Inhoud blog
  • dansfiche 5
  • dansfiche 3
  • dansfiche 2
  • dansfiche 1
  • Korte reflectie
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Alles is muzische

    26-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuur in de spiegel

    Website: cultuurindespiegel.nl

    1.   Waarom zou je deze website moeten bekijken?

    Als je interesse hebt in ‘hoe je cultuureducatie in de klas wil brengen’, bekeken door een andere (onderzoeks-)bril. En ook als je interesse hebt in het onderzoek want het is volledig up to date.

     

    2.   Wie onderhoudt de site?

    Barend van Heusden is de hoofdonderzoeker. Hij is prof aan de universiteit van Groningen. Hij voert dit onderzoek samen met een uitgebreid team; mensen uit SLO, projectcoördinatoren en communicatoren.

     

    3.   Wat biedt de site?

    De site biedt een onderzoek naar cultuur. Het gaat meer om ‘waarom’ je de lessen wilt geven, welke relaties en overeenkomsten er zijn met andere vakken,… Het is niet specifiek gericht naar organisatie, hoe de lessen eruit zien,…

    Ze werken ook samen met pilootscholen, dit zijn scholen die het project, de onderzoeken uit testen. Je vindt dus ook een grote lijst van scholen op de website.

     

    4.   Vind je de website goed te hanteren?

    Als je weet waar de informatie op de website over gaat, is hij wel goed te hanteren.

     

    5.   Zijn er nog andere links op de website?

    Ja, er is een link naar ‘canon cultuurcel’  en eventueel sites waar de artikelen opstaan van de interviews die afgenomen zijn. Deze kan je terugvinden in de bibliotheek op de site.

     

    6.   Heeft het een educatieve meerwaarde?

    Dit onderzoek is nog niet volledig afgerond. Er is dus nog geen sprake van een eindproduct.  Eind 2013 zouden er verdere onderzoeksresultaten gepubliceerd worden.

    26-04-2013 om 00:00 geschreven door Veronique  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cultuureducatie/cultuurkuur

    Cultuureducatie is opgesplitst in twee woorden; cultuur en educatie. Cultuur is een verzamelterm die betrekking heeft op de attitudes, visies, percepties, normen en waarden van (groepen) mensen. Educatie daarentegen heeft verschillende termen, zoals: opvoeding, vorming, onderwijs. Maar wat betekenen deze twee losstaande woorden in zijn geheel?

    Cultuureducatie omvat alle vormen van activiteiten waarbij cultuur als doel of als middel wordt ingezet. Hierbij richt men zich op het leren over cultuur, door cultuur en met cultuur. De educatie laat mensen kennismaken met kunst- en cultuuruitingen.

     

    Al een hele tijd wordt er gesproken over het begrip ‘kunsteducatie’. De kunst werd hierbij centraal geplaatst. De laatste jaren spreekt men over ‘kunst- en cultuureducatie’ of kortweg over ‘cultuureducatie’. De notie van cultuureducatie geeft aan dat het niet enkel om kunst gaat, maar dat er ook ruimere doelstellingen in het spel zijn. De deelgebieden van cultuureducatie zijn:

    - Kunsteducatie

    Via kunsteducatie doen wij kennis van kunst op en worden wij bewust van onze eigen kunstzinnige talenten. Dit doen wij door zelf aan de slag te gaan met kunst, door te bekijken en te ervaren. Kunsteducatie richt zich op zowel traditionele als moderne kunstvormen.

     

    Traditionele kunstvormen

    Moderne kunstvormen

    - muziek

    - dans

    - theater

    - beeldende kunst

    - architectuur

    - film

    - fotografie

    -literatuur

     

    - popmuziek

    - gaming

    - creatieve nieuwe media

    - mode

    - design

    In het onderwijs kan men gebruik maken van drie verschillende leervormen:

    Ø  Actief/activeren: zelf deelnemen aan een kunstdiscipline zoals bijvoorbeeld: dans

    Ø  Reflectief/reflecteren: nadenken over, lezen, praten en uitwisselen van gedacht met elkaar omtrent het begrip ‘kunst’

    Ø  Receptief: Kijken en luisteren naar voorstellingen, concerten, tentoonstellingen.

