Via deze skype-meeting kunnen we polsen hoe het staat met de deadlines en ieders to-do's om zo vooruitgang te verzekeren en elkaar te helpen en of steunen als het wat strop loopt. De volgende meeting met Karlien is gepland op 18 /12. Dat is nog 2 weken en we kunnen moeilijk verder nu zonder eens samen te zitten met haar. Dat is een beetje vervelend. We frissen onze to-do lijst op en zorgen dat alles volledig klaar geraakt tegen de 18e december.
De lijst der ongedane zaken:
- inhoud van elke stop vastleggen (+/- 4 zinnen)
- opdrachten bij elke stop vastleggen
- (later: fotos trekken van erfgoed?)
- Bepalen wat in doekoffer
- Piet: papa? Koffer in hout?
technisch:
- molen
- Eigenaars contacteren
- Plan tekenen
- Nina: Metaleuven bellen: waterrad in inox?
- biologisch afbreekbare bootjes
- Piet: stiefzus bellen en testen
- Nina: dreamland SES Funmais Minions
- plaatjes (in trespa) met tekening, letter en QR
- tekeningen zoeken/maken
- eventueel contact met lay-outer: kan hij tekening maken?
Onszelf kennende beslissen we elkaar elke week te zien, al dan niet via Skype, Zo vermijden dat we het project uit het oog verliezen en kunnen we elkaar aan deadlines herinneren. Het werpt zijn vruchten af.
Doel van deze meeting is hoofdzakelijk de stand van zaken, van de taken die we vorige keer hebben verdeeld, bekijken.
Nieuwe informatie maakt dat we nieuwe taken kunnen verdelen en naar diepere uitwerking overgaan. Taken die nog niet uitgevoerd zijn worden wat naar de voorgrond geschoven.
We kunnen beginnen met prijs vragen en praktisch uitwerken van ideeën. Toppie!
Soms lijkt het dat we voor zijn op schema. Maar als we dan overlopen wat er nog moet gebeuren beseffen we dat we toch al onze tijd gaan nodig hebben om tot een goed en afgewerkt eindresultaat te brengen.
In de namiddag hebben we een afspraak met Karlien en het lijkt ons een goed idee om de wandeling nog eens te doen. Op naar Huldenberg dan maar!
We hebben al heel wat ideeën. Het één al realistischer en concreter als het ander. En door nog eens ter plaatse te gaan hopen we het boeket aan ideeën uit te dunnen en onze inspiratie voor uitwerking van de overgebleven ideeën nog te voeden om zo te concretiseren.
We starten de wandeling en overlopen voor de voet bij elke stopplaats wat we er gaan doen en of dat nog moet aangepast, aangevuld of afgevoerd moet worden.
Ook duiden we op kaart precies aan hoe we wandelen om later een gedetailleerde routebeschrijving te kunnen maken.
Ideeën worden omgegooid, langs verschillende kanten bekeken en aan stevige kritiek onderworpen. Hier en daar bezwijkt er één onder de druk. En geheel onverwacht komen er nog nieuwe bij. Een productieve opfrissing.
We gaan ook eens langs bij ijssalon N'ICE' omdat zij graag deel uit maken van de tocht en erg betrokken zijn bij de gemeente.
Na een lekker smoske in de zon trekken we naar het"gemeente huis". ;-)
Karlien luistert geboeid naar onze plannen en heeft eigenlijk weinig op aan te merken. We bespreken punten die voor haar erg belangrijk zijn zoals de buggy toegankelijkheid, inhoud van de "doe-koffer" en budget.
We prikken een datum voor een volgende afspraak en verdelen de taken.
We zijn allen blij met de vooruitgang en kijken uit naar de verdere concretisering. We zijn een complementair team en dat is aangenaam werken.
Daisy weet ons met veel overtuiging uit onze veilige comfortzone te verjagen en nodigt ons uit op zoek te gaan naar onze creatieve IK.
Wat is creativiteit en waar komt het vandaan.Soorten creativiteit en creatieve vaardigheden.
Hoe gaan we creativiteit naar boven laten komen en stimuleren?
We krijgen ook nog enkele tools aangereikt om meer in ons project te steken en er meer uit te halen.
In de namiddag krijgen we feedback op onze projectanalyse. We zijn goed op weg dus smijten we ons maar meteen op het projectplan. We maken afspreken om ervoor te zorgen dat we tegen de volgende meeting met Karlien zo ver mogelijk gevorderd zijn zodat we snel vorm kunnen geven aan de Huldenberg erfgoedwandeling voor kinderen.
Wat nemen we mee uit de brainstormsessie met de 6 hoeden?
Wat moet er zeker in de wandeling zitten?
Wat willen we graag in de wandeling verwerken ook al is het op het eerste zicht nog niet realistisch?
Waar moeten we op letten. Welke valkuilen hebben we aangetroffen in andere voorbeelden?
Wat zijn dingen die we meenemen uit andere voorbeelden?
Bert regelt ondertussen een nieuwe date met Karlien op 3 november.
We zien haar in de namiddag om het project vorm te geven en enkele keuzes door te hakken en knopen te maken.
Bert, Nina en ik spreken 's morgens al af om de wandeling nog eens te doen en zo een kaart uit te tekenen en ideeën uit te werken.
Voor onze wekelijkse dosis multi-media doen we af en toe een skype-meeting. Lijkt op het eerste zicht no big deal maar als je weet dat we tijdens die meeting ook nog samen werken aan een google-drive-document, foto's delen via Whatsapp, documenten doormailen, in office teksten op punt zetten en het hele wereldwijde web doorzoeken naar voorbeelden van erfgoedwandelingen, dan ... whatever... (Welkom in de 21e eeuw.)
Al die blip blip is niet mijn da da en toch slagen we er in productief te zijn.
Zo lossen we samen de W-vragen op.
Bespreken we samen de communicatie met Karlien.
Prikken we data om nog eens met Karlien af te spreken.
Geven we vorm aan de project analyse
Overlopen we ieders deel-opdrachten.
Overlopen we pro's en contra's van voorbeelden van andere erfgoed wandelingen die we her en der zijn gaan schooien op toeristische diensten.
Helpen we elkaar bij individuele taken en deadlines (merci Nina)
Bespreken we wie wat doet tegen de komende lesdag.
Zijnde: Ieder zoekt nog een voorbeeld van erfgoed-bundel
Zelf iets uit de grond stampen gaat veel makkelijker als je een voorbeeld hebt dus zijn we op pad gegaan om als kind de erfgoedwandeling in Diest en Scherpenheuvel doen.
Scherpenheuvel heeft een app. Dat willen we graag een proberen. De app stuurt je van punt naar punt en op elke plaats krijg je automatisch uitleg over wat er te zien is. Helaas werkte het niet goed en hebben we de poging moeten staken na het 3e punt. Dan zijn we de papieren versie gaan halen. We kozen voor de kindgerichte wandeling door het oude centrum van Scherpenheuvel lang alle belangrijke bezienswaardigheden. We moesten ook tekeningen doordrukken op verschillende plaatsen wat het nodige plezier opleverde. De link met de geschiedenis was niet echt aanwezig. Die konden we erbij lezen in een apart boekje.
Conclusie: Mooie wandeling, Leuk en uitdagend. Link met het erfgoed is vaag. Bundel is mooi uitgewerkt. Wel erg beperkt, beknopt en soms niet relevant. (zoek de acht verschillen in 2 sprookjes tekeningen.)
"Vlieg erop uit in Diest" leidt ons door Diest. In de zomer kan je je neus achterna lopen door middel van geur-opdrachten. Zonder geurtjes vinden we onze weg ook best.We krijgen een leuke bundel die ons de weg toont aan de hand van een wegbeschrijving. De uitleg is niet altijd duidelijk en we lopen enkele keren wat verkeerd. Moeilijke woorden zoals meander worden niet uitgelegd. Er zitten leuke opdrachten in verwerkt die de fantasie aanspreken en de aandacht erbij houden.
