Editoriaal uit Het Belang van Limburg van vandaag:
Van kerstekind tot paaskuiken
Het is op de valreep toch nog gelukt. Alle Belgen vinden vandaag een nieuwe regering onder de kerstboom. Daarvoor heeft de politiek wel een zeer bijzondere inspanning moeten leveren. 27 jaar was het geleden dat de Kamer nog eens op een zondag bijeengekomen was. De bedankjes en hartelijke wensen van de politici aan het parlementair personeel dat gisteren moest opdraven in volle kerstperiode waren dan ook ten zeerste op hun plaats.
En daarmee is Verhofstadt III, de regering die niemand wilde, vertrokken voor exact negentig dagen, waarna het kerstekind Guy plaats zal ruimen voor het paaskuiken Yves, al waren de voorbije dagen de allusies op een kruisiging met Pasen niet van de lucht. Want hoewel de CD&V-Kamerleden gisteren al wat beter enthousiasme konden veinzen dan vorige vrijdag, is het geloof in de slaagkansen van de tweede fase van het experiment Verhofstadt-Leterme niet erg groot. Al kan er aan het voluntarisme van Guy Verhofstadt om weer vertrouwen tussen de partijen te brengen niet getwijfeld worden.
Toch is er nog een externe garantie voor de slaagkansen van Yves Leterme om tegen Pasen een geloofwaardige staatshervorming in de startblokken te zetten, een garantie die hij en zijn CD&V begin dit jaar zelf gecreerd hebben door kartelpartner N-VA te dwingen hun nieuw lid Jean-Marie Dedecker meteen aan de deur te zetten.
Dedecker moest daarna wel een eigen partij oprichten omdat niemand hem nog wilde, en de score van LDD, een partij die op de dag van de verkiezingen drie maanden oud was, werd het politieke feit van 2007. Daardoor is de ex-judocoach een zwaard van Damocles boven het kartel CD&V/N-VA geworden. Bart De Wever koos destijds wel eieren voor zijn geld door Dedecker buiten te zetten, maar er zijn nog altijd N-VA'ers die daar boos over zijn, en als het fout loopt met Letermes staatshervorming, is de vorming van een kartel N-VA/LDD of een nieuwe partij wellicht een kwestie van dagen. In een situatie van een mislukte staatshervorming heeft die combinatie een gigantisch kiespotentieel, in hoofdzaak bij kiezers van CD&V, en van Open Vld.
Het is dus voor Yves Leterme en Guy Verhofstadt en hun partijen ook een kwestie van welbegrepen eigenbelang om al het mogelijke te doen om de staatshervorming te doen slagen. Het is zelfs een argument om de drie Franstalige regeringspartners tot enige inschikkelijkheid te bewegen. Want als die nu geen zaken willen doen met de tandem Leterme-Verhofstadt, moeten ze het de volgende keer misschien doen met de tandem De Wever-Dedecker.
|