Schaakclub Beveren
Online verslag van clubactiviteiten
schaken in Beveren
21-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overlijden Herman Cools
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Overlijden Herman Cools



Op 9 februari 2017 overleed Herman Cools. Herman was een stichtend lid van Club 64 in 1958. Hoewel zijn actieve schaakloopbaan beperkt was, bleef hij een actieve propagandist via zijn weekblad, “Het Vrije Waasland”, waar alle uitslagen en activiteiten gepubliceerd werden. Hij was de broer van Erik Cools, in een nabij verleden nog heel actief als schaker bij Malpertuus. De begrafenisplechtigheid ging door op vrijdag 17 februari om 11.15 uur in de Sint-Martinuskerk te Beveren. Ons diep medeleven gaat uit naar de familie.


21-02-2017 om 07:46 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
20-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interclub 2016-17: ronde 8
Klik op de afbeelding om de link te volgen Interclub 2016-17: ronde 8

In de achtste ronde ontving Beveren 1 koploper Opwijk. Het behaalde een mooi gelijkspel alhoewel het er aanvankelijk niet zo goed uitzag. Peter begon slecht met onmiddellijk kwaliteitsverlies als gevolg van afleiding van de bar-bezigheden Eigen aan het nieuwe lokaal, hier moeten we nog iets op vinden... Het kon niet meer rechtgezet worden en dus stonden we al snel op achterstand. 

Ook Paolo verloor zonder echt een fout te hebben gemaakt. Hij kwam goed uit de opening maar in het middenspel werd hij in het defensief gedrongen door een pionoffer dat open lijnen naar zijn koning creëerde. Toen Paolo wat tegenspel kreeg, was hij ook nog eens in erge tijdnood. Hij haalde de 40ste zet niet.

Willy had een wilde stelling op het bord gekregen in een soort Hollands waarbij zwart zowaar op de damevleugel rokeerde. Het zag er bijzonder beangstigend uit allemaal voor Beveren, maar Willy had het allemaal doorgerekend en verdedigde accuraat. De tegenstanders materiële investeringen voor aanval werden makkelijk geneutraliseerd.

Stefan's partij ging gelijk op tot het eindspel (torens met lopers van gelijke kleur). Daarin had Stefan de betere kansen maar het bleek complexer dan gedacht. Na geduldig manoeuvreren had Stefan een winststelling in handen totdat hij voorbarig de kwaliteit offerde. Het resulterende eindspel pionnen tegen toren leek verloren. Totdat de tegenstander blunderde en de pionnen de helden van de dag werden.

Beveren 2 moest tegen Sint-Niklaas 2 dat verwikkeld is in een strijd om een topplaats in het klassement. Michaël was naar gewoonte als eerste klaar. Jammer genoeg niet met het verhoopte resultaat. Trager spelen is moeilijk te leren. Norbert heeft daar geen probleem mee, zette solide op en kon met vertrouwen het middenspel tegemoet zien. Daarin verloor hij een pion die in het eindspel (met lopers van dezelfde kleur) zich extra deed voelen, omdat al zijn pionnen op de verkeerde kleur stonden.

Sil speelde een wilde opening waarbij hij een geïsoleerde pion op d3 kreeg in ruil voor druk op de koningsvleugel. Zijn eigen stukken belemmerden echter een vlotte ontwikkeling om hiervan ten volle te kunnen profiteren. Geleidelijk aan wrikte de tegenstander zich los met het bekende resultaat. Thijs speelde een evenwichtige partij maar stond voortdurende onder druk vanwege een achtergebleven c-pion. Die werd halstarrig verdedigd en dat had effect: de tegenstander nam genoegen met remise.

Bijlagen:
Klassement_Bev1_R8.JPG (69 KB)   
Klassement_Bev2_R8.JPG (70.8 KB)   
Uitslagen_Bev1_R8.JPG (20.2 KB)   
Uitslagen_Bev2_R8.JPG (20.6 KB)   
Uitslag_Bev1_R8.JPG (34.1 KB)   
Uitslag_Bev2_R8.JPG (34.7 KB)   

20-02-2017 om 07:11 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
15-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilveren Toren - ronde 5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zilveren Toren - ronde 5

Joren kon gelukkig toch nog mee schaken (dankzij een goede babysit) en hij speelde op het vierde bord.
Hij stak ook deze keer vlug van wal. Zijn tegenstander kwam direct onder druk te staan en dat leverde hem de kwaliteit op. Als hij nadien ook nog een vol stuk won kon het niet meer stuk. Zijn tegenstander nam het niet zo sportief op en wou niet opgeven. Na ongeveer 1 uur wachten ging zijn tegenstander door zijn vlag.

Hendrik speelde op het derde bord en hij speelde een goede partij. In het middenspel kon hij een pion winnen en met deze pluspion kon hij het eindspel aanvatten. Hierin koos Hendrik om met dubbele torens het tegen de dame op te nemen. Uiteindelijk kon hij promoveren en dan was het spel vlug uit.

Willy speelde op het eerste bord en hij kreeg het zwaar te verduren. Hij kreeg wel een pion cadeau en Willy was zo vriendelijk dat hij er één terug gaf. Het was uiteindelijk zijn tegenstander die de meeste druk kon geven en Willy moest nog een pion afgeven. Om nog wat tegendruk te kunnen geven moest Willy een stuk offeren voor 2 pionnen, maar helaas het bracht niets op.