     

    -erfgoededucatie

    Erfgoed is alles wat we hebben overgeërfd van vorige generaties en wat we al doende zelf aanmaken voor volgende generaties. Dit zowel in materiële(Monumenten, archeologische vondsten of archieven) als immateriële(Tradities, verhalen, rituelen en gebruiken) zin, zij het ongeacht waarde of emotionele betekenis. Aan cultureel erfgoed daarentegen hechten we als groep, als gemeenschap wel een belangrijke waarde. We omschrijven cultureel erfgoed als: Datgene wat groepen mensen op een bepaald moment en op een bepaalde plaats waardevol vonden om te bewaren en te beschermen. En vandaag de dag respectvol integreren in een samenleving om aan volgende generaties door te geven.

     

    - Media-educatie:

    Deze educatie leert mensen omgaan met diverse media om communicatie tussen mensen mogelijk te maken. Het gaat om dragers van informatie. Onder diverse media verstaan we de klassieke media (kranten, radio, tv) als de nieuwe media (internet).

     

    - literatuureducatie

    Literatuureducatie is gericht op literaire competentie. Daarvan is sprake als iemand de weg weet in het brede aanbod van boeken, kennis heeft van kenmerken van literaire teksten en een beargumenteerd oordeel kan geven.

     

    - Cultuurzelfbewustzijn

    Is de manier waarop mensen over hun eigen cultuur en leven reflecteren.

     


     

    De website: www.cultuurkuur.be  promoten

    De website duidt vooral de samenwerkingsverbanden aan, die over het thema cultuur gaan. Zo somt de website een aantal van deze netwerken op, zoals: partners, schakels en scholen. Deze website verwijst voornamelijk naar andere organisaties of initiatieven. Bij alle netwerken en organisaties worden veel praktijkvoorbeelden aangeboden die vooral dienen om inspiratie uit te halen.

    Als iemand dus praktisch wilt werken rond cultuureducatie dan raden wij zeker deze site aan, vanwege de vele voorbeelden en samenwerkingsverbanden. Het is zelfs zo dat als een school of leerkracht wilt kijken naar welke cultuurpartners er zijn in de regio, dan kan deze persoon zijn regio ingeven in een zoekmachine op de site.  Daarna zoekt de zoekmachine welke culturele organisaties er zijn in de directe schoolomgeving van die persoon.

    Onderhoud van de website

    De website wordt onderhouden door CANON, de cultuurcel van het Vlaams ministerie van onderwijs.

    Aanbod van de website

    Als je enkel en alleen op zoek bent naar een definitie omtrent cultuureducatie, dan raden wij je deze website niet aan. Op deze website vind je wel veel voorbeelden omtrent een goede invulling van het begrip cultuureducatie in de praktijk.  Deze website geeft een overzicht van verschillende culturele partners,  publicaties omtrent cultuureducatie en praktijkvoorbeelden van scholen of culture netwerken die werken rond cultuureducatie. Je krijgt hier ook een overzicht van welke samenwerkingsverbanden er aanwezig zijn in de verschillende regio’s,

    Hanteerbaarheid

    De website heeft een duidelijke en overzichtelijke lay-out dit zorgt ervoor dat de site makkelijk en simpel te hanteren is.

    Alle hoofdzaken worden onderverdeeld in tabbladen, de bijzaken worden aan de hand van foto’s en bijhorende uitleg op de startpagina weergegeven. Van elke hoofdzaak wordt een korte maar krachtige inhoud weergegeven. En worden alle instanties, praktische voorbeelden, publicaties, … opgesomd in overzichtelijke lijstopsommingen.

    Linken

    De website verwijst naar een aantal andere websites die praktische informatie geven over cultuureducatie en de mogelijke subsidies voor culturele projecten die je wil opstarten.

    Deze sites zijn:

    -          http://dynamo3.canoncultuurcel.be/

    -          http://projectloket.canoncultuurcel.be/index.php?a=item/find/2

    -          http://www.dagvandecultuureducatie.be/

    -          www.cultuurindespiegel.be

    22-04-2013 om 00:00 geschreven door Veronique  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 07/01-13/01 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs