In 1988 richtte een aantal personen, afkomstig uit firmas, openbare diensten en verenigingen, de vzw REVA op, met als doelstelling informatie te verschaffen over producten en diensten voor personen met een handicap.
Om deze doelstelling te realiseren, organiseert de vzw REVA een tweejaarlijkse informatiebeurs die zich richt naar personen met een handicap, ouderen met beperkingen, hun familie, de professionelen en de vrijwilligers.
De beurs
Deze beurs is de plaats bij uitstek waar fabrikanten en verstrekkers van hulpmiddelen, organisaties die diensten aanbieden, verengingen van personen met een handicap en de bezoekers elkaar ontmoeten.
De eerste REVA-beurs werd in 1989 georganiseerd in Flanders Expo te Gent. Van 75 exposanten en een 3000-tal bezoekers toen, groeide REVA uit tot een beurs met 135 exposanten en 14.000 bezoekers in 2005. REVA is daardoor de belangrijkste Belgische beurs geworden met exposanten uit binnen en buitenland. Flanders Expo te Gent trekt door haar gunstige ligging niet alleen bezoekers aan uit het ganse Vlaamse landsgedeelte, maar evenzeer uit Wallonië en de buurlanden.
Op het vlak van organisatie heeft REVA een voortrekkersrol gespeeld door meteen persoonlijke assistentie te voorzien voor de gehandicapte bezoeker. Zij stelde tevens doventolken en informatie in braille en grootletterdruk ter beschikking.
Via het internet kunnen personen met een handicap sneller en gemakkelijker contacten kunnen leggen en informatie opzoeken. Met onze site willen wij dat stimuleren en zo een permanent forum uitbouwen tussen de exposant en de bezoeker.
Door de uitbreiding met MedCare Shop kan zelfs heel verfijnd worden gezocht, op een omschrijving, een merk een detail. MedCare Shop zoekt voor u in de websites van de exposanten en geeft u een lijst van de exposanten die u de nodige informatie kunnen geven.
Zeventig procent van de personen met een handicap gebruikt nooit het openbaar vervoer, omdat het te moeilijk is. Tachtig procent zegt vaak of vrijwel altijd nadeel te ondervinden bij het gebruik van het openbaar vervoer. Dat blijkt uit een enquête van Test-Aankoop over de hinder die mensen met een handicap in het dagelijkse leven ondervinden.
De wagen is het populairste vervoermiddel voor gehandicapten, met 45 procent van de 2.500 ondervraagden die de auto bijna dagelijks gebruikt voor korte afstanden. De voornaamste problemen die de respondenten ondervonden, zijn moeite met in- en uitstappen (75 procent), rechtstaan in het voertuig terwijl het rijdt (54 procent), moeite om de rolstoel of een andere speciale uitrusting mee te nemen (45 procent) en een slechte bereikbaarheid van het station of de halte (42 procent).
Amerikaanse dokters stoppen groei mentaal gehandicapt meisje
In de Verenigde Staten is grote beroering ontstaan over een medische ingreep waarbij dokters de groei van een zwaar gehandicapt kind gestopt hebben om haar voor altijd een kind te laten blijven en zo de problemen te beperken. In een ziekenhuis van Seattle ligt de negenjarige Ashley met een ongeneeslijke mentale handicap en met de instemming van de ouders zal ze nu niet meer groeien. Om de storm van protest te counteren hebben de ouders een weblog opgestart waarbij ze uitleggen dat de behandeling ingegeven is door bekommernis om het welzijn van hun kind.
De geboorte van Ashley verliep nog normaal, maar haar geestelijke en motorische capaciteiten ontwikkelden zich niet. Een precieze diagnose kwam er na jarenlang onderzoek niet. Haar hersenen zijn onherstelbaar beschadigd en verbetering is niet mogelijk. Ashley is nu 9 jaar en kan nog geen speeltje vasthouden. Ze kan niet zitten, haar hoofd rechtop houden of van lighouding veranderen. Ze kan niet spreken en wordt gevoed met een infuus. Ze beweegt wel voortdurend met armen en benen, en soms lijkt ze doelbewust naar televisie te kijken. Ze houdt ook van muziek, wat ze laat merken met kreetjes en handgebaren. "Andrea Bocelli is haar favoriet", zeggen de ouders. Maar oogcontact maakt het kind zelden, zelfs niet wanneer ze zich duidelijk bewust is van iemands aanwezigheid. "We denken wel dat ze ons herkent, maar zeker zijn we daar niet van."