Peter die op het tweede bord speelde kon aanvankelijk de partij in evenwicht houden en alle druk weerleggen.
Maar in het eindspel en in tijdnood (40ste zet met nog 1 seconde op de klok) kon Peter de druk niet meer tegenhouden. De tegenstander viel binnen op de koningsvleugel en hier was niets meer aan te doen.

Bijlagen:
Klassement_Bev1_R5.JPG (61.3 KB)   
Uitslag_Bev1_R5.JPG (44.4 KB)   

15-02-2017 om 22:06 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
12-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interclub - ronde 7
Klik op de afbeelding om de link te volgen Interclub ronde 7

Beveren 1 moest naar Wetteren en dat was een hele opgave. De parkings vlakbij waren overvol. Het kasteel lag op een heuvel, en we moesten op het tweede verdiep schaken. Willy moest even bekomen maar in het vierde speluur kon hij een stuk winnen waarmee hij dan een gevaarlijke pionnenfalanx van de tegenstander vrij makkelijk neutraliseerde (zo leek het toch). Jonas zette goed op en het ging lange tijd gelijk op. In het middenspel gaf hij echter de b-lijn op, en daardoor wist de tegenstander druk te ontwikkelen die uiteindelijk rendeerde. 

Paolo begon sterk, wist een kwaliteit te winnen tegen twee pionnen.Gezien de dames geruild waren, kon hij op licht voordeel vertrouwen. Enkele misstappen leverden hem echter een slechte loper op. En plots speelde de tegenstander het eindspel perfect waardoor zijn twee pionnen ruimschoots voldoende bleken. Stefan hield de match gelijk. Vanuit de opening had hij licht voordeel doordat zwart zijn witveldige loper niet kon ontwikkelen (en dus ook de toren op a8 niet). Zwart probeerde dan maar los te komen door een koningsaanval op te zetten. Dat zag er zeer gevaarlijk uit, maar met een goed getimed dameoffer haalde Stefan de winst binnen.

Beveren 2 speelde vandaag uit tegen Artevelde 3. Sil speelde op het vierde bord en deze keer was hij het die niet wou rokeren. In het middenspel kreeg Sil een toren cadeau, maar zijn dame kwam ingesloten te staan.
Bovendien kreeg zijn tegenstander open lijnen naar de koning waartegen geen verdediging gevonden werd.

Thijs speelde op het derde bord en hier was zowel in de opening, het middenspel en het eindspel de partij in evenwicht. Met elk nog een zes-tal pionnen op het bord en koningen die het centrum dicht hielden kwamen beide spelers remise overeen.

Peter speelde op het eerste bord en hij kreeg in de opening pion op c4 cadeau. Peter nam deze natuurlijk aan en begon deze pluspion te verdedigen. In het middenspel kon Peter pas weerwerk bieden wat culmineerde in een dameoffer wat de tegenstander niet kon aannemen op straffe van mat. Hierop gaf zijn tegenstander op.

David speelde op het tweede bord een heel goede partij. De partij bleef dan ook lang in evenwicht.
Pas op het einde van het middenspel offerde zijn tegenstander een loper voor twee pionnen, toch kon David de druk overleven en het initiatief nemen in het eindspel. Totdat hij mat gaf op g7 met de dame. Dacht hij. Het bleek een blunder: de loper van de tegenstander dekte g7.
 

Bijlagen:
Interclub_R7.JPG (99.2 KB)   

12-02-2017 om 22:14 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilveren Toren - ronde 4
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zilveren Toren - ronde 4

Beveren 1 kwam nipt te kort tegen een toch wel sterke tegenstander. Paolo zette scherp op in één van zijn lievelingsvarianten (?) en offerde gelijk een stuk. De compensatie was er maar zwart verdedigde taai. Toen een dynamisch evenwicht bereikt werd, werd snel tot remise beklonken. 

Stefan had een lastig avondje: niets lukte nog na een voorbarige actie op de damevleugel die wit gevat counterde. Eerst een pion dan een kwaliteit en dan stukverlies. Het was dweilen met de kraan open. Willy kwam niet zo goed uit de opening, maar herpakte zich in het middenspel. Positioneel doorzicht leverde eindspelvoordeel op in de vorm van een gepasseerde vrijpion, en dat mocht de heer Schillemans vakkundig uitmelken.

Hendrik tenslotte speelde goed maar werd door agressief spel in het defensief gedwongen. De kansen waren wederzijds maar uiteindelijk bleek het witte initiatief net iets gevaarlijker. Spijtig want er had meer in gezeten.

In de 4de ronde speelde Beveren 2 uit tegen Geel 3. Joren speelde op het tweede bord en hij nam direct het initiatief. Hij offerde tot tweemaal toe (en correct) zijn paard en de winst was binnen. Jonas speelde op het derde bord en in het middenspel kon hij een pion winnen. In het eindspel kon de pion promoveren en de winst was binnen.
Alan speelde op het vierde bord, maar hij nam een ietwat afwachtende houding aan in de opening. Toen hij in het middenspel een aantal pionnen verloor, was het eindspel ook moeilijk te houden. Peter speelde op het eerste bord en hij zette zijn tegenstandster direct onder druk. Nog voor hij zijn rokade had uitgevoerd trok hij onstuimig ten aanval. Dat wreekte zich onmiddellijk: zijn tegenstandster offerde haar paard en viel binnen, een drietal pionnen vielen en in het eindspel kon dit niet meer goed gemaakt worden.

Bijlagen:
Klassement_Bev1_R4.JPG (60.9 KB)   
Klassement_Bev2_R4.JPG (57.3 KB)   
Uitslag_Bev1_R4.JPG (33.9 KB)   
Uitslag_Bev2_R4.JPG (30.3 KB)   

12-02-2017 om 22:01 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
08-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevers Toernooi : resultaten ronde 5 en paringen voor ronde 6
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bevers Toernooi : resultaten ronde 5 en paringen voor ronde 6

De uitslagen van ronde 5 zijn bekend, met de laatste partij tussen Frans en Thijs remise. En ook in de stand komt het terug wat samen. Nog 4 ronden te gaan, de eindsprint kan ingezet worden.

Bijlagen:
Klassement_R5.JPG (31.3 KB)   
Paringen_R6.JPG (28.2 KB)   
Resultaten_R5.JPG (29 KB)   

08-02-2017 om 22:13 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
30-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interclub 2016-17: ronde 6
Klik op de afbeelding om de link te volgen Interclub 2016-17: ronde 6

Beveren 1 speelde thuis tegen Hoboken 2.
Jonas speelde op bord 4 en hij verloor in het middenspel een stuk. Toch gaf hij de moed niet op. En zowaar, plotseling blunderde zijn tegenstander de dame weg gaf hierop op. Paulo speelde bord 1 en hij kreeg een ingewikkelde stelling op het bord. Na een verkeerde inschatting keerden de kansen echter. Joren die op bord 3 speelde kon de partij redelijk onder controle houden. Een mindere pionnenstructuur betekende dat het eindspel moeilijk houdbaar was. Willy die als laatste bezig was probeerde alles om te winnen. Helaas moest hij daarvoor enkele pionnen investeren die net in het eindspel niet tegen te houden waren. Hiermee verloor Beveren 1 met 3-1 van Hoboken 2.

Beveren 2 nam het op tegen LSV Chesspirant 8.
Norbert die op bord 2 speelde kwam goed uit de opening, maar in het middenspel kreeg zijn tegenstander tegenspel. Norbert onderschatte de aanval van zijn rivaal (gedubbelde torens, dame en een opgerukte pion) en kon de mat niet voorkomen. 
Michaël speelde op bord 3 en hij had veel initiatief. Als hij dan op het einde van het middenspel een zuivere toren won was de buit binnen. David speelde op bord 4 en stond direct onder druk. Om mat te voorkomen moest hij enkele pionnen en een loper weggeven. Met deze achterstand kon hij het tij niet keren en moest hij uiteindelijk opgeven.
Peter speelde op 1 en hij kreeg een ingewikkelde opening op het bord. Hij won een pion maar de tegenstander had veel meer initiatief. Toch kon Peter deze pion bijhouden en nadat veel stukken geruild waren wist Peter één van de laatste stukken van zijn tegentander in te sluiten. Hierop gaf deze op en hiermee eindigde de match op een gelijkspel 2-2

Bijlagen:
Bev1_KlassementR6.JPG (66.2 KB)   
Bev1_uitslagen_R6.JPG (24.7 KB)   
Bev1_uitslag_R6.JPG (57.8 KB)   
Bev2_KlassementR6.JPG (66.6 KB)   
Bev2_Uitslagen_R6.JPG (24.8 KB)   
Bev2_Uitslag_R6.JPG (56.8 KB)   

30-01-2017 om 15:12 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
28-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilveren Toren: ronde 3
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zilveren Toren : ronde 3

In de derde ronde moest Beveren 1 tegen TSM. Het spannendste moment was twintig voor negen toen eerste bord Paolo eindelijk binnenkwam. Hij weet de spanning te handhaven, vooral in het centrum van Mechelen. Joren had ondertussen al een goede stelling met ruimtevoordeel opgebouwd. Een gecentraliseerde dame op d4 versmachte de zwarte stelling. 

Willy kwam goed uit de opening en kon positionele schade toebrengen onder de vorm van een dubbelpion en had zelf het centrum. Hij tastte echter mis en dan was het plots uit. Stefan bouwde traag op maar na enkele mindere zetten in het middenspel kwam hij duidelijk beter te staan. Stefan zocht maar er was geen directe winst. Met de tijdnood die eraan kwam vond Stefan echter een killermove. De tegenstander was er vanonder de indruk want die gaf onmiddellijk op.

Paolo's partij zag rokade op verschillende vleugels. Traditioneel levert dat spannende partijen op. Dat was hier niet anders: in het middenspel kon Paolo het initiatief grijpen maar het kristalliseerde allemaal in een gelijke stelling (ondanks vele foefjes). Met elk tien seconden op de klok besloten de heren maar tot remise.

