DE 'THEO TUURT REEKS'
DE KAAKSLAGNOTA: DEEL 5
Onder impuls van de huidige Vlaamse Regering werd een aantal gemeenschapsvormende en versterkende initiatieven genomen. Deze initiatieven zijn het voorwerp van heel wat controverse. Vooral de Franstaligen beschouwen dit Nieuw-Vlaams beleid als een reeks pijnlijke kaakslagen. In deze reeks ga ik dieper in op die zogenaamde 'kaakslagen'. Eerst leg ik uit waarover het juist gaat, vervolgens geef ik de meest actuele stand van zaken om te eindigen met een anekdote of interessant 'weetje'.
--> De vijfde kaakslag: Het Vlaams inburgeringsbeleid
Vlaanderen voert sinds 1 april 2004 een eigen inburgeringsbeleid. In het Vlaams Gewest zijn er verplichte en vrijwillige inburgeraars, in Brussel enkel vrijwillige inburgeraars. Ons inburgeringsbeleid is bedoeld voor vreemdelingen van achttien jaar en ouder die zich langdurig in Vlaanderen of Brussel komen vestigen. Er zijn verschillende groepen inburgeraars: xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- nieuwkomers: Nieuwkomers zijn personen die zich onlangs in België gevestigd hebben. Het is belangrijk dat zij snel kennis maken met hun nieuwe thuisland en Nederlands leren. Hieronder vallen ook de minderjarigen (zij gaan naar het onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)).
- oudkomers: Oudkomers zijn inwijkelingen die al langer dan een jaar in België wonen. Sommigen van hen zijn nog onvoldoende bekend met het reilen en zeilen in onze samenleving en kennen onvoldoende Nederlands.
- bedienaars van erkende erediensten in plaatselijke kerk- en geloofsgemeenschappen die door de Vlaamse overheid zijn erkend. Bedienaars van erediensten hebben een voorbeeldfunctie binnen hun geloofsgemeenschap. Ze vormen vaak een aanspreekpunt en contactpersoon bij wie gelovigen te rade gaan. Hun positie binnen de geloofsgemeenschap vereist kennis van en inzicht in de samenleving.
Het inburgeringstraject bestaat uit een primair en een secundair gedeelte. Het primaire inburgeringstraject wordt gecoördineerd door het onthaalbureau inburgering en bestaat uit een vormingsprogramma ondersteund door een individuele begeleiding van de inburgeraar. Het vormingsprogramma wordt samengesteld uit lessen Nederlands, maatschappelijke oriëntatie en loopbaanoriëntatie.
De lessen Nederlands als tweede taal (NT2) worden aangeboden door centra voor basiseducatie (CBE, voor analfabeten en laaggeschoolden), centra voor volwassenenonderwijs (CVO, voor hoog- en middengeschoolden) en universitaire talencentra (UT, voor hooggeschoolde met een educatief perspectief). Het pakket Nederlands dat wordt aangeboden is eerder beperkt en gericht op basiszelfredzaamheid (richtgraad 1.1, duurtijd: 90u in de UT, 120u in de CVO's en 240 tot 600 lesuren in de CBE's).
De doorverwijzing naar het meest aangepaste lessenpakket gebeurt door het Huis van het Nederlands, dit een taaltest en cognitieve vaardigheidstest afneemt om het niveau van de inburgeraar te bepalen.
Tijdens de cursus maatschappelijke oriëntatie maken de inburgeraars kennis met de Vlaamse samenleving. Dit lessenpakket behandelt themas als de Belgische staatsstructuur, onderwijs, mobiliteit, gezondheid, enzovoort. Daarnaast is er ook ruime aandacht voor waarden en normen. Maatschappelijke oriëntatie wordt aangeboden door het onthaalbureau inburgering in de contacttaal van de nieuwkomer.
Loopbaanoriëntatie is een begeleiding naar verder studeren, werken, deelname aan het socio-culturele aanbod, vrijwilligerswerk en andere vrijetijdsbesteding. Daarbij wordt vertrokken vanuit de ervaring en kwalificaties (zoals diplomas) die de inburgeraar vanuit zijn of haar thuisland meebrengt.
Inburgeraars die regelmatig het vormingsprogramma hebben gevolgd, ontvangen een attest van inburgering. Daarmee kunnen ze instappen in het secundaire inburgeringstraject. Dat wordt door de reguliere voorzieningen aangeboden. Zo kan de inburgeraar een beroepsopleiding bij de VDAB of een opleiding tot zelfstandig ondernemerschap bij het SYNTRA volgen. Daarnaast kan hij ook verder Nederlands studeren, zich in het hoger onderwijs inschrijven of kiezen voor vrijwilligerswerk.
STAVAZA: Het Vlaams inburgeringsbeleid is onder impuls van de huidige Vlaamse Regeringsploeg uitgegroeid tot een politieke prioriteit. Er is heel wat extra geld in gepompt met als gevolg dat alle wachtlijsten (o.a. voor cursussen Nederlands) weggewerkt zijn. Daarnaast werd de doelgroep uitgebreid naar oudkomers die leven van een uitkering of leefloon en werden er administratieve sancties ingevoerd voor weigeraars. Voogdijminister Keulen (Open VLD) steekt deze pluim heel graag op zijn hoed, en terecht. Gedurende het laatste jaar van deze legislatuur zullen er nog enkele technische besluiten worden goedgekeurd maar fundamentele discussies zullen er niet meer gevoerd worden. Het meeste werk is gedaan.
ANEKDOTE/WEETJE: 1/ Minister Marino Keulen is de 'pietzak' van deze Regering. Door interne omstandigheden kreeg hij en niet Bart Somers deze erg aantrekkelijke portefeuille (die Somers voor zichzelf had onderhandeld tijdens de Vlaamse regeringsformatie in 2004). 'Vlaams minister van stedenbeleid, huisvesting, binnenlands bestuur en inburgering': om uw vingers van al te likken... Dat vond ook de N-VA, maar ondanks verwoede pogingen is het ons niet gelukt om dit pakket binnen te halen. Geert Bourgeois zou het nochthans fantastisch gedaan hebben... (Het is trouwens geen toeval dat 3 van de 5 'kaakslagen' zich binnen Keulen's portefeuille bevinden (wooncode, incivieke burgemeesters en inburgering).) 2/ Men zou verwachten dat het Vlaams Belang zich echt zou inwerken in en profileren op dit dossier, niets is minder waar. Eerst zetelde 'frustro-racistje' Rob - klop - Verreycken in deze commissie maar sinds zijn ontslag (omdat hij onze N-VA-fractiesecretaris Erik Maes bijna gemolesteerd had en erna over loog, ook tegen Dewinter en dat had hij beter niet gedaan), is het aan mijn Tiense regiogenoot, Wim Van Dijck om er de VB-honneurs waar te nemen, zonder veel inzet of succes. Welgeteld één schriftelijk vraagje en één (interessante) reflectienota, c'est tout. Kijk maar eens op: http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/resultaat.action?pIdPrs=2841&pContext=RESUME_BIOLEX
Woensdag trek ik enkele persoonlijke politieke conclusies uit dit Nieuw-Vlaams beleid.
|