Een zorgvoorziening toont in een reportage in Terzake haar beperkte middelen voor de opvang van mensen met een meervoudige en complexe handicap. Deze voorziening is niet de enige! Een gebruikersvereniging kaart aan dat onvoldoende geïnvesteerd wordt in het wegwerken van de wachtlijsten, een andere vereniging vraagt de invoering van het Persoongebonden Budget. Het Vlaams Parlement ondervraagt de minister van welzijn over haar beleid t.a.v. de gehandicaptenzorg.
Op korte termijn wordt ernstig geschud aan het welzijnsbeleid in Vlaanderen. Wordt er voldoende geïnvesteerd in de gehandicaptenzorg en worden de juiste prioriteiten gelegd?
De zorgvoorzieningen in Vlaanderen volgen met grote aandacht dit debat, legt Jos Sterckx van het Pluralistisch Platform Gehandicaptenzorg uit. Zij worden immers ook dagelijks geconfronteerd met de hulpvragen van de ruim 8.000 wachtenden op de wachtlijsten. Een complexe confrontatie, waarbij elke polarisatie verworpen moet worden. Meer personen helpen door de middelen per persoon te verminderen? Minder zorg in een voorziening en meer zorg aan huis? Minder mensen met een lichtere handicap begeleiden om meer te kunnen doen voor de zwaarste doelgroepen? Het probleem is te complex om het met eenvoudige verschuivingen of zelfs met de toevoeging van meer middelen te verhelpen.
2 belangrijke problemen.
Volgens Sterckx is er vandaag geen probleem met de kwaliteit van de opvang, de aanwezige kennis en betrokkenheid van de medewerkers of met de cliëntgerichtheid. Hij ziet voor de voorzieningen wel 2 fundamentele problemen: de financiering van de noodzakelijke zorg en de onvoldoende soepele subsidiewetgeving.
1. Er is amper een koppeling tussen de zwaarte van iemands handicap en de financiële middelen die voor zijn ondersteuning toegewezen worden, aldus Sterckx. De overheid moet nog meer werk maken van het project zorggradatie. Dit project moet leiden tot een correctere toewijzing van de middelen voor ondersteuning in functie van de concrete persoonlijke zorgzwaarte. Voor mensen met de zwaarste zorgnoden zijn er echter hoe dan ook te weinig middelen. Het afromen van deze noodzakelijke middelen van de andere doelgroepen is onverantwoord! Een bijkomende inspanning bovenop alle andere is voor deze doelgroep noodzakelijk.
2. Daarnaast is het quasi onmogelijk om de huidige subsidiewetgeving af te stemmen op de ondersteuningsnood. Zorg op maat is amper organiseerbaar in de complexe en onaangepaste wetgeving! De voorziening moet dus meer vrijheid krijgen om haar eigen dienstverlening te ontwikkelen. Ze moet direct kunnen inspelen op de hulpvraag van de persoon met een handicap en zijn omgeving. Daarnaast is elke voorziening, hoe groot of klein ook, een werkgever die aan alle voorwaarden van de wet moet voldoen. Zij moet voldoende middelen krijgen om als sociale onderneming te werken binnen alle wettelijke normen. Dit is vandaag niet het geval!
Meer info:
Het Pluralistisch Platform Gehandicaptenzorg vzw is de pluralistische koepel van voorzieningen en diensten uit de Vlaamse gehandicaptenzorg. Ruim 150 dienstverleners zijn lid en zij staan samen in voor de begeleiding en opvang van 8.500 personen met een handicap.
P.P.G. vzw - Junostraat 32 - 2600 Berchem - tel. 03 366 49 96
http://www.ppg.be
11-03-2007, 21:13 geschreven door Philip3003 
|