Vorig jaar in maart (zie blogbericht van 11/03/2007) publiceerde ik voor de eerste maal een rapport over de werklust van de Vlaamse parlementsleden uit onze regio. De reacties en commentaren gingen van erg lovend tot verontwaardigd, ja zelfs bits. Omdat ik van oordeel blijf dat de Leuvense kiezers recht hebben op objectieve informatie over de activiteitsgraad van hun 'verkozenen des volks', heb ik opnieuw een stand van zaken opgemaakt. Met nog enkele maanden van parlementaire bedrijvigheid te gaan voor de Vlaamse verkiezingen, komt de eindmeet immers in zicht (het Vlaams Parlement is nog open van eind september 2008 tot midden april 2009, op zondag 7 juni 2009 vinden de Vlaamse verkiezingen plaats).
RAPPORT
XML:NAMESPACE PREFIX = O />
De Leuvense Vlaams parlementsleden doorgelicht:
wie werkt en wie luiert?
De legislatuur van deze Vlaamse Regering is ondertussen vier (van de vijf) jaar ver, de eindmeet komt in zicht. In dit rapport wordt onderzocht hoe het staat met de werklust van de Vlaamse parlementsleden uit het arrondissement Leuven.
Het gaat om de volgende 9 politici (allemaal mannen!):
Voor Open VLD:
Herman Schueremans uit Keerbergen
Bob Verstraete uit Aarschot (in opvolging van Patricia Ceyssens die in oktober 2007 ter vervanging van Fientje Moerman Vlaams minister werd)
Voor N-VA:
Piet De Bruyn uit Rotselaar (in opvolging van Trees Merckx-Van Goey die eind december 2007 rechter in het Grondwettelijk Hof werd)
Voor CD&V: Jan Laurys uit Diest
Voor de Vlaams-Progressieven:
Jos Bex uit Herent
Voor Sp.a: Flor Koninckx uit Diest
Marcel Logist uit Tienen
Voor het Vlaams Belang:
Wim Van Dijck uit Tienen
Felix Strackx uit Tremelo
Om discussies te vermijden, leg ik even de gehanteerde onderzoeksmethodologie uit.
Via de webstek van het Vlaams Parlement (www.vlaamsparlement.be), zocht ik naar de officiële statistieken van het aantal genomen initiatieven per parlementslid. Vervolgens gaf ik een gewicht aan elke soort van parlementair initiatief. Het is namelijk zo dat niet elk initiatief evenveel werk vergt, wel integendeel. Zo is het bijvoorbeeld veel werkintensiever om een voorstel van decreet op te stellen dan een schriftelijk vraagje.
Dit is de score die ik gaf aan:
PARLEMENTAIRE VRAGEN AAN DE REGERING:
- Een Interpellatie telt voor 2 punten;
- Een Actuele Vraag in de plenaire vergadering telt voor 1,5 punt;
- Een Vraag om Uitleg in een commissie telt voor 1 punt;
- Een Schriftelijke Vraag telt voor een half punt;
VOORSTELLEN VAN DECREET, RESOLUTIES EN MOTIES:
- Een Voorstel van Decreet telt voor 4 punten, maar ENKEL op voorwaarde dat het betrokken parlementslid de hoofdindien(st)er is, anders telt het maar voor een half punt.
- Een Voorstel van Resolutie telt voor 2,5 punten, maar ENKEL op voorwaarde dat het betrokken parlementslid de hoofdindien(st)er is, anders telt het maar voor een half punt.
- De Met Redenen Omklede Moties en de Actualiteitsmoties tellen voor 2 punten, maar ENKEL op voorwaarde dat het betrokken parlementslid de hoofdindien(st)er is, anders telt het maar voor een half punt.
En dan nu de rangschikking:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
1) Jan Laurys (CD&V): 107 punten behaald (met 112 initiatieven)
2) Felix Strackx (VB): 89 punten behaald (met 85 initiatieven)
3) Wim Van Dijck (VB): 69 punten behaald (met 77 initiatieven)
4) Herman Schueremans (Open VLD): 54 punten behaald (met 87 initiatieven)
5) Jos Bex (Vl-Pro.): 50,5 punten behaald (met 56 initiatieven)
6) Flor Koninckx (Sp.a): 36,5 punten behaald (met 41 initiatieven)
[7) Piet De Bruyn (N-VA): 22,5 punten (met 42 initiatieven)]*
8) Marcel Logist (Sp.a): 8,5 punten behaald (met 12 initiatieven)
[9) Bob Verstraete (Open VLD): 3,5 punten behaald (met 6 initiatieven)]*
* !!! LET OP: Zowel Piet De Bruyn (eedaflegging op 20 december 2007) als Bob Verstraete (eedaflegging op 17 oktober 2007) zijn nog maar enkele maanden Vlaams parlementslid, de anderen zijn al sinds juli 2004 Vlaams Parlementslid.
Conclusies:
- Jan Laurys is na 4 jaar het meest actieve Vlaams Parlementslid uit het arrondissement Leuven. Als burgervader van Diest is Jan een van de weinige voorbeelden dat de zo verguisde 'cumul' (= het hebben van meerdere politieke mandaten tegelijkertijd) NIET per se nefast hoeft te zijn. Proficiat Jan!
- Marcel Logist blijft een luierik, althans in het Vlaams Parlement. Hem een backbencher noemen, doet hem zelfs nog te veel eer aan. Iemand die op 4 jaar tijd niet meer dan 8,5 punten (met slechts 12 initiatieven) haalt, is het niet waard om parlementslid te zijn. Spijtig genoeg lopen er zo net iets te veel rond in het Vlaams Parlement...
- De Sp.a/Vl-Pro-fractie wint net als vorig jaar, de erg bedenkelijke prijs van de meest luie fractie, de VB-fractie is het meest actief.
- De Leuvense BVs (Flor Koninckx en Herman Schueremans) die aangetrokken werden voor hun stemmenpotentieel, bakken er op de werkvloer niet veel van, al moeten we toegeven dat ze het laatste jaar toch in gang geschoten zijn.
- N-VA-rookie Piet De Bruyn scoort erg sterk gelet op het feit dat hij nog maar 8 maanden Vlaams Parlementslid is. Als gewezen partijwoordvoerder heeft Piet duidelijk geen inloopperiode nodig! Proficiat Piet!
De Vlaamse verkiezingen vonden echter plaats in een provinciale kieskring. Naast de negen Leuvense parlementsleden zetelen er ook 11 parlementsleden uit het arrondissement Halle-Vilvoorde in het Vlaams Parlement. Een snelle screening leert ons dat de meest actieve parlementsleden er wonen. Zo behalen Eloi Glorieux (Groen!), Tom Dehaene (CD&V-N-VA), Joris Van Hautem (VB), Mark Demesmaeker (N-VA) en Else De Wachter (Sp.a) echte monsterscores inzake werklust. Proficiat heren en dame en doe zo verder!
 Jan Laurys: het meest actieve Vlaams Parlementslid uit het arrondissement Leuven.
Marcel Logist: voor het tweede jaar op rij de luie rode lantaarn.
|