Conclusie: Link met erfgoed is ook hier vaak vaag. Opdrachten soms irrelevant. Het is een leuke activiteit die je langs leuke en mooie plekken in Diest leidt. Rolstoel en buggy-toegankelijkheid is op sommige plaatsen echt niet in orde. De bundel ziet er heel leuk uit en nodigt ook uit om deel te nemen. De opdrachten zijn erg gevariëeerd. Een kaart in de bundel lijkt ons wel welkom. Zo kan je af en toe checken of je nog juist loopt.
Bewust als we zijn carpoolen we tot Huldenberg waar zoals verwacht de dag begint met koffie op het gemeentehuis (dienst vrije tijd) met Karlien en Norbert.
Piet kan door zijn knie blessure niet ver wandelen dus heeft een rolstoel mee. Zo testen we ineens de (buggy) toegankelijkheid van de wandeling.
We vatten de wandeling aan. Norbert vertelt over alles wat we kunnen zien. Niet enkel over het erfgoed. Ook over de natuur weet hij veel te vertellen. Nina noteert ijverig. We proberen te denken als een kind / leerkracht en vragen door om de juiste weetjes te verkrijgen. Ook Norbert en Karlien zoeken mee naar methodieken en weetjes die de aandacht van de kinderen erbij kan houden. Het kasteel met de prinses, de pomp die geen pomp is, de kapel, de Ijse, het gemeentehuis, de watermolen, het druiventros-kunstwerk, de kerk, de pastorie, het Pastoorsbos. We komen er alles over te weten.
Tegen 13u zijn we rond, gaan we nog een hapje eten en doen we de nabespreking. We zien elkaar morgen weer voor test-wandelingen in Diest en Scherpenheuvel.
Vermits we vrij ver van elkaar wonen en het toch belangrijk vinden om nog eens samen te zitten om het verder verloop van het project te bespreken hebben we gekozen voor een skype-meeting. Op zich al een avontuur maar het werkt en heeft resultaat opgeleverd.
We hebben donderdag 12/10 een wandeling gepland met Karlien en Norbert (dé erfgoed kenner van Huldenberg) om onze erfgoedwandeling eens te verkennen en eens te horen/ zien wat daar allemaal over te vertellen valt.
Voor het zover is moest er nog eerst heel wat geregeld worden. Hoe geraken we allemaal daar, waar spreken we af om te carpoolen, hoe gaat de geblesseerde de wandeling zonder kleerscheuren uitlopen, wie neemt wat mee en wat willen we zeker te weten komen aanstaande donderdag.
We hebben ook het idee besproken om een aantal reeds bestaande erfgoed wandelingen (voor kinderen) te gaan uitproberen om ideeën op te doen. Het leek ons allen een goed idee dus hebben we een datum gezocht waarop we alle 3 beschikbaar waren en vrijdag de 13e oktober zal het worden. Diest en Scherpenheuvel liggen niet zo ver en hebben wel wat te bieden. We spreken vrijdag de 13e om 9u af in Diest.
Piet heeft enkele erfgoed wandelingen opgezocht om eens te zien wat de mogelijkheden en verschillen zijn. We hebben deze samen eens overlopen en besproken wat we goed, minder goed, handig en leuk vonden om zo een vorm te kunnen geven aan onze eigen uitwerking. We kwamen erachter dat onze tocht een duidelijke kaart moet hebben, speels moet zijn, veel (inter)actie en er moeten zoveel mogelijk linken zijn met het erfgoed. We hebben in de voorbeelden ook enkele valkuilen gezien waar we zelf niet willen inlopen zoals: niet werkende web link's, onoverzichtelijke routebeschrijvingen, ...
Het is leuk te zien dat ieder van ons zijn taken maakt en gemotiveerd is om tijd en energie te steken in dit project. Als we zo verder gaan komt dat dik in orde.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op https://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!