Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
28-03-2011
Zilveren Toren - eindronde & klassement
Zilveren Toren - eindronde & klassement We speelden tegen onze rechtstreekse konkurent Turnhout, bij winst konden we over hen springen.
Slah was in vorm en vloog er al snel in. Toen wij ongeveer 8 zetten hadden gedaan had Slah er al een goede 20 gedaan. Al veel stukken van het bord geruild met 1 pion winst voor Slah en met een betere stelling. Zijn tegenstrever kon alleen maar verdedigen, maar Slah vond toch nog enkele zwakke pionnen en kwam nog beter te staan. Gevolg na 1 uurtje spelen 0-1 voor Beveren. Peter gaf in de opening een pion af om betere kansen te krijgen toch kwam zijn tegenstrever zeer sterk aanzetten en moest Peter nog zeer sterk spelen om die pion terug te krijgen. Ook in het verdere spel moest Peter alle registers opentrekken om niet achter te komen. Na gedwongen dame ruil en nog enkele stukken kwam hij in een stelling terrecht waar beide spelers nog 2 torens, een paard en 4 pionnen hadden, maar in stelling die nog vrij vast zat en met veel dreiging voor beide spelers. Toen Peter een remise voorstel kreeg, heeft hij dit ook aangenomen. Willy speelde een vrij goed gecontroleerde partij die gelijk opgaand was. Na enkele afruilingen en na enkele uren spelen heeft Willy een mooi zetje gedaan, gevolg een loper winst. Zijn tegenstrever heeft door dit verlies opgegeven. Lucien speelde een lange tijd een vrij gecontroleerde partij, toch na enkele stukken te ruilen kwam zijn tegenstrever in een betere stelling te staan met meer aanvalskansen. Lucien kon deze druk niet tegenhouden gevolg een verloren partij. Einduitslag Turnhout - Beveren 7 - 9 en zo springen wij in het eindklassement nog over Turnhout.
Interclub ronde 10 Stefan had al vrij vroeg gedaan. In een Schotse opening ging het al vlug scheef, en werd een pion verloren. De dames gingen eraf. En toen een remise-mogelijkheid een fata morgana bleek te zijn, mocht verder kunst- en vliegwerk daarna niet meer baten.
Luc was als tweede klaar. Hij speelde een gespiegelde Franse opening. De tegenstander baatte de onnauwkeurigheid nauwkeurig uit. Luc moest voortdurend gedwongen zetten spelen, terwijl de tegenstander vrolijk ontwikkelde tot de druk onhoudbaar werd. Een stuk moest geinvesteerd worden en daarna ging het licht snel uit.
Slah speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen. Hij nam zijn tijd en bouwde zorgvuldig op. Het plan van de tegenstander bleek te traag te zijn. Maar net als sluipend vergif werkte het zeer traag. Er kwam steeds meer druk op Slah's stelling en ketel, en de onvermijdelijke fout bleef dus niet uit. Maar dit gebeurde wel in verregaande tijdnood. Hoe dan ook, met hetzelfde resultaat.
Willy tenslotte, voelde dat hij iets goed te maken had (vorige ronde moest hij vervangen worden wegens ziekte). Deze keer kwam hij goed uitgerust voor de dag en bouwde zijn aanvalsstelling rustig uit. De tegenstander moest een stuk voor enkele pionnen geven, maar kreeg daarvoor quasi geen tegenspel. In het verre eindspel moest zwart om nog tegenkansen te scheppen zich in een matnet begeven. Maar Willy was bij de pinken, en mat volgde prompt.
Zilveren Toren: ronde 10 Hendrik speelde een vrij open partij en zocht naar openingen bij de tegenstaander (soms iets te lang waardoor hij nogal wat tijd verloor) toch waren deze niet te vinden. Integendeel zijn tegenstaander had wel een paar zwakke pionnen gevonden en met 2 pionnen achter en een open koningsvleugel en in tijdsnoot kon Hendrik het tij niet meer keren.
Peter speelde een vrij gesloten stelling, na een 20-tal zetten en in een gesloten stelling bood de tegenstaander remise aan. Toch wilde Peter nog even voort spelen en mits afruilen van een paar stukken kon hij een klein gaatje vinden met als gevolg 1 pion winst. Door nog een paar stukken te ruilen kwam Peter zelfs op een vrij ver gevorderde pion en na de terhulpsnelling van koning kon Peter nog een pion buit maken en was het met een 2de vrije pion niet meer tegen te houden.
Jean-Pierre speelde een zeer rare partij en hij dacht dat hij alles onder controle had. Na een slechte aanval waarbij wat stukken afgeruild werden kwam hij een stuk achter te staan. In de eindfase van het spel waar ze elk nog 2 toren hadden en wit natuurlijk nog 1 loper meer, was het voor wit eigelijk maar een koud kunstje om het af te maken maar ??? wit liet zomaar een toren in staan die kon genomen worden door een pion. Jean Pierre had dit niet gezien (anders had hij het kwalliteitvoordeel en stegen zijn winst kansen met 100%) waardoor het over en uit was.