Beveren 2 nam het in de derde ronde op tegen Brasschaat. Peter speelde met wit op bord 1 en hij nam direct het initiatief (open lijnen en verschillende penningen). De tegenstander moest verschillende pionnen prijsgeven en had nog weinig bewegingsruimte en gaf hierop op.
Michaël speelde op bord 3 en hij won in de opening een paard. met een stuk voor ging het vrij vlot. Stukken weren geruild en met paard kon hij gemakkelijk pionnen gaan nemen. Michaël promoveerde met twee pionnen en met 2 dames was het vlug geklonken.
Frans was ondertussen op bord 4 in een moeilijke stelling terecht gekomen. Hij had een loper moeten offeren om de druk weg te houden. Toen uiteindelijk de stelling werd opengebroken kon Frans de dame winnen in ruil voor een toren. Hierna ging het vrij vlot en kon Frans de buit binnen halen.
Jonas die bord 2 speelde leek aanvankelijk de winst binnen te halen (centrum pion voor). Maar na een blunder zet verloor hij zijn dame voor toren en loper. Met de dame achter kon Jonas de druk niet weghouden en verloor hij de partij.

Bijlagen:
Klassement_Bev1_R3.JPG (49.7 KB)   
Klassement_Bev2.JPG (45 KB)   
Uitslag_Bev1_R3.JPG (41.4 KB)   
Uitslag_Bev2_R3.JPG (42.1 KB)   

28-01-2017 om 00:00 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
21-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilveren Toren 2017: ronde 2
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zilveren Toren 2017: ronde 2

Voor de tweede ronde was Beveren 1 vrij doordat de Antwerpse KASK-ploeg zich onverwachts terugtrok. Beveren 2 daarentegen moest naar Lier tegen de nieuwe club ChessLooks. Peter, Hendrik, Jonas en Sil kweten zich uitstekend van hun taak en lieten het nipte verlies uit ronde één zonder verpinken achter zich. 

Sil speelde op bord 4 en hij kwam goed uit de opening en in het middenspel kwam hij de kwaliteit voor.
Het was nog even spannend omdat hij al meer dan 1 uur achter stond in tijd. Maar bij een aanval op zijn tegenstrever zijn dame won hij nog een loper en hierop gaf tegenstrever op.

Jonas speelde op bord 3 een spannende partij waarbij hij de beste kansen kreeg. Na veel moeite en veel tijdverbruik haalde hij heel nipt zijn 40ste zet binnen de 2 uur. Uiteindelijk kon hij met vrijpion promoveren (hiervoor gaf wel een toren weg). Nog was de partij niet gedaan. In de laatste 5 minuten van toegevoegde tijd promoveerde hij opnieuw en met 2 dames kon hij de winst binnen halen.

Hendrik had het niet gemakkelijk op bord 2, hij kreeg een moeilijke stelling op het bord. In het middenspel kon hij pion winnen en met veel minder tijd op bord stelde hij remise voor (wat werd afgewezen). Hierna kon hij nog een pion wonnen maar met meer kansen voor zijn tegenstander. Uiteindelijk haalde hij de 40ste zet waarbij de 2 pluspionnen terug verloren had. Na veel moeite en met slechts 30 seconden op klok en beide nog 1 toren claimde Hendrik remise. Wat uiteindelijk aanvaard is na tussenkomst van de ploegleiders.

Peter speelde op bord 1 een evenwichtige partij waarbij hij de tegenstander een geïsoleerde pion kon geven. Na dame en torens ruil kon Peter de druk op de geïsoleerde pion opvoeren. Uiteindelijk won Peter deze pion en hierna was het gemakkelijk om de partij te winnen. Hiermee wonnen we van Chesslooks Lier 2 met 5 –11.

PS  In bijlage ook nog de uitslag van Beveren 1 van de eerste ronde (die was nog niet beschikbaar door laattijdig indienen van de uitslagen door de thuisploeg).

Bijlagen:
Uitslag_Bev1_R1.JPG (41.2 KB)   
Uitslag_Bev2_R2.JPG (41.1 KB)   

21-01-2017 om 15:47 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
15-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilveren Toren: openingsronde
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zilveren Toren: openingsronde

De openingsronde ging dit jaar opnieuw door in de sporthal in Niel. De sneeuw was bijna spelbreker van dienst maar uiteindelijk viel dat enorm mee. Toch zullen misschien enkelen zich hebben laten afschrikken erdoor, want er waren heel wat last-minute vervangingen en forfaits bij verschillende ploegen. Jammer, want aan de organisatie zal het zeker niet gelegen hebben. De sporthal van Niel leent zich uitstekend voor een event zoals de Zilveren Toren;

Beveren 1 scoorde een degelijke winst met 3.5 - 0.5 maar in de praktijk moest er nog geschaakt worden. Niet voor Peter, die met forfait won, maar Willy, Stefan en Paolo moesten ervoor vechten. Willy greep het initiatief met een gezonde ontwikkeling en kon dit finaal uitbuiten met een combinatie op d3 gevolgd door Lb4 met dodelijke penning op dame en koning. Stefan moest een pion investeren op straffe van materiaalverlies maar kreeg hierdoor wel een ontwikkelingsvoorsprong. Toen hij de pion terugwon, speelde hij onmiddellijk een nieuw pionoffer met onmiddellijk rendement. Paolo had een solide stelling met kwaliteit voor, maar moest zich reppen voor de 40ste zet. Toen die bereikt was, werd tot remise besloten.

Beveren 2 zag Hendrik goed starten op het eerste bord. Hij overzag echter een zetje waarna hij met de slechte loper opgezadeld zat in het ontstane eindspel. Jonas speelde op bord 2 een goed partij en won de dame tegen toren en loper. Het was echter complex genoeg om beide spelers tot remise te doen besluiten. Norbert speelde een modelpartij en vond zelfs een mooie zettencombinatie om een pion te winnen. Toen de winst voor het grijpen lag, tastte hij compleet mis en verloor een toren en de partij. David won, maar daar keek zelfs zijn tegenstander -- meneer FF-- niet van op. 

