Ondertussen koudgewalst U-profiel van 70 x 30 gekocht voor het hulpchassis. Om de zaak toch zo licht mogelijk te houden worden de nodige gaten gefreesd.
Het is de bedoeling om later een tweede bed te maken in de cabine. Dit moet wel eentje zijn dat naar boven kan als het niet gebruikt wordt, kwestie van een redelijke hoofdruimte over te houden tijden het rijden. De scharnierpunten hiervoor worden voorzien.
Zelfbouw is zelfbouw, dus ook de sandwichpanelen worden thuis gemaakt. 2K PU lijm lijkt de beste lijm te zijn, polyesterplaat van 2mm heb ik, weeral toevallig, tweedehands kunnen vinden. Populieren multiplex is bij elke houthandelaar te verkrijgen en mijn buurman heeft plaats genoeg voor een, tijdelijke, chapke van 6m bij 2.5m, kwestie van mooi recht te kunnen starten. Mijn houthandelaar heeft ook nog populierenblokplaat van 40mm dik, ideaal voor de kanten van de panelen mee af te werken. In de bodem worden koud- en warmwaterleiding klaar gelegd en enkele wachtbuizen voor elektriciteit van links naar rechts te krijgen. Als balast voor het verlijmen gebruik ik massa's betonklinkers.
Op deze manier wordt de vloer en de rug afgewerkt: 2mm polyester aan de buitenzijde, 40mm styrodur binnenin en 4mm populierenmultiplex aan de binnenzijde. De zijwanden en het dak zijn een andere zaak: daar waar de (hang)kasten moeten komen volstaat de 4mm multiplex niet om iets tegen te schroeven; balkjes mee verlijmen zou voor koudebruggen en/of aftekening aan de buitenzijde kunnen zorgen. Een extra strip van 10mmdik en 70mm breed mee verlijmen onder de 4mm multiplex en de isolatie daar op 30mm houden lost de zaak weeral op. Wel veel puzzelwerk...
Voilà, alle maten zijn genoteerd voor het nageslacht, nog een fotoke van genomen, en de doos mag dicht. Achteraan zie je nog 'overschot' polyester, dat is ook aan de voorzijde terug te vinden. it is om de kromming van de bovenbouw en de afronding achteraan in één stuk te kunnen maken. Zal dan wel waterdicht zijn!
Gek hé, toen we begonnen met de sandwichpanelen, dacht ik bij mezelf: ik kan hem eigenlijk nog gerust 50cm langer maken, maar dan wel nu. Dan kan de ijskast beter geplaatst worden, en heeft mijn vrouw meer kleerkast er beschikking.... Dus zogezegd zo gedaan, de vloer van de 'garage' is dus 130cm ipv 80. Nu moet ook het hulpchassis verlengd worden, dus terug naar de ijzerboer.
Ik heb zojuist even de rugzijde op de weegschaal gezet: 35kg. De plaat is +/- 2m bij 2m, maakt dus 4 m². Dat geeft een gewicht van 8.5kg/m². prima, zou ik zo zeggen. Dan kan ik de gehele opbouw onder de 400kg houden. Dit uiteraard zonder interieur en toeters en bellen. Streefcijfer van 1000kg voor de gehele opbouw, maar dan afgewerkt, of tenminste OK voor de keuring lijkt me nog steeds haalbaar! Wat kan 't leven toch mooi zijn...
Hierbij nog een fotoke van het hulpchassis, juist voor we er een stuk afslijpen, om daarna weer langer te maken. Och, zo blijven we bezig. Vandaag niet veel anders gedaan dan nagedacht... Alle materialen liggen klaar om de zijkanten te gaan maken, maar het is bij wijze van spreken milimeterwerk, en daar wil ik eigenlijk geen fouten maken; dus tekenen, meten, controleren en nog eens controleren. Maar 't is klaar en we kunnen van start. De mal voor het stuk boven de cabine is geprepareerd, zo kan ik links en rechts identiek maken.
De werken hebben niet stil gelegen de laatste weken, echter er waren andere prioriteiten, zie oa www.zandbergrun.be (als er toevallig bij de bezoekers zijspanrijders zouden zijn, jullie zijn volgend jaar zeker welkom bij de 21ste editie) Ik zou hier nog tientallen foto's kunnen 'publiceren' over sandwichpanelen plakken, echter 't zou stilaan gaan vervelen. In alle eerlijkheid, ik zal tevreden zijn dat dat werkje achter de rug is.
De manier van werken is identiek zoals de rug en het dak: 2mm polyester voor de buitenzijde, 40mm styrodur en 4mm populierenmultiplex voor de binnenkant. Ook de versteviging in de wand waar kasten ed moeten gemonteerd worden blijft hetzelfde: op die plaatsen is de isolatie slecht 30mm, 70mm breed, de overige 10mm, we moeten tenslotte 40mm hebben, zijn dan stroken multiplex, uiteraard zitten die stroken aan de binnenzijde. We hebben dan op die plaatsen 14mm hout, daar blijft een schroef wel in vast zitten.
Tot op heden heb ik nog geen lichtgewicht alternatief gevonden voor de rok, oftewel de onderzijde van de zijwanden. Ik heb echter een kleine misrekening gemaakt met de breedte van de camper tov de wielbasis. Dit heeft als gevolg, als ik de sandwichconstructie zou laten doorlopen tot onderaan, die achterwielen net niet de wand zou raken. Ik kan me voorstellen dat bij de minste slingering van de wagen de wielen wel de wand zouden raken, met alle gevolgen van dien, te vermijden dus, hier moeten enkele cm gewonnen worden. De isolatie loopt onderaan niet helemaal door: onder de rand waar de vloer moet aansluiten is enkel een strook multiplex, afgewerkt met polyester. Is ineens ook bestand tegen regen steenslag en zouten. De wielkast uitgezaagd en de achterkan ietwat schuin afgewerkt.
De zijwand moet uiteraard netjes en waterdicht aansluiten aan de bestaande cabine. Het liefst nog naadloos; we laten het polyestervel een 40tal cm groter dan de wand, ook begint de wand eerst 10 cm achter de cabine. Op deze manier kan de polyester met een boog omplooien tot tegen de cabine. Dit is uiteraard de theorie, hoe dit in werkelijkheid gaat aflopen, ziet u binnen in enkele weken
De rechterzijwand is op enkele details na het spiegelbeeld van de linkerwand. Die details zijn de uitsparing voor de toegansdeur en de 'poort' van de garage.
Eindelijk, alle panelen zijn klaar, transport en montage kan voorbereid worden.Voor het tranport wordt een 'karretje'gemaakt en assistentie gevraagd. Zo'n oppervlakte verplaatsen kan echt niet alleen.
De vloer ligt op zijn plaats, uitgelijnd en vastgelegd met carrosseriebouten. De aansluiten aan de cabinevloer was niet zo vanzelfsprekend, her en der moest er nog iets weggefreesd worden.