Lucien speelde een vrij sombere partij die langs beide kanten gesloten gehouden werd. Na een 20 tal zetten stelde zijn tegenstaander remise voor die Lucien aangenomen heeft.
C&D Toernooi Naar jaarlijkse gewoonte organiseert KGSRL ook dit jaar het C&D toernooi. Een toernooi voor deelnemers van een gemiddeld niveau: er zijn twee reeksen: één tot 1600 elo en één tot 1900 elo.
Wie meer elo heeft mag niet meedoen. Een kans voor gewone spelers om ook eens een toernooi te winnen. Enige nadeel: het toernooi wordt gespeeld op 23 en 25 april. Meer info op de website van de KGSRL of in de bijlage.
De
Toernooicommissie ving op zaterdag 18 september 2010 voor het vierde jaar reeds
de unieke schaakformule, getiteld De Zaterdagen van de KGSRL aan.
Wat is het:een
toernooi gespreid over een 40-tal dagen en ronden, waarbij de mogelijkheid
geboden wordt elke zaterdagnamiddag een partij aan een officieel tempo te
betwisten, het resultaat wordt ter ELO-verwerking doorgegeven.
Men hoeft niet bij
voorbaat in te schrijven, men is welkom tot 14 uur 15 om zich aan te melden.
Tot eind juni kan
men nog deelnemen op volgende data:12 maart, 19 maart, 26 maart, 2 april, 9 april, 16 april, 30 april, 7
mei, 14 mei, 21 mei, 28 mei, 11 juni, 18 juni en tenslotte 25 juni.
Alle aangesloten
spelers zijn welkom, wie geen lid is van de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy
Lopez betaalt één Euro per deelname.
Belgisch kampioenschap 2011 SK Rokade Westerlo organiseert van 2 juli tot en met 10 juli het Belgisch schaakkampioenschap in Antwerpen-Berchem: een expertenreeks en een open tornooi.
Voor de expertenreeks hebben de grootmeesters Alexandre Dgebuadze, Vadim Malakhatko, Petar Popovic en IM Bart Michiels toegezegd. De groep wordt in principe vervolledigd met de winnaar van verleden jaar, de winnaar van de elite in Houffalize, 2 spelers aan te duiden door de VSF, 1 speler aan te duiden door FEFB en 1 speler aan te duiden door de SVDB. Spelers die op basis van elo willen deelnemen moeten ten laatste op 31 mei hun kandidatuur indienen bij Nationaal Toernooileider Luc Cornet.
Locatie: Het Huis van de Sport, Boomgaardstraat 22, 2600 Antwerpen
Speeltempo: 40 zetten in 2 uur, gevolgd door 1 uur Quick Play Finish.
Prijzen:
Experten: 1500 1000 500 250 250 euro (plus 25 euro per punt voor iedere deelnemer)
Dames: 300 200 100 euro
Open (Minimum 100 deelnemers): 500 400 300 250 200 150 100 50 50 50 euro
Ratingprijzen: 100 50 25 euro voor <2100 <1900 <1700 <1500 en 50 euro voor de 1° NC
Zilveren Toren: ronde 9 In ronde 9 moesten we naar Brasschaat (tevens de locatie voor de eindronde dus we komen terug!). De ploegen van Brasschaat doen het niet slecht in de rangschikking dus waren wel degelijk tegenstanders om rekening mee te houden.
Slah was echter in een blitz-bui. Na 45 minuten spelen stond er al een eindspel op het bord. Maar wel één met een licht stuk minder. Slah probeerde nog om er het beste van te maken maar zijn paard alleen was niet opgewassen tegen paard en loper van de tegenstander.
Luc speelde ondertussen een goede opening en kreeg geweldige druk tegen e4 door een batterij Lb7, Pf6, Pc5. Bovendien had hij op de damevleugel een gepasseerde a-pion weten te creëren. Ook bij Hendrik zag het er goed uit. Middels het toestaan van een dubbelpion had hij een licht initiatief. Zijn bedenktijd was wel al flink geslonken.
Stefan kwam terecht in een hoofdvariant tegen Bird-kenner Laporte. Alhoewel de hoofdvariant de laatste jaren als onduidelijk werd gebrandschat, spelen toch weer meer mensen hem sinds de monografie van Tim Taylor (uit 2005) die wit goede vooruitzichten beloofd. Het is allemaal niet zo duidelijk en het ging het al vlug verkeerd voor wit toen die een afruil toeliet, en Stefan het iets beter staande dubbel toreneindspel naar winst voerde.
Hendrik kwam kort daarna in een timescramble terecht, maar behield de pluspion. Deze was echter te ver opgerukt om nog op winst te spelen. Remise dus. Dat verwachten we ook van Luc die na een prematuur remiseaanbod van de tegenstander doorspeelde, maar in het verre eindspel het deksel op de neus kreeg. Spijtig, maar wel een boeiende partij.
