Wat ongetwijfeld veel mensen bezighoudt is of ons kartel met CD&V stand zal houden. Het Belang van Limburg deed alvast de oefening (zie onder).
Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat een federale regeringsdeelname voor ons altijd een moeilijke operatie was, is en zal zijn. Net daarom staat in onze partijstatuten dat een federale regeringsdeelname enkel kan mits goedkeuring door 2/3de van de stemgerechtigde N-VA-leden aanwezig op het congres. Onthoudingen worden NIET meegeteld. Wat ik ook weet is dat het N-VA-kader erg dicht aanleunt bij de Vlaamse Beweging (veel dichter dan de VU) en dat het oordeel van o.a. de Vlaamse Volksbeweging (VVB) een onmiskenbare rol zal spelen op de 'congresuitkomst'. Kortom, ik zie een 2/3de enkel haalbaar als er een eervol compromis op tafel ligt.
Natuurlijk is dit niet direct een antwoord op de vraag of het kartel standhoudt, want ook al stemt het CD&V-congres in met een regeringsdeelname en het N-VA-congres niet, dan nog hoeft dit nog niet te betekenen dat ons kartel springt. CD&V dreigt dan immers te eindigen én zonder kartel én zonder regering (een supernipte meerderheid van 76 op 150 in de Kamer is volgens mij onvoldoende om een federale regering op te bouwen, zéker gezien de aantrekkingskracht die LDD voor het ogenblik op Open VLD'ers heeft en die de N-VA op CD&V'ers in dat geval zal hebben) ...
Tot slot is er één belangrijke factor die niet onderschat kan worden (en waarin we verschillen met Spirit). In de hoofden van heel wat N-VA-militanten is het varen van een zelfstandige koers nog altijd een realistisch scenario. En daarvoor hoeft er niet eens naar Jean-Marie en co gelonkt te worden.
Partijstatuten N-VA
1.2.1
... Kiesgerechtigde leden zijn zij die de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt en ten minste één jaar lid zijn, behalve in afdelingen die nog geen jaar bestaan. Deze termijn wordt bewezen door het bezit van een lidkaart van het vorige jaar of via vermelding op de ledenlijsten bezorgd door het Algemeen Secretariaat.
2.E.2
Voor deelname aan de Vlaamse en Brusselse regering is een gewone meerderheid van de helft plus één van de stemgerechtigde congresgangers nodig. Deelname aan de federale regering dient door twee derde van de stemgerechtigden bekrachtigd worden. Voor het ontslag uit de Vlaamse, Brusselse of federale regering is een gewone meerderheid van de stemgerechtigden nodig. Congressen over regeringsdeelname of -uittreding worden voorgezeten door de voorzitter van de partijraad. Stemgerechtigde leden die aan het debat willen deelnemen, moeten zich vooraf bij de voorzitter bekendmaken.
Artikel 4.2
Voor het bepalen van een bijzondere (2/3de) meerderheid wordt géén rekening gehouden met de onthoudingen. Ongeldige stemmen worden nooit meegerekend. Indien de helft van de stemmen onthouding zijn wordt de stemming als ongeldig beschouwd.
BRON: HET BELANG VAN LIMBURG 19/10/2007
Houdt het Vlaams kartel stand?
BRUSSEL - Herman Van Rompuy (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) maakten ruzie over de nota-Milquet. Volgens de eerste zou dat het maximaal haalbare zijn inzake staatshervorming, de tweede wil er niet van weten wegens te weinig. De ruzie voedt de speculaties dat het kartel CD&V/N-VA in de loop van de regeringsonderhandelingen wel eens zou kunnen springen. Men mag nooit iets uitsluiten. Maar er zijn méér argumenten die tégen pleiten.
Het kartel springt WEL
1 Zonder N-VA kan CD&V gemakkelijker een akkoord sluiten over het communautaire. Oranje-blauw heeft 81 zetels in de Kamer, daarvan heeft de N-VA er 5. De N-VA is dus mathematisch niet nodig.
2 Het is de bedoeling om een staatshervorming in fasen te realiseren. Zolang die niet volledig is afgerond, zal de N-VA lastig blijven doen binnen de regering, zal de regering altijd een zwaard van Damocles boven zich hebben hangen. Zonder N-VA zal er minder druk zijn.
3 Het kartel liet CD&V toe om opnieuw de belangrijkste politieke factor in Vlaanderen en België te worden. Maar de liefde voor de N-VA is niet bij alle CD&V'ers altijd even groot. De lijstvorming voor de verkiezingen van 10 juni gaf her en der aanleiding tot grote spanningen tussen CD&V en N-VA.
Het kartel springt NIET
1 Indien het kartel springt, dan moeten een aantal CD&V'ers hun ministeriële ambities opbergen. De opvolgers van Jo Vandeurzen, Herman Van Rompuy en Stefaan De Clerck of Hendrik Bogaert zijn immers alledrie N-VA'ers. Zonder N-VA heeft oranjeblauw nog maar 76 van de 150 Kamerzetels.
2 In de aanloop naar de verkiezingen van 10 juni sprak CD&V zo mogelijk nog krassere communautaire taal dan de N-VA. Zo was het Yves
Leterme die het had over vijf minuten politieke moed om Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. De N-VA nu buitengooien om onder de communautaire lat door te kunnen, maakt CD&V ongeloofwaardig. Dat wil de partij niet.
3 Springt het kartel, dan mag men niet uitsluiten dat N-VA en Lijst Dedecker elkaar opnieuw vinden. Dan ontstaat een nieuwe belangrijke factor in het Vlaams politiek landschap drie bij de volgende verkiezingen CD&V (en Open Vld) flink pijn kan doen.
4 Zonder N-VA in de regering worden de twee FDF'ers uit het kartel met MR ontzettend belangrijk. Zonder hen geen regering, zij kunnen CD&V naar hun pijpen laten dansen. Dat zal CD&V niet toestaan.
5 Bart De Wever heeft altijd gezegd dat hij zelf nooit uit het kartel stapt, dat men hem buiten zal moeten dragen.
6 Zonder N-VA wordt de kans van Yves Leterme om premier te worden wel erg klein.
Eric DONCKIER
CD&V/N-VA: de lijm is sterk, maar is ze sterk genoeg?
|