Sinds 2000 ben ik 'Vlaams Beweger'. Ondertussen heb ik al heel wat watertjes doorzwommen. In december 2007 werd ik verkozen tot provinciaal N-VA-voorzitter van Vlaams-Brabant en Brussel. In die hoedanigheid zetel ik ook in het nationale N-VA-partijbestuur.
Hier lees je mijn mening over de actualiteit en kom je meer te weten over mijn politiek en maatschappelijk engagement.
Een schalkse ruiter voor Vlaamse onafhankelijkheid
01-02-2008
Bert Blikt vs Theo Tuurt: 1 - 0
Bert Wollants is een collega-raadgever op het kabinet. Hij blogt onder de naam Bert Blikt. Bert komt van de OVAM en is onze expert in milieu- en energiebeleid, een knappe kop met pakken talent. We hebben de laatste jaren onderling al heel wat stevige discussies gevoerd over energie, leefmilieu en het klimaat. Onlangs hadden we het over de stijgende energieprijzen en de maatschappelijke gevolgen hiervan. In al mijn naïviteit durfde ik pleiten voor een hernationalisering van de energiesector. 'Want die liberalisering heeft de prijzen enkel de hoogte ingejaagd', luidde mijn nogal populistische redenering. Bert zou Bert niet zijn als hij niet met een of ander statistiekje, grafiekje of tabelletje kwam aanzwaaien dat mijn stelling integraal naar de prullenbak verwees. En ja hoor, hij deed het weer. Kijk maar eens naar dit grafiekje. Ter info, in Wallonië werd de energiemarkt pas op 1 januari 2007 geliberaliseerd, in Vlaanderen al op 1 juli 2003...
Ook volgend grafiekje is verhelderdend. Enerzijds omdat we zien dat sinds de vrijmaking van de Waalse energiemarkt onze prijzen naar elkaar toegroeien en anderzijds omdat dit onze hoge energieprijzen toch enigszins relativeert (kijk maar eens naar wat 'de Hollanders' betalen voor electriciteit en aardgas (hebben ze nochthans genoeg van, me dunkt)).
Bert Blikt Wollants: niet te kloppen
Een Hollander: je zou voor minder met de caravan op vakantie gaan
Reacties op bericht (4)
05-02-2008
re: distributiekost
De kosten die de distributienetbeheerders moeten dragen in Vlaanderen zijn veel hoger dan in Wallonië. Het aantal openbaredienstverplichtingen die de DNB's kregen opgelegd is fenomenaal. Het is dan ook niet zomaar dat er in het Vlaams regeerakkoord volgende zin werd opgenomen:
"We blijven alert voor de elektriciteitsprijs en stoppen met het verhogen van de energierekening via het doorrekenen van nieuwe initiatieven in de distributievergoeding."
Die trend is vooral in het stevaert-tijdperk ingezet met o.a. spaarlampenacties, verplichtingen qua rationeel energiegebruik (zowel particulier als openbare verlichting) en administratiekosten voor het toekennen van gratis stroom. Ook de hervorming van de sociale openbaredienstverplichtingen (meer gratis Ampere minimumlevering, plaatsen budgetmeters, ...) heeft hier een impact op gehad.
Zelfs als je dan meer leidingen per klant hebt te onderhouden (ook iets meer netverliezen) gaan de bovenstaande kosten zwaarder doorwegen. Gezien dergelijke kosten mogen worden doorgerekend in het distributienettarief heeft dat een effect op het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië.
05-02-2008 om 17:06
geschreven door Bert Wollants
distributiekost
Ai, ik bedoelde uiteraard de distributiekost ipv de transportkost. En voor die ben je wel afhankelijk van je intercommunale, waar verschillen op zitten. Nu, blijkbaar is deze in Wallonië (volgens jouw reactie, waarvoor dank) toch nog lager dan in Vlaanderen, wat me verwondert. Enig idee hoe dit komt? Stopt de overheid de intercommunales daar een pak meer middelen toe dan in Vlaanderen waardoor het gedeelte dat de particulier bijpast lager ligt? Want ik kan me echt niet van de indruk ontdoen dat die kost objectief gezien in Wallonië hoger zou moeten zijn wegens de extra kost aan leidingen in een uitgestrekt gebied met lagere bevolkingsdichtheid.
05-02-2008 om 15:14
geschreven door Peter Dedecker
re: transportkost
De prijzen waarmee wordt gerekend zijn de globale energiekosten voor particulieren. Hier zitten de transportkosten inderdaad mee in verrekend. Wallonië heeft misschien wel verder afgelegen gebieden, maar dit komt niet tot uiting in de kostprijs.
Wanneer de opsplitsing wordt gemaakt tussen elektriciteit en gas, blijkt dat vooral de elektriciteit in Wallonië duurder is, de gasprijs was licht hoger in hun niet-geliberaliseerde markt tegenover onze geliberaliseerde markt, maar dat hebben ze ondertussen volledig goedgemaakt. In Wallonië is gas ondertussen zelfs iets goedkoper dan in Vlaanderen door iets lagere distributienettarieven (minder openbaredienstverplichtingen etc.). De transportkost in Wallonië is los daarvan ook niet verschillend dan in Vlaanderen. De leveranciers rekenen de transportkost immers niet apart door voor Vlamingen en Walen. Zo zijn de transportkosten die Electrabel en Nuon doorrekenen identiek in heel België.
Voor elektriciteit is het ELIA die haar tarieven laat goedkeuren door de CREG. In hun prijszetting gaan zij uit van een transmissiekost voor het geleverde vermogen, voor aansluitingen zit er wel een kost per km leiding inbegrepen. Hier speelt dit dus beperkt.
Als we echter de lagere prijs voor distributie meetellen in Wallonië en de iets hogere prijs voor transport, komt de som van beide gemiddeld lager uit in Wallonië dan in Vlaanderen.
De toekomst zal in elk geval uitwijzen in welke mate de tarieven in Vlaanderen en Wallonië opnieuw gelijk zullen gaan lopen. Naar alle verwachting zal men in Wallonië gemiddeld minder gaan betalen naarmate er meer overgeschakeld wordt van de standaardleverancier naar andere leveranciers. Ook in Vlaanderen is de standaardleverancier immers 15-20% duurder dan wat er op de markt verkrijgbaar is.
mvg.,
Bert Wollants
05-02-2008 om 11:48
geschreven door Bert Wollants
04-02-2008
transportkost
Zit in die vermelde prijzen op de grafiekjes ook de transportkost verrekend? Het zou me niet verwonderen mocht die voor Wallonië, en dan vooral voor de afgelegen gebieden, een pak hoger liggen dan in het verstedelijkte Vlaanderen. En die transportkosten, daarin heb je natuurlijk geen concurrentie, tenzij dat een reden zou zijn om te verhuizen :-D
04-02-2008 om 16:50
geschreven door Peter Dedecker