15-01-2017 om 08:56 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
30-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beverse Beker: uitslagen ronde 4 & paringen ronde 5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beverse Beker: uitslagen ronde 4 & paringen ronde 5

Ook de laatste partij tussen Erik en Frans is afgewerkt. Daarmee konden de paringen voor ronde 5 nog net voor Nieuwjaar gemaakt worden.

Bijlagen:
Klassement_R4.JPG (31.6 KB)   
Paringen_R5.JPG (27.9 KB)   
Resultaten_R4.JPG (29.6 KB)   

30-12-2016 om 16:54 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
27-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw clublokaal vanaf januari 2017
Nieuw clublokaal vanaf januari 2017

Vanaf januari 2017 wijkt Club 64 Beveren uit naar een nieuwe locatie voor haar schaakactiviteiten: de polyvalente zalen in het Gildenhuis, Ciamberlanidreef 92. Alle leden worden verwacht op 6 januari voor de Nieuwjaarsreceptie en dan kan iedereen de nieuwe zalen zelf bewonderen. Alvast een Gelukkig 2017 gewenst!

27-12-2016 om 20:45 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
23-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersttoernooi Deurne 2016
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kersttoernooi Deurne 2016

Op vrijdag 16 december trokken 6 onversaagden naar het immer goed bezette Kersttoernooi in Deurne. Paolo, Willy, Peter, Norbert, Jonas en Joren haalden er de buit binnen met 5 uit 6. Enkel Norbert verloor, nadat hij eerst ook een winnende stelling had opgebouwd. Maar dat kon de pret niet drukken. Een prachtprestatie! 

23-12-2016 om 10:20 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
05-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interclub 2016-17 - ronde 5
Klik op de afbeelding om de link te volgen Interclub 2016-17 - ronde 5

Beveren 1 moest tegen ChessPirant 3. Voor de gelegenheid was Frans bereid gevonden om in te vallen. Hij had het niet onder de markt tegen zijn jonge tegenstandster. Hij verloor eerst een stuk door een blunder, maar toen hij dat probeerde terug te winnen, bleek dat niet zomaar te lukken... 

Hendrik kwam goed uit de opening en kon de pionnen van de tegenstander vastzetten op de 'verkeerde' kleur. Na de tijdnoodfase dacht Hendrik een winnende zet te hebben. Helaas dat bleek een fata morgana: een penning van de tegenstander leverde net het omgekeerde resultaat op. 

De tegenstander van Paolo opende solide. Paolo liet zich niet vangen en ontwikkelde rustig mee. In het eindspel kwam hij zachtjes beter te staan en in de tijdnoodfase kon hij kapitaliseren op zijn goede stelling met twee vrijpionnen op de koningsvleugel.

Stefan opende goed en won meteen twee pionnen. De tegenstander kon echter tegenspel creëren na enkele mindere zetten. Uiteindelijk werd de tijdnoodfase afgesloten met een toreneindspel met nog steeds één pion voor. De tegenstander verdedigde echter stug en toen Stefan de pion iets te snel opspeelde werd tot remise besloten.

Beveren 2 moest vandaag uit spelen bij KGSRL 14. Peter speelde op bord 1 en hij trok voluit in de aanval op de koningsvleugel. Na de koningsvleugel te verzwakken offerde Peter ook hierop nog een toren en dan kwam zijn dame opdraven met mat in 2 zetten.

David Van Hove speelde zijn eerste wedstrijd voor de Belgische competitie op het vierde bord en hij kwam goed uit de opening. Hij kreeg zelfs een betere stelling op het bord, maar na de dame ruil moest alles herbeginnen. Als hij op einde van het middenspel zich een vork liet zetten (pion op toren en paard) kon David dit niet meer recht trekken. 

Thijs speelde bord 2 en Sil op bord 3 waren dan nog bezig. Bij beide zag het er niet goed (Thijs een loper achter en Sil 2 vrij pionnen achter). De uitslag lag zo goed als vast maar Thijs en Sil gaven niet op. Sil kon de twee vrij pionnen terug winnen en de partij op remise houden. Thijs kon nog een pion buit maken en met 2 doorgebroken pionnen oprukken zijn tegenstaander moest hierop zijn loper afgeven. Beide spelers konden hierop met hun laatste pion promoveren en met elk een koning en een dame was remise dan ook de uitslag. Met gelijkspel heeft Beveren 2  één  punt en is het van de rode lantaarn verlost (is nu voor Dendermonde 2).

Bijlagen:
Klassement_Bev1_R5.JPG (64 KB)   
Klassement_Bev2_R5.JPG (65.3 KB)   
Uitslagen_Bev1_R5.JPG (25 KB)   
Uitslagen_Bev2_R5.JPG (25.1 KB)   
Uitslag_Bev1_R5.JPG (38.6 KB)   
Uitslag_Bev2_R5.JPG (35.4 KB)   

05-12-2016 om 09:15 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
28-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beverse Beker- uitslagen ronde 3 & Paringen ronde 4
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beverse Beker- uitslagen ronde 3 & Paringen ronde 4

In bijlage de uitslagen van ronde 3 en de paringen voor ronde 4. Door het overlijden van Lucien is er nu een bye per ronde.

