Vandaag weer een nieuwe hippe gezonde foodtrend die ons land aan het veroveren is: quinoa, spreek uit: kien-wah. Quinoa is een graansoort, het wordt zelfs supergraan genoemd. Het zijn kleine bruine knapperige korreltjes met een nootachtige smaak. Het zijn de zaadjes van een plant die altijd al door mensen gebruikt worden als voedsel en bekend is geworden door de verbouw hiervan in Bolivia in het Andesgebergte. De Incas noemden quinoa moeder onder de granen . Pas in de 20e eeuw is het door gezondheidswetenschappers weer opnieuw ontdekt. Het wordt dus graan genoemd, terwijl het eigenlijk zaadjes zijn.
Waarom wordt het quinoa supergraan genoemd? Quinoa is het meest perfecte voedsel wat we kennen. Het heeft een uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Dit komt door het eiwitgehalte wat alle essentiële aminozuren bevat en door hoge percentage onverzadigde vetten. Ook het is vezelrijk en bevat hoge percentages anti-oxidanten en vitaminen en mineralen als ijzer, calcium (4x zoveel als tarwe) en vitamine B en E. Het is gewoon supergezond. Wat maakt quinoa bijzonder? Dat het gluten- en tarwevrij is en dus ook voor mensen met coeliakie geschikt is om te eten. Mensen die last hebben van hun darmflora verdragen quinoa heel goed en het wordt rustiger van binnen, dit komt door de hoge kwaliteit van de eiwitten, deze is veel beter dan bijvoorbeeld in vlees. Als je aan het afvallen bent is quinoa goed in te passen omdat het goed verzadigt en een volwaardig product is, wat bij gezond afvallen hoort! Hoe smaakt quinoa? Het heeft een volle, beetje nootachtige smaak, het is zacht en knapperig. Het wordt in het algemeen gewoon lekker gevonden. Hoe kun je quinoa gebruiken? Het is een vervanger voor vlees, rijst, pasta en aardappelen. Je kunt het overal in gebruiken. Warme maaltijden, salades. Maar je kunt er ook brood en cake van bakken. Er zijn heel veel mogelijkheden. Op smulweb vind je 58 quinoa-recepten als je op quinoa gaat zoeken. Ik geef hier een recept voor Quinoa-nasi! Waar kun je het kopen? In steeds meer supermarkten o.a. Delhaize, in natuur- en reformzaken. Sommige merken zoals Lassie brengen zelf ook quinoa op de markt. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Ook in restaurants staan het steeds vaker op de menukaart.
Samenvattend: Quinoa is een supergezond graan en echt de moeite waard om uit te proberen. Het is heel gemakkelijk klaar te maken en echt lekker om te eten. Voor mensen met een gluten- of tarwe allergie een welkome aanvulling. En het past helemaal in een gezonde leefstijl!
Bron: http://www.olijftak.com/gnr25.html
14-10-2012 om 17:54
geschreven door Tamara 
|