Vandaag werd de elfde 'VDAB Ontcijfert' gepubliceerd. 'De taal van de arbeidsmarkt' wil nagaan hoe het gesteld is met de kennis van het Nederlands bij de Vlaamse niet-werkende werkzoekenden en in welke mate een gebrekkige kennis van het Nederlands de zoektocht naar werk bemoeilijkt. Ik vind het straf en heel erg moedig van hen om daar zo open over te communiceren. Enkele jaren geleden was dit niet mogelijk geweest. De aanstelling van de heel erg competente én sympathieke Fons Leroy (ex-kabinetschef van Minister Vandenbroucke) tot CEO van de VDAB in 2005 was en is echt een zegen voor deze overheidsinstelling. (Hij heeft trouwens een erg interessante blog: http://www.fonsleroy.blogspot.com/)
Ongeveer een vierde van de Vlaamse werkzoekenden heeft een andere moedertaal dan het Nederlands. De belangrijkste anderstalige groepen worden gevormd door de Franstaligen en werkzoekenden met een Turkse of Maghrebijnse moedertaal. Maar liefst twee op drie (63%) anderstalige werkzoekenden begrijpen weinig of geen Nederlands. Opvallend is dat de Franstaligen het slechtst scoren, dit hoewel 53,9% van de Franstalige werkzoekenden van Belgische origine is.
Het aandeel van de anderstaligen in de werkloosheid en hun kennis van het Nederlands is niet in alle regios gelijk maar Vlaams-Brabant doet het heel slecht.
Een vlotte kennis van het Nederlands blijkt anderstalige werkzoekenden een duidelijk voordeel op te leveren bij het zoeken naar werk. Van de bestudeerde groep vond slechts 24% van de anderstaligen met weinig of geen kennis van het Nederlands tijdens zes maanden werk. Bij de anderstalige werkzoekenden met een zeer goede kennis van het Nederlands bedroeg dit aandeel 36%. Dit is een duidelijke indicatie dat de VDAB nog veel meer zou moeten inzetten op verplichte taalcursussen en Nederlands op de werkvloer.
Ik heb de cijfers voor Leuven nog eens expliciet opgevraagd. Ik zal hierover later nog een blogbericht posten.
Links:
VDAB Ontcijfert: http://vdab.be/trends/ontcijfert/
Fons Leroy: a nice 'bloke'
|