Naar een nieuwe Leuvense voetbaltempel?
Ik blijf dromen van en keihard gaan voor een nieuw voetbalstadion te Leuven. Met de beslissing van de KBVB om, eindelijk, een Vlaamse Voetballiga op te richten, komt dit dossier in een stroomversnelling terecht. Het ogenblik is aangebroken om ons huiswerk te maken. Mits de indiening van een goed dossier maken we volgens mij een grote kans om geselecteerd te worden. Als tweedeklasseclub is OHL uiteraard het 'kleine broertje', maar het formeel regeringsengagement om rekening te houden met de geografische spreiding ('per Vlaamse provincie minstens één multifunctioneel stadion inclusief één voor het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad') speelt dan weer sterk in ons voordeel. Verschillende kabinetscontacten maakten me alvast duidelijk dat er goodwill bestaat om ook Leuven op te nemen in de lijst. (Trouwens, Minister Ceyssens zou zich maar wat graag profileren op dit dossier.)
Kortom, het moment is aangebroken om de forcing te voeren. Er resten nog enkele maanden de tijd om een goed dossier uit te werken en in te dienen. Dit betekent echter ook dat we op korte termijn een knoop zullen moeten doorhakken m.b.t. de geschikte locatie. Persoonlijk blijf ik voorstander voor Leuven-Noord, zeker nu we weten dat deze optie (nieuw sportstadion) al ingeschreven staat in de GRUP Leuven-Noord en dat dit de realisatietermijn danig inkort (aanmaak nieuw GRUP duurt toch gemakkelijk 1 jaar).
Tot slot nog een laatste bedenking, aangezien de opening van de eerste voetbalstadions via deze formule pas voorzien is tegen 2013-2014, moet dit de Leuvense 'decision makers' nog meer motiveren om hiervan nu werk te maken. De kans is immers groot dat OHL dan wél in eerste klasse speelt.
Vandaag in Het Nieuwsblad; Auteur: Stef Telen
Klok tikt voor nieuw stadion OHL
Leuven/Oud-Heverlee Dossier voor gesubsidieerde voetbaltempel moet in november klaar zijn
Als voetbalclub Oud-Heverlee Leuven en het stadsbestuur aanspraak willen maken op Vlaamse subsidies voor de bouw van een nieuw stadion voor de neo tweedeklasser, dan moet op korte termijn een stevig dossier rond zijn.
'Er moet nog veel worden onderzocht. Maar ik denk dat we de trein niet mogen missen' Els Van Hoof (CD&V) schepen van Sport Leuven
Stef Telen De Vlaamse overheid verwacht de ingediende projecten voor nieuwe Vlaamse multifunctionele voetbaltempels al deze herfst. OHL speelt vanaf volgend najaar sowieso in een vernieuwde thuisbasis. In de oprichting van de interlokale vereniging Leuven Oud-Heverlee slaan de ambitieuze tweedeklasser, het stadsbestuur van Leuven en het gemeentebestuur van Oud-Heverlee de handen in elkaar. Dat moet - tegen de herfst - leiden tot de bouw van twee nieuwe tribunes met in totaal meer dan drieduizend zitplaatsen. Eén van de andere kerntaken van de interlokale vereniging is de oprichting van een werkgroep. Die moet de locatie onderzoeken voor een nieuw voetbalstadion. Den Dreef, het stadion waar de club nu zijn thuiswedstrijden speelt, is op lange termijn geen definitieve oplossing voor de ambitieuze club. Het wordt wel steeds duidelijker waar het stadion moet komen. Het stadsbestuur heeft nog geen definitief standpunt ingenomen. Toch lijkt de voorkeur te gaan naar Haasrode, in de buurt van de Brabanthal, eerder dan Leuven-Noord in Kessel-Lo. Volgens Theo Francken, provinciaal voorzitter van N-VA, is het hoog tijd dat het stadsbestuur - en andere betrokken partijen - knopen doorhakken. 'De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om de voetbalclubs toe te laten dossiers in te dienen voor nieuwe stadions. De oproep wordt wellicht in augustus al gelanceerd en de indieners krijgen daarna tot begin november om een dossier in te dienen. Het staat al zo goed als vast dat Brugge, Gent, Mechelen en Antwerpen concrete dossiers indienen. Als Leuven aanspraak wil maken op Vlaams geld, komt het erop aan alle hoofden bij mekaar te steken en snel werk te maken van een degelijk dossier.' Via de Participatiemaatschappij Vlaanderen investeert het Vlaamse Gewest tot een derde van de kosten in de stadions. 'Maar ook voor de omgevingsinfrastructuur en de ontsluiting van het stadion is er Vlaams geld. Voorwaarde is wel dat er een goed ruimtelijk plan is. In het geval van Leuven betekent dat concreet dat er dringend een locatie moet vastgelegd worden. Er moet ook een financieel plan zijn', weet Francken. Els Van Hoof (CD&V), de Leuvense schepen van Sport , vraagt zich af waarom de dossiers van de voetbalstadions plots in een stroomversnelling (moeten) komen. 'Verschillende diensten zijn bezig met een nieuw stadion voor OHL. Tegen het einde van de zomer wilden we met het schepencollege nog eens samenzitten om een locatie voor het stadion aan te duiden. Er moet nog veel onderzocht worden en deze subsidiemogelijkheid is een nieuw element in het dossier waarvan we nog niet eens precies weten wat ze inhoudt. Maar ik denk dat we de trein niet mogen missen.'
|