De strijd om de Noordpool is in alle hevigheid losgebarsten. Een titanengevecht de moeite waard om op de voet te volgen...
Rusland plant vlag onder Noordpool Twee Russische duikbootjes proberen vandaag een Russische vlag neer te laten op de zeebodem onder de Noordpool. De 'race naar de Noordpool' draait vooral om enorme onontgonnen olie- en gasvoorraden.
Jorn De Cock Volgens het internationaal recht bezit op dit moment niemand de Noordpool. Maar met de opwarming van de aarde en het terugtrekken van de ijskap lonkt in het hoge noorden een mogelijk ontginbaar gebied, waar in de ondergrond naar schatting een vierde van de niet ontdekte gas- en olievelden ter wereld zou liggen. Plus diamant, zilver, zink en mogelijk uranium.
Miniduikbootjes
Een Russische expeditie vertrok vorige dinsdag uit de noordelijke havenstad Moermansk op weg naar de Noordpool. Vanuit het onderzoeksschip Akademik Fjorodov deden gisteren twee miniduikbootjes al een testvaart onder het noordpoolijs. De duikbootjes, Mir-1 en Mir-2, zouden vandaag of uiterlijk morgen afdalen naar de exacte plek op de zeebodem onder de Noordpool, 4.200 meter diep onder de ijslaag. Daar gaan de bemande duikbootjes een titanium capsule neerlaten met een Russische vlag erin van een meter hoog. Rusland wil zo publiekelijk zijn aanspraken op de Noordpool bevestigen. De Russische expeditie wordt met argusogen gevolgd in de andere Noordpoolstaten: de VS, Canada, Denemarken (via Groenland) en Noorwegen. Volgens de VN-Conventie over het Zeerecht uit 1982 reiken hun grenzen op dit moment niet tot de Noordpool. De vijf landen hebben, overeenkomstig de VN-Conventie, wel elk een 'exclusieve economische zone' van tweehonderd zeemijlen (zo'n 370 kilometer) in de richting van de Noordpool. Die kan op zich niet worden uitgebreid. Maar zowel Denemarken, Canada als Rusland menen een manier te hebben gevonden om dat euvel te verhelpen. Op de zeebodem loopt ook de Lomonosovrug, een onderzeese bergketen die zich over een lengte van 1.800 kilometer uitstrekt van voor de noordoostelijke Russische kust tot een punt tussen de kusten van Canada en Groenland. Denemarken beweert dat Groenland met de Noordpool verbonden is via dat onderwaterrif. En ook Rusland is erop gebeten te bewijzen dat de Lomonosovrug een voortzetting zou zijn van het Russische grondgebied.
Moskou claimt 1,2 miljoen vierkante kilometer
Bij bevestiging daarvan eist Moskou een uitbreiding van zijn grondgebied, territoriale wateren en exclusieve economische zone. Rusland claimt een driehoekig gebied met de Russische kust als basis en de Noordpool als punt. Die driehoek beslaat 1,2 miljoen vierkante kilometer, de oppervlakte van Duitsland, Frankrijk en Italië samen. Of het allemaal zo'n vaart loopt, valt af te wachten. Een grenswijziging zou het voorwerp vormen van eindeloze studies en debatten in de schoot van de Verenigde Naties. Rusland deed al eens een poging in 2001, maar kreeg toen van de bevoegde VN-commissie te horen dat er veel meer wetenschappelijk bewijs nodig is.
BRON: HET NIEUWSBLAD 30/07/07
Wordt Poetin nu ook de Grote Leider van deze twee beren?
|