Bijlagen:
Klassement_R3.JPG (30 KB)   
Paringen_R4.JPG (29.5 KB)   
Resultaten_R3.JPG (30.5 KB)   

28-11-2016 om 09:24 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interclub: Uitslagen ronde 4
Klik op de afbeelding om de link te volgen Interclub: uitslagen ronde 4
Norbert viel in op bord 4 van Beveren 1. Hij zette solide op en mocht zeker een gelijkopgaande partij verwachten, totdat hij iets te optimistisch zijn paard naar d3 speelde. Een goede positionele beslissing, helaas voor hem mangelde er iets tactisch. Hij verloor een volle toren. 

Willy kwam terecht in een complexe stelling waar hij kon buigen op een overwicht op de zwarte velden. Hij buitte dit goed uit tesamen met andere dreigingen totdat de druk te groot werd voor de tegenstander en deze in de fout ging. 

Peter speelde een goede partij ondanks een blijvende zwakte (achtergebleven pion) op e3. Hij stelde zijn tegenstander voortdurend voor nieuwe problemen. Remise was een billijke uitslag geweest maar Peter wou meer. Zoals bekend heeft dat altijd een terugslag, in zijn zoektocht naar winst werd iets overzien en dan...

Stefan opende solide en gaf de tegenstander meteen een positioneel mindere stelling. Dit tactisch uitbuiten bleek niet zo simpel, een sterke verdediging drong de aanvallers terug. Dit ging echter ten koste van tamelijk veel positionele toegevingen. In de tijdnoodfase kon Stefan twee pionnen winnen en ook de partij.

Beveren 2 zag een niet uitgegeven opstelling. Frans viel in op bord één en toonde dat hij niet geintimideerd was: hij trok meteen ten aanval en aarzelde niet om ook materiaal te investeren om de zwarte koning naar c6 te lokken. De aanval stokte echter en dan wordt wat er op het bord staat belangrijker.

Thijs raakte een stuk kwijt in de opening en kon toen alleen maar proberen om op aanval te spelen. Die geraakte nooit goed op gang en dan was het wachten op de counter.

Sil zette sterk op en had verschillende goede voortzettingen in het middenspel. Kiezen is verliezen, zegt het spreekwoord en dat was ook hier het geval. Jammer, want in deze kansenrijke stelling zat zeker meer in.

Hugo had goed geopend en met zwart een solide muur opgebouwd. Hij overzag echter een tactisch grapje toen wit de stelling opende. Om erger te vermijden moest er een toren gegeven worden maar dat veranderde niets aan de uitslag.

 

Bijlagen:
Klassement_Bev1_R4.JPG (90.7 KB)   
Klassement_Bev2_R4.JPG (93 KB)   
Uitslagen_Bev1_R4.JPG (29.1 KB)   
Uitslagen_Bev2_R4.JPG (29.4 KB)   
Uitslag_Bev1_R4.JPG (57.3 KB)   
Uitslag_Bev2_R4.JPG (54.6 KB)   

28-11-2016 om 09:17 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
24-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overlijden Luciën Boons
Klik op de afbeelding om de link te volgen Overlijden Luciën Boons

Wij ontvingen het droevige nieuws van het overlijden van Luc. Hij overleed in zijn slaap tijdens de nacht van 22/11 op 23/11. De crematie zal in intieme kring doorgaan. Ons medeleven gaat uit naar de familie en vrienden in deze moeilijke momenten. 

Luc was jarenlang een trouw lid van onze club en stond altijd bereid om mee te helpen. Schaken was een passie, maar één van de vele. Zijn dieren, sci-fi boeken,... Hij had veel interesses. Met zijn innemende karakter en goedlachse geest was Luc een graag geziene gast op de talrijke toernooien waaraan hij meedeed. We zullen hem missen, als schaker en als mens.

24-11-2016 om 10:11 geschreven door administrator  


>> Reageer (1)
21-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersttoernooi Deurne 2016
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Kersttoernooi Deurne 2016



KSK Deurne hoopt voor de feestdagen alleszins goed in te zetten met hun 55e kersttornooi op vrijdag 16 december 2016 om 20:00 in ons clublokaal, de Royal Esso Club te Deurne. Buiten is er voldoende plek om te parkeren en binnen is er voldoende sfeer om je te amuseren.

 

Door de beperkte plaats kunnen slechts 20 ploegen inschrijven. Laat daarom snel weten of je geïnteresseerd bent. Bij voldoende geïnteresseerden neemt de club deel. Gelieve je, ten laatste op maandag 12 december 2016, aan te melden bij

sk.deurne@gmail.com

of telefonisch bij

Dirk Verlinden

0470652138.

 

Graag zouden we de paringen op voorhand zo optimaal mogelijk voorbereiden. Daarom zouden we U willen vragen om de ploegopstellingen door te geven. Namen, elo's en stamnummers volstaan. Kleine wijzigingen kunnen nog aangepast worden op de avond zelf. Zo kunnen we stipt om 20:00 beginnen.

 

De club organiseert dit jaar ook het vierde jeugdtornooi van KSK Deurne. Op zaterdag 17 december 2016 om 14:00 kunnen de jonge schakers bij ons terecht. Iedere deelnemer krijgt een naturaprijs.

