De voorstelling gaat over een kubus en een groep bollen die elkaar ontmoeten;. Ze merken door de ontmoeting hoe verschillend ze zijn. ze willen bij elkaar komen, maar dat gaat niet zomaar. De kubus kan niet binnen in het huis van bollen want de deur is rond.
De poppenspeler en de zangeres laten de figuren dansen: in, op en rond elkaar. Een visueel spel van aantrekken en weer afwijzen, een lust voor het oog... en voor het oor! De artiesten begeleiden de bewegingen van de objecten met stem, keelklanken, a capella zang en vreemde woorden op het ritme van de guitalele, het kleine broertje van de gitaar.
Het is een bijzondere voorstelling met poppen, livemuziek en zang.
Dansvoorstelling Kopergietery: 't Is mijn smaak niet.
Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het is een voorstelling van voorwerpen die tot leven komen. Het is een kinderen een voorstelling die hen zeker gaat aanspreken.
(c)Julie Tavernier-Isabel Devos
Beschrijving van de voorstelling:
Op het einde van de straat staat een huis. Het is een vreemd huis, het liefst lopen we er met een grote boog omheen. Wie goed luistert hoort het geratel van machines en het gekakel van kippen. Het zijn vast heel vreemde mensen die daar huizen. Zullen we toch eens door het sleutelgat kijken?
In het woordeloze t is mijn smaak niet maak je kennis met drie bijzondere personages, die in een landschap van koelkasten hun eigen universum bouwen.
Een heerlijk merkwaardige voorstelling over de angst voor het onbekende...
Deze voorstelling is geschikt voor kinderen van de eerste kleuterklas, voor 3jarige kleuters
Beschrijving van de voorstelling:
Met schorten aan alsof ze pas van het veld komen, plukken drie vrouwen appels uit de lucht. Niet zomaar plukken, ze draaien en trekken lichtjes tot het lint breekt. Deze vrouwen weten hoe ze een appel voor zich kunnen winnen. Niet door te gooien of er achteloos mee om te gaan, maar door hem vast te nemen alsof je de enige appel in de wereld te pakken hebt. Om er dan een ruk aan te geven en hem bij de rest in het krat te leggen.
En zo rolt de voorstelling verder: de appels gaan van hand tot hand, ze vallen bijna maar toch net niet en ze belanden op de toetsen van de piano hard genoeg om muziek voort te brengen, zacht genoeg om Pommeliere tot een builenloze voorstelling te maken. Na tien minuten heb je de indruk dat ze van goud zijn, die dingen. Het pleit dan ook in het voordeel van de peuterlijke onbevangenheid dat de kleinsten wegduiken wanneer een appel hun richting uitrolt.
Erg uitdagend of uitzonderlijk fris is de bewegingstaal nochtans niet. De twee danseressen Dafne Maes en Anne Marie Honggokoesoemo houden het onder leiding van de choreografe Goele van Dijck bij een voorzichtige, speelse jeugddansvoorstelling. Huppelen, hurken, reiken en rollen dus. En toch verveelt Pommeliere geen minuut. Filip Bral componeerde de muziek en de pianiste Ilse Stroobant houdt het tempo op de scène strak in de hand. Drie kwartier lang precies een pamper vol leggen de drie met hun dans en muziek voldoende variatie en spelplezier aan de dag om zelfs de chipseters op de laatste rij aandachtig te houden.
Eigen ervaring van de voorstelling
Tijdens mijn twee weken stage ben ik samen met de kleuters van de 1ste kleuterklas van de Reinpad school - Genk deze voorstelling gaan bekijken. Toen we de zaal binnen kwamen stonden al drie dames klaar op het kunst gras en deze dames begroeten alle kinderen. De voorstelling startte pas als al de kleuters flink zaten op de bankjes. Al de kleuters uit de verschillende 1ste kleuterklassen waren muisstil en bekeken heel aandachtig de voorstelling. Er waren zelfs kleuters die meededen en voor de dames aanwezen waar nog appels waren. Ik vond dit een zeer geslaagde voorstelling. Op het einde van de voorstelling moesten wij als leerkrachten appeltjes schillen en zo konden de kleuters nog allemaal samen lekkere appeltjes smullen. Dit vonden de kleuters natuurlijk een geweldig.
Beschrijving van de les 'werken met klein materiaal
Aan het begin van de les moesten we opzoek gaan naar materialen. We hadden plastieken bekertjes, kranten, grote ballen, lege dozen, enzo voort... Eerst moesten we de verschillende materialen ontdekken. Het was de bedoeling dat we er achter kwamen welke mogelijkheden deze materialen ons konden bieden. bijvoorbeeld: een handdoek kan je opplooien, omhoog gooien, kan je op gaan liggen, kan je de vloer mee poetsen,...
Nadien moesten we in groepjes gaan samen zitten en moesten we onze ideeën aan elkaar vertellen. Tijdens het groepsmoment moesten we kort toelichten welke mogelijkheden de verschillende materialen ons biedt, daarna moesten één persoon iets voordoen met zijn/haar voorwerp en moesten we dit nadoen. Nadien moesten we drie voorwerpen kiezen waarmee we verder wilden werken tijdens de les.
We moesten aan elk van de drie voorwerpen die we als groep gekozen hadden een naam verzinnen. Nadien was de bedoeling dat we een les gingen opstellen met deze drie voorwerpen waarbij we rekening moesten houden met het bewegingskader. In één van de hoofdopdrachten of subopdrachten moeten we één van de drie materialen gebruiken. In het totaal hadden we drie hoofdopdrachten in de kern met telkens twee supopdracht. In elke hoofdopdracht maakte we gebruik van één van de drie materialen.
Beschrijving van de les 'zo krachtig als een rots'
Tijdens deze les hebben we gewerkt rond één van de vier bouwstenen van beweging 'Kracht'. We moesten met ons heel lichaam krachtige bewegingen maken. In het begin verliep deze opdracht heel stroef omdat dit voor iedereen ongemakkelijk was. Maar door aanmoediging van onze lector ging het voor iedereen beter. We moesten oefenen en experimenteren met houdingen eerst individueel en nadien per twee.
de eerste opdracht was dat we allerlei houdingen moesten zoeken om er samen één geheel van te vormen. Dit verliep niet altijd zo goed en het was ook niet altijd gemakkelijk omdat je bang was om de andere persoon pijn te doen. Maar door in elkaar te geloven en elkaar te vertrouwen lukte deze opdracht wel. Nadat deze opdracht vlot liep werd de tweede opdracht aan ons meegedeeld. We mochten niet spreken met elkaar maar we moesten elkaar proberen aan te voelen. Het was de bedoeling dat we elkaar met één lichaamsdeel aanraakte zonder onze lichamen los te maken van elkaar. In het begin van deze opdracht zorgde dit voor lach momenten dit kwam meestal omdat de opdracht niet zo goed lukte. Toen we deze opdracht een tweede keer deden lukte het al veel beter omdat je elkaar beter aanvoelt en omdat je allebei geconcentreerd bleef.
Als laatste oefening moesten we drie posities bedenken die voor ons het leukste of het grappigste waren. hiervan werden foto's van gemaakt.
Cultuureducatie laat mensen kennismaken met kunst en
cultuuruitingen en verdiept het inzicht hierin. Cultuureducatie kan je
omschrijven als alle vormen van educatie waarbij cultuur als doel of als middel
wordt ingezet. In de praktijk wordt cultuureducatie als verzamelbegrip gezien
voor kunsteducatie, erfgoededucatie en media- educatie.
2.Canon Cultuurcel.
Waarom
raadplegen we deze website en wat heeft de website te bieden?
Via deze website kunnen leerkrachten en educatoren culturele
agenda raadplegen voor culturele evenementen en studiedagen die regio, rubriek
en datum gericht zijn.
Daarnaast biedt deze website ruimte voor initiatieven voor andere
kunst en cultuureducatieve organisaties.
Wie
onderhoudt de website?
De ministerie van de Vlaamse Gemeenschap waaronder specifiek het
Agentschap van Onderwijscommunicatie
Vind je de
website goed te hanteren?
Deze website is goed hanteerbaar als je specifiek weet waar je
naar opzoek bent.
Sommige rubrieken worden niet duidelijk aangegeven en hierdoor
moet je de verschillende rubrieken doorlopen wat zorgt voor verwarring.
Hebben ze
link naar andere cultuurcentrums
Je moet eerst onder de rubriek inspireert kijken dan ziet je
praktijkvoorbeelden, cultuurpartners, cultuurschakels en IngeBeeld. Je moet op
het balkje cultuurpartners drukken en hieronder vind je de verschillende
regionale cultuurcentrums terug.
Meerwaarde:
Het is een handig zoekmachine als je opzoek gaat naar specifiek
gerichte evenementen en regionale cultuurcentrums.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!