Anders, maar niet minder is de naam van de campagne die meer respect vraagt voor mensen met een zichtbare handicap. Bezielster is Yvonne Dendooven van de vereniging Zichtbare Handicap.
Herken je dit: aangestaard worden, vermeden worden, nieuwsgierige vragen en ongepaste opmerkingen, vraagt ze ons. Yvonne weet er van mee te spreken. Toen ze 11 jaar oud was, kreeg ze hersenvliesontsteking. De inwendige bloedingen van toen leidden ertoe dat haar vingers geamputeerd werden en dat diverse ingrepen nodig waren met heel wat littekens op aan armen, benen en in haar gezicht tot gevolg.
Hoe gewoon ik ook was voor familie, vrienden , collegas, kennissen en hoe probleemloos ik mij ook kon bewegen in deze besloten leefwereld, eens daarbuiten was het een heel ander verhaal, vertelt Yvonne op haar website. Zelfs vandaag nog, Yvonne is ondertussen 48 jaar oud, is het elke keer een gevecht van zichzelf en de buitenwereld als ze ergens alleen naar toe moet. Die slechte herinneringen en dagdagelijkse nieuwe confrontaties blijven me achtervolgen. Zelden lukt het me echt ontspannen te genieten van een bezoek aan de bioscoop, een partijtje zwemmen met de kinderen.
In onze samenleving wordt aantrekkelijkheid en er mooi uitzien veel meer benadrukt dan wenselijk, vertelt Gerard Gielen, pedagoog-seksuoloog aan de Katholieke Hogeschool Limburg. De media, televisie, film en mode tonen voortdurend aantrekkelijke mensen. Lelijke mensen vinden moeilijker werk, geraken niet aan een partner of moeten tevreden zijn met een partner die eveneens onaantrekkelijk is, krijgen minder carrièrekansen, krijgen geen kansen in de media (komen zelden aan bod in televisieprogramma's, soaps, enz.), verdienen gemiddeld minder dan mooie mensen met hetzelfde werk
Mooi zijn daarentegen is vooral voor vrouwen een visitekaartje tot succes zowel in de media als recent zelfs in de politiek. Hij ondersteunt daarom de campagne volledig en geeft in februari een lezing over mooie heksen en lelijke feeën waarin hij de begrippen mooi en lelijk aan de hand van aangepaste sprookjes op hun kop zet.
Hoe ga je ermee om is belangrijk dan hoe is het zo gekomen:
Stilaan begon het tot mij door te dringen dat het eigenlijk niet uitmaakt hoe ik die handicap opgelopen heb, wat van belang is, is hoe ik er nu mee leef en hoe anderen met mij omgaan, reageert Yvonne. En deze boodschap wil ze daarom aan iedereen brengen. Zo kwam ik op het idee om het eens over een andere boeg te gooien en te kijken of er nog mensen zijn die het soms moeilijk hebben met de buitenwereld, want of iemand er nu ten gevolge van een ziekte, een ongeval, van bij de geboorte of wat dan ook anders uitziet, de psychische druk van buitenaf blijft voor iedereen dezelfde. Het gevolg was een schuchtere oproep tot mensen die ook een zichtbare fysieke handicap of een afwijkend uiterlijk hebben om eens samen te komen...
Dankzij enkele interviews in kranten en tijdschriften kon ik de nodige ruchtbaarheid geven aan deze oproep, gaat Yvonne verder. Ik stond versteld van de talrijke positieve reacties. Er volgden niet alleen inschrijvingen van mensen die inderdaad over hun problemen wilden praten, ook anderen die met de problematiek te maken hadden, maar door omstandigheden niet aanwezig konden zijn, namen contact op met vraag om toch op de hoogte gehouden te worden van het verloop van de praatavond. Ondertussen zijn er regelmatig praatavonden.
Meer info:
Wil je aanwezig zijn bij de start van de campagne: 'Anders, maar niet minder' die gepland is op zaterdag 3 februari, neem dan contact op met Zichtbare Handicap - Yvonne Dendooven tel 089 24 04 36 of gsm 0476 93 61 44 yvonne.dendooven@telenet.be
http://www.zichtbarehandicap.be
09-12-2006, 18:10 geschreven door Philip3003 
|