TV-tip: 'Weg van België' met Bart De Wever!
Op maandag 12 maart programmeert Canvas Weg van België, een documentaire roadmovie die op diepgaande, maar relativerende en soms grappige manier op zoek gaat naar de identiteit van Vlamingen en Walen, naar de verschillen en gelijkenissen tussen Noord en Zuid, en naar de pro's en contra's van het voortbestaan van de Belgische staat.
Sinds enige tijd klinkt in Vlaanderen de stem van het separatisme steeds luider. De voorstanders van Vlaamse onafhankelijkheid vinden dat de economische, sociale en culturele verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië te groot zijn geworden om België nog in stand te houden. Anderen geloven dan weer dat wat Noord en Zuid met elkaar verbindt, belangrijker is dan wat ons scheidt. Ze zijn van oordeel dat juist het overstijgen van de verschillen, van België een Europees modelland maakt.
Weg van België maakt een gedurfde analyse van dat Belgische model. Wat zijn de pro's en de contra's? Is (de opheffing van) België mogelijk, nuttig, wenselijk? Heeft België nog een toekomst? Of is na meer dan 175 jaar het huwelijk tussen Vlamingen en Walen op, en is met een nieuwe staatshervorming op de agenda een (v)echtscheiding onvermijdelijk?
In Weg van België reizen journalist Marc Reynebeau en politicus Bart De Wever, beiden historici, door het land om de Waalse en Vlaamse eigenheid, tegenstellingen en conflicten te onderzoeken.
Bart De Wever is voorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Hij noemt zich een independentist, een vurige pleiter voor een onafhankelijke Vlaamse staat: zo wordt Vlaanderen welvarender en democratischer. In Weg van België toont hij dat aan met feiten, plaatsen en stevige argumenten.
Marc Reynebeau is een kritische journalist die beroepshalve sceptisch staat, dus ook tegenover het separatistische dossier. Hij noemt België een over eeuwen gegroeide, historische realiteit en is zeer nieuwsgierig naar de argumenten en de drijfveren van de separatist De Wever om daaraan een eind te stellen. Hij laat zich graag onderdompelen in de wereld van de Vlaamse autonomisten en onderzoekt of hun motieven hout snijden.
Staan Noord en Zuid met getrokken messen tegenover elkaar? Hoe reëel zijn de verschillen tussen beide? Wat houdt ons tegen of zet ons aan om een Vlaamse staat uit te roepen? Verdampt de Belgische natie langzaam maar zeker? Of is dat wishful thinking van een minderheid?
Diezelfde avond besteden ook Terzake, Morgen beter en De rechters aandacht aan dit thema.
'Weg van België', maandag 12 maart om 20.50 uur op Canvas.
|