Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek. Heb je een vraagje ? Mail het me rechtstreeks en ik zorg in de kortste tijd voor antwoord.
vandendriessche.guy@telenet.be
De avonturen van 'De Izegemse Snor' Dit is een 'blog' van, over en voor alle 'moustachen' in Vlaanderen, Nederland en verre omstreken.
De laatste nieuwtjes staan steeds vanboven. Voor vroegere berichten moet je terugscrollen of het archief induiken. Er is ook een zoekprogramma ter uwer beschikking.
Je kunt er mijn persoonlijke, maar ook evenementen en avonturen van andere 'snorren', al dan niet in clubverband, meebeleven en nalezen.
SNORREND !
Af en toe krijg ik van links en rechts schenkingen voor mijn 'toekomstig snorrenmuseum'... Toen we laatst te gast waren bij Willy Dupon(voormalig voorzitter van de Antwerpse Snorrenclub en oprichter van de nieuwe Europese Snorrenclub Antwerpen) kreeg ik zo'n ouderwetse letterbak mee, je weet wel, waarin de drukkers vroeger hun 'letters' rangeerden. Die hing namelijk vroeger in zijn café De Snor aan de Brouwersvliet in Antwerpen. Daarin stonden allerlei kleinigheden die iets 'met ne snor' te maken hadden, waaronder onderstaande figurines met snor, die hij indertijd verzamelde of kado kreeg. En hier zijn ze dan, fris en blinkend vanonder de douche...
(raad zelf maar eens of je ze allemaal herkend...)
Herman Brusselmans heeft overschot van gelijk als hij het woordje LEUK in de verdomhoek duwt.
Inderdaad, het gebruik van 'LEUK' in de media is van het goede te veel.
Elke BV en elke politieker heeft zijn mond vol van LEUKE dingen. Erger nog. Als je kijkt naar Man Bijt Hond, van Woestijnvis, en is er één of andere brave ziel die zegt dat hij gisteren "een PLEZANTE avond" heeft gehad, staat er als ondertitel : "heeft een LEUKE avond" gehad.
Van LEUK krijg ik JEUK !
Een jaar geleden is verzet gerezen tegen het massale gebruik van LEUK. Een zekere Fons Wuyts startte de Terug Plezant Club, nadat hij vernomen had dat in sommige scholen 'LEUK' een MUST geworden was !!! Hij heeft nu al een goeie 800 volgelingen, waaronder ondergetekende, die weigeren deel te nemen aan deze hysterie. We zoeken en gebruiken andere woordjes. Zoals : tof / knap / mooi / prettig / plezant / enz...
Ik zelf, als voorzitter van de Europese Snorrenclub Antwerpen, zal in mijn speeches nooit meer het woordje 'LEUK' gebruiken en vervangen door o.a. bovenstaande, meer Vlaamse synoniemen.
Bedankt, Herman, het doet de 'Anti-Leukers' plezier een steuntje te krijgen van een groot Vlaams schrijver.
Een oud recept, een nieuw idee: zie hier Corsendonck bier! De familie De Keersmaeker heeft de originele Corsendonck van een wisse ondergang gered en laat ze brouwen bij de zeer kundige brouwers van Du Bocq, in het Waalse Purnode.
Corsendonck Pater wordt gebrouwen met de meeste geëeste mout. Vandaar zijn diepdonkere roodbruine kleur. Het is een zacht en donker bier van hoge gisting, hergist en gerijpt op de fles tot een levendig parelend bier met rijkelijk schuim.
Met een alcoholgehalte van 8% per volume en een uitgebalanceerde smaak een fijne dubbel die de hogere regionen opzoekt, zowel voor wat betreft de alcohol als de smaak.
Met een stukje Corsendonck-kaas...
Die Corsendonk is een romige priorijkaas, afkomstig uit Gierle, een plaats in de Antwerpse Kempen. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. De kaas, die een bruine korst draagt, is lekker als aperitiefhapje. Hij wordt veel gegeten op de boterham en je treft deze lekkernij ook in diverse gerechten aan. Coserndonk behoort tot de groet van halfharde kazen. Je snijdt hem gewoonlijk in sneedjes of blokjes. Mmmmm.. lekker !
