Anders, maar niet minder is de naam van de campagne die meer respect vraagt voor mensen met een zichtbare handicap. Bezielster is Yvonne Dendooven van de vereniging Zichtbare Handicap.
Herken je dit: aangestaard worden, vermeden worden, nieuwsgierige vragen en ongepaste opmerkingen, vraagt ze ons. Yvonne weet er van mee te spreken. Toen ze 11 jaar oud was, kreeg ze hersenvliesontsteking. De inwendige bloedingen van toen leidden ertoe dat haar vingers geamputeerd werden en dat diverse ingrepen nodig waren met heel wat littekens op aan armen, benen en in haar gezicht tot gevolg.
Hoe gewoon ik ook was voor familie, vrienden , collegas, kennissen en hoe probleemloos ik mij ook kon bewegen in deze besloten leefwereld, eens daarbuiten was het een heel ander verhaal, vertelt Yvonne op haar website. Zelfs vandaag nog, Yvonne is ondertussen 48 jaar oud, is het elke keer een gevecht van zichzelf en de buitenwereld als ze ergens alleen naar toe moet. Die slechte herinneringen en dagdagelijkse nieuwe confrontaties blijven me achtervolgen. Zelden lukt het me echt ontspannen te genieten van een bezoek aan de bioscoop, een partijtje zwemmen met de kinderen.
In onze samenleving wordt aantrekkelijkheid en er mooi uitzien veel meer benadrukt dan wenselijk, vertelt Gerard Gielen, pedagoog-seksuoloog aan de Katholieke Hogeschool Limburg. De media, televisie, film en mode tonen voortdurend aantrekkelijke mensen. Lelijke mensen vinden moeilijker werk, geraken niet aan een partner of moeten tevreden zijn met een partner die eveneens onaantrekkelijk is, krijgen minder carrièrekansen, krijgen geen kansen in de media (komen zelden aan bod in televisieprogramma's, soaps, enz.), verdienen gemiddeld minder dan mooie mensen met hetzelfde werk Mooi zijn daarentegen is vooral voor vrouwen een visitekaartje tot succes zowel in de media als recent zelfs in de politiek. Hij ondersteunt daarom de campagne volledig en geeft in februari een lezing over mooie heksen en lelijke feeën waarin hij de begrippen mooi en lelijk aan de hand van aangepaste sprookjes op hun kop zet.
Hoe ga je ermee om is belangrijk dan hoe is het zo gekomen:
Stilaan begon het tot mij door te dringen dat het eigenlijk niet uitmaakt hoe ik die handicap opgelopen heb, wat van belang is, is hoe ik er nu mee leef en hoe anderen met mij omgaan, reageert Yvonne. En deze boodschap wil ze daarom aan iedereen brengen. Zo kwam ik op het idee om het eens over een andere boeg te gooien en te kijken of er nog mensen zijn die het soms moeilijk hebben met de buitenwereld, want of iemand er nu ten gevolge van een ziekte, een ongeval, van bij de geboorte of wat dan ook anders uitziet, de psychische druk van buitenaf blijft voor iedereen dezelfde. Het gevolg was een schuchtere oproep tot mensen die ook een zichtbare fysieke handicap of een afwijkend uiterlijk hebben om eens samen te komen...
Dankzij enkele interviews in kranten en tijdschriften kon ik de nodige ruchtbaarheid geven aan deze oproep, gaat Yvonne verder. Ik stond versteld van de talrijke positieve reacties. Er volgden niet alleen inschrijvingen van mensen die inderdaad over hun problemen wilden praten, ook anderen die met de problematiek te maken hadden, maar door omstandigheden niet aanwezig konden zijn, namen contact op met vraag om toch op de hoogte gehouden te worden van het verloop van de praatavond. Ondertussen zijn er regelmatig praatavonden.
Meer info:
Wil je aanwezig zijn bij de start van de campagne: 'Anders, maar niet minder' die gepland is op zaterdag 3 februari, neem dan contact op met Zichtbare Handicap - Yvonne Dendooven tel 089 24 04 36 of gsm 0476 93 61 44 yvonne.dendooven@telenet.be
In 1987 werd de COMA vereniging opgericht. Het doel was belangenbehartiging van mensen met 'Niet Aangeboren Hersenletsels' (NAH). Dit door middel van:
Lotgenotencontacten
Gespreksgroepen
Crisistelefoon
Opvang in ziekenhuizen
Sociale dienstverlening
Medische adviesraad
Nazorg en thuisbegeleiding
Juridisch advies
Documentatiedienst en informatie (driemaandelijks informatiekrantje, boeken, publicaties)
Inventarisatie
Cursussen
Woordvoering bij overheidsinstanties
Sedert het ontstaan van de vereniging wordt aan deze groep patiënten op ruimere schaal aandacht besteed. Hoewel er sindsdien verbeteringen zijn opgetreden en er op vele terreinen initiatieven zijn ontplooid om tot een meer adequate zorg te komen, is de ideale 'zorg-op-maat' nog allerminst bereikt.
Ondertussen breidt het bestaande zorgveld zich uit, doordat er meer patiënten met NAH (na)zorg behoeven, die bovendien qua gecompliceerdheid van de problematiek meer aandacht vragen. Dit vindt zijn oorzaak in de grotere overlevingskans en langere levensduur van mensen met NAH.