Meer informatie vindt U in bijlage.

 

21-11-2016 om 15:14 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
08-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie wordt wereldkampioen?
Klik op de afbeelding om de link te volgen


Wie wordt wereldkampioen?


Vrijdag 11 november begint in New York, Amerika de finale voor de titel van wereldkampioenschap schaken. De huidige wereldkampioen, Magnus Carlsen -25 jaar- uit Noorwegen, neemt het dan op tegen zijn uitdager Sergei Karjakin -26 jaar- uit Rusland. (Inzet: de beide prijkten samen op de cover van NICmagazine 2011/5).

Wonderkinderen

Deze titelstrijd is ook de eerste waarin de wonderkinderen elkaar bekampen voor de hoogste kroon. Totdat Carlsen in 2013 de titel ontfutselde aan de Indiër Viswanathan Anand  domineerden de grootmeesters van de ‘oude’ garde het topschaak (Anand, Kramnik, Gelfand, Topalov, om maar enkele te noemen). Carlsen en Karjakin daarentegen zijn beiden opgegroeid in het computertijdperk.

Voor kenners staat het buiten kijf dat deze generatie de scepter definitief heeft overgenomen. Naast de beide titelpretendenten zijn er ook nog het Nederlands talent Anish Giri en de Italiaans-Amerikaanse grootmeester Fabiano Caruana bijvoorbeeld. Deze laatste werd door Karjakin verslagen in de laatste ronde van het kandidatentoernooi, waardoor Karjakin Carlsen’s uitdager werd.  

Waarom de beide schaakwonderkinderen zijn? Magnus begon op zijn achtste te schaken en werd internationaal meester vijf jaar later(!), hij was toen amper 13 jaar. Kort daarna werd hij de tweede-jongste grootmeester met 13 jaar en 3 maand. Tweede jongste dus, na —u raadt het al—Sergei  Karjakin die 12 jaar en 7 maand was toen hij GM werd. Daarna werd hij echter overklast door Carlsen die zich sneller ontwikkelde onder het toeziend oog van zijn vader Henrik en coach Agdestein. Karjakin’s weg was woeliger: hij trouwde jong, scheidde snel maar lijkt nu de balans gevonden te hebben die hij nodig heeft.

Carlsen torenhoog favoriet

Algemeen geldt de Noor als favoriet om zijn titel te behouden. Hij is de nummer één op de ratinglijst, hij heeft maar liefst 81 elo-punten meer dan zijn tegenstander), hij kan de beste resultaten voorleggen in hun onderling gespeelde partijen (4-1 met 16 remises) en heeft zijn speelstijl mee. Carlsen wint de partijen niet in de opening, het liefste vermijdt hij openingstheorie. Hij rekent op zijn inmiddels vermaarde middenspel- en eindspeldoorzicht waarmee hij met kop en schouders boven de rest van de superGMs uitsteekt.

Over en out voor Karjakin?

Niet helemaal. Net als Carlsen is hij al lang bezig met dit éne doel. Daarin gesteund door miljardair Filatov en niet in het minst door president Poetin die mogelijks hoopt de Russische hegemonie in het schaken te herstellen (schaken was in Rusland altijd deel van de propaganda om hun superioriteit te bevestigen). Het is wel twijfelachtig of Karjakin zelf achter die Russische hoogblazerij staat: de jongeling is goedlachs en vrij verlegen –mogelijks deels door zijn gestotter.  Voor alle duidelijkheid, Karjakin is geen toevalstreffer: in het vorige kandidatentoernooi eindigde hij net tweede achter Anand, deze keer haalde hij het wel.

Ook superGMs schrijven Karjakin nog niet af: ze geven wel Carlsen als favoriet maar wijzen erop dat het een korte match is (12 partijen slechts) en dat kan in het voordeel van Karjakin spelen zeker mocht hij als eerste een voorsprong krijgen. Karjakin geldt als één van de stugste verdedigers onder de grootmeesters, en heeft al meer dan één verloren stelling remise gehouden. Maar insiders weten ook dat Mamedyarov een van Karjakin’s coaches/secondanten is. De Azerbeidjaanse grootmeester staat bekend om zijn hyperagressieve aanpak en Karjakin liet in enkele interviews al verstaan dat hij met Mamedyarov traint om meer scherpte en agressie in zijn spel te krijgen.

Hackers en verraad

Voor vele schakers is het altijd weer uitkijken naar welke openingen de beste der besten zullen spelen. In dit tijdperk is het belang van openingen nauwelijks te onderschatten. Herinner u openingsgoeroe Kasparov die tegen Kramnik in het stof beet doordat hij diens opening, de Berlijnse Muur-variant 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 Pf6 niet kon slopen. Karjakin speelt met wit 1.e4 en het Dame-Indisch met zwart 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Nf3 b6. Carlsen heeft een breder repertoire maar de Berlijnse variant was in de matches met Anand zijn ‘geheime’ wapen.

Opmerkelijk daaromtrent was dat volgens verschillende bronnen Carlsen laatst nog een oproep deed naar Microsoft toe om zich te beschermen tegen (Russische) hackers die zijn openingsresearch/voorbereiding zouden doorspelen aan Karjakin. Het zou om hetzelfde hackerscollectief gaan dat ook de privé-gegevens van de Amerikaanse Olympische turnsters online plaatste. Mogelijks nog erger voor Carlsen is het feit dat zijn jeugdvriend, de Rus Ian Nepomniatchi, die bij Carlsen’s matches tegen Anand zijn secondant was, nu zijn tegenstander Sergei Karjakin helpt. Dit nieuws raakte slechts gisteren bekend.