Restauratie 'les Grands Magasins Tietz' Wilrijk 2010
Als Bestuurslid 'Externe Relaties' van de Europese Snorrenclub Antwerpen was ik uitgenodigd op een activiteit van Wilrijk Feest op zaterdag 10 juli. Het betrof ook de inhuldiging van de gerestaureerde muur aan de St Bavostraat, met de publiciteit van Les Grands Magasins Tietz, herontdekt door de ESA-voorzitter Willy Dupon en enkele leden van zijn snorrenclub tijdens een bezoek verleden jaar aan de expo van de mensen van de kunstacademie, waaronder ons bestuurslid Tony Vantichel.
Wij hebben toen Schepen Van Nuffel gecontacteerd, die beloofde er het nodige voor te doen. En eindelijk was het zover : de publiciteit uit de jaren 1910 van het grootwarenhuis waar de beste en beroemdste TITSEN (bolder strawhat) van Vlaanderen gemaakt werden, zal weer pronken op de zijgevel van het huis tegenover de Sint Bavokerk. 100 jaar later, dank zij het initiatief van de E.S.A.
Het bestuur en de leden van de Europese Snorrenclub Antwerpen woonden dan ook met een afvaardiging deze plechtigheid bij om 19.30u. Samenkomst in het café over de kerk vanaf 18.00u/18.30u in t-shirt Koffie Verheyen én TITS !!.
In afwachting werd er al eens een pintje gedronken...
De Brouwerij Campina werd in 1850 onder de naam De Hopbloem aan het marktplein in Dessel opgericht door Augustinus Verbeeck. In 1872 werd het familiebedrijfje uitgebreid tot een volwaardige brouwerij. Wanneer uiteindelijk Stijn Verbeeck in 1930 aan het hoofd van de zaak komt te staan doopt hij de brouwerij om tot Brouwerij Campina en brengt hij het pilsbier Golding Campina op de markt.
Einde maart 1988 verwerft Brouwerij Alken-Maes in eerste instantie een belangrijke meerderheidsparticipatie in de Brouwerij Campina. Eind september 1988 gaan de aandelen van de Brouwerij Campina helemaal over in handen van Alken-Maes.
Golding Campina is nog enkel verkrijbaar van het vat. Sinds een paar jaar zijn ze gestopt met bottelen. Door de overname van Alken-Maes door Heineken valt het af te wachten of het nog gaat blijven bestaan.
In het voorprogramma, het solidariteitskoor Frappant
Ook de kunstenaars die het werk hebben gedaan werden geprezen.
Om 20.30 uur was er een optreden van Johan Verminnen, ons goed bekend als Brusseleir van t Joar 2010. Maar de goede man was nog niet eens begonnen of het water viel met badkuipen uit de lucht. De show ging toch door, mar de mensen moesten het beleven vanachter de ramen van de cafees. Jammer...
In de rand van 'Wilrijk Feest' op zaterdag 10 juli op het Sint-Bavoplein werd om 19.30 uur de gerestaureerde muurschildering 'MagasinsTietz' ingehuldigd. De muurschildering op de zijgevel van huisnummer 55 in de Sint-Bavostraat diende tussen 1901 en 1914 als gevelreclame voor de gelijknamige Duitse warenhuisketen aan de Meir.
De muurschildering is dus meer dan honderd jaar oud en zij behoort tot het cultureel erfgoed van het geitendistrict, dat voor de restauratie 9.000 euro uittrok. Tijdens de plechtigheid zorgt de band North Side Boys voor de muzikale omijsting.
---------------------------------------
Muurreclame Tietz gerestaureerd
De muurreclame voor Tietz die begin vorige eeuw op de zijgevel van het huidige KWB St.-Bavolokaal aan de St.-Bavostraat werd aangebracht, prijkt daar weer in al zijn glorie. De restauratie gebeurde door deskundige Christine De Wilde.
De muurschildering die dateert van voor 1914 was reeds jaren nog amper te herkennen. Het kostte bijna een maand werken om ze volledig te restaureren. Dit gebeurde na een grondige analyse van de originele verfreste en gebruikte lettertypes. De reclame werd begin vorige eeuw aangebracht door het grootwarenhuis Tietz omdat de huidige St. Bavostraat - toen nog de Bergstraat - een belangrijke invalsweg was naar Antwerpen.
