Dieren in Nesten : 6 december is het nieuwe seizoen gestart van het programma Dieren in Nesten. Als trouwe kijker was ik natuurlijk ook weer van de partij. Zoals iedereen wel weet is Dieren in Nesten een programma waarin men verschillende wilde dieren onderzoekt en volgt. Anderzijds worden er ook huisdieren besproken die ziek zijn. Dit programma is zeer interessant en leunt zeer sterk aan bij mijn studies. Voor mij is dit een manier van ontspannend leren!
In dit geval ben ik dus vooral actief als inhoudelijk expert.
Werking van drugs (video) : Dit filmpje hebben we bekeken in de les. In het filmpje wordt er uitgelegd hoe cocaïne en crack werken in ons lichaam. Hierbij wordt er ook nog eens uitgelegd wat er precies gebeurt in de hersenen en wat er voor zorgt dat je nood hebt naar een volgende dosis. Dit filmpje kan je zeker ook gebruiken in je lessen om aan te tonen hoe de verschillende soorten drugs werken en wat de gevaren ervan zijn met betrekking tot verslaving. Hierdoor vorm je een onderdeel van de opvoeding van de leerlingen. Ook ben je in dat geval actief als begeleider van leer-en ontwikkelingsprocessen en inhoudelijk expert. Nog een voordeel van het filmpje is dat het niet te lang duurt en simpel wordt uitgelegd aan de hand van tekeningen. Het is dus zeker eens handig om dit filmpje in je les te verwerken.
De televisiezenders National Geographic en Discovery Channel : Deze zenders behoren al jaren tot de top voor mij. De documentaires op National Geographic Wild zijn prachtig en worden opgenomen over de hele wereld. Ieder dier dat in de documentaire komt wordt uitbundig besproken van voortplanting tot levenswijze. Ook de andere programma's van National Geographic en Discovery Channel die zich verdiepen over het heelal spreken mij enorm aan. Ik ben vooral gefascineerd over de vraag als er ooit ergens anders leven was. Al jaren doen ze onderzoek bij NASA om dit te weten te komen en steeds krijgen ze meer en meer informatie over de mogelijke planeten waarop er ooit eventueel leven is geweest. Deze documentaires op zich zijn al een les als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp. Hierdoor zie ik mezelf als inhoudelijk expert en Innovator of onderzoeker.
Training geven aan kleine sporters : Tijdens de proeflessen en op mijn voetbalploeg help ik vaak met trainingen of lessen van kinderen. Hierdoor leer ik ze bepaalde handelingen aan die ze kunnen gebruiken in het voetbal. Door deze tips en trainingen ben ik actief als een deel van hun leer-en ontwikkelingsproces en is het belangrijk dat ik de jongens de juiste uitvoeringen van bewegingen meegeef. Ook sta ik vaak in contact met de ouders. Gelukkig gaat dit nog niet over negatieve commentaar op je training geven maar eerder aanmoedigende steun die ze je geven aangezien je nog zo jong bent. Ik vind het top om te doen en dat is ook één van de redenen waarom ik in het onderwijs wil stappen. Ik wil de kinderen iets leren op een leuke en creatieve manier!
Inleiding van een nieuw onderwerp waar we het over gaan hebben in Biologie : Je hebt zoveel manieren om een les in te leiden. Je kan een proefje doen, probleemstelling bespreken in de klas, op voorhand zelf op onderzoek gaan over het onderwerp waar we het over gaan hebben of natuurlijk een interessant filmpje bekijken. In het onderstaand filmpje gaan we nog dieper in de cel kijken zodanig dat we de fysiologie van de cel kunnen bespreken en bestuderen. Aan de hand van dit filmpje is het de bedoeling dat je hiermee de leerlingen probeert te inspireren. Het filmpje is gemaakt door een Amerikaans onderzoekprogramma waardoor vaak de karakter trekken van de Amerikaan naar boven komt. Hierdoor durft de man vaak dingen te herhalen op een andere manier en is hij vaak over enthousiast waardoor vaak verwarring wordt gestrooid bij de leerlingen. Ook hier ben je als leerkracht actief als inhoudelijk expert en begeleider van leer-en ontwikkelingsprocessen.
Extra filmpje " The mathematics of weight loss" : Dit filmpje kan je gebruiken als extra bijlage wanneer men de vraag stelt : waar gaat het gewicht naar toe gaat bij het vermageren van een mens. Dit filmpje legt aan de hand van verschillende proefjes uit hoe dit systeem in elkaar zit zodanig dat het begrijpbaar is voor iedereen. Het enige minpuntje van dit filmpje is dat het in het Engels wordt uitgelegd. Als leerkracht ben je nu ook aan het uitweiden over je lesgeven waardoor je actief bent als Inhoudelijk expert, innovator, onderzoeker en als begeleider van leer-en ontwikkelingsprocessen.
Een film / documentaire bekijken over het
ontstaan van het leven op onze planeet : We hebben in de les naar een film
gekeken over het ontstaan van het leven op onze aarde. Zo kregen we enige
kennis hoe de wereld er vroeger uit zou gezien hebben en welke diersoorten
en plantensoorten er eerst waren. Voor de kinderen is de film /
documentaire kijken een ontspannende manier van leren want ze doen het
graag en nemen vaak onbewust leerstof op.
Een groepswerk in de les Biologie : We hadden de laatste weken vaak met de microscoop gewerkt waardoor we als eindopdracht zelf een proefje mochten opstellen waarbij we iets bewijsden (inquire). Het onderwerp van het proefje moest wel linken aan de voorgaande lessen (bouw en fysiologie van de cel). Hierdoor zijn we dus opzoek gegaan naar een interessant onderzoek en hebben we die de les erop uitgevoerd. Ons onderzoek heeft ons duidelijk enkele dingen aangeleerd aangezien niemand van de 3 een volledig juiste hypothese had. Door dit onderzoek waren we actief als :
- Organisator : We moesten zelf het materiaal regelen die we nodig headden voor de opdracht.
- Innovator, Onderzoeker : We hebben zelf de proef opgesteld en onderzocht zonder enige inbreng van de lector.
- Inhoudelijk expert : Deze eindopdracht was eigenlijk bedoeld als verdere uitdieping over de bouw van de cel.