ANALYSENOTAxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
WERKLOOSHEID IN HALLE-VILVOORDE
- in 2007 was meer dan de helft van de werkzoekenden in Halle-Vilvoorde niet-Nederlandstalig, daarvan beheerste drie kwart niet of nauwelijks het Nederlands. Slechts 8,7% volgde in 2007 een cursus Nederlands.
- Het aandeel Nederlandsonkundige werkzoekenden in Halle-Vilvoorde blijft maar stijgen.
- Een gebrekkige Nederlandse taalkennis is al te vaak de oorzaak van structurele werkloosheid, toch volgen steeds minder werkzoekenden Nederlandse les.
- N-VA dringt aan op extra inspanningen, een strengere bestraffing en een splitsing van het arbeidsmarktbeleid.
Uit een antwoord van Vlaams minister van Werkgelegenheid en Vlaamse Rand Frank Vandenbroucke op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA) blijkt dat in december 2007 54,2% van de 13.071 werklozen in Halle-Vilvoorde niet-Nederlandstalig was.
Bijna 40% van de werklozen was Franstalig en 14% had een andere moedertaal dan het Nederlands of het Frans. Op vier jaar tijd, van 2003 tot 2007, steeg het aandeel anderstalige werklozen in Halle-Vilvoorde van 47% naar 54% en sinds 2006 werd voor het eerst de magische 50%-grens overschreden. In totaal telde Halle-Vilvoorde in december 2007 exact 7090 anderstalige werkzoekenden.
Demesmaeker vroeg ook de cijfers per gemeente van Halle-Vilvoorde op. Het verbaast niet dat ook vorig jaar in de faciliteitengemeenten een overgrote meerderheid van de werklozen Franstalig of anderstalig was. In Drogenbos was bijvoorbeeld 95 % van de werklozen niet-Nederlandstalig.
Maar ook gemeenten waar Franstaligen en anderstaligen in de minderheid zijn, hadden in 2007 een torenhoog aandeel niet-Nederlandstalige werklozen. Enkele voorbeelden: Asse (56%), Beersel (57%), Dilbeek (63%), Grimbergen (59%). Trieste uitschieters waren Machelen (64%), Overijse (65%), Sint-Pieters-Leeuw (67%) en Zaventem (68,5%).
Waarom blijven er zoveel niet-Nederlandstaligen werkloos in het Vlaamse Halle-Vilvoorde?
Vooral omdat deze werklozen geen of te weinig Nederlands kennen en ook niet echt bereid blijken om het te leren.
Uit de meest recente cijfers (2007) van minister Vandenbroucke blijkt dat maar liefst 76,8% geen of nauwelijks Nederlands beheerst.
Kortom, in 2007 was meer dan de helft van de werkzoekenden in Halle-Vilvoorde niet-Nederlandstalig en daarvan beheerste drie kwart niet of nauwelijks het Nederlands!
De VDAB biedt gratis taalcursussen Nederlands Tweede Taal (NT2) aan, maar terwijl het aandeel niet- Nederlandstalige werklozen jaar na jaar stijgt, daalt vreemd genoeg het aantal deelnemers aan deze taalcursussen. In 2005 volgden nog 814 werklozen de cursus NT2 (op 7864 anderstalige werklozen = 10,4%), in 2006 nog 737 (op 7524 anderstalige werklozen = 9,8%) en in 2007 nog maar 616 (op 7090 anderstalige werklozen = 8,7%). Deze cijfers zijn werkelijk schokkerend zeker als we weten dat het overgrote deel van de vacatures in Halle-Vilvoorde de kennis van het Nederlands vereist is. Zo is in slechts 1% van de aangeboden vacatures de kennis van het Nederlands uitdrukkelijk géén vereiste.
Daarnaast roept dit lage aantal (616 taalcursisten) heel wat vragen op als we weten dat in 2007 in niet minder dan 864 gevallen een cursus Nederlands door de VDAB-trajectconsulent als wenselijk en dus versterkend voor de arbeidsmarktpositie van de werkzoekende werd beschouwd. Wat gebeurde er met andere woorden in die resterende 248 gevallen? Ze werden alleszins niet bestraft want uit de cijfers van Minister Vandenbroucke blijkt dat de VDAB vorig jaar slechts 10 transmissiedossiers overmaakte aan de federale RVA omwille van het weigeren van een cursus Nederlands. In slechts 7 gevallen leidde dit daadwerkelijk tot een sanctie (een tijdelijke schorsing van de werkloosheidsuitkering). Twee werklozen hebben een verwittiging gekregen en een iemand was ondertussen tewerkgesteld.
Een gevolg van dit al te lakse beleid is dat de anderstalige werklozen werkloos blijven. Dit blijkt dan ook uit de cijfers van minister Vandenbroucke: hoe langer de werkloosheidsduur, hoe hoger het aandeel anderstaligen. Van diegenen die langdurig werkloos zijn (langer dan 2 jaar), is in 2007 54,7% niet-Nederlandstalig.
Volgens de N-VA is de situatie in Halle-Vilvoorde onhoudbaar. De partij eist dat werklozen die geen Nederlands willen leren, onmiddellijk worden geschorst. Wie liever werkloos blijft dan Nederlands te leren, moet dat maar op eigen kosten doen, niet op kosten van de belastingbetaler.
Tot slot blijft de N-VA sterk ijveren voor de regionalisering van het arbeidsmarktbeleid. Enkel indien Vlaanderen volledig bevoegd wordt inzake werkgelegenheid, kunnen de RVA en de VDAB geïntegreerd worden in één instelling die zorgt voor zowel arbeidsbemiddeling als werkloosheidsuitkering en controle op werkwilligheid. En dan kunnen Nederlandsonkundigen onmiddellijk worden geschorst als ze een gratis taalcursus weigeren. De middelen die hierdoor vrijkomen kunnen worden besteed aan de ondersteuning van werklozen die wél Nederlands willen leren en natuurlijk ook voor de Nederlandstalige werklozen zelf.
Mark Demesmaeker, Vlaams parlementslid N-VA Theo Francken, Provinciaal voorzitter N-VA Guy Uyttersprot, Secretaris N-VA Halle-Vilvoorde 20 mei 2008
Werk zat, toch voor mensen die inspanningen willen leveren...
'Chomeurs' zat, ook in Halle-Vilvoorde...
|