Afgelopen weekend stond er een groot artikel in Het Nieuwsblad, Het Volk en De Standaard over het nieuwe voetbalstadion van OHL.
Studiebureau verkiest stadion aan Vaart
Leuven Voetbaldebat spitst zich toe op keuze tussen E40 en E314
De kanaalzone Leuven-Noord is de meest geschikte locatie voor het nieuwe stadion van Oud-Heverlee Leuven (OHL). Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau KPMG, in opdracht van de Vlaamse overheid.
Stef Telen
Sinds minister Bert Anciaux van Sport (Spirit) liet weten dat ook Leuven staat op een lijst van steden die in aanmerking komen voor subsidies is de discussie rond het nieuwe voetbalstadion voor OHL helemaal open. Burgemeester Louis Tobback (SP.A) liet deze week nog doorschijnen dat zijn voorkeur uitgaat naar de omgeving van de Brabanthal in Haasrode. Want, zegt Tobback, daar bestaat de mogelijkheid om een nieuw treinstation te bouwen. Bovendien ligt de E40 vlakbij. Ook schepen van Sport Carl Devlies (CD&V) liet zich al uit in die zin. Patricia Ceysens, minister en Leuvens gemeenteraadslid (Open VLD), gaf eerder al aan meer heil te zien in de kanaalzone Leuven-Noord. Ceysens krijgt voor dat voorstel de steun van het gerenommeerde adviesbureau KPMG. Dat deed in opdracht van de Vlaamse overheid onderzoek naar het potentieel van nieuwe voetbalstadions in Vlaanderen en hun mogelijke vestigingsplaats. Het rapport zou al een tijdje in regeringskringen circuleren en is nu ook te bekijken op het internet. Volgens de onderzoekers van KPMG heeft Leuven een potentieel voor een stadion voor ongeveer 10.000 tot 15.000 toeschouwers. De Leuvense kanaalzone biedt de voorkeur omdat een stadion naast de E314 meer zijn rol als herkenningspunt kan opnemen en bovendien dichter ligt bij de regio met de meeste marktpotentie. Dat is de 'voetballege' regio Aarschot-Diest. Een stadion in Haasrode zou volgens het rapport 'een defensieve locatie zijn ten opzichte van het te veroveren geografische bedieningsgebied'. Het voordeel van Leuven-Noord is dat de site vlot bereikbaar is via de E314, maar ook via de N19. In Haasrode daarentegen zou de N25 voor verkeersproblemen kunnen zorgen. Bovendien is in Leuven-Noord, net zoals in Haasrode, de mogelijkheid om een nieuw station te bouwen omdat er een spoor loopt. Over de mogelijkheid om aan het nieuwe stadion een shoppingcentrum te koppelen rept het rapport met geen woord. Burgemeester Tobback liet al doorschijnen absoluut tegen een combinatie van sport en shopping te zijn. In Haasrode zouden wel kantoren geïntegreerd kunnen worden in het project. Theo Francken, voorzitter van de supportersvereniging van OHL en provinciaal voorzitter van N-VA, wil voorlopig alle opties open laten. 'Als je ziet wat er in Loppem met het nieuwe stadion van Club Brugge is gebeurd, denk ik dat we best in alle rust alle mogelijkheden bekijken. De politieke druk op het dossier is immers nu al aan het stijgen. Maar het lijkt me logisch dat Leuven, als het eenmaal een eersteklasseticket op zak heeft, nood heeft aan en recht heeft op een modern voetbalstadion die naam waardig.'
U vindt het rapport van KPMG over OHL en de andere voetbalclubs via een link op onze website www.nieuwsblad.be/Leuven
|