Van het belgische stadsleven naar het thaise plattelandsleven
24-12-2013
CAULAM of BAMBOE RIJST
Nu het winter is maken vele mensen vuurtjes waar ze rond gaan zitten. Op dit vuurtje wordt dan ook dikwijls een kleine barbecue gedaan of bamboe rijst gemaakt . De bamboe rijst of caulam kan je het ganse jaar krijgen maar is vooral iets voor de winter. Ook wij hebben al een aantal keren caulam gemaakt . Wat heb je nodig : ten eerste bamboe stokken die doorgesneden worden op zo'n 50 à 60 cm . Deze bamboe stokken zijn hol van binnen en gaan worden opgevuld met kleefrijst (dit is de rijst die vooral in het noorden wordt geteeld). de rijst wordt een nacht in het water gelegd , vervolgens wordt er naar wens suiker , zout , zoete bonen , kokosnoot melk aan toegevoegd . Daarna worden de bamboebuizen gevuld en bovenaan afgesloten. Vervolgens worden ze op een zacht vuurtje geplaatst. Na zo'n 40 à 60 minuten is de rijst gaar en wordt de bamboe van het vuur gehaald . De zwarte schil wordt ze afgehaald met een grooooot mes en vervolgens kan je de stokken openen om de rijst te eten. Een echte lekkernij. De stokken staan al gereed voor met nieuwjaar , want dan wordt er voor de deur een groot vuur gemaakt .