De feestelijke inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van sp-a districtsvoorzitter Thierry Vanderkindere, en een delegatie van de Europese Snorrenclub Antwerpen. Voor hen was dit eveneens een speciale gelegenheid, gezien zij nog steeds de typische gevlochten strohoed uit het begin van de 20ste eeuw als hoofddeksel dragen.
Deze hoed - in de Antwerpse volksmond den Tits - is een rechtstreekse verwijzing naar het toenmalige grootwarenhuis Tietz, de huidige Inno aan de Meir.
Vanaf nu is de oude reclame terug te bewonderen in zijn volle glorie.
Kriekenlambiek of kortweg kriek is een Belgische biersoort van spontane gisting met zure kersen.
Kriek wordt bereid door krieken dit zijn donkere, zure kersen toe te voegen aan de houten vaten waarin de lambiek wordt gegist. De lambiek heeft dan al 3 tot 18 maanden gerijpt. Gemiddeld voegt men tweehonderd gram morellen per liter bier toe. Een kriekbier heeft dan ook een sterke kriekensmaak.
Na negen maanden rijping wordt de kriek gefilterd en in flessen gebotteld. Het bier rijpt verder in de fles. De fles moet dus tegen druk bestand zijn. Traditioneel worden daarom champagneflessen van 75 cl gebruikt.
Er zijn tegenwoordig ook commerciële varianten in flesjes van 25 centiliter met een kroonkurk op de markt. De commerciële varianten worden dikwijls ook gezoet om tegemoet te komen aan de smaak van een groter publiek. Om sneller te produceren wordt dan dikwijls vruchtensap toegevoegd in plaats van krieken.
Oorsprong van de krieken
Oorspronkelijk gebruikte men krieken uit Schaarbeek, waar ze destijds veel werden geteeld.
De kriekbrouwers van vandaag kopen doorgaans krieken uit Belgisch Limburg, Duitsland of Denemarken vanwege hun reputatie en prijs en omdat die van Schaarbeek zeldzaam zijn geworden.
Kriek drinken
Traditioneel is kriekenlambiek een zomerbier, dat men drinkt uit een bolglas. Het alcoholvolume ligt rond de vijf procent en de temperatuur moet 5 à 6 °C bedragen.
Producenten
Ambachtelijke kriekenlambiek
Brouwerij Boon, Lembeek: Oude Kriek
Brouwerij 3 Fonteinen, Beersel: Oude Kriek
Brouwerij Girardin, Sint-Ulriks-Kapelle
Brouwerij Lindemans, Vlezenbeek: Kriek Cuvée René
Brouwerij Mort Subite, Kobbegem: Oude Kriek
Brouwerij Oud Beersel, Beersel
Brouwerij Timmermans, Itterbeek: Timmermans Tradition Kriek Lambik (Timmermans maakt sinds 1993 deel uit van het Britse John Martin)
Brouwerij Cantillon, Anderlecht: Bio Kriek
Geuzestekerij De Cam, Gooik: Oude Kriek
Geuzestekerij Hanssens Artisanaal, Dworp: Oude Kriek
Geuzestekerij Moriau, Sint-Pieters-Leeuw (gestopt in 1993)
Commerciële kriekenlambiek
Brouwerij Belle-Vue (voorheen Vanden Stock), Sint-Jans-Molenbeek: Belle-Vue Kriek en Belle-Vue Kriek Extra (Belle-Vue maakt sinds 1990 deel uit van Inbev)
IZEGEM 8 juni 2010 - Paul Berlamont heeft een wel heel speciale veiling gewonnen tijdens de actie Music for Life van Studio Brussel. Op drie juli wordt hij voor één dag de burgemeester van Izegem.
De actie Music for Life van Studio Brussel kreeg in de Borstelstad dankzij stadssecretaris Anton Jacobus een staartje. De stadssecretaris veilde de sjerp van de burgemeester voor dit goede doel. Hoogste bieder Paul Berlamont mag zo een dagje burgemeester spelen. Huidig regerend burgemeester Gerda Mylle staat op zaterdag 3juli graag haar plaats een dagje af.