De gemeenschappelijke slotronde ZT De gemeenschappelijke slotronde ZT 2011 zal plaatsvinden op 25/3/2011 om
20uur. De lokatie is het clublokaal van Brasschaat : Gemeentelijk
Instituut Brasschaat, Door Verstraetelei 50 - 2930 Brasschaat.
De kandidatenmatches krijgen vorm De FIDE heeft bevestigd dat de candidatenmatches uiteindelijk zullen plaatsvinden tussen 3 en 27 mei 2011 in Kazan (Rusland). De paringen voor de eerste match zijn al langer bekend en zijn zo opgesteld dat Topalov geen Russische tegenstander kan krijgen.
Geen Russische tegenstander voor Topalov
Dat heeft alles te maken met Topalovs uitlatingen dat hij niet zou spelen tegen een Russiche tegenstander op Russische bodem. Dat door de negatieve ervaring die Topalov had tijdens zijn match tegen Kramnik, die de relatie tussen de beide heerschappen ernstig verstoorde.
Gezien de match doorgaat in Rusland heeft FIDE ervoor gezorgd dat Topalov pas een Rus kan tegenkomen in de finale van de kandidatenmatches. Alle Russen zitten in reeks 2. Een soort van combiné, tégen de Russen. Fischer zou dat geweldig gevonden hebben. Wat er gebeurt als Grischuk of Kramnik zich inderdaad plaatsen voor de finale niet ondenkbaar, toch? is niet verder gedetailleerd en die mogelijkheid is FIDEs best bewaarde geheim (en zorg).
Er valt wat te verdienen...
De kandidatenmatches hebben een prijzenpot van om en bij 420.000 euro. En die wordt als volgt verdeeld: the 4 verliezers van de eerste matches (1/4 finales) krijgen elk 30.000 euro. De 2 verliezers van de tweede ronde matches (1/2 finales) krijgen elk 60.000 euro. De derde ronde (finale van de kandidatenmatches) zal elke finalist 90.000 euro opleveren.
De winnaar van de finale zal natuurlijk ook het recht verwerven om FIDE wereldkampionen GM Viswanathan Anand uit te dagen voor een match over 12 partijen in de eerste helft van 2012. Het zal dus nog even duren..., maar laten we eerst al eens kijken naar de voorwaarden voor de kandidatenmatches.
De vorm van de kandidatenmatches
In de eerste en tweede match zullen er vier partijen gespeeld worden (2 partijen, 2 rustdagen, 2 partijen). De finale zal over 6 partijen gaan. De paring is dan wel bekend, de kleuren zullen geloot worden tijdens de openingsceremonie van het event. De tijdscontrole is 120 minuten voor de eerste 40 zetten, 60 minuten voor de volgende 20 zetten en dan 15 minuten voor de rest van de partij, met een increment van 30 seconden per zet, startende vanaf zet 61. Dat klinkt nog normaal, maar lees verder...
Als er dan geen winnaar is, zullen er vier rapid-partijen van 25 minuten gespeeld worden, met 10 seconden extra per zet (na een extra rustdag). Dus eigenlijk nog een mini-match na de eigenlijke match op sneller tempo. De vluggeraars krijgen voordeel. Maar lees verder...
Indien ook die rapid-match onbeslist eindigt, volgen er mini-blitz-matches van 2 partijen van telkens 5 minuten en drie seconden extra per zet. Maximum 5 zulke mini-blitzmatches mogen er gespeeld worden. Een overzicht voor degene die nu al duizelig wordt:
Vier partijen (klassiek 40 zetten in 2 uur, enz)
Vier partijen 25 + 10 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Alles-of-niets blitzpartij (wit 5, zwart 4)
Als er dan nog steeds geen winnaar is, zal een ultieme alles-of-niets-blitzpartij zorgen voor de beslissing. In die alles-of-niets-blitzpartij heeft wit vijf minuten en zwart vier minuten op de klok. Vanaf zet 61 bereikt wordt, krijgt elke speler nog eens drie seconden extra per zet.
En wat als dat remise eindigt, hoor ik u zeggen. Wel na 19 partijen, mag het lot beslissen van FIDE: de speler die zwart heeft, is de winnaar. Genoeg hout verschoven!
Herhalen van zetten?
Eén detail dat vreemd is voor wie er de reglementen op naslaat is de manier waarop herhaling van zetten-remise moet geclaimd worden. Uiteraard moeten de spelers niet zelf hun zetten opschrijven. De scheids zal dit voor hen bijhouden op een notatieformulier. Maar indien een speler een drievoudige herhaling van zetten wil claimen, staat er:
"De speler die aan zet is, kan de klok stopzetten en het notatieformulier van de scheidsrechter raadplegen en als zijn volgende zet voor een derde keer dezelfde stelling op het bord brengt, of de 50-zetten-regel van toepassing is, moet de speler zelf de zet die hij wil uitvoeren op het notatieformulier van de scheidsrechter schrijven en de remise eisen, als hij dat wil.
Benieuwd wie de eerste speler zal zijn? We weten het in mei.
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.