en familie onze beste groeten ! ) .
4 km verder bezochten we het stadje Larressingle ( 13 ° E. ) gekend om zijn goed bewaard gebleven stadsmuren. Middagmaal in Montréal - du- Gers, een van de oudste bastides van Gascogne.
Tegenwoordig wordt de Gers met Auch als hoofdstad als de opvolger van het historische Gascogne beschouwd.
Op de vruchtbare grond van Gascogne worden granen, druiven ( voor Armagnac, Floc de Gascogne ) zonnebloemen, mais en meloenen verbouwd. Geen runderen , maar ganzen en eenden ( foie gras ) .
Door weidse wijngaardhellingen bereikten we via Eauze dan Manciet met slechts 1 hotel.
Onze fiets mochten we stallen in de garage van twee flinke oude mensen van 93 en 92 jaar. Het koppel deed zijn levensverhaal, want de man had tijdens de oorlog in Bastogne gevochten.
Even een onoplettendheid gisterenmorgen bij het inpakken en .... kleding, welke op het terras droogde na het wassen, werd ingepakt, maar 4 fietstruitjes, welke nog te drogen hingen op een kapstok in de kast, waren we vergeten. Gelukkig een oplossing gevonden, zodat het hotelpersoneel van Cahors dit zal opsturen naar ons thuisadres.
In Moissac waren we 's namiddags vroeg toegekomen en dachten we een rustig hotelletje gevonden te hebben. Maar... vlak achter de hoteltuin lag een drukke spoorweglijn, zodat het leek of de trein onze kamer binnenreed ! Geen van ons beiden heeft hierdoor minder goed geslapen.
Vanaf ons vertrek om 8.30 u fietsten we 15 km langs het zijkanaal van de Garonne. Wanneer we de Garonne overgestoken zijn, hebben we de laatste uitlopers van het Massif Central achter ons gelaten. Vele voetgangers stapten hier en we ontmoetten een koppel Walen uit Stavelot, welke dit jaar 10 dagetappes zullen afleggen tussen Moissac en de Pyreneeen ( +- 320 km )
We hielden een koffiepauze in Auvillar, een bastidedorp, dat uitkijkt op het dal van de Garonne. Na 28 km kwamen we in het departement Gers, een stukje ongerepte natuur met oude stadjes als St.Antoine, Flamarens en Miradoux, de oudste bastide van de Gers ( 1253 ) .
Een fris windje en enkele regendruppels bij het ontwaken. Volgens de weersvoorspellingen zou het kwik deze week rond 30 ° C. blijven. Misschien de airco even uit .....
We brengen nog even een bezoek aan het oude stadsgedeelte van Cahors ( we hadden er meer van verwacht ) via de Pont Valentré, brug over de Lot, gebouwd in 1308 met zijn 8 bogen en 3 torens. Maar...Cahors draagt vooral zijn gastronomie hoog in het vaandel met zijn wijn, foie gras en de vermaarde truffels.
We nemen bij het begin van de route reeds de iets drukkere D 653, om enkele nijdige klimmetjes te vermijden. We zien de wijngaarden hierdoor niet, maar het is een tijdje geleden dat we zoooo goed konden doorbollen.
We zijn in de Quercy Blanc, genoemd naar het heuvelachtige kalksteenplateau en zien uitgestrekte zonnebloemvelden. We bereiken het departement Tarn et Garonne na 35 km en via Moncuq en Lauzerte komen we kort na de middag in Moissac.
Het tympaan en kruisgang van de kloosterkerk van Moissac behoren tot het mooste wat de romaanse beeldhouwkunst heeft voortgebracht.
We verlaten al vlug het gezellige stadje Figeac met tal van oude herenhuizen in gotische stijl gebouwd.
Klimmen eerst 9 km om verder na 25 km in Carjac, centrum van de saffraanteelt in Frankrijk, aan te komen. Meer en meer komt een zuiderse sfeer tot uiting door cypressen, palmbomen en marktpleintjes met platanen.
Op weg naar Cahors snijdt de Lot door de kalksteenplateaus " causses " genoemd. We rijden op een rustige weg met rechts deze metershoge goudgele of roze rotsen en links zeer diep de Lot met sprookjesdorpen.
St.Cirq-Lapopie, terecht een van de mooiste dorpen van Frankrijk, was een bezoek waard.
Een zonnige zuiderse zondag op weg naar Compostela en we zijn nu halfweg !
Bezorgde mede-hotelgasten wensten ons " bon courage et soyez prudent " . We verlieten Conques met een afdaling naar de oude romaanse brug en opteerden voor de rustige weg. Dit betekende wel een scherpe klim van 6 km naar Noailhac met af en toe even te voet. Boven gekomen op 640 m bij het Croix du Pargadoux, was een orientatietafel, die ons reeds de richting van de Pyreneeen aanwees.
Het landschap met weiden en boomgaarden bleef indrukwekkend en .... wat een stiltegebied ! Vele bloemen langs de weg brachten ons na 28 km tot het departement Lot.
Zoals de fransen zeggen " la route vallonée " , moesten we vandaag terug een tandje bijzetten . Bij het binnenrijden van de stad, mooi gelegen aan de rivier le Célé, verschenen de borden Figeac - gastronomie - foie gras -
Vroeg uit de veren en na een kort bezoek aan het kleine, gezellige dorp Aubrac ( het leek één grote grijze herenhoeve ) vertrokken we . Twee jongemannen per fiets vertrokken samen met ons.
Net buiten het dorpje daalden we af en verscheen een onmetelijk panorama van 360° . Ongelooflijk ! Zoiets hadden we nog nooit vanaf de fiets gezien. We zouden vandaag Conques ( h = 271 m ) willen bereiken, gezien het parcours 50 km dalen en 25 stijgen was , maar met een temperatuur van 38 ° C. Via Espalion reden we over de Lot, verder naar Estaing en volgden de vallei en gorges van de Dourdou tot vlak voor Conques. Een heel steile laatste kilometer hebben we te voet afgelegd.
De abdijkerk, klooster en het dorp zijn schilderachtig gelegen en maken een onvergetelijke indruk.
's Morgens vroeg stonden er reeds groepjes pelgrims, beladen met zware rugzakken, klaar om hun tocht aan te vatten. Vanaf Le Puy is het duidelijk dat we de Compostela - route volgen, zowel aan het aantal pelgrims te voet als aan de vele aanduidingen onderweg.
Na 12 kilometer wees onze kilometerteller 1000 km aan. We waren gelukkig om gezond en wel al dit moois samen te beleven. Daar zullen onze supporters wel voor iets tussen zitten ! !!
We zullen vandaag 3 departementen aandoen, nl. vertrek Haute-Loire, Lozère na 23 km en Aveyron na 71 km en steeds het bergland van de Margeride doorkruisend.
We bereikten Aumont-Aubrac om 13 u en na ons middagmaal vonden we het té vroeg om volgens ons schema hier te verblijven. We klommen via Labros, Malbouzon naar Nasbinals ( h = 1180 m ) , een winterskicentrum. Onderweg brak een onweer los en zochten we even beschutting in een bar.
Aangekomen om 17 u in Nasbinals ( doornat ) bleken alle hotels, gites en chambres d' hotes volzet te zijn volgens het VVV ( onweer ! ) We kregen de raad 9 km verder te rijden naar Aubrac en een kamer ( de laatste ) te reserveren. We moesten dan nog wel de col d' Aubrac ( h = 1340 m ) overwinnen en kwamen om 19.15 u kletsnat en moe toe.
Om 7.30 uur zaten we fris en uitgerust op de fiets, maar het zou niet lang duren, want we zagen al gauw de stad Le Puy in de diepte verdwijnen. Twee keer klimmen vandaag van 625 m tot 1050 m met daartussen de gorges van de Allier met de bergen van de Gévaudan aan beide kanten. Prachtige foto's !!
Steeds rijdend door het departement van de Haute Loire, maar volgens ons de " TRES Haute Loire ", kwamen we in het middeleeuwse stadje Saugues aan.
We zijn blij dat we het gehaald hebben vandaag en zijn sinds vrijdag 14 augustus één dag voor op ons schema.
Door een pijnboombos klommen we 16 km naar Allègre, een dorpje dat als " geplakt " leek tegen de vulkanische bergwand. Het landschap is hier tamelijk woest en vulkanisch. De bevolking van de dorpjes leeft van geiten- en schapenteelt.
In Allègre was het jaarlijkse dorpsfeest met de omloop van het zwarte schapenras " la Neira ". De omloop van 6,5 km met herder en schapenkudde geleid door border collies, doorkruiste het dorp en de dorpelingen volgden. Mooie belevenis ! Op de streekproduktenmarkt werden we meermaals aangesproken en " bonne continuation " en " bon courage " toegewenst.
Na 29 km bereikten we St.Paulien en Polignac met middeleeuwse burcht na 39 km. Hier ontmoetten we de eerste pelgrim per fiets op weg naar Compostela. Een jongeman uit de Elzas, de rugzak en wandelstok op de fiets gebonden, want hij doet ook een stuk van de weg te voet en geeft zijn fiets op transport.
We daalden af naar de stad Le Puy en zagen reeds het enorme standbeeld van de Notre -Dame- de France , gebouwd op een vulkanische heuvel. In de namiddag bezochten we de Cathédrale Notre Dame - du - Puy met duidelijke oosterse invloed en eveneens op een vulkanische top gebouwd. Vanaf de trappen konden we de ganse stad overschouwen.
Om 17 u hadden we de gelegenheid om een prachtig orgelconcert in de Cathédrale bij te wonen. Een zéér warme dag met 34 ° C vandaag.
Frisse lucht, groene weiden met schapen, bruine of witte koeien, een grasgroen landschap, bloemen en prachtig weer. De natuur op haar best ! We zijn hier in de Haute Loire en het midden van de Auvergne.
De eerste 21 km naar het stadje Arlanc ( 600 m ) gingen vlot. Nadien was het 16 km klimwerk naar het op 1090 m gelegen La Chaise Dieu. En inderdaad, een mooie bosweg met slechts enkele auto's , enkele renners recht op de pedalen en een lange - afstandsfietser uit Groningen, die zijn verhaal deed en op weg was sinds 1/8 voor de tour van de 100 cols in Frankrijk. Hij deed nu de col du Procureur, gelegen op onze weg.
Aangekomen om 13.15 u, vonden we een zeer gezellig hotelletje, recht over de abdij. De middeleeuwse abdijkerk is vooral bekend om de beroemde fresco " La danse macabre " en de vele wandtapijten uit Arras en het prachtige 17° E. kerkorgel.
La Chaise Dieu is toeristisch, maar bijzonder fraai gelegen en gezellig om te vertoeven. 's Avonds, wanneer de dagjesmensen vertrokken zijn, wordt het er muisstil en vredig.
Tegen de zin van de hotelierster ( veel te vroeg ) namen we het ontbijt om 7 u, want we zouden vertrekken om 7.30 u omdat er een zware route op het programma stond en het 31 ° c. zou worden.
We klommen 16 km van St. Just ( h = 655 ) naar Noirétable ( 715 m ) . Hier konden we in een superette onze blog bijwerken.
Via Vérines ( 828 m) klimmen we naar het hoogste punt La Chambonie ( 1147 m ) met in de buurt het skistation Chalmazel. Op een bepaald moment zegden we: " is er nu iets met de fiets -- we trappen en gaan haast niet vooruit, is dit nu vals plat ????" Neenee, geen defect, maar een zwaar parcours ! We legden ons even languit op ons matje in het gras en het deed deugd.
Daarna begon de afdaling tot het dorpje, waar een bewoner zijn sla spoelde in de openbare wasplaats. Hij vertelde ons over de streek.
Verder afdalen tot Ambert ( 550 m ). Even voor het centrum bemerkte José een fietswinkel. Hier konden we onze voorraad energiepoeder en repen terug aanvullen. Ook de druk van de banden en de remmen werden gecontroleerd. En hij, zelf mountainbiker, gaf ons een gouden raad voor de volgende dag: " je bent best niet te rijden langs de drukke hoofdweg D 906, maar langs de bosweg D 907 met als voordelen: minder verkeer, schaduw van de pijnbomen, iets minder steil, doch 3 km langer. Vriendelijke man !
Om 18 u hadden we een kamer gevonden, na 2 keer te horen ; " hotel complet ". Vandaag was onze zwaarste dag tot nu toe.
We sluiten onze 2° week van de tocht af met 438 km en hebben in totaal 865 km afgelegd .
Vandaag beginnen we aan het serieuze klimwerk. We vertrekken op een hoogte in Lapalisse van 295 m en klimmen via Le Mayet - de - Montagne naar 567 m, verder naar St. Priest - la - Prugne ( 776 m ).
We zien de eerste stations van de ski de fond en dit bij een temperatuur van 31 ° c.
Onze verblijfplaats, een levendig stadje met winkeltjes en terrasjes, ligt op 655 m.
Ons daggemiddelde daalt drastisch met al dat klimwerk, maar we zoe....ven naar beneden aan 30 tot 40 km per uur ( renners onder jullie niet lachen, hé ). We blijven wel voorzichtig en met beide wielen op de grond !
Een dikke nevel hing over de weiden, toen we op onze fiets stapten en de fluojasjes deden hun dienst. Een rit van weinig betekenis qua landschap en na 20 km reden we over de brug om de brede Loire over te steken. Iets verder een bord " Region Auvergne ".
Een nieuw hoofdstuk in onze fietstocht !
Reeds heel wat lange-afstandsfietsers ontmoet, doch geen enkele richting Santiago !
Na 43 km zijn we in Dompierre-sur-Besbre en het Massif Central en nemen we middagpauze. In de namiddag wordt het zeer warm en klimmen we gestadig naar Lapalisse.
Gisteravond was er een stemmige pelgrimsdienst in de basiliek, opgeluisterd door een 4-stemmig koor van de "frères et soeurs de Jerusalem". Vooral de pelgrims, welke morgen hun tocht aanvatten vanuit Vezelay, werden hierbij betrokken.
Bij ons vertrek ontmoetten we 2 Nederlandse dames, die hun voettocht begonnen in Vezelay om gedurende 1 maand te stappen.
De eerste 30 km tot Corbigny was terug een opeenvolging van klimmen en afdalen. 3 km na Corbigny reed ons een renner voor om het jaagpad van het " Canal du Nivernois" terug te vinden, gezien dit hier niet zo gemakkelijk was. Toch vriendelijk van die man!
We konden het jaagpad 67 km volgen tot Cercy la Tour, maar we deden wel enige kilometers meer dan langs de grotere wegen, doch we opteerden hiervoor omdat het landschappelijk niet te evenaren is en uitzonderlijk mooi en afwisselend. Vele sluizen en nabij Port-Brulé zijn er 16 sluizen op korte afstand van elkaar door het niveauverschil en verder nog 3 tunnels. En....zovele plezierboten ! Ook voor ons was het een plezier van dit alles al fietsend te genieten !