'Ik wou die veiling absoluut winnen', zegt Paul Berlamont. 'Dankzij een truc van een bevriend informaticus is het me ook gelukt. Eigenlijk kon het me niet echt schelen hoeveel de inzet was, het geld ging toch naar het goede doel.'
Die informaticus, Dominique Stove, werkte nu samen met Pauls buurman en cabaretier Karel Declercq het scenario uit voor de burgemeestersdag.
'We zijn al een paar maanden bezig met de voorbereidingen', zegt Berlamont. 'Het is de bedoeling dat iedereen er veel plezier aan beleeft. Zo tonen we onder andere filmpjes rond het ontstaan van Izegem en tussendoor plannen we een verrassingsact.'
Binnenkort zullen de affiches met het complete programma in het stadsbeeld opduiken. Zo wordt er een ontbijt op het stadhuis georganiseerd, gevolgd door een ontvangst van de koning. Vervolgens legt het nieuwe schepencollege de eed af en is er ook een gemeenteraad.
'Daarna gaan we nieuwe partnersteden aanduiden', lacht Berlamont. 'Vanop het balkon spreken we ook de bevolking toe. Bovendien organiseren we ook een optocht, een banket en zelfs een heus bal van de burgemeester.'
De festiviteiten vinden plaats in een tent op de Korenmarkt, voor het station. En naast de inzet om een dagje burgemeester te zijn, schenkt Paul Berlamont ook de hele opbrengst van de speciale dag aan een goed doel namelijk voedselbank De Stamper.
------------------------------------------------
Burgemeester Berlamont
Izegem 25 juni 2010 - Op zaterdag 3 juli krijgen we een primeur voor Izegem, voor de streek en voor de planeet. Paul Berlamont wordt burgemeester voor één dag. Mijn buurman is de ideale burgervader. Hij is een snor die mens werd. Hij heeft een kop die waardigheid en absurditeit uitstraalt. Hij kent de helft van de wereld en de helft van de wereld kent hem. Hij kan een steen enthousiasmeren. En als er iets zots te organiseren is, is hij erbij: het WK savatschieten, schoonmoederslingeren of buuksleren. Kortom de best beschikbare eerste burger voor boos Izegem.
Begeef u die dag naar de pekkerstad, beste lezer. Naar het bal van de burgemeester. Of 's morgens om 10uur naar de plechtige inhuldiging. De tv zal er zijn. Dominique Stove toont een clip: Izegem van nu tot vroeger en were. We krijgen nieuwe schepenen, met allemaal een hoek af. Uw dienaar zal de machtsoverdracht begeleiden als schepen van Humor en Plechtigheden, of wat had u gedacht?
De opbrengst gaat naar vzw De Stamper. U zult kunnen scheiden voor één dag. Honderden koppels deden een aanvraag. en nog veel meer droomden ervan er één te doen. Misschien kan u zelfs trouwen voor één dag. Met uw buurvrouw bijvoorbeeld.
We krijgen de eerste steenwegneming van de centrale brug. Er komen ereburgers voor één dag. We krijgen zelfs nieuwe zustergemeenten. Het stadspersoneel krijgt een halve dag vrijaf (het is toch zaterdag). Om 11uur wordt burgemeester Gerda's grote balkon in gebruik genomen voor een toespraak Urbi et Orbi. En de politiecommissaris beloofde die dag geen boetes uit te schrijven, hoogstens voor wie nuchter is.
Waar wacht u op Luc Martens in Roeselare, sta uw sjerp eens af voor een dag. Burgemeester Michiel in Tielt: we hadden lang genoeg Vandaelen in het stadsbestuur. Bonte burgemeesters van Oostrozebeke, Van Poucke tot Pittem, sta de macht eens tijdelijk af aan een paar prettig gestoorde figuren. Een beetje imagination au pouvoir. Misschien komt daar iets leuks uit. En we zijn voor een dag verzoend met de realiteit.
Karel declercq ruilde zijn job aan de universiteit in voor een onzeker bestaan als cabaretier. Hij beschrijft elke week met een knipoog het nieuws uit zijn streek. Karel woont in Izegem.
Bekende Izegemse snor wordt dagje burgemeester Cafébaas Paul Berlamont haalt het nipt van Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger Sintobin. Een verslag door Frank Meurisse (dec 2009)
IZEGEM - 'Ik ga voor eeuwig kunnen zeggen dat ik burgemeester van Izegem geweest ben', glundert Paul Berlamont. De bekende Izegemse cafébaas bracht met 256 euro het hoogste bod uit op de sjerp van burgemeester Gerda Mylle ten voordele van Music for Life.
'Ik wou kostte wat het kost die veiling winnen', klinkt Paul Berlamont heel verzekerd. 'Tot op de laatste seconde was er een tegenkandidaat, maar ik heb het pleit gewonnen, dankzij een truc die een informaticus mij bijbracht', grijnst de bekende snor. 'Het kon me niet schelen wat de inzet was. De opbrengst is toch voor een goed doel.'
Stadssecretaris Anton Jacobus kwam op het idee de burgemeesterssjerp te veilen voor de actie Music for Life van Studio Brussel. Burgemeester Gerda Mylle zag dat meteen zitten. Het tricolore lint werd op eBay geplaatst. Donderdagmiddag om exact 13.33 uur werd het bieden afgesloten.
'Ik heb eerder al aan onlineveilingen meegedaan, op zoek naar oude affiches voor in café Lagaar. We hebben twee vliegen in een klap geslagen. Het goede doel is een eerste zaak. Als ze hiermee enkele muskietennetten extra kunnen kopen is dat een mooie zaak. Ten tweede is Izegem een stad van uitgaanders. Ik zou er graag een ludieke dag van maken, samen met de huidige burgemeester en de secretaris gaan we dit uit werken. Tussen pot en pint ben ik al mijn eigen schepencollege aan het samenstellen. We gaan ook een andere naam voor de stad zoeken en de dag moet zeker eindigen met het 'Bal van de Burgemeester'. In plaats van een happy hour in de cafés kunnen we er misschien een happy day van maken, maar ik vrees dat de cafébazen dit niet gaan zien zitten', lacht Berlamont. 'Belangrijk is dat Izegem in the picture komt. We gaan dit grondig voorbereiden. Het komt niet op een paar maanden.'
Paul Berlamont koesterde eerder al politieke ambities. 'Ik ging ooit eens opkomen met een aparte partij: de ZPH, de Zachte Positieve Anarchisten. Mijn vrouw had liever van niet. Ik heb voor een keer geluisterd. Nochtans was het louter voor de plaatselijke politiek bedoeld, ludiek, maar ik had toch punten uitgewerkt die wel succes konden hebben. Dit is intussen jaren geleden. Nu word ik meteen burgemeester. Ik zal meteen een aantal serieuze beslissingen nemen. Meerdere mensen moeten zich amuseren die dag, als het kan zelfs heel Izegem. Ik denk eraan om ook alle stadspersoneel die dag collectief verlof te geven. Ik ga levenslang kunnen zeggen dat ik burgemeester van Izegem ben geweest', droomt hij al luidop.
'Ik heb me laten wijsmaken dat de burgemeesterswedde ook blijft doorbetaald. Ook op dat vlak is het een goede zaak', besluit Paul Berlamont.
'Zeg overigens maar Paul', voegt hij er naar voorbeeld van oud-burgemeester Willy Verledens aan toe, die als lijfspreuk Zeg maar Willy had.
Berlamont heeft het nipt gehaald van Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin, fractieleider voor Vlaams Belang in de Izegemse gemeenteraad. 'Het was leuk geweest om een dag burgemeester van Izegem te spelen. Maar niet getreurd, met de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 volgt de herkansing', aldus Sintobin.
Ik ben Guy Vandendriessche, en gebruik soms ook wel de schuilnaam moustache.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Museum-medewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: ESA snorrenclub, belleman Stad Izegem, motorrijden,....
Andere hobby's :
www.bloggen.be/belleman
www.bloggen.be/motorrijder
www.bloggen.be/budoka
www.bloggen.be/stadsreuzen