Glazen kooi

Zullen de heren trouw blijven aan hun openingen of switchen ze naar iets anders? We weten het vrijdag om 14u. Dan zullen de heren in het Fulton Street Market building in Lower Manhattan, New York de eerste zetten spelen waarbij ze zullen worden gadegeslaan door het publiek vanachter een eenrichtingsglazenwand. Naar verluidt is deze ook geluidsdicht, een les die de New Yorkse organisatoren leerden toen ze in 1995 de Kasparov-Anand match organiseerden. Gastgrootmeester en commentator Seirawan werd toen gevraagd om zijn zettenreeksen te fluisteren omdat de spelers anders zijn varianten konden horen doorheen de glazen wand. Van anti-valsspelers-regels gesproken.

Live te volgen op verschillende schaaknieuwswebsites (oa www.chess24.com). Korte verslagjes op deze site. De tweekamp eindigt zodra één speler zes en een half punt heeft gescoord, ten laatste op 28 november. 

08-11-2016 om 16:16 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interclub ronde 3
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Interclub ronde 3


Beveren 1 moest naar Oude God, traditioneel een moeilijke verplaatsing. Michael, ingevallen voor Paolo,  ruilde iets te vlug een paard op c6 in de siciliaan. Daardoor kreeg zijn tegenstander het centrum en de open b- lijn. Die laatste bleek naderhand ook cruciaal bij zijn verlies. Luc zette solide op maar speelde daarna wat passief. Toen een paard op d6 verscheen waren de kansen op winst al vervlogen. Verder mistasten leidde tot het verlies. Willy opende agressief met spel op beide vleugels. Door voortdurende dreigingen kon hij de aanval gaande houden, maar moest uiteindelijk toch vrede nemen met remise na goed verdedigen van de tegenstander. Stefan kwam beter te staan in het middenspel. Door tijdnood ging hij in op een dubieuze operatie, en toen hij ook nog iets misrekende verloor hij een pion. Tijd bleek een factor van belang want met nog 5 zetten te spelen ging de tegenstander door zijn vlag.

Beveren 2 mocht op op bezoek bij MSV 5. En hier maakten Thijs en Sil hun debuut bij de Belgische competitie.
Birgit speelde op bord 4 en aanvankelijk zag het er nog goed uit, maar toen kwam haar tegenstaander zijn dame binnen. Die maakte van heel haar stelling brandhout en het spel was uit.
Thijs speelde op bord 2 een goede partij. Helaas gaf hij in de opening een pion weg, deze pion zorgde in het eindspel dn ook voor de doorbraak. Thijs kon die doorgebroken pion niet meer tegenhouden en game over.
Sil speelde op bord 3 ook goede partij die lang gelijke trend bleef houden. In het middenspel werden de stukken geruild maar helaas voor Sil had hij ineens een stuk minder. Met een stuk achter kon Sil enkel de partij nog rekken en na enige tijd  kwam hij toch mat te staan.
Peter speelde op bord 1 en hij in een redelijk gesloten stelling terecht. In het middenspel werd de partij opgebroken en hier kwam Peter beter te staan. Peter kon enkele pionnen op zijn tegenstander afnemen, maar ondertussen zette zijn tegenstaander zijn torens op de zevende rij. Peter kon aanvankelijk die druk nog tegenhouden maar dan kwam daar ook nog een paard bij en Peter moest de kwaliteit afgeven. Peter was hierna dan ook verbaast dat zijn tegenstander remise aanbood.
Na analyse bleek dan ook dat zijn tegenstaander gewonnen stond. Eindresultaat MSV 5 – Beveren 2     3,5 – 0,5

Bijlagen:
20161108_094443 (1).png (112.4 KB)   
20161108_094700 (1).png (106.3 KB)   
20161108_094755 (1).png (239.8 KB)   
20161108_094820 (1).png (200.1 KB)   
20161108_094850 (1).png (266.6 KB)   
20161108_094930 (1).png (248.5 KB)   

08-11-2016 om 16:16 geschreven door administrator  


>> Reageer (0)


Foto
Foto

Schaakclub 64 Beveren schaakt elke VRIJDAGavond in residentie 'Gildenhuis', Ciamberlanidreef 92, 9120 Beveren

Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)

Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.

Contacteer de club

Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.

Foto
Inhoud blog
  • nieuwe website
  • stapjes schaaktoernooi zondag 7 mei 2023
  • stapjes schaaktoernooi op zondag 23 oktober in Lier
  • stapjes schaaktoernooi op zondag 11 september
  • Liga kampioenschappen
    Links
  • Officiële site - Zilveren Toren
  • Officiële site - Interclubs
  • Officiële site - correspondentieschaak ICCF
  • Chess24 - Website met internationaal schaaknieuws
  • On line schaken (Ned)
  • Antwerpse Handel

  • Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 05-2023
  • 03-2023
  • 10-2022
  • 08-2022
  • 05-2022
  • 03-2022
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 06-2021
  • 10-2020
  • 01-2020
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 11--0001
    Blog als favoriet !
    T -->

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs