Vandaag weer een nieuwe hippe gezonde foodtrend die ons land aan het veroveren is: quinoa, spreek uit: kien-wah. Quinoa is een graansoort, het wordt zelfs supergraan genoemd. Het zijn kleine bruine knapperige korreltjes met een nootachtige smaak. Het zijn de zaadjes van een plant die altijd al door mensen gebruikt worden als voedsel en bekend is geworden door de verbouw hiervan in Bolivia in het Andesgebergte. De Incas noemden quinoa moeder onder de granen . Pas in de 20e eeuw is het door gezondheidswetenschappers weer opnieuw ontdekt. Het wordt dus graan genoemd, terwijl het eigenlijk zaadjes zijn. Waarom wordt het quinoa supergraan genoemd? Quinoa is het meest perfecte voedsel wat we kennen. Het heeft een uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Dit komt door het eiwitgehalte wat alle essentiële aminozuren bevat en door hoge percentage onverzadigde vetten. Ook het is vezelrijk en bevat hoge percentages anti-oxidanten en vitaminen en mineralen als ijzer, calcium (4x zoveel als tarwe) en vitamine B en E. Het is gewoon supergezond. Wat maakt quinoa bijzonder? Dat het gluten- en tarwevrij is en dus ook voor mensen met coeliakie geschikt is om te eten. Mensen die last hebben van hun darmflora verdragen quinoa heel goed en het wordt rustiger van binnen, dit komt door de hoge kwaliteit van de eiwitten, deze is veel beter dan bijvoorbeeld in vlees. Als je aan het afvallen bent is quinoa goed in te passen omdat het goed verzadigt en een volwaardig product is, wat bij gezond afvallen hoort! Hoe smaakt quinoa? Het heeft een volle, beetje nootachtige smaak, het is zacht en knapperig. Het wordt in het algemeen gewoon lekker gevonden. Hoe kun je quinoa gebruiken? Het is een vervanger voor vlees, rijst, pasta en aardappelen. Je kunt het overal in gebruiken. Warme maaltijden, salades. Maar je kunt er ook brood en cake van bakken. Er zijn heel veel mogelijkheden. Op smulweb vind je 58 quinoa-recepten als je op quinoa gaat zoeken. Ik geef hier een recept voor Quinoa-nasi! Waar kun je het kopen? In steeds meer supermarkten o.a. Delhaize, in natuur- en reformzaken. Sommige merken zoals Lassie brengen zelf ook quinoa op de markt. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Ook in restaurants staan het steeds vaker op de menukaart.
Samenvattend: Quinoa is een supergezond graan en echt de moeite waard om uit te proberen. Het is heel gemakkelijk klaar te maken en echt lekker om te eten. Voor mensen met een gluten- of tarwe allergie een welkome aanvulling. En het past helemaal in een gezonde leefstijl!
Bron: http://www.olijftak.com/gnr25.html
14-10-2012 om 17:54
geschreven door Tamara
07-10-2012
Havermoutpap
Havermoutpap
Ingrediënten
250 ml amandelmelk 2 eetlepels havermout 1 theelepel stevia kristal Variaties: banaan of frambozen of gedroogd fruit,...
Bereidingswijze: Op het vuur: Breng de melk aan de kook Voeg de havermout toe en de stevia laat nog even doorkoken Zet van het vuur en voeg dan het fruit toe. Laat enkele minuten opstijven.
Microgolfoven: Voeg de melk, stevia en havermout toe en zet 3 min op de hoogste stand, laat goed doorkoken. Laat enkele minuten opstijven en voeg het fruit toe.
Ondertussen weer een paar maanden verder. Ik ben nu 25 kg kwijt. Ik tel mijn koolhydraten niet meer, maar ik eet nog steeds heel gezond. 's morgens eet ik een volkoren boterham (twee sneden) met zelfgemaakte choco of muesli met gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers of havermoutse pap. De koemelk vervang ik door amandelmelk. Als tussendoortjes eet ik 2 stukken fruit, of 1 stuk fruit en 50 gram gedroogd fruit of 50 gram noten natuur. 's middags eet ik twee sneden volkorenbrood met vleesbeleg. Tussendoortje: zie eerste tussendoortje. Als avondeten eet ik nog steeds geen aardappelen, maar wel af en toe volkoren rijst, volkoren pasta, couscous en volkoren tortilla wraps. De verhouding blijft hetzelfde 2/4 groenten, 1/4 koolhydraten, 1/4 vlees of vis. Als dessertje vlak na mijn eten eet ik een reepje chocolade. Na het avondeten eet ik niets meer, dan geef ik mijn maag rust tot de volgende ochtend. Voor de rest ga ik twee keer per week naar de fitness en soms sport ik thuis nog extra: inline skaten, badminton, lopen,...
Groetjes Tamara
07-10-2012 om 18:12
geschreven door Tamara
25-06-2012
Eten met beperkte koolhydraten
Hallo iedereen,
Ik heb al veel vragen gekregen van mensen die willen weten hoe ik in een half jaar tijd 17 kilo ben afgevallen. Daarom ben ik deze blog begonnen en hoop ik hier meer mensen mee te kunnen helpen die ook last hebben van overgewicht.
Dit is mijn geheim om af te vallen: Houd een eetdagboek bij op: www.fatsecret.be Aanmelden en alle gebruik is volledig gratis
Ga naar www.fatsecret.be, voedingsmiddel invoegen
Zorg dat je onder de 200 gram koolhydraten blijft.
Probeer altijd de goede/trage/volkoren koolhydraten te eten.
Vervang echt alle 'witte koolhydraten'. Volkoren spaghetti, volkoren rijst of basmati rijst, volkoren/meergranen brood. Ook als je een broodje gaat eten, neem een volkoren broodje, als je een hamburger eet neem dan volkoren sesambroodjes. Het zit echt in vele kleine dingen en ook al denk je, er zitten evenveel koolhydraten in wit brood als in volkoren brood toch gaat het wit brood veel sneller door je lichaam en je lichaam produceert hiervoor insuline om de snelle suikers te verwerken en wat je lichaam niet verbruikt wordt opgeslagen als vet in je lichaam. Vandaar dat mensen die veel 'witte koolhydraten' en suiker eten vooral vet krijgen op de taille, heupen, buik, billen en dijen.
Groenten, noten, fruit, gedroogd fruit, meergranen brood
(vb: synergie brood), volkoren pasta, volkoren rijst,
Geen frisdrank, geen fruitsappen, vervang suiker door stevia
kristal.
Drink minstens 1,5 liter water per dag.
Neem als snack fruit, noten, gedroogd fruit of rauwe
groenten. Beter geen koeken ook geen droge koeken (zijn ook snelle koolhydraten), rijstwafels, toast, Je mag een snack kiezen uit de restgroep maar kies dan wel iets met niet teveel koolhydraten en zorg dat je toch onder je dagtotaal van 200 gram koolhydraten blijft!
Chocolade (vooral pure) en ijscrème (zonder hoorntje of koek) valt nog mee.
Als je voorverpakte producten koopt check altijd de koolhydraten, dezelfde producten kunnen afhankelijk van het merk tot dubbel zoveel koolhydraten bevatten!
Vul je bord: ¼ vlees, ¼ koolhydraten 2/4 groenten
Probeer ook te sporten of meer te bewegen!
Ik denk dat ik hiermee het meeste heb opgeschreven, veel succes!