De gevolgen van niet aangeboren hersenletsels zijn zo divers, dat het niet mogelijk is om er een afzonderlijk zorgcircuit voor te creëren. Het zorgpakket voor de individuele patiënt zal dan ook zal zoveel mogelijk moeten gekozen worden door samenwerking tussen reeds bestaande zorgvoorzieningen. Voorwaarde is dat de getroffene zorg ontvangt, volledig rekening houdende met zijn fysieke, mentale en sociale situatie. Bij het beleid in de zorg rond mensen met NAH is het vooral de coördinatie en de informatie die verbetering behoeven.
In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan op het gebied van NAH en zijn veel mensen en organisaties gemobiliseerd om een betere zorg -makkelijk bereikbaar- te verwezenlijken. De patiëntenvereniging geeft met respect voor wat tot nu toe bereikt is, een duidelijke visie op de prioriteiten die daarbij gesteld moeten worden. Ook op de gewenste aansturing, besluitvorming en consequenties die hieruit voortvloeien.
De vzw beoogt een aangepaste en continue revalidatie met het oog op integratie van personen met NAH. Ook ondersteuning van de zorgdragers/familie behoort tot onze aandachtspunten. Op heden hebben we, via een bijzondere subsidie van het Vlaams Fonds een administratief bediende en een sociaal verpleegkundige in vast dienstverband aangeworven voor begeleiding na ziekenhuis en revalidatie.
Oorspronkelijk ontstond de organisatie uit wanhoop, onmacht en onvrede met de bestaande situatie. In de hoop steun bij elkaar te vinden, bundelen wij de krachten om naar buiten te kunnen treden.
De kracht van een patiëntenvereniging schuilt in hun emotionaliteit en betrokkenheid, maar tegelijkertijd is dat haar handicap. De leden zijn immers belast met hun eigen handicap of gaan gebukt onder het verdriet van hun kind, partner, ouder of andere relatie. Deze belasting vraagt veel energie om aan de problemen van het dagelijks leven het hoofd te kunnen bieden. Het daarnaast werken voor een patiëntenorganisatie gaat om deze reden de draagkracht vaak te boven. Dit geldt in sterke mate voor patiënten met een hersenletsel.
De patiëntenorganisatie heeft bovendien een dubbele taak: zij moet steunpunt kunnen zijn, maar bovendien informatie en voorlichting kunnen geven.
Het zou ideaal zijn als door de eigen ervaringen bewogen en stuwende krachten van patiëntenorganisaties, bijgestaan zouden worden door meer afhankelijke bestuurders en werkers. De efficiëntie van de patiëntenorganisatie zou dit ten goede komen.
Hier ligt een taak open voor de overheid, want een goed georganiseerde patiëntenvereniging kan subsidiërend werken t.o.v. de reguliere hulpverlening en daardoor kostenbesparend werken.
De ervaring heeft geleerd dat regelmatige gesprekken van een getroffene met ervaringsdeskundigen en lotgenoten in feite een vorm van hulpverlening inhoudt, waardoor er minder behoefte bestaat om een beroep te doen op een professionele hulpverlener.
Samenvattend kan dus gesteld worden dat de patiëntenorganisatie een rol speelt:
primair; als vraagbaak voor de individueel getroffene;
bij de nazorg;
als 3e partij in het veld van de gezondheidszorg.
Patiëntenorganisaties en familieorganisaties hebben een schat aan informatie over diverse problemen bij mensen met NAH. Ter bevordering van de kwaliteit van de zorg zouden zij deze informatie en hun ervaringskennis gerichter en gestructureerder ter beschikking kunnen stellen aan professionele zorgaanbieders.
In een verder stadium opteren wij zelfs een overkoepeling te vormen met andere verenigingen met als algemeen streefdoel: belangenbehartiging voor mensen met NAH. Contacten zijn wenselijk op informeel vlak, echter zal de realisatie grotendeels afhangen van de geldelijke inbreng van de overheid voor dit project, in mankracht. (Verenigingen geschikt voor deze fusie: coma, epilepsie, afasie, whiplash, cva, enz )
Nota:
Wij opteren voor deze stap voorwaarts, resulterend uit de situatie medio de tachtiger jaren. Toen werd er ingezien door patiënten/hulpverleners dat adequate hulp voor mensen met een NAH niet of nauwelijks beschikbaar was.
De omvang van het probleem was niet bekend. Op heden is er een brede erkenning van het probleemgebied. Overkoepeling zou kunnen resulteren naar de overheid toe in een reële vraag:
het nader omschrijven en in kaart brengen (kwalitatief en kwantitatief zichtbaar maken) van de problematiek van mensen met NAH
het ondersteunen van (beleids)structurering van de zorg voor deze doelgroep
het stimuleren en coördineren van wetenschappelijk onderzoek op gebied van hulpbehoefte en hulpaanbod
het scheppen van voorwaarden voor een kwalitatief goede hulpverlening
het bevorderen van adequate financiering van professionele hulpverlening, samenwerking en scholing.
Tevens kan een overkoepeling volgende taak hebben:
Samenvattende probleeminventarisatie, onderzoek en bekendheid geven aan de term NAH bij instanties en politiek. Dit zal veel krachten vergen en een van de voornaamste activiteiten zijn in de beginfase van samenwerking.
Op de Arteveldehogeschool hebben ze een nieuwe website uitgebouwd voor personen met een afasie.
www.levenmetafasie.be
Daar kunt U Uw eigen verhaal vertellen, hoe het kwam dat U een CVA verkreeg, moeilijkheden met praten, afasieproblemen, logopedisten die U terug hebt kunnen praten en schrijven, ...
Interessant, maar U moet Uw eigen